Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Trupat dhe vetite e tyre
Lenda e Fizikes
Objektet qe na rrethojne si p.sh uji
,shtepia ,pemet , ajri etj ., jane pjese e
p...
Gjendjet e Lendes . Ndertimi
grimcor I saj


Gjendjet e Lendes

Uji , akulli dhe avulli jane ne tre gjendje te ndryshme a...
Vetite e Lengjeve dhe te gazeve


Veti e perbashket e lengjeve dhe te gazeve
eshte se nuk kane forme te caktuar por
marri...
Matja e madhesive fizike


Ecuria apo menyra qe tregon sesi percaktohet vlera
numerike e madhesise fizike quhet matje . P...
Qdo trup ka mase


Masa paraqet vetine e perhershme te trupave njesia
e mases se trupave eshte kilogrami (kg) . Masat e
m...
Levizja e trupave ne natyre


Ne natyre verejme levizjen e njerzeve , makinave
shtazeve etj , Pra ne natyre verejme leviz...
Veprimi ndermjet trupave


Force quajme kur dy trupa bashkeveprojne me njeri
tjetrin. Ne natyre te gjithe trupat veprojne...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Mesimet ne fizike

24,327 views

Published on

Mesime nga lenda e fizikes per klasen e 6

Published in: Education
  • Login to see the comments

Mesimet ne fizike

  1. 1. Trupat dhe vetite e tyre Lenda e Fizikes Objektet qe na rrethojne si p.sh uji ,shtepia ,pemet , ajri etj ., jane pjese e perberjes ne natyre . Qdo send qe ze vend ne natyre e quajme trup. Trupat mund te dallohen edhe sipas madhesise se tyre apo vellimit. Lapsi eshte me i vogel se libri kurse libri eshte me i vogel se banka . Trupat i dallojme po ashtu edhe nga pesha , forma ,ngjyra etj .
  2. 2. Gjendjet e Lendes . Ndertimi grimcor I saj  Gjendjet e Lendes Uji , akulli dhe avulli jane ne tre gjendje te ndryshme agregate . Keto tri gjendje te ujit ndryshe quhen gjendje agregate : Uji-gjendja e lenget avulli – gjendja e gazte , akulli – gjendja e Ngurte. Ndertimi grimcor I lendes behet duke coptuar kokrren E sheqerit ne grimca grimca keshtu kuptojme se ajo nderron Forme por nuk e humb shijen
  3. 3. Vetite e Lengjeve dhe te gazeve  Veti e perbashket e lengjeve dhe te gazeve eshte se nuk kane forme te caktuar por marrin formen ne enen ku ndodhen . Lengjet nuk e nderrojne vellimin e tyre dhe nuk kane veti . Gazet dallohen me vetine e zgjerimit po ashtu edhe gazet perbehen nga molekulat .
  4. 4. Matja e madhesive fizike  Ecuria apo menyra qe tregon sesi percaktohet vlera numerike e madhesise fizike quhet matje . Pra per ta percaktuar madhesine fizike duhet patjeter ta matim ate p.sh ., kur udhetojme me makine matim shpejtesine e levizjes kur jemi semure matim temperaturen etj. Pra te masesh nje madhessi fizike do te thote te krahasosh ate me nje madhesi tjeter te llojit te njejte e cila eshte marre si njesi per matje , Mdhesia fizike percaktohet me dy te dhena : vleren numerike dhe njesine e saj.
  5. 5. Qdo trup ka mase  Masa paraqet vetine e perhershme te trupave njesia e mases se trupave eshte kilogrami (kg) . Masat e medha psh ngarkesat qe transportohen me kamion , anije , tren etj ,. I shprehim ne njesi te posaqme te cilen e quajme tonelate , 1 tonelate baraz me 1 T baraz me 1000 kg . Ndryshe themi se qdo trup ka mase pa marre parasysh se ne qfar gjendje agregate eshte : te ngurte , te lenget apo te gazte . Masa eshte madhesia kryesore fizike e qdo trupi dhe shenohet me shkronjen m.
  6. 6. Levizja e trupave ne natyre  Ne natyre verejme levizjen e njerzeve , makinave shtazeve etj , Pra ne natyre verejme levizjen e trupave . Pra trupi leviz atehere kur gjate kohes e nderron vendndhodhjen e tij ne krahasim me ndonje trup tjeter. Kur ulemi ne autobus , I cili leviz dhe nuk shikojme anash na duket se nuk po levizim por nese shikojme nga dritarja e autobusit ndertesat te cilat levizin prandaj bindemi se ne jemi duke levizur ose autobusi eshte ne levizje ndaj objekteve .
  7. 7. Veprimi ndermjet trupave  Force quajme kur dy trupa bashkeveprojne me njeri tjetrin. Ne natyre te gjithe trupat veprojne ndermjet vete me forca te ndryshme , nga kjo rrjedhe se kur ne nje trup perdoret forca ai trup do ta nderroje vendin e tij dmth do zhvendoset mirepo edhe duke u zhvendosur ai nderron edhe shpejtesine e tij. Forca matet me njuton N , njutonin e zbuloi Isak Njutoni per kete arsye morri emrin njuton. Po ashtu trupat deformohen kur perdorim force mbi ta , ata deformohen si p.sh goma , lapsi , fletorja etj .

×