Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Suvorovo_Permaculture

173 views

Published on

Презентация за запознаване с Пермакултурата

Published in: Environment
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Suvorovo_Permaculture

 1. 1. ПЕРМАКУЛТУРА
 2. 2.  „ТРЯБВА ДА БЪДЕМ НЕ ПРОСТО ХОРА С ИДЕИ, А ТАКИВА, КОИТО ДАВАТ РЕШЕНИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО“ ДЖЕФ ЛОУТЪН
 3. 3.  Терминът „permaculture“ идва от английското съчетание „permanent“ и „culture“. В широк смисъл тя се разбира като постоянно поддържаща жизнения цикъл на култура, вдъхновена от закономерностите и кръговратите в природата.
 4. 4.   Пермакултурата е съвкупност от методи за устойчив дизайн на земята.
 5. 5.  Тя се основава на екологични и биологични принципи, като използва повтарящи се природни модели (шаблони) за да максимизира ползите и да минимизира усилията.
 6. 6.  Целта ѝ е да създаде устойчиви, продуктивни системи, които задоволяват човешките нужди и хармонично интегрират хората и земята.
 7. 7.  Първото докуменентирано съвременно практикуване на пермакултурата като систематизиран подход е на австрийския фермер Сеп Холцер през 1960те, но е разработена научно от австралийците Бил Молисън и Дейвид Холмгрен с техните сътрудници през 1970те.
 8. 8.  Думата първоначaлно е създадена като комбинация от „перманентна агрокултура“ от Молисън, но по- късно той предпочита да я описва като „перманентна култура“.
 9. 9.  Основни принципи • Относително разположение: всеки елемент (къща, изкуствен водоем, път и т. н.) се разполага спрямо другите елементи по такъв начин така, че при взаимодействие един с друг ползата е максимална. • Всеки елемент осъществява множество функции.
 10. 10.  • Използване и активизация на механизмите за естествена смяна на видовете с цел подобряване на почвите и другите условия. • Използване на разнообразие от видове, за да може системата да бъде по-продуктивна и по- издръжлива на неблагоприятни явления. • Използване на границите и природните форми за осигуряване на максимален ефект.
 11. 11.   Основни ценности или принципи, или "Пермакултурна етика". 1. Грижа за земята - Грижата за всички живи системи трябва да продължи и да се увеличи. 2. Грижа за хората - Осигуряване на достъп до всички ресурси нужни за човешкото съществуване. 3. Ограничаване на границите за популация и консумиране - Като управляваме нашите собствени нужди, ние можем да заделим ресурси за да работим по горните принципи и ценности.
 12. 12.  Пермакултура в България  В България, Пермакултурата е сравнително ново понятие. Но тъй като България е една от страните с изключително развито градинарство, може да се каже че доста от принципите и методите описани в пермакултурата се практикуват, но не като самостоятелна дисциплина и стратегия за изграждане на цялостни системи, а като отделни, изолирани случаи.
 13. 13.  Пермакултурата е начин да работим с природата, а не срещу нея.

×