Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ιταλία

145 views

Published on

Nεοελληνική γλώσσα

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ιταλία

 1. 1. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΤΑΛΙΑ: ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Νεοελληνική γλώσσα ενότητα 1 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΡΟΥΤΣΑ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Κa. ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ
 2. 2. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ  ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ  ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΤΑΛΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 3. 3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια από τις ομορφότερες χώρες της Ευρώπης που διακρίνεται για τις περισσότερες απ’ όσες πόλεις έχουν χαρακτηριστεί «Μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο», είναι η Ιταλία, επισήμως γνωστή ως Ιταλική Δημοκρατία. Η πανέμορφη αυτή χώρα, με πρωτεύουσα την Ρώμη, βρίσκεται στη νότια Ευρώπη, πάνω σε μια χερσόνησο η οποία εισχωρεί στη Μεσόγειο, ανάμεσα στην Αδριατική θάλασσα, το Ιόνιο πέλαγος και το Τυρρηνικό πέλαγος, και θυμίζει το σχήμα μιας μπότας. Στο βόρειο τμήμα της βρίσκονται οι Άλπεις και συνορεύει με την Αυστρία, την Γαλλία, την Σλοβενία και την Ελβετία. Από τα λιγοστά νησιά της μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την Σαρδηνία και την Σικελία, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα.
 4. 4. ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Αν σταθούμε πρώτα-πρώτα στην ιστορία της χώρας, θα διαπιστώσουμε πόσο στενά συνδεδεμένη είναι με τον πολιτισμό της περιοχής της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα ,η Ιταλική χερσόνησος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια από τους Ετρούσκους, που εγκαταστάθηκαν στην κεντρική Ιταλία τον 8ο αιώνα π.Χ. , και τους Έλληνες, που έκαναν σπουδαίες αποικίες την ίδια εποχή στο νότιο τμήμα της, δίνοντάς της το όνομα Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα). Η ένωση αυτών των δύο πολιτισμών γέννησε αργότερα τον Ρωμαϊκό και αποτέλεσε τον πολιτιστικό πυρήνα της Δυτικής Ευρώπης με κοινή γλώσσα τα λατινικά. Τον 3ο αιώνα μ.Χ. η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία χωρίζεται σε δύο τμήματα: την Δυτική με έδρα την Ρώμη και την Ανατολική με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Τον 5ο αιώνα έρχεται το τέλος της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την κατάκτησή της από Γερμανικά φύλα. Ωστόσο η συνεχής οικονομική άνθηση και το εμπόριο δημιούργησαν στην Ιταλία τις πρώτες οργανωμένες πόλεις στην Ευρώπη δηλαδή τη Φλωρεντία και την περιοχή της Τοσκάνης και αργότερα το Τιρόλο, τη Γένοβα και τη Βενετία. Γι’ αυτές δημιουργήθηκε αργότερα και η Αναγέννηση με τις ανθρωποκεντρικές επιστήμες και τέχνες, που ξεπέρασε τις αντιλήψεις του φεουδαρχικού και θεοκρατικού Μεσαίωνα. Μέχρι το 1861, η Ιταλία ήταν χωρισμένη σε κρατίδια που ανήκαν στις μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις (Ισπανία- Γαλλία- Αυστρία). Το 1870 ολοκληρώνεται η ένωσή της από το Γκαριμπάλντι με 1ο βασιλιά τον Εμανουέλε.
 5. 5. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιταλία ήταν στο πλευρό των Συμμάχων δηλαδή της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ ,ενώ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν εναντίον τους. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η χώρα ανακηρύσσεται δημοκρατία και χάνει τις αποικίες της: την Αιθιοπία και τη Λιβύη. Τέλος αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του G8. Έτσι λοιπόν με το πέρασμα των χρόνων η Ιταλία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύστερα από την έρευνά μας, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως κάθε επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τα λαμπρά έργα τέχνης της, τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και τον πλούτο που διαθέτει στη σημερινή εποχή.
 6. 6. Από την πολυπρόσωπη αυτή πολιτισμική χώρα αξίζει να επισκεφτεί κανείς πόλεις όπως η Ρώμη, η Βενετία και η Φλωρεντία οι οποίες θεωρούνται μοναδικές και φυσικά κοιτίδες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. ΡΩΜΗ Η Ρώμη (ιταλικά: Roma) είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας και αποκαλείται και «Αιώνια Πόλη», καθώς αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Κάθε ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφτεί μνημεία διαφορετικών εποχών- από την αρχαιότητα έως και σήμερα- ,πλατείες με επιβλητικές κρήνες και αγάλματα, μικρές καφετέριες και καταστήματα πολυτελείας. Πανοραμική θέα της Ρώμης με τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
 7. 7. Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην «αιώνια πόλη» είναι: • το Κολοσσαίο ή περισσότερο γνωστό με την ονομασία Colosseum (ιταλ. Colosseo) που ήταν ένα αμφιθέατρο στο οποίο γίνονταν μονομαχίες ,θηριομαχίες καθώς και μαρτύρια χριστιανών κυρίως κατά την βασιλεία του Κόμμοδου Μάρκου Αυρήλιου και του Διοκλητιανού και βρίσκεται στη Νοτιοανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Forum Romanum). Λειτούργησε για περίπου 400 χρόνια και σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της σύγχρονης Ρώμης το οποίο, κατά τη γνώμη μας, αξίζει να επισκεφτεί κανείς.
 8. 8.  Η αρχαία αγορά των Ρωμαίων (Forum Romanum, ιταλ. Foro Romano) είναι ορθογωνική πλατεία περιβαλλόμενη από τα ερείπια αρκετών σημαντικών αρχαίων κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης της Ρώμης. Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα ερείπια που σώζονται μέχρι και σήμερα είναι τα εξής: 1. Ναοί όπως  Ο Ναός του Αντωνίου και της Φαυστίνας  Ο Ναός της Αφροδίτης και της Ρώμης  Ο Ναός του Βεσπασιανού και του Τίτου Ναός της Εστίας στη Ρώμη  Ο Ναός του Καίσαρα  Ο Ναός του Κάστορα και του Πολυδεύκη Ναός του Ρωμύλου  Ο Ναός του Σατούρνου 1. Βασιλικές όπως η  Αιμιλία Βασιλική  Ιουλία Βασιλική  Βασιλική του Μαξέντιου
 9. 9. Η αρχαία αγορά των Ρωμαίων ήταν για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης : χώρος θριαμβικών παρελάσεων και εκλογών, τόπος δημόσιων ομιλιών, δικών, αγώνων μονομάχων και πυρήνας των εμπορικών υποθέσεων.
 10. 10. • Υπάρχουν αξιοθαύμαστες εκκλησίες όπως η Σάντα Μαρία Ματζόρε, που είναι μία από τις τέσσερις παπικές βασιλικές και η μεγαλύτερη στη Ρώμη, αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία.
 11. 11. • Η Καπέλα Σιξτίνα: πρόκειται για παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα στην πόλη του Βατικανού. Η Καπέλα Σιξτίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές και διοικητικές δραστηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, με απόφαση του οποίου εκλέγεται ο Πάπας. Η φήμη του παρεκκλησίου οφείλεται στον ζωγραφικό του διάκοσμο δηλαδή στις τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, πρωτίστως του Μιχαήλ Αγγέλου, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του και τον τοίχο του ιερού. Η κύρια τεχνοτροπία με την οποία ζωγραφίστηκε η Καπέλα Σιξτίνα ήταν η εξαιρετικά δύσκολη τεχνική της νωπογραφίας και οι τοιχογραφίες της αριστερά και δεξιά αναπαριστούν σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη αντίστοιχα. Επιπλέον, στην οροφή της παρουσιάζονται τα εννέα επεισόδια της γενέσεως και διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες που σχετίζονται με την προέλευση του Σύμπαντος, του Ανθρώπου και του Κακού.
 12. 12. Αν και όλες οι τοιχογραφίες είναι εξίσου αξιοθαύμαστες, για εμάς προσωπικά ξεχωρίζουν αυτές της «Δημιουργίας του Αδάμ» , στην οποία απεικονίζεται ο Αδάμ και ο Θεός περικυκλωμένος από αγγέλους και μια γυναικεία μορφή. Ο Θεός με μια δυναμική κίνηση ετοιμάζεται να δώσει το ζωογόνο αγγιγμά Του στον Αδάμ.
 13. 13. αλλά και η «Δευτέρα Παρουσία» του Μιχαήλ Άγγελου, που παριστάνει την ημέρα της μέλλουσας κρίσης σύμφωνα με τα κείμενα του «Κατά Ματθαίου Ευαγγελίου» και όπου ως κεντρική μορφή ξεχωρίζει η δυναμική μορφή του Χριστού.
 14. 14. ΒΕΝΕΤΙΑ Η Βενετία (ιταλικά: Venezia) είναι η πιο ερωτική και ακριβή πόλη της Ιταλίας χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 117 μικρών νησιών που χωρίζονται από 150 κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με 400 γέφυρες. Έτσι λοιπόν πιστεύουμε πως τα κανάλια με τις γόνδολες (βάρκες) αλλά και γενικά η αρχιτεκτονική της πόλης με τη μεσαιωνική δομή είναι ο ιδανικός συνδυασμός για την δημιουργία μιας μαγευτικής ατμόσφαιρας που αξίζει να γνωρίσει ο κάθε επισκέπτης.
 15. 15. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στην Βενετία είναι: • Το παλάτι των Δόγηδων πρόκειται για ένα παλάτι Γοτθικής αρχιτεκτονικής που αποτελούσε την κατοικία των ηγετών της Βενετίας ή αλλιώς Δόγηδων. Οι εσωτερικοί του χώροι είναι ιδανικοί για περιήγηση καθώς αποτελείται από πολλές αίθουσες διακοσμημένες με τοιχογραφίες και πολλούς αριστουργηματικούς πίνακες όπως ο «Παράδεισος» του Τιντορέττο, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος πίνακας σε καμβά. Στο πίσω μέρος του παλατιού βρίσκεται η Γέφυρα των στεναγμών που συνδέει το παλάτι με την φυλακή.
 16. 16. ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΠΟΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΤΩΝ ΔΟΓΗΔΩΝ
 17. 17. • Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Basilica di San Marco) είναι ο καθεδρικός ναός της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Βενετίας στην βόρεια Ιταλία. Είναι η πιο διάσημη από τις εκκλησίες της πόλης και ένα από τα πιο γνωστά δείγματα ιταλοβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Εκεί φυλάσσεται από τον 9ο αιώνα μέχρι και σήμερα το λείψανο του Ευαγγελιστή Μάρκου. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της ομώνυμης πλατείας (Piazza San Marco), δίπλα στο Παλάτι των Δόγηδων, με το οποίο συνδέεται. Αρχικά ήταν το παρεκκλήσι του Δόγη και έγινε καθεδρικός ναός της πόλης μόλις το 1807, όταν μεταφέρθηκε εκεί η έδρα του Πατριάρχη της Βενετίας.
 18. 18. Ο ναός είναι γνωστός από τον 11ο αιώνα και με το όνομα «Χρυσή Εκκλησία» (Chiesa d’Oro), χάρη στα χρυσά ψηφιδωτά βυζαντινής τεχνοτροπίας που διακοσμούν τους 5 γιγάντιους θόλους του. Τα περισσότερα απ’ αυτά χρονολογούνται από το 1160 έως το 1200. Στον κεντρικό θόλο ξεχωρίζει ο Χριστός περιτριγυρισμένος από αστέρια και αγγέλους, ενώ από κάτω διακρίνουμε το χορό των αποστόλων και την Παρθένο Μαρία ανάμεσα σε δύο χερουβείμ. Έναν από τους θησαυρούς τέχνης που μπορεί να θαυμάσει στο ναό ο επισκέπτης, είναι και τα 4 χαλκόχρυσα άλογα που ο Μέγας Κωνσταντίνος αφαίρεσε από την αψίδα του Τραϊανού (Ρώμη) και τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και τα οποία κοσμούσαν για αιώνες τον ιππόδρομο της πόλης. Τα άλογα αυτά ύστερα από την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους (1204), μεταφέρθηκαν στη Βενετία και στον Άγιο Μάρκο και θεωρούνται ένα από τα αριστουργήματα της γλυπτικής τέχνης.
 19. 19. • Η γέφυρα των στεναγμών πήρε την ονομασία της από το γεγονός πως από αυτό το διάδρομο - γέφυρα οδηγούνταν οι φυλακισμένοι στο θρυλικό δωμάτιο του ανακτόρου "θάλαμο των τριών ιεροεξεταστών του κράτους" όπου και διεξάγονταν η δίκη, ενώ είναι σκεπαστή και κλειστή και συνδέει το "Παλάτσο Ντουκάλε", δουκικό ανάκτορο, με τις φυλακές της τότε Ενετίας. • Το μεγάλο κανάλι Canal Grande Η υδάτινη οδός που συνδέει τα κυριότερα αξιοθέατα της Βενετίας, το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande) είναι από μόνο του το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο όλης της πόλης! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην ακμή της Βενετίας όλοι οι επιφανείς κάτοικοι έπρεπε να έχουν ένα palazzo(παλάτι-σπίτι) πάνω στο Μεγάλο Κανάλι.
 20. 20. ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ Η Φλωρεντία είναι μια πανέμορφη Ιταλική πόλη, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης και της ομώνυμης επαρχίας. Είναι χτισμένη πάνω στον ποταμό Άρνο και αριθμεί περίπου 400.000 κατοίκους που ονομάζονται Φλωρεντινοί. Θεωρείται το λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης και είναι γνωστή για τους καλλιτεχνικούς της θησαυρούς και αυτό μας έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα πως είναι από τους πιο σημαντικούς, ίσως και ο σημαντικότερος, τουριστικός προορισμός απ’ αυτήν την άποψη .
 21. 21. Μερικά από τα θαυμαστά αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφτεί ένας ταξιδιώτης είναι τα εξής :  Το Ουφίτσι , ανάκτορο της Φλωρεντίας, που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία - πινακοθήκες στον κόσμο, την Galleria degli Uffizi. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.
 22. 22. Από τους σημαντικούς πίνακες που στεγάζονται στην πινακοθήκη αυτή είναι και «η Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποττιτσέλλι που απεικονίζει την στιγμή όπου η θεά Αφροδίτη αναδύεται από τα κύματα κοντά στις ακτές του Πάφου, στο νησί της Κύπρου.
 23. 23.  Ο Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας O καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας στέκει ψηλός πάνω από την πόλη. Η εκκλησία της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε (Αγίας Μαρίας των Λουλουδιών), ο καθεδρικός ναός ή ντουόμο, είναι μια τεράστια Γοτθική κατασκευή που χτίστηκε στη θέση της εκκλησίας Σάντα Ρεπαράτα, τα απομεινάρια της οποίας υπάρχουν στην κρύπτη. Το εξωτερικό του ναού καλύπτεται από μάρμαρο σε αποχρώσεις του ροζ, του λευκού και πράσινου.
 24. 24. Στο εσωτερικό κυριαρχούν “απλές γραμμές”, με τα ψηφιδωτά να αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Το ρολόι στην είσοδο του ναού σχεδιάστηκε το 1443 από τον Πάολο Ουτσέλλο σύμφωνα με τον τότε καθορισμό της ώρας στην Ιταλία κατά τον οποίο το 24ωρο της ημέρας έληγε με τη δύση του ήλιου (και το βασικό χαρακτηριστικό είναι πως το ρολόι εξακολουθεί να λειτουργεί έτσι μέχρι σήμερα). Το μεγαλύτερο έργο τέχνης του ναού είναι οι τοιχογραφίες του Giorgio Vasari, τις οποίες ολοκλήρωσε αργότερα ο μαθητής του Frederico Zuccari.
 25. 25. Η Ιταλία, μια χώρα με μακρόχρονη καλλιτεχνική παράδοση, συνδέεται κυρίως με την Αναγέννηση, περίοδο κατά την οποία έζησαν και έδρασαν πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες οι οποίοι επηρέασαν τον χώρο της τέχνης παγκοσμίως.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης που άσκησε απαράμιλλη επίδραση στην ανάπτυξη της δυτικής τέχνης. Στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι νωπογραφίες που φιλοτέχνησε για το Παπικό παρεκκλήσιο του Βατικανού (Καπέλα Σιξτίνα), το άγαλμα του Δαβίδ και η Πιετά (αποκαθήλωση) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Η εικόνα αυτή απεικονίζει ένα από τα δύο σημαντικότερα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου, τον Δαβίδ, που παριστάνεται την στιγμή που αποφασίζει να αναμετρηθεί με το Γολιάθ. Είναι ένα από τα πιο γνωστά αγάλματα της ιστορίας της γλυπτικής και έχει γίνει σύμβολο δύναμης και νεανικής ομορφιάς. Το γλυπτό αυτό μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα καθώς μας θυμίζει αγάλματα της αρχαίας Ελλάδας. ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
 26. 26.  Παράλληλα σημαντική προσωπικότητα της Αναγέννησης είναι και ο επιστήμονας και καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι ο οποίος ενδιαφερόταν και για την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρώτος εκείνος επινόησε πτητικές συσκευές όπως η αεροέλικα ή ελικόπτερο αλλά και το υγρόμετρο. Στα διασημότερά του έργα ζωγραφικής συγκαταλέγονται η “Μόνα Λίζα” και ο “Μυστικός Δείπνος” τα οποία θεωρούνται αριστουργήματα στο χώρο της τέχνης και αποτελούν θέματα αναρίθμητων συζητήσεων και προβληματισμών και είναι αδιαμφισβήτητα πασίγνωστα παγκοσμίως.
 27. 27. Μόνα Λίζα: Πρόκειται για το πορτρέτο της Λίζας ντελ Τζιοκόντο που καταγόταν από την οικογένεια Γκεραρντίνι και ήταν σύζυγος του πλούσιου εμπόρου μεταξιού Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο . Ο πίνακας ήταν παραγγελία στο Λεονάρντο ντα Βίντσι για να διακοσμήσει το καινούργιο σπίτι του Φρανσέσκο και της Λίζας και για να γιορτάσει το ζευγάρι τη γέννηση του δεύτερου γιού τους, Αντρέα. Η Μόνα Λίζα καθισμένη στο μπαλκόνι της με φόντο ένα μυστηριακό και ειδυλλιακό τοπίο με ποταμούς, δέντρα, βράχια, λόφους και κοιλάδες, ατενίζει ήρεμα το θεατή έχοντας ένα αινιγματικό χαμόγελο που αφήνει ανεξιχνίαστα τα συναισθήματά της. Αυτό ακριβώς το χαμόγελο, πέρα από την τεχνική του εργαστηρίου του ντα Βίντσι, έχει κάνει αυτόν τον σχετικά μικρό σε μέγεθος πίνακα, έναν από τους διασημότερους και ακριβότερους στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης. Το πορτραίτο διαστάσεων μόλις 77εκ X 53εκ είναι ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
 28. 28. Aεροέλικα ή ελικόπτερο Το υγρόμετρο είναι ένα όργανο το οποίο μετρά το ποσοστό υγρασίας του αέρα την ώρα της μέτρησης, με την χρήση απορροφητικών υλικών όπως βαμβάκι και πανί. • Μερικοί ακόμη καλλιτέχνες της Αναγεννησιακής εποχής στην Ιταλία που αξίζει να αναφερθούν είναι οι γλύπτες Μπορονίνι και Μπερνίνι, ο ποιητής Ντάντε Αλιγκέρι και ο φιλόσοφος Μακιαβέλι. Στον κόσμο της όπερας ξεχωρίζουν ο Βέρντι και ο Πουτσίνι και ακόμη αξιόλογοι είναι και οι γνωστοί λυρικοί τραγουδιστές Παβαρότι και Αντρέα Μποτσέλι, ο δραματουργός Λουίτζι Πιραντέλο και τέλος ο συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο.
 29. 29. ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΤΑΛΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν αναρίθμητα κοινά στις χώρες και στους πολιτισμούς αλλά και στα χαρακτηριστικά των λαών τους, γεγονός το οποίο οφείλεται στην επιρροή που ασκούσε η μία χώρα στην άλλη από το παρελθόν έως και σήμερα
 30. 30. Έτσι λοιπόν όσον αφορά το αλφάβητο των Ιταλών σύμφωνα και με τον καθηγητή Γλωσσολογίας και τ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Μπαμπινιώτη, το Χαλκιδικό αλφάβητο που αποτελεί παραλλαγή του Ελληνικού και δημιουργήθηκε στην Χαλκίδα, μεταφέρθηκε στην αποικία Κύμη της Ιταλίας και από εκεί με μικρές διαφοροποιήσεις στους Ετρούσκους αποτελώντας ουσιαστικά τον πρόγονο του πλέον χρησιμοποιούμενου αλφάβητου παγκοσμίως σήμερα, δηλαδή του λατινικού
 31. 31. Δισκοβόλος, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του Μύρωνα, γύρω στο 450 π.Χ. Ρώμη, Museo Nazionale Romano. Επίσης η ρωμαϊκή τέχνη ενσωματώνει στοιχεία δανεισμένα από την ετρουσκική και την ελληνική καλλιτεχνική παράδοση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρωμαίοι έζησαν για πολύ καιρό κάτω από ετρουσκική επίδραση και ότι με την επέκτασή τους προς την κεντρική και νότια Ιταλία και Σικελία (τον 3ο αιώνα π.Χ.) ήρθαν σε άμεση γνωριμία με την ελληνική τέχνη. Είναι ακόμη γνωστό ότι οι Ρωμαίοι στρατηγοί όταν γύριζαν από νικηφόρες εκστρατείες στην Ανατολή, συνήθιζαν να κοσμούν το «θρίαμβο» τους με έργα ελληνικής τέχνης και ότι ο θαυμασμός των πλουσίων Ρωμαίων για την ελληνική τέχνη και η επιθυμία τους να στολίζουν τα σπίτια τους με έργα ελληνικά, τους οδήγησε στην αντιγραφή φημισμένων έργων ελληνικής τέχνης. Με τον τρόπο αυτό, οι Ρωμαίοι βοήθησαν να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική καλλιτεχνική παράδοση που επρόκειτο αργότερα να εξαπλωθεί ως ελληνορωμαϊκή τέχνη σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και να παίξει ρόλο αποφασιστικό στη μελλοντική εξέλιξη της ευρωπαϊκής τέχνης.
 32. 32. Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελούν και οι ομοιότητες των δύο λαών, αφού οι Ιταλοί και ιδιαίτερα του νότου, παρουσιάζουν αρκετά κοινά φυσικά χαρακτηριστικά με τους Έλληνες σαν μεσογειακοί λαοί. Έτσι λοιπόν πιστεύουμε πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες όσον αφορά την κουλτούρα, το κλίμα και την ιδιοσυγκρασία των δύο λαών Ελλάδα και η Ιταλία σήμερα απολαμβάνουν ισχυρές διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Συνεργάζονται στους τομείς της ενέργειας, του πολιτισμού και του τουρισμού, με την Ιταλία να είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, τόσο στις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Επίσης η Ελλάδα και η Ιταλία μοιράζονται κοινές πολιτικές απόψεις για τα Βαλκάνια και τον κόσμο, και είναι κορυφαίοι υποστηρικτές της ένταξης όλων των Βαλκανικών κρατών στην Ευρω-Ατλαντική οικογένεια. Όλα αυτά τα στοιχεία φυσικά μας προβληματίζουν, καθώς οι δύο αυτές χώρες ήταν αντίπαλες στο Β παγκόσμιο πόλεμο αλλά εξελίχθηκαν σε δύο αρκετά στενά δεμένες χώρες που επηρεάζουν η μία την άλλη σε πολλά επίπεδα. Αυτό αποδεικνύει ίσως ότι οι αλλαγές στις ιστορικές συνθήκες επηρεάζουν και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Τέλος ,οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ και συνεργάζονται σε πολλούς άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Ένωση για τη Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα προωθούν στενότερες διπλωματικές σχέσεις και συνεργασία με άλλες σημαντικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
 33. 33. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  http://www.eviaportal.gr/euboea_content.asp?ID=33915  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1  https://el.wikipedia.org/wiki https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8E%CE%BC%CE%B7  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF_%CE%B D%CF%84%CE%B1_%CE%92%CE%AF%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B9  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%BF  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF- %CE%99%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE %B9%CF%82  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C  Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΧΩΡΕΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΩΡΑ –ΕΥΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ (ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΙΣ 5 ΗΠΕΙΡΟΥΣ) (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΙΤΑΛΙΑ)  ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ GLOBUS ΙΤΑΛΙΑ ΣΕ 11 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2ΟΣ ΤΟΜΟΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7)- ΒΗΜΑ ΚΟΣΜΟΣ  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CE%BF %CF%85_%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85  ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΩΝ : ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

×