Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Aλκοόλ και Έφηβος

759 views

Published on

Το αλκοόλ και ο έφηβος.Μάθημα Οικιακής Οικονομίας

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Aλκοόλ και Έφηβος

 1. 1. ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ Ο ΕΦΗΒΟΣ
 2. 2. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ  Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη "al kohl". Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη.  Η παραγωγή και πώληση οινοπνευματωδών ποτών είναι διαδικασίες ρυθμισμένες με νόμους από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς. Ο κώδικας του Χαμουραμπί περιείχε διατάξεις που ρύθμιζαν τον κανονισμό λειτουργίας των "οίκων οινοποσίας". Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι ιατροί χρησιμοποιούσαν την μπύρα και τα κρασί σαν συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών.  Κατά το μεσαίωνα ιδρύθηκαν πολλές βιοτεχνίες μπύρας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, που με τον καιρό εξελίχτηκαν στις σύγχρονες τεράστιες βιομηχανίες με πλατιά κατανάλωση που πολλές φορές επιβάλλονταν κυβερνητικός έλεγχος.  Στην Ελλάδα το πρώτο βιοτεχνικό εργαστήριο μπύρας Φιξ ιδρύθηκε το 1864 στην Αθήνα. Αργότερα ιδρύθηκαν και άλλα.
 3. 3. ΠΟΤΕ ΤΟ «ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙ» ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
 4. 4. ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ; Πρόσκαιρη ευφορία και εκεί στηρίζεται η εξάρτηση, δηλαδή στην πρόσκαιρη ανακούφιση από τον πόνο. Μειώνει τις άμυνες και το άτομο γίνεται πιο αυθόρμητο έως παρορμητικό και τελικά ανεξέλεγκτο. Ένα άτομο που δεν ελέγχει τον εαυτό του, είναι επικίνδυνο και για το ίδιο αλλά και για τους άλλους.
 5. 5. ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ; 1) Σωματικές. Το αλκοόλ είναι ο κλέφτης των βιταμινών και των μετάλλων κυρίως του συμπλέγματος βήτα. Άλλες συνέπειες είναι η κόπωση, η κούραση, η ατονία και σοβαροί κίνδυνοι για κύρωση του ήπατος. 2) Πνευματικές. Μείωση αντίληψης, απουσία μνήμης, απώλεια διαύγειας πνεύματος, αποδιοργάνωση σκέψης, έλλειψη οργανωτικότητας και προσοχής. 3) Ψυχολογικές. Αστάθεια, συναισθηματικές διακυμάνσεις, απώλεια αυτοπεποίθησης, κόμπλεξ κατωτερότητας βίαια ξεσπάσματα, επιθετικότητα.
 6. 6. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ 1) Κακή απόδοση στο σχολείο, στην εργασία, έλλειψη συντονισμού με αποτέλεσμα την ανεργία. Το αλκοόλ αφαιρεί τη λειτουργικότητα του ατόμου. 2) Βία και εγκληματικότητα. Τα άτομα που κάνουν χρήση μεταμορφώνονται σε κακούς ανθρώπους και χάνουν σταδιακά κάθε ευαισθησία και ηθική αξία. 3) Πολλά ατυχήματα έχουν γίνει επειδή οι οδηγοί ήταν αλκοολικοί. Το αποτέλεσμα είναι οι θάνατοι αλλά και πολλές αναπηρίες.
 7. 7. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ; Λόγω ηλικίας οι έφηβοι έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες: 1) Είναι περίεργοι και θέλουν να αποκτήσουν καινούριες πρωτόγνωρες εμπειρίες. 2) Θέλουν να δοκιμάσουν τα πάντα, να γευτούν όλες τις πλευρές της ζωής χωρίς να καταλαβαίνουν τις συνέπειες για το μέλλον. 3) Θέλουν να δείξουν ότι είναι προχωρημένοι, προοδευτικοί, μάγκες και δεν είναι μαμόθρεφτα παιδιά ή «φυτά» όπως έχουν την τάση οι περισσότεροι να κοροϊδεύουν τα συνεσταλμένα και υπάκουα παιδιά. 4) Για να εξισωθούν με τους μεγάλους ιδιαίτερα αν έχουν πρότυπο στο σπίτι. Όταν λοιπόν οι γονείς επιμένουν μην πίνεις ή μην καπνίζεις και οι ίδιοι το κάνουν ίσως σπρώχνουν ακόμα πιο πολύ τα παιδιά στις έξεις.
 8. 8. 5)Για λόγους που αφορούν τη χρήση και τη διαθεσιμότητα του αλκοόλ: α) Επειδή το αλκοόλ σε μικρή χρήση έχει κάποια οφέλη, όπως ότι προάγει τις κοινωνικές σχέσεις, λειτουργεί ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό το βράδυ, σε μικρή δόση ως παυσίπονο, είτε από κοιλιακούς πόνους είτε από πονόδοντο, και σε μικρή ποσότητα επίσης κάνει καλό στην καρδιοαγγειακή λειτουργία, δεν είναι τόσο φανερές οι βλαβερές συνέπειες. β) Υπάρχουν καταναλωτικές και διαφημιστικές εταιρίες που πλουτίζουν από την κατανάλωσή του.
 9. 9. ΠΟΙΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;  Αυτοί που έχουν οικογενειακό ιστορικό χρήσης  οι υπερευαίσθητοι που έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση αυτοεκτίμηση και  αυτοί που δεν έχουν οικογενειακή στήριξη.  Είναι επιρρεπή τα άτομα που προέρχονται από διαλυμένη, αδιάφορη οικογένεια. Η έλλειψη ενδοοικογενειακής επικοινωνίας συνδέεται με τη ροπή στη χρήση.  Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως άλλο χωρισμένη και άλλο διαλυμένη οικογένεια.  Έτσι ένα παιδί μπορεί να έχει και τους δύο γονείς οι οποίοι μαλώνουν κάθε μέρα και ξεσπούν πάνω του, και ζει γενικότερα σε ένα νοσηρό περιβάλλον, ή να ζει με τον ένα γονιό και τον άλλο να τον βλέπει τα μόνο σαββατοκύριακα. Έτσι δεν έχει ουσιαστική επικοινωνία και με τους δύο γονείς του.
 10. 10. ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ; 1) Σωματική κούραση, ατονία, κόκκινα μάτια, βήχας. 2) Συναισθηματικές μεταπτώσεις, αλλαγές διάθεσης, ανευθυνότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη ικανότητα κρίσης, κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πάντα. 3) Μείωση ενδιαφέροντος για το σχολείο, κακοί βαθμοί, απειθαρχία, καβγάδες, επιθετικότητα, αποβολές. 4) Νέοι φίλοι περίεργοι, εκκεντρικοί, από διαλυμένες οικογένειες, αλλαγές στο ντύσιμο και στην εμφάνιση. Χρειάζεται προσοχή γιατί ένα παιδί που παρουσιάζει κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι αλκοολικό. Δεν χρειάζεται πανικός…. O καλύτερος σύμμαχος είναι η ψυχραιμία.
 11. 11. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ  Καλύτερη αντιμετώπιση η πρόληψη.  Αρχικά οικογενειακή στήριξη από τους γονείς οι οποίοι οφείλουν να κάνουν διάλογο με τα παιδιά, να είναι κοντά τους και στις χαρές και στα προβλήματα τους.  Ο τρόπος προσέγγισης τους πρέπει να είναι επικοινωνιακός χωρίς καταπίεση ή εκφοβισμό.  Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν τις παρέες των παιδιών τους και να δίνουν την αίσθηση ασφάλειας οποιαδήποτε στιγμή.  Πρέπει να υπάρχει συνεργασία γονέων και δασκάλων ή καθηγητών για να υπάρχει ενημέρωση για την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του παιδιού ή εφήβου.  Χρήσιμη θεωρείται η συμβουλευτική γονέων και η υποστήριξη από ειδικό όταν κρίνεται απαραίτητη.  Τέλος οι διαλέξεις και τα σεμινάρια στο σχολείο για τις βλαβερές συνέπειες της χρήσης τόσο στο άτομο όσο και στο κοινωνικό σύνολο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα.
 12. 12.  Η εγκράτεια είναι μεγάλη αρετή!.  Αντι να πίνεις αλκοόλ, που ριτιδιάζει την επιδερμίδα,σε αφυδατώνει δοκίμασε κάτι πιο δροσερό, υγιεινό, διαφορετικό και φυσικά νόστιμο!  Φτιάξε δροσερά κοκτέιλ-σμουθις από φρέσκα φρούτα!
 13. 13.  Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας! Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου  Σχολ.Έτος: 2017-2018  Mάθημα Οικιακής Οικονομίας

×