Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
СРЕДЊА АМЕРИКА
ГЕОГРАФСКИ ПОДАЦИ
✕ Континентални део Средње Америке спаја
Северну и Јужну Америку и према југу се
сужава у Панамски земљо...
КУБА
ХАИТИ
ЈАМАЈКА
Пуерто Рико
РЕЉЕФ
ПОДРУЧЈЕ СРЕДЊЕ АМЕРИКЕ ЈЕ ИЗРАЗИТО
ПЛАНИНСКО.НИЗИЈА,ОСИМ УЗ ОБАЛУ,ИМА САМО НА
ПОЛУОСТРВУ ЈУКАТАН.У МЕКСИКУ КОРДИЉЕР...
Попокатепетл
Оризаба
ХИДРОГРАФИЈА
Ова регија има веома мало великих река .Највећа река је Рио
Гранде дел Норте. Настаје спајањем више потока на...
РИО ГРАНДЕ ДЕЛ НОРТЕ
Манагва
Никарагва
Гатун
КЛИМА
Средња Америка се налази у тропском и суптропском климатском
подручију.На острвима и уском континенталном делу,клима...
ФЛОРА
Велика количина падавина скоро на целом подручију Средње
Америке утицала је на развој влажно тропских шума.Ове шуме
...
ФЛОРА
Животињски свет Средње Америке сличан је животињском свету
Јужне Америке,богат је,али није разноврстан.У влажним тро...
СТАНОВНИШТВО
У преколумбовској Америци,Хондурас,Ел Салвадор и Мексико
настањивала су Индијанска племена Маја,Астека и Толт...
ПРИРОДНА БОГАТСТВА
За потребе становништва претежно се гаје
кукуруз,пшеница,јечам,пиринач,маниока,батата,пасуљ,соја и
кром...
ПРИВРЕДА
Степен привредне развијености Средње Америке није у складу
природним богатствима којима располаже.Најзаступљенија...
Srednja Amerika - Saša Stojanović
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Srednja Amerika - Saša Stojanović

4,398 views

Published on

Prezentacija "Srednja Amerika" za 7. razred iz predmeta "Geografija". Prezentaciju poslao Saša Stojanović

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Srednja Amerika - Saša Stojanović

 1. 1. СРЕДЊА АМЕРИКА
 2. 2. ГЕОГРАФСКИ ПОДАЦИ ✕ Континентални део Средње Америке спаја Северну и Јужну Америку и према југу се сужава у Панамски земљоуз. ✕ Средња Америка обухвата трећи велики архипелаг на свету. ✕ Групе острва овог архипелага су:Бахамска,Велики и Мали Антили ✕ Највећа острва су:Куба,Хаити,Јамајка и Пуерто Рико.
 3. 3. КУБА
 4. 4. ХАИТИ
 5. 5. ЈАМАЈКА
 6. 6. Пуерто Рико
 7. 7. РЕЉЕФ ПОДРУЧЈЕ СРЕДЊЕ АМЕРИКЕ ЈЕ ИЗРАЗИТО ПЛАНИНСКО.НИЗИЈА,ОСИМ УЗ ОБАЛУ,ИМА САМО НА ПОЛУОСТРВУ ЈУКАТАН.У МЕКСИКУ КОРДИЉЕРИ СЕ ПРУЗАЈУ У ДВА НИЗА.ТО СУ ЗАПАДНЕ И ИСТОЧНЕ СИЈЕРА МАДРЕ.ИЗМЕЂУ ЊИХ СЕ НАЛАЗИ МЕКСИЧКА ВИСОРАВАН.НАЈВЕЋЕ ПЛАНИНЕ СУ ПОПОКАТЕПЕТЛ И ОРИЗАБА.
 8. 8. Попокатепетл
 9. 9. Оризаба
 10. 10. ХИДРОГРАФИЈА Ова регија има веома мало великих река .Највећа река је Рио Гранде дел Норте. Настаје спајањем више потока на планини Сан Хуан у југозападном делу државе Колорадо у Сједињеним Америчким Државама, а улива се у Мексички залив.Она протиче кроз степско-пустинњско подручје.Све остале реке су врло кратке и веома су богате водом.Постоје 3 већа језера, а то су:Манагва,Никарагва и Гатун.
 11. 11. РИО ГРАНДЕ ДЕЛ НОРТЕ
 12. 12. Манагва
 13. 13. Никарагва
 14. 14. Гатун
 15. 15. КЛИМА Средња Америка се налази у тропском и суптропском климатском подручију.На острвима и уском континенталном делу,климатски типови су значајно измењени утицајем великих водених површина који их окружује.Због повећане количине падавина ови делови Средње Америке имају влажни тропску климу.До 1000m надморске висине је Тера каљенте(врућа земља) са тропским климатским условима.Од 1000 до 2000m је Тера темплада такође са тропском климом.На надморским висинама од 2000 до 3000m су најповољнији услови за живот.То је Тера фрија са умереним климатским условима.Изнад 3000m је Тера хелада.Климу Средње Америке одликују чести урагани,тропски циклони који настају у Атланском океану.
 16. 16. ФЛОРА Велика количина падавина скоро на целом подручију Средње Америке утицала је на развој влажно тропских шума.Ове шуме граде типичне тропске врсте(махагони,палме),местимично су крчене ради добијања обрадивих површина.У сувљим пределима Мексика значајне биљне врсте су јука и агава.На северозападу Мексика налазе се полупустиње и пустиње Хила и Сонора.
 17. 17. ФЛОРА Животињски свет Средње Америке сличан је животињском свету Јужне Америке,богат је,али није разноврстан.У влажним тропским шумама и саванама живе мајмуни,јагуар,пума,тапири,мравојед,велики број разних птица и инсеката.
 18. 18. СТАНОВНИШТВО У преколумбовској Америци,Хондурас,Ел Салвадор и Мексико настањивала су Индијанска племена Маја,Астека и Толтека која су била на високом степену друштвеног развоја.У 16.веку,те старе цивилизације су уништили шпански освајачи и силом наметнули своју власт,културу,језик и религију.Становништво Средње Америке расно и етнички је врло измешано.Чине га потомци староседелаца,европских освајача,доведених робова и висок проценат мелеза насталих укрштањем различитих раса.На континенталној превлаци најбројнији су местици,а на острвима црнци и мулати.У већем броју држава службени језик је шпански,а мање се говори енглески,француски и холандски.Вероисповест је католичка.Највећи градови су: Мексико Сити,Монтереј,Пуебла,Хавана,Санто Доминго,Панама...
 19. 19. ПРИРОДНА БОГАТСТВА За потребе становништва претежно се гаје кукуруз,пшеница,јечам,пиринач,маниока,батата,пасуљ,соја и кромпир.За извоз се гаје памук,шећерна трска,кафа,сисал конопља,дуван,какао,ванила,уљана и кокосова палма,кикирики,зачини,банане и ананас.Од сточарства се гаје говеда,овце,козе,свиње,мазге и коњи.Налазишта руда метала,не метала и минералних горива нису подједнако распоређена у свим деловима регије.Имају велика налазишта сребра,олова,цинка,калаја,бакра,нафте,земног гаса,хрома,никла,мангана,боксита и злата.
 20. 20. ПРИВРЕДА Степен привредне развијености Средње Америке није у складу природним богатствима којима располаже.Најзаступљенија грана је лака индустрија.У њу спада прехрамбена,текстилна и дуванска.

×