Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Περιοχές της Ελλάδας με χαρακτηριστικά μνημεία-1

57 views

Published on

Χαρακτηριστικά μνημεία της Ελλάδας-1

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Περιοχές της Ελλάδας με χαρακτηριστικά μνημεία-1

 1. 1. 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ- ΝΙΚΗ- ΚΕΡΚΥΡΑ •ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ- ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ •ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ- ΠΑΛΑΜΗΔΙ •ΦΡΑΓΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ- ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ- ΣΤΑΔΙΟ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ Γ’5 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΑ.ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
 2. 2. Τα μνημεία αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας καθώς μέσα από αυτά εκφράζεται η ιστορία, ο πολιτισμός και η κουλτούρα ενός λάου. Χάρη στη γεωγραφική της θέση, η Ελλάδα υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους από την αρχιτεκτονική μνημείων και οικισμών μέχρι τις διατροφικές συνήθειες. Οι πόλοι έλξης της Ελλάδας δεν είναι μόνο διάσημα αξιοθέατα όπως ο Παρθενώνας ή ο Λευκός Πύργος κ.α., αλλά και πολλά άλλα λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό ιστορικά μνημεία και γεωφυσικά αξιοθέατα που δικαιούνται αναγνώριση. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε μερικά όχι τόσο διαδεδομένα μνημεία και αξιοθέατα που έχουν πολλά να προσφέρουν στον επισκέπτη.
 3. 3. Η Κέρκυρα Ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας είναι η Κέρκυρα, που βρίσκεται στο Ιόνιο πέλαγος και ανήκει στα Επτάνησα. Το έδαφος της είναι ορεινό, με πλούσια μορφολογία καθώς έχει οροσειρές με ψηλότερη κορφή τους Αγίους Δέκα, πολλές κοιλάδες με πιο γνωστή την κοιλάδα του Ρόπα και ποτάμια που εκβάλλουν στις παραλίες του νησιού, οι οποίες έχουν δροσερά κρυστάλλινα νερά με ψιλή άμμο και βότσαλο.
 4. 4. Ποντικονήσι Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κέρκυρας είναι το Ποντικονήσι που βρίσκεται στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου. Το όνομα του σημαίνει θαλάσσιος μυς, δηλαδή δηλώνει τα ποντίκια που ταξιδεύουν στα αμπάρια των πλοίων. Ο βράχος αυτός είναι φυσικό μουσείο και απαγορεύεται κάθε επίσκεψη για να μην καταστραφεί η ομορφιά του. Η μονή μέρα που μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος είναι στις 6 Αυγούστου που γιορτάζει η εκκλησιά που βρίσκεται σε αυτό και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Μπροστά από το Ποντικονήσι βρίσκεται όμως μία άλλη εκκλησία η Παναγία των Βλαχερνών που συνδέεται με τη στεριά.
 5. 5. ΑΧΙΛΛΕΙΟ
 6. 6. ΑΧΙΛΛΕΙΟ Ανάμεσα στα αξιοθέατα της Κέρκυρας ξεχωριστή θέση έχει το Αχίλλειο, το παλάτι της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας. Η Ελσάβετ αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί προσπαθώντας να ξεπεράσει τη θλίψη από τις τραγικές απώλειες που είχε από την οικογένεια της, αλλά και την ασθένειά της. Έπασχε από φυματίωση και θεωρούσε το κλίμα της Κέρκυρας ιδανικό για την ανάρρωσή της. Η έπαυλη της διαμονής της είναι από τις γνωστότερες στην Ευρώπη και κτίστηκε το 19ο αιώνα, από Ιταλούς αρχιτέκτονες.
 7. 7. Στο εσωτερικό της περιλαμβάνει υπέροχα έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες και πίνακες, ενώ γύρω από το ανάκτορο υπάρχουν καταπράσινοι κήποι, τους οποίους κοσμούν αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ιδιαίτερη θέση στον κήπο έχει το διάσημο γλυπτό «Αχιλλέας Θνήσκων» του Χέρτερ, το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγαπημένο ήρωα της αυτοκράτειρας Αχιλλέα, από τον οποίο πήρε και το όνομα του το ανάκτορο. Ξεχωριστά αγάλματα επίσης είναι οι « Εννέα Μούσες» Σήμερα το ανάκτορο της Σίσυ είναι μουσείο και λειτουργεί ως καζίνο.
 8. 8. «Αχιλλέας Θνήσκων»
 9. 9. Οι κήποι του ανακτόρου και οι εννέα μούσες
 10. 10. Η Κέρκυρα είναι μοναδικό μέρος, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μοναδικά αξιοθέατα, να απολαύσει την καταπράσινη βλάστηση, το απέραντο γαλάζιο, τις κρυστάλλινες παραλίες, τον ήλιο, να γευτεί τη μεσογειακή κουζίνα με τα παραδοσιακά κερκυραϊκά φαγητά, όπως παραδοσιακό γλυκό Κουμκουάτ.
 11. 11. ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ
 12. 12. ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ Το Σπήλαιο Βλυχάδα ή Γλυφάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου και βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του σπηλαίου, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα! Οφείλει το όνομά του στα γλυφά νερά της τοποθεσίας που στην περιοχή ονομάζονται βλυχά = Βλυχάδα.
 13. 13. Η ύπαρξη του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το φανταστικό κόσμο που έκρυβε στο εσωτερικό του. H συστηματική έρευνα ξεκίνησε το 1949 από το ζεύγος Πετρόχειλου και συνεχίστηκε το 1987 από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ. Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί και χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών. Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων. Το 1967 αποτέλεσε χρονολογία ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για τους επισκέπτες.
 14. 14. Πως όμως δημιουργήθηκε αυτό το, όπως αποκαλείται από μερικούς, φυσικό θαύμα? Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. Το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και το διαλύει, δημιουργεί κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα, τον διάκοσμο του σπηλαίου. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
 15. 15. Άραγε υπήρχαν ‘’μόνιμοι’’ κάτοικοι του σπηλαίου? Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.
 16. 16. Ξεκινώντας ένα υπέροχο ταξίδι Η εκπληκτική διαδρομή που πραγματοποιούν οι επισκέπτες, διαρκεί περίπου τρία τέταρτα, μοναδικής ομορφιάς. Στη πρώτη αίθουσα που θα συναντήσουν δεσπόζει ο σταλαγμίτης "Κάκτος" μαζί με τον "Μανδύα του Ποσειδώνα" που φαίνεται σαν να είναι πιασμένος στην οροφή. Σε αυτό τον χώρο είναι και η αφετηρία της υπέροχης διαδρομής με τις βάρκες. Η επόμενη αίθουσα φιλοξενεί τη "Μεγάλη Θημωνιά" με τη διάμετρο των 3,5 μέτρων, ακολουθούν το "Κιόσκι" και η "Καθεδράλη". Το παραμυθένιο ταξίδι συνεχίζεται περνώντας κάτω από τον "Πολυέλαιο", ακολουθεί ο θάλαμος με τις "Αρχαίες Ελληνικές Χλαμύδες", φθάνοντας στα "Ροζ Διαμερίσματα" με τον "Βασιλικό Εξώστη", ενώ πολλές ακόμη αίθουσες περιμένουν να τις επισκεφτούμε!
 17. 17. Το σπήλαιο με την πολύχρονη και υπομονετική σμίλεψή του προκαλεί δέος και έχει χαρίσει στην Ελλάδα μία υψηλή θέση ανάμεσα στις χώρες με τα ομορφότερα και μοναδικότερα γεωφυσικά μνημεία του κόσμου. Καθώς όμως η χαρτογράφησή του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, είμαστε σε ετοιμότητα για τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει και περιμένουν να ανακαλυφθούν.
 18. 18. ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΑΛΑΜΗΔΙ
 19. 19. Το Ναύπλιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ιστορικές πόλεις της Ελλάδας που χρονολογείται από τα Μυκηναϊκά κιόλας χρόνια και υπήρξε πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του 1821. Πολλά είναι τα σημαντικά μνημεία της πόλης ,όμως αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το γνωστό σε όλους «Παλαμήδι». Τα φρούριο του Παλαμηδιού είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
 20. 20. ΙΣΤΟΡΙΑ Από το Παλαμήδι ξεκίνησε, κατά την επανάσταση του 1821, η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, έπειτα από μακρόχρονη πολιορκία. Τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822, μια ομάδα Ελλήνων πολεμιστών, με αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο κατέλαβε με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι. Το μεσημέρι της 30ης Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η πόλη έγινε Ελληνική, τελέστηκε, στον Άγιο Γεράρδο, δοξολογία και ο ναΐσκος αυτός αφιερώθηκε από τότε στην μνήμη του αποστόλου Ανδρέα. Έκτοτε και κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, γιορτάζεται πανηγυρικά η απελευθέρωση της πόλης με δοξολογία στο ιστορικό αυτό εκκλησάκι. Τα Παλαμήδι, όμως εκτός από σπουδαίο φρούριο αποτέλεσε και τόπο ζοφερών φυλακών. Το 1834 φυλακίζεται στο Παλαμήδι για 11 μήνες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα, για εσχάτη προδοσία από το καθεστώς της Αντιβασιλείας του ΄Οθωνα.
 21. 21. ΔΟΜΙΚΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ, ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το σχέδιο του φρουρίου βασίζεται σε σύστημα αλληλοϋποστηριζόμενων προμαχώνων (ντάπιες), οι οποίοι αναπτύσσονται κλιμακωτά στον άξονα Δύσης-Ανατολής και συνδέονται μεταξύ τους με τείχη. Οι οκτώ συνολικά προμαχώνες του κάστρου (Λεωνίδα, Μιλτιάδη, Αγίου Ανδρέα κ.α.) είναι αυτοτελείς, ούτως ώστε αν ένας από αυτούς καταληφθεί, η άμυνα να συνεχίζεται από τους υπόλοιπους.
 22. 22. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
 23. 23. Η πρόσβαση στο φρούριο είναι δυνατή, είτε μέσω αυτοκινητόδρομου που καταλήγει στην ανατολική του πύλη, είτε από τη γνωστή κλίμακα που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του. Πρόκειται για τη σκάλα με τα 1000 σκαλοπάτια, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση. Η κλίμακα αυτή, που η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια, γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Κολοκοτρώνη, στην πραγματικότητα έχει λιγότερα σκαλοπάτια (857) και κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα από κατάδικους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι, υπό την επίβλεψη του βαυαρικού σταράτου.
 24. 24. ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ Αυτό που κάνει ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους επισκέπτονται το φρούριο, είναι η μοναδική θέα που προσφέρει όχι μονό στην παλιά και τη νέα πόλη του Ναυπλίου, αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Αργολίδας. Πάνω στο φρούριο μπορεί κανείς να θαυμάσει μεταξύ άλλων, του επιβλητικούς προμαχώνες, το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και τις εντυπωσιακές δεξαμενές που ακόμη και σήμερα συλλέγουν το βρόχινο νερό του λόφου.
 25. 25. Το Παλαμήδι φέρει πολλούς αιώνες ύπαρξης, ενώ έχει επιβιώσει από αρκετές μάχες. Επομένως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας, γι’ αυτό και το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες καθημερινά.
 26. 26. ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ-ΣΤΑΔΙΟ
 27. 27. Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί χωριό και δήμο της Ηλείας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες βουνού, μέσα στην κοιλάδα όπου ρέει ο Αλφειός ποταμός. Στην ίδια θέση βρίσκονταν η ιερή άλτη της Αρχαίας Ολυμπίας. Ολόγυρα υπάρχουν χαμηλοί λόφοι, σε έναν από τους οποίους έχτισε ο Ανδρέας Συγγρός το μουσείο της Ολυμπίας. Σύγχρονη κωμόπολη, χτισμένη σε γαλήνιο περιβάλλον, η Αρχαία Ολυμπία παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση χάρη στο διεθνούς ακτινοβολίας αρχαιολογικό χώρο της
 28. 28. Η Ολυμπία , υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων , της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας. Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του πολιτισμού αυτού είναι το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας.
 29. 29. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ Ακριβώς έξω από τη βορειοανατολική γωνιά του περιβόλου του ιερού χώρου της Ολυμπίας θα βρείτε το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας. Σε αυτό τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και τα Ηραία που ήταν αγώνες προς τιμήν της θεάς Ήρας. Βέβαια γύρω στον 6ο αιώνα τα αγωνίσματα λάμβαναν χώρα σε διαφορετικό σημείο και το σημερινό στάδιο απέκτησε την σημερινή του μορφή κατά τον 5ο αιώνα π. Χ. και μετά από τρείς διαδοχικές προσπάθειες διαμόρφωσης. Σε αυτή την εξέλιξη οδήγησε και η αυξητική τάση εμβέλειας των αγώνων που συνεχώς συγκέντρωναν περισσότερους αθλητές αλλά και θεατές.
 30. 30. . Σύμφωνα με υπολογισμούς το στάδιο μπορούσε να φιλοξενήσει περί τους 45.000 θεατές. Υπήρχαν ελάχιστα λίθινα καθίσματα που προορίζονταν για τους επισήμους, ενώ ορισμένες πηγές πιστοποιούν ότι στα ρωμαϊκά χρόνια κατασκευάστηκαν ξύλινα καθίσματα. Η ανακάλυψη του σταδίου πραγματοποιήθηκε από τις πρώτες γερμανικές ανασκαφές που έγιναν στον ιερό χώρο και η πλήρης αποκάλυψή του συντελέστηκε πάλι από Γερμανούς αρχαιολόγους την περίοδο 1952- 1966.Αξίζει να σημειωθεί πως η σημαντικότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του σταδίου ήταν στις 18-08-2004, αφού μετά από 1611 χρόνια φιλοξένησε το αγώνισμα της σφαιροβολίας στο πλαίσιο των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ
 31. 31. Σήμερα για όλη την ανθρωπότητα συνεχίζεται η ίδια παράδοση. Η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας και αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το λιτό και συμβολικό τελετουργικό πραγματοποιείται στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού της Ήρας. Η Πρωθιέρεια , με επίκληση στο θεό Απόλλωνα ανάβει τη δάδα με την βοήθεια κοίλου κατόπτρου.
 32. 32. Μια επίσκεψη στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποτέ δεν είναι αρκετή. Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δε σταματά να εντυπωσιάζει. Σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου θα «λατρέψετε» και εσείς τον πατέρα των θεών Δια. Θα φανταστείτε να υψώνεται επιβλητικό μπροστά σας ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμά του ύψους 13,5 μέτρων, φιλοτεχνημένο από το τον Φειδία. Με δέος θα αντικρίσετε στο μουσείο τον περίφημο Ερμή του Πραξιτέλη.
 33. 33. Άγαλμα του Ολυμπίου Διός
 34. 34. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με την λατρεία και διάφορα οικοδομήματα που είχαν κτιστεί γύρω από αυτό, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, βοηθητικά κτήρια, χρηστικά και διοικητικά, καθώς και οικοδομήματα κοσμικού χαρακτήρα. Βλέποντας όλ’ αυτά θα αισθανθείτε την αίγλη, τη δόξα και τη σοφία ενός πολιτισμού που μάγεψε τον κόσμο όλο και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στην γραμμή εκκίνησης για ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία, στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας. ΗΡΑΙΟΝ
 35. 35. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ  http://www.anatolikimani.gov.gr/sightseeing/caves-all/caves-dirou. html  http://diros-caves.gr/services/  http://hotelsline.com/el/article/spilaio-dirou-orario-tilefono-xartis-diamoni ΝΑΥΠΛΙΟ- ΠΑΛΑΜΙΔΙ  www.ingolden.gr  www.nafplio.gr  www.kastra.eu ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ  https://wol.jw.org  http://odysseus.culture.gr  https://el.wikipedia.org
 36. 36. ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  https://el.wikipedia.org/wiki/Κεκυρα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ  https://atcorfu.com/el/corfu-monuments-sights/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΙΕΣ  https://blog.terrabook.com/kerkura-paralies/  https://atcurfu.com/el/best-sandy-corfu-beaches  www.kerkyrainfo.gr/nomoskerkyras/kerkyraparalies/paraliaermones/ indea.html ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ  https://el.wikipedia.org/wiki/ποντικονησι-κερκυρας ΑΧΙΛΛΕΙΟ  https://atcorfu.com/el/corfu-achillion-palace/  https://el.wikipedia.org/wiki/Αχίλλειο

×