Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Θεσσαλονίκη

129 views

Published on

Νεοελληνική γλώσσα

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Θεσσαλονίκη

 1. 1. Ερευνητική Εργασία Νεοελληνικής Γλώσσας Περιοχές της Ελλάδας με σημαντικό ιστορικό παρελθόν ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Βλάχου Κατερίνα Γ΄1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Τσιριγώτη Φωτογραφικός εμπλουτισμός κειμένου: Τσιριγώτη Σταματία 2ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου Σχολικό Έτος 2018-2019
 2. 2. Εισαγωγή: Η Ελλάδα αποτελεί μέχρι και σήμερα πρότυπο και πηγή έμπνευσης για πολλούς πολιτισμούς. Οι ξένοι επισκέπτονται την χώρα μας και παίρνοντας μια γεύση απο τις παραδόσεις, τις τέχνες, την ιστορία και το μοναδικό πνεύμα της υιοθετούν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και εμπλουτίζουν τους δικούς τους πολιτισμούς. Μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της Ελλάδας με αξιοσημείωτο ιστορικό παρελθόν και πολιτισμό αποτελεί η Θεσσαλονίκη.
 3. 3. Λίγα Λόγια για την πόλη: Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πλυθησμό πόλη της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα και η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, μετά την πρωτεύουσα. Αποτελεί έδρα του Ομώνυμου Δήμου και της Ομώνυμης Περιφερειακλης Ενότητας, καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης. Το ιστορικό της παρελθόν κάνει τους Θεσσαλονικείς περηφανους για τον τόπο καταγωγής και κατοικίας τους.
 4. 4. Η ιστορία της κατα τα αρχαία, τα μεσαιωνικά και τα νεότερα χρόνια: • Η περιοχή της Θεσσαλονίκης κατοικείται από τους προιστορικούς χρόνους με τα παλαιότερα ευρήματα οικισμών να χρονολογούνται από την νεόλιθική εποχή. Η παρουσία των Μακεδόνων στο βορειοελλαδικό χώρο γίνεται γύρω στο 2.000 π.χ. Οι Μακεδόνες ήταν Δωριείς που δεν ακολούθησαν τη μεγάλη μάζα των ομοφύλων τους στη μετακίνησή τους προς τη νότια Ελλάδα, αλλά παρέμειναν και εγκαταστάθηκαν στα ορεινά της Μακεδονίας. Δεν είχαν ετσι καμία ουσιαστική διαφοροποιηση απο τους Έλληνες του νότου. Μιλούσαν ένα διαλεκτικό ιδίωμα των Δωριέων, χρησιμοποιούσαν ελληνικά ονόματα και πίστευαν στους ίδιους Θεούς με τους νότιους. Από τον 5ο π.χ. αιώνα μάλιστα αρχίζει μία άνθηση των Ελλήνων της Μακεδονίας, παράλληλα με αυτή της νότιας Ελλάδας. Ιδιαίτερη ακμή γνώρισε η Μακεδονία στα χρόνια του Φιλίππου Β’, βασιλιά της Μακεδονίας, που ανέλαβε το θρόνο στα 358 π.χ., σε μια εποχή εσωτερικών και εξωτερικών πολέμων, με συσσωρευμένα πολλά προβλήματα.
 5. 5. • Ο Φίλιππος, μετά από πολλούς αγώνες, κατάφερε να κυριαρχήσει στο χώρο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας και να αναγνωριστεί ως ο θεμελιωτής της έννοιας του ελληνικού κράτους, όταν κυριαρχούσαν στην Ελλάδα οι διασπαστικές τάσεις των πόλεων- κρατων. Τον 2ο π.χ. αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αποτέλεσε έδρα της ρωμαικής επαρχίας της Μακεδονίας. Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης η πόλη επελέγη ως αυτοκρατορική πρωτεύουσα στα χρόνια της βασιλείας του Γαλέριου, ενώ μετά την διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν μία από τις υποψήφιες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, για να επιλεγεί τελικά το Βυζάντιο. Παρά την μη επιλογή της ως πρωτεύουσα, απέκτησε τον τίτλο της «συμβασιλεύουσας» πόλης, με τον οποίο ήταν γνωστή κατά την Βυζαντινή περίοδο.Η ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄
 6. 6. . • Ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα, η πόλη υπήρξε το πλέον κοσμοπολίτικο και πολυπολιτισμικό αστικοποιημένο κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο σημαντικότερος πόλος πολιτικών κινήσεων και κινημάτων που συνάντησε στην μακρόχρονη ιστορία της. • Με την ένταξή της στον κορμό του Ελληνικού Κράτους το 1912, ο πληθυσμός της πόλης παρουσίασε σημαντικές μεταβολές. • Επιπλέον, με την μεγάλη πυρκαγιάτου 1917, οι πληθυσμιακές μεταβολές συνέτειναν στην αλλαγή της πληθυσμιακής κατάστασης της πόλης με ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου. • Το 1204 μ.χ. οι Σταυροφόροι της Δ’ Σταυροφορίας κατακτούν την Πόλη και στη συνέχεια τη Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει στην κατοχή τους για 20 χρόνια. Οι εσωτερικές έριδες στο Βυζάντιο κορυφώνονται το 1342 στη Θεσσαλονίκη με το κίνημα των Ζηλωτών (1349), ενώ ύστερα από μία σύντομη περίοδο Βενετοκρατίας (1423-1430) η Θεσσαλονίκη αλώνεται από τους Οθωμανούς το 1430.
 7. 7. Η ακμή του πολιτισμού και των τεχνών στην Θεσσαλονίκη: • Ο 14ος αιώνας θεωρείται ο χρυσος αιώνας των γραμμάτων στη Θεσσαλονίκη γιατί η πόλη αυξάνει την εμπορική της δραστηριότητα σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, χάρη στην αυτοδιοίκησή της. Έτσι αποτελεί χώρο καλλιτεχνικών και πνευματικών ζυμώσεων, όπου πολλοί ονομαστοί φιλόλογοι, λόγιοι και νομικοί διακρύνονται για τα έργα τους. Οι λαμπρές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί για την ακμή των γραμμάτων στη Θεσσαλονίκη κατά τον 14ο αιώνα από Έλληνες και ξένους επιστήμονες διαφωτίζουν σε μεγάλο βαθμό το θέμα αυτό. Η γλυπτική τέχνη, που είναι αρκετά διαδεδομένη με την αρχιτεκτονική και τα περισσότερα εργα που έχουν διασωθεί, αποτελούν τμήμα αρχιτεκτονικών κτησμάτων. Τα θέματα των γλυπτών είναι κυρίως γεωμετρικά με έντονο διακοσμητικό χαρακτήρα, ενώ σπανιότερα απεικονίζονται και ανθρώπινες μορφές.
 8. 8. Χαρακτηριστικά μνημεία πολιτισμού: Στο Λευκό Πυργο κατέληγαν τα τείχη της οθωμανικής οχύρωσης της πόλης, που ξεκινούσε από τα Κάστρα. Και ο Λευκός Πύργος, εκτός από οχύρωση, χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως φρούριο Γενίτσαρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα, εκτός από σύμβολο της πόλης, είναι και ένα άκρως ενδιαφέρον διαδραστικό μουσείο που αφηγείται την Ιστορία της πόλης και διαθέτει επίσης συγκλονιστική θέα από την κορυφή του.
 9. 9. Επίλογος & Βιβλιογραφία • Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο, η Θεσσαλονίκη ως μια ακμάζουσα ελληνιστική πόλη, μέχρι την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας αξιοποιεί την στρατηγική της θέση και αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη. Από το 1912, με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων και την ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η Θεσσαλονίκη αποτελεί την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας, ενώ συχνά αναφέρεται ως η συμπρωτεύουσα της χώρας. • Https://thessaloniki.travel/el/xrisimes-plirofories/istoria-tis-polis • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF% CE%BA%CE%B7 • https://www.in2life.gr/escape/infoguide/article/518056/osa-prepei-na-deis-oposdhpote-sthn- thessalonikh.html • https://www.google.com/search?biw=1280&bih=817&tbm=isch&sa=1&ei=g0GOXIn8CpKqa76uhqgD&q=%CE %BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%82+%CF%80%CF%85
 10. 10. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΎΘΗΣΗ!

×