Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
1 of 51

Schrijven voor intranet - gouden basisregels

2

Share

Schrijven voor intranet: hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Deze presentatie met gouden basisregels en tips helpt jou om lekker leesbare artikelen te schrijven.

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Schrijven voor intranet - gouden basisregels

 1. 1. Schrijven voor intranet je collega’s
 2. 2. Even voorstellen…
 3. 3. Wat wil je weten?
 4. 4. Jargon en Het scores per LoB en op totaal niveau, de TIP en de TOP vragen, alsmede de response en de management- speak vergelijking en Furore zorgt voor de groei in 2010 is opdracht om voor de in de concept- nieuwe medewerker rapport een active directory weergegeven. account aan te maken. De betrokkenen hadden behoefte hun opdracht te verduidelijken, het Afgelopen week was een balans stond voor zoeken tussen meer afsluitprocessen in het teken van de kaders scheppen en ISO heeft SIT en de pragmatisch met de besloten om opdracht omgaan. voorbereidingen DMX te voor de GAT. herinzetten voor nieuwe storage je gebruikt het vaker dan uitgiftes. je denkt!
 5. 5. Basisregel 1: Als je buurjongen van 16 het begrijpt, dan heb je het goed gedaan. altijd  Laat je tekst eens door een ander nalezen
 6. 6. Voor wie schrijf je?
 7. 7. Voor je collega? naaste Waarschijnlijk spreekt hij/zij dezelfde taal als jij
 8. 8. Of… voor de CEO? Snapt hij het ook? En… interesseert het hem?
 9. 9. Basisregel 2: Stem je boodschap af op je doelgroep.  Neem bij het schrijven een specifieke persoon in gedachten
 10. 10. Wat maakt jouw artikel interessant voor anderen?
 11. 11. Niet: nadruk op wat we hebben gedaan…
 12. 12. Wel: benadruk wat het de lezer en de organisatie oplevert
 13. 13. Oefening: Wat is het belang van het artikel dat jij wilt schrijven? En voor wie?
 14. 14. Wat wil je bereiken met je artikel?
 15. 15. Emoties delen…
 16. 16. Om hulp vragen …
 17. 17. ‘Proof of performance’
 18. 18. Successen vieren…
 19. 19. Basisregel 3: Bepaal je doel: wat wil je bereiken met je artikel?  Kijk nog eens kritisch naar je tekst: bereik je hiermee je doel?
 20. 20. Focus!
 21. 21. Basisregel 4: Val met de deur in huis! Zet de belangrijkste informatie bovenaan.  Geeft de eerste alinea de kern van je verhaal goed weer?
 22. 22. Stel jezelf de juiste vragen 1. Wat is er gebeurd? 2. Wie heeft het gedaan? 3. Voor wie is het interessant? 4. Waar is het gebeurd? 5. Wanneer is het gebeurd? 6. Hoe is het gebeurd? 7. Waarom is het gebeurd? 8. Wat levert het op? 9. Voor wie levert het wat op?
 23. 23. Basisregel 5: Je artikel vertelt wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom. En wat het oplevert.  Vertelt je artikel het hele verhaal?
 24. 24. Vermijd onnodig lange zinnen en passief taalgebruik
 25. 25. Voorbeelden Oorspronkelijk: “Iedereen die groepsles volgt of wekelijks individueel lest, hoeft zich niet opnieuw in te schrijven. Deze lesvormen worden automatisch heringeschreven voor 2011/12.” Zo kan het ook: “Volgt u individuele of groepslessen? Dan hoeft u zich niet opnieuw in te schrijven voor het nieuwe cursusjaar. Dat gebeurt automatisch.”
 26. 26. Oorspronkelijk: “Zoals afgesproken stuur ik je een bevestiging van onze gemaakte afspraak. Dit gesprek zal plaatsvinden met mevrouw E. Koevoets en mevrouw K. van Beusekom*. Het gesprek neemt ongeveer een uur in beslag en vindt plaats op het kantoor van ABC B.V. te Hilversum. Het gesprek is in overleg gepland op woensdag 10 december om 11.00 uur.” Zo kan het ook: “Graag bevestig ik onze daarnet gemaakte afspraak op dinsdag 7 juni, van 11 tot 12 uur. Bij het gesprek is mevrouw E. Koevoets ook aanwezig. Het gesprek vindt plaats op het kantoor van ABC B.V. in Hilversum.”
 27. 27. Oorspronkelijk: “Office 2010 wordt geleverd met nieuwe en verbeterde programma's en functies om creatief te zijn, te communiceren en productief te blijven, of u nu thuis, op kantoor of op school werkt. U hebt op meer plaatsen (en binnen uw planning) toegang tot bestanden met toepassingen die u kunt gebruiken op de computer, op een Windows- telefoon of in een webbrowser..” Zo kan het ook: “Wilt u creatief en productief zijn, waar u ook bent? En wilt u overal kunnen communiceren? Dat kan, met de nieuwe en verbeterde programma’s in Office 2010. Of u nu thuis, op kantoor of op school bent, u kunt uw bestanden overal bereiken en bewerken. Op de computer, op een Windows-telefoon of in een webbrowser. Zo biedt Office 2010 u vrijheid en flexibiliteit.”
 28. 28. Basisregel 6: Schrijf kort en bondig en vermijd* ‘zullen’ ‘worden’ en ‘willen’. * behalve als je een minder prettige mededeling wilt afzwakken  Telt je zin meer dan 15 woorden? Maak er dan twee zinnen van.
 29. 29. Wordt je artikel een brij van woorden op het scherm?
 30. 30. Basisregel 7: Schrijf korte alinea’s en plaats er witregels tussen.  Zorg dat alinea’s niet langer zijn dan 6 à 7 regels.
 31. 31. Tussenkopjes helpen de lezer om de tekst snel te scannen.
 32. 32. Oefening: Verzin zelf tussenkopjes voor de tekst die je ontvangen hebt.
 33. 33. Basisregel 8: Gebruik heldere of prikkelende tussenkopjes  Is het tussenkopje representatief voor de tekst of wekt het nieuwsgierigheid op?
 34. 34. A picture is worth 1,000 words…
 35. 35. Basisregel 9: Gebruik (waar mogelijk) afbeeldingen  Is het technisch mogelijk? En voegt het iets toe aan de tekst?
 36. 36. Help je lezer het overzicht bewaren! Zo: 1.  Handig 2.  Snel 3.  Gemakkelijk Of zo: •  Handig •  Snel •  Gemakkelijk lijstjes zijn niet voor niets zo populair…
 37. 37. Basisregel 10: Gebruik puntsgewijze opsommingen  Zijn er veel aspecten aan een zaak? Maak er dan een opsomming van.
 38. 38. Nu nog een pakkende kop!
 39. 39. Voorbeeld Oorspronkelijke kop: “MICA: Architectuur richtlijnen voor managementinformatie en tooling” Zo kan het ook: “What’s in it for me?” Kop voor directe collega’s: “Heldere handvatten voor tooling nieuwe managementinformatie” Kop voor anderen binnen de organisatie: “Proces ontwikkeling managementinformatie sterk verbeterd”
 40. 40. Enkele tips 1.  Pas het ‘lijstjes’ principe toe in je titel (“top 10 praktische tips”) 2.  Houd het kort en helder. 3.  Vertel niets (prikkel je lezer, maak hem/haar nieuwsgierig). 4.  Vertel alles (haak in op voordeel voor de lezer). 5.  Vermijd onbekend jargon. 6.  Stel een vraag (en beantwoord deze in het artikel).
 41. 41. Oefening: Maak nu een pakkende kop voor jouw artikel
 42. 42. Basisregel 11: Maak een pakkende kop. Maar pas als het artikel af is!  Houd de kop kort, maximaal 5 woorden. Laat lidwoorden eventueel weg.
 43. 43. Lees je artikel nog eens door … op papier!
 44. 44. Basisregel 12: Is je artikel af? Lees het een paar uur later nog een keer door.  Print je artikel uit en lees het nog eens door. Ben je tevreden? Tijd voor publicatie!
 45. 45. En ten slotte
 46. 46. Hoe zorg ik dat ik gelezen word? Voor intranet heb je meestal minder middelen tot je beschikking
 47. 47. Enkele tips 1.  Vertel je collega’s over je nieuwe artikel 2.  Mail het linkje door naar collega’s 3.  Zet een link naar je nieuwste artikel op je persoonlijke profiel op intranet 4.  Neem deel aan interne communicatiepodia als Yammer en ‘spread the word’ 5.  Worden collega’s genoemd in je artikel? Stuur de link naar hen door! 6.  … [jouw idee]
 48. 48. Vragen?
 49. 49. Dank je wel! @ElineWalda

×