Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Stjärnstoff powerpoint

672 views

Published on

Vår powerpoint om den vetenskapliga bakgrundsteorin

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Stjärnstoff powerpoint

 1. 1. Universum io
 2. 2. Sedan började hela universum expandera, precis som när manFör Plötsligt så exploderadeså fanns det som 13,7 miljarder år en ballong med och blåser upp sedan punkten skulle prickar. Prickarna fött. punkt. bliuniversum var hamnar universum i en liten längre och längre bort från varandra medan man blåser.
 3. 3. Det är dock lite lustigt då detfinns gravitation som trycker och håller ihop saker, samtidigt som hela den här processen där universum expanderar sker
 4. 4. Gravitation och antigravitation Men om det nu finns så mycket gravitationskraft, hur kommer det då sig att forskare upptäckt att universum expanderar fortare och fortare hela tiden? Jo det finns antigravitation som kallas mörk energi. Den mörka energin fyller nästan tre fjärdedelar av rymden ochförsöker bromsa gravitation. Alltså fungerar den som en motkraft till gravitation.
 5. 5. Men tillbaka till precis efter Big Bang
 6. 6. Skapelsen av tunga grundämnen Grundämnen som är tyngre än järn bildas genom neutroninfångning i supernovaexplosioner. Vid supernovautbrottet bildas överskott av neutroner somtränger in i atomkärnor som redan finns. När det händer blir de atomerna ostadiga och instabila vilket gör att de faller sönder till nya grundämnen tyngre än järn, och däribland tunga metaller.
 7. 7. Lilla faktarutan Metaller kan antingen vara tunga metaller eller lätta metaller. Gränsen går vid 5g/cm3 . En metall med högre densitet än så räknas somtung metall och majoriteten av alla metaller når den gränsen.
 8. 8. En sådan är väldigt liten och hoppressad, bara ca 20 km i diameter trots att massan är minst 1,4-3 solmassor. Bara enliten tesked av en neutronstjärna skulle åka rakt genom jorden!
 9. 9. STJÄRNSTOFF VID JORDENS SKAPELSE därför
 10. 10. Ingen annan planet i vårt solsystem skulle kunna utveckla liv (förutom möjligtvis mars då). Jorden ligger i perfekt förhållande tillsolen för att det ska kunna uppstå liv. Dessutom har vi flytande vatten vilket innebär att det kan utvecklas liv och så har vi blandade gaser i vår atmosfär, som även är stark nog för att skydda oss mot saker.Sedan befinner sig jorden även i ett solsystem med en perfekt stjärna.Den hinner leva så länge att det finns tid för liv att uppstå och den har lagom gravitation för att jorden ska stanna i sin bana. Tyvärr verkar jorden ändå vara ensam i solsystemet med möjlighet för liv. Problem som temperatur, brist på flytande vatten eller syre är några av de problem som andra planeter har.Fast frågan är om det skulle kunna gå ändå. Det finns ju varelser som lever långt ner under vattnet helt utan syre och kanske skulle något annat än vatten kunna användas. På Mars finns det ju till och med is, och när solen börjar växa och det blir varmare… Andra varelser kan ju ha andra omständigheter också?
 11. 11. Lilla faktarutan Vi får syre från fotosyntesen, vilket är en process där växterna fångar upp solenergi, vatten och koldioxid. Sedanomvandlar dessa ämnen till druvsocker DNA är en molekyl, unikt föroch syre inuti kloroplasterna med hjälp varje människa. Det finns i av klorofyll. Syret som produceras cellkärnan och bestämmer andas vi sedan in. Det färdas med över ens utseende ochblodet till alla celler, och sedan plockas egenskaper. Inuti DNA finnsdet använda syret –koldioxid- upp och arvsmassan och därmed även färdas tillbaka för att sedan andas ut. ärftliga sjukdomar. Allas DNADå kan växterna åter igen använda allt är unikt och det finns i både koldioxid som andas ut till att skapa växt och djurceller nytt syre åt oss
 12. 12. Alltså består viav stjärnstoff!

×