SlideShare a Scribd company logo

Roma e vjeter

Roma e lashtë është emri për civilizimin që filloi në Romë, në shekullin e 8 para Krishtit. Ishte mbreteria e pare, pastaj u bë një Republikë dhe më vonë u bë një Perandori, disa vite përpara vitit 0 p.e.s. Perandoria ishte aq e madhe se ajo ishte e ndarë në dy pjesë :Perandoria Romake Perendimore dhe Lindore Romake, rajonet e përfshira nga Britania e deri në Lindjen e Mesme.

1 of 14
1
PUNOI:XHONATAN EKMEKҪIU
KLASA :VI A
SHKOLLA 9 VJEҪARE”SULË HARRI”
2
POZITA GJEOGRAFIKE DHE KUSHTET
HISTORIKO-SHOQERORE NE ROMEN E
LASHTE.
Roma e lashtë është emri për civilizimin që filloi në Romë, në shekullin e 8 para Krishtit. Ishte
mbreteria e pare, pastaj u bë një Republikë dhe më vonë u bë një Perandori, disa vite përpara
vitit 0 p.e.s. Perandoria ishte aq e madhe se ajo ishte e ndarë në dy pjesë :Perandoria Romake
Perendimore dhe Lindore Romake, rajonet e përfshira nga Britania e deri në Lindjen e Mesme.
Perandoria Perëndimore ra nga barbaret në vitin 476 pas Krishtit.
Perandoria Lindore, e quajtur Perandoria Bizantine (për shkak të emrit të qytetit të tij kapitalit
Byzanthium) ra në 1453 pas Krishtit për shkak të pushtimit turk.
3
Roma e lashtë është një qytetërim që u rrit nga një komunitet I vogël bujqësor, themeluar në
Gadishullin italian ne fillim te shekullin te 10 para Krishtit. I vendosur përgjatë Detit Mesdhe,
ajo u bë një nga perandoritë më të mëdha në botën e lashtë. Në shekujt e saj të ekzistencës,
qytetërimi romak kaloi nga një mbretëri në një republikë oligarkike, në një perandori gjithnjë
e më shumë autokratike. Ajo dominoi Europën Jug-Perëndimore, Jug-Lindore / Ballkan dhe
në rajonin e Mesdheut nëpërmjet pushtimit dhe asimilimit. Rrënuar nga paqëndrueshmëria e
brendshme dhe të sulmuar nga popujt e ndryshëm ne emigrime, pjesa perëndimore e
perandorisë, duke përfshirë edhe Italinë, Hispania, Gali, Britani e Madhe dhe Afrikën u
shkatërrua duke krijuar mbretëri të pavarur në shekullin e 5 pas Krishtit. Perandoria Lindore
Romake, e cila ishte i qeverisur nga Konstandinopoja, që përbëhet nga Greqia, Ballkan, Azi e
Vogël, Siri dhe Egjipt, i shpëtoi kësaj krize. Pavarësisht humbjes më vonë të Sirisë dhe
Egjiptit, të Perandorisë Islame Arabe, Perandoria Romake Lindore do të jetojë edhe per një
mijëvjeçar, deri sa mbetjet e tij të fundit ishin aneksuar së fundi nga Perandoria Otomane
Turke. Kjo fazë mesjetare e Perandorisë zakonisht është e referuar si Perandoria Bizantine
nga historianët. Qytetërimit romak është grupuar shpesh në antikitetit klasik me Greqinë e
lashtë, një qytetërim që frymëzoi shumë kulturen e Romës antike. Roma antike kontriboi
shumë në zhvillimin e së drejtës, luftes, artit, letërsise, arkitekturë, teknologji, fene dhe gjuhë
në botën perëndimore, dhe historia e saj vazhdon të ketë një ndikim të madh në botën e
sotme.
4
Sipas një legjende, Roma u themelua më 21 prill, 753 BC nga vëllezërit binjake qe zbriten nga
Enea, princi trojan. Romulus and Remus ishin nipat e mbretit Latin, Numitor e Alba Longa.
Mbreti u dëbua nga froni i tij nga vëllai i tij mizor Amulius .Mbreti i ri nga frika se Romuli and
Remi do të marrin përsëri fronin, urdheroi të mbyten ne uje. Një ulkonje i shpëtoi dhe i rriti
ata, dhe kur ata u rriten sa duhet, ata kthyen fronin e Alba Longa në Numitor. Binjakët pastaj
themeluan qytetin e tyre, por Romuli vrau Remin në një grindje mbi të cilën një prej tyre
duhet të mbretëronte si mbret i Romës, edhe pse sipas disa burimeve shtetërore sherri ishte
se kush ishte duke ia dhënë emrin e tyre qytetit. Romuli u bë burim i emrit të qytetit. Qyteti
ishte privuar ndaj grave, legjenda thotë se Latinet i ftuan Sabinet në një festival dhe i vodhen
vajzat e pamartuara te tyre, që edhe quan në integrimin e Latineve dhe Sabineve. Sipas
traditës dhe shkrimtarëve më vonë si Livy, Republika Romake u krijua rreth 509 pes, kur i
5
fundit i shtatë mbretërve të Romës, Tarquin ishte rrëzuar, dhe një sistem i bazuar në
magjistratët e zgjedhur çdo vit dhe kuvendet e ndryshme përfaqësues është themeluar .
Kushtetuta kishte vendosur një seri të kontrollit dhe balancimit, dhe një ndarje te pushteteve.
Magjistratët më të rëndësishem janë dy konsuj, të cilët së bashku ushtronin autoritet
ekzekutiv në formën e Imperium, apo komandë ushtarake. Konsujt e kishin per detyre për të
punuar me senatin, e cila ishte fillimisht një këshill konsultativ i fisnikërisë se nivelit të larte,
por u rrit në madhësi dhe fuqi me kalimin e kohës. Romakët filluan t’i kontrollonin
gradualisht popujt e tjerë të gadishullit italian, duke përfshirë Etruscans. Pastaj moren pjesen
me te madhe te detit Mesdhe dhe u bene popull dominues.
6
Në vitin 44 p.e.s, Cezari u vra nga senatoret, të cilët kundërshtuan pushtetin absolut te
Cezarit dhe kërkuan për të rivendosur qeverinë kushtetuese, por pas një triumvirati te dytë, i
përbërë nga trashëgimtari i caktuar i Cezarit, Oktaviani, dhe përkrahësit e tij te hershem,
Mark Antony dhe Lepidus,
Oktaviani mori fuqi.
Sidoqoftë, kjo aleancë shpejt
zbriti në një betejë për
dominim. Lepidus ishte në
mërgim, dhe kur Oktavian
mundi Antonyn dhe
Kleopatren e Egjiptit në
betejën e Actiumit në 31
pes, ai u bë sundimtari i
padiskutueshëm i Romës.
Pasi i mundi armiqte e tij,
Oktavian Augustus mori
emrin dhe mori pothuajse
pushtet absolut, duke
mbajtur vetëm një shtirje
"false" republikane të
qeverisjes. Pasardhësi i tij i
caktuar, Tiberit, morën pushtetin pa opozitë serioze, duke vendosur dinastine Julio-
Claudiane, e cila zgjati deri në vdekjen e Neros në 68. Kishte zgjerim territorial të asaj që tani
ishte Perandoria Romake dhe ajo mbeti shtet i sigurt, pavarësisht nga një seri e perandorëve

Recommended

Bota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKEAltin Emiri
 
Tema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesJetmira Sula
 
Ndikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotme
Ndikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotmeNdikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotme
Ndikimi i qyteterimit greko-romak ne ditet e sotmeAlejandro Ferit Shehu
 
Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!Zana_Ana
 
Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta lira kuca
 
Shqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seShqiperia drejt BE-se
Shqiperia drejt BE-seArlinda
 
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Arjan Shahinlli
 

More Related Content

What's hot

"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
 
Rajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperiseinescela
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 
Humanistet shqiptar
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptarMarjan DODAJ
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
 
perendoria romake.
perendoria romake.perendoria romake.
perendoria romake.Er Is
 
Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Shkollë
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitKlevi Hoxha
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeutenis vladi
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiMarinela Abedini
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShkollë
 

What's hot (20)

Iliret
IliretIliret
Iliret
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
 
Rajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperise
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Humanistet shqiptar
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptar
 
Veriu i shqiperise
Veriu i shqiperiseVeriu i shqiperise
Veriu i shqiperise
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
 
perendoria romake.
perendoria romake.perendoria romake.
perendoria romake.
 
Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti Perandoria Lindore Romake - Bizanti
Perandoria Lindore Romake - Bizanti
 
Veprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
 
PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI" PROJEKT"HISTORI"
PROJEKT"HISTORI"
 
Napoleon Bonaparti
Napoleon BonapartiNapoleon Bonaparti
Napoleon Bonaparti
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Dyndjet barbare
Dyndjet barbareDyndjet barbare
Dyndjet barbare
 
Projekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - ElektricitetiProjekt Fizik - Elektriciteti
Projekt Fizik - Elektriciteti
 
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë BotëroreShqipëria në Luftën e Parë Botërore
Shqipëria në Luftën e Parë Botërore
 

Similar to Roma e vjeter

Perandoria romake
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romakeEGLI TAFA
 
Perandoria bizantine
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantineEGLI TAFA
 
Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5Ferdi Nuredini
 
Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3Ferdi Nuredini
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanArlinda
 
Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1Ferdi Nuredini
 
Rënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romakYsni Ismaili
 
Historia e institucioneve juridike dhe shtetërore
Historia e institucioneve juridike dhe shtetëroreHistoria e institucioneve juridike dhe shtetërore
Historia e institucioneve juridike dhe shtetëroreFlorian Murseli
 
Rusia gjatë shek.XVII-XVIII
Rusia gjatë shek.XVII-XVIIIRusia gjatë shek.XVII-XVIII
Rusia gjatë shek.XVII-XVIIIErollMustafi
 
Si u islamizuan shqiptaret?
Si u islamizuan shqiptaret?Si u islamizuan shqiptaret?
Si u islamizuan shqiptaret?amarstafa
 
Islamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg Stadtmuller
Islamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg StadtmullerIslamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg Stadtmuller
Islamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg StadtmullerMarjan DODAJ
 
Permbledhje nga : E drejta-romake
Permbledhje nga : E drejta-romake Permbledhje nga : E drejta-romake
Permbledhje nga : E drejta-romake Ervina Krasniqi
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitArlinda
 

Similar to Roma e vjeter (20)

Perandoria romake
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romake
 
Perandoria bizantine
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantine
 
Civilizimi grek
Civilizimi grekCivilizimi grek
Civilizimi grek
 
Miti i romes se trete
Miti i romes se treteMiti i romes se trete
Miti i romes se trete
 
Projekt av
Projekt avProjekt av
Projekt av
 
Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5Historia e se Drejtes 5
Historia e se Drejtes 5
 
E Drejta Romake
E Drejta Romake E Drejta Romake
E Drejta Romake
 
Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3Historia e se Drejtes 3
Historia e se Drejtes 3
 
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
 
Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1Historia e se Drejtes 7-1
Historia e se Drejtes 7-1
 
Punim seminarik
Punim seminarikPunim seminarik
Punim seminarik
 
Rënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romakRënia e shtetit romak
Rënia e shtetit romak
 
Histori
HistoriHistori
Histori
 
Historia e institucioneve juridike dhe shtetërore
Historia e institucioneve juridike dhe shtetëroreHistoria e institucioneve juridike dhe shtetërore
Historia e institucioneve juridike dhe shtetërore
 
Rusia gjatë shek.XVII-XVIII
Rusia gjatë shek.XVII-XVIIIRusia gjatë shek.XVII-XVIII
Rusia gjatë shek.XVII-XVIII
 
Si u islamizuan shqiptaret?
Si u islamizuan shqiptaret?Si u islamizuan shqiptaret?
Si u islamizuan shqiptaret?
 
Islamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg Stadtmuller
Islamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg StadtmullerIslamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg Stadtmuller
Islamizimi tek Shqiptaret nga Profesor Georg Stadtmuller
 
Permbledhje nga : E drejta-romake
Permbledhje nga : E drejta-romake Permbledhje nga : E drejta-romake
Permbledhje nga : E drejta-romake
 
Cameria
CameriaCameria
Cameria
 
Piramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ KeopsitPiramidat e egjptit/ Keopsit
Piramidat e egjptit/ Keopsit
 

More from Edlira Ekmekciu

Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftoresMe se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftoresEdlira Ekmekciu
 
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropianeShqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropianeEdlira Ekmekciu
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikEdlira Ekmekciu
 
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuarSinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuarEdlira Ekmekciu
 
Nje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshemNje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshemEdlira Ekmekciu
 
Standardet e reja te mesuesit
Standardet e reja te mesuesitStandardet e reja te mesuesit
Standardet e reja te mesuesitEdlira Ekmekciu
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikEdlira Ekmekciu
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 

More from Edlira Ekmekciu (9)

Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftoresMe se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
Me se e kryera dhe e kryera e tejshkuar e deftores
 
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropianeShqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
Shqipja ne gjuhet indoevropiane indoevropiane
 
Greqia
GreqiaGreqia
Greqia
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjik
 
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuarSinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
Sinonimia e me se te kryeres me te kryeren e tejshkuar
 
Nje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshemNje bashkepunim i suksesshem
Nje bashkepunim i suksesshem
 
Standardet e reja te mesuesit
Standardet e reja te mesuesitStandardet e reja te mesuesit
Standardet e reja te mesuesit
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjik
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 

Roma e vjeter

 • 1. 1 PUNOI:XHONATAN EKMEKҪIU KLASA :VI A SHKOLLA 9 VJEҪARE”SULË HARRI”
 • 2. 2 POZITA GJEOGRAFIKE DHE KUSHTET HISTORIKO-SHOQERORE NE ROMEN E LASHTE. Roma e lashtë është emri për civilizimin që filloi në Romë, në shekullin e 8 para Krishtit. Ishte mbreteria e pare, pastaj u bë një Republikë dhe më vonë u bë një Perandori, disa vite përpara vitit 0 p.e.s. Perandoria ishte aq e madhe se ajo ishte e ndarë në dy pjesë :Perandoria Romake Perendimore dhe Lindore Romake, rajonet e përfshira nga Britania e deri në Lindjen e Mesme. Perandoria Perëndimore ra nga barbaret në vitin 476 pas Krishtit. Perandoria Lindore, e quajtur Perandoria Bizantine (për shkak të emrit të qytetit të tij kapitalit Byzanthium) ra në 1453 pas Krishtit për shkak të pushtimit turk.
 • 3. 3 Roma e lashtë është një qytetërim që u rrit nga një komunitet I vogël bujqësor, themeluar në Gadishullin italian ne fillim te shekullin te 10 para Krishtit. I vendosur përgjatë Detit Mesdhe, ajo u bë një nga perandoritë më të mëdha në botën e lashtë. Në shekujt e saj të ekzistencës, qytetërimi romak kaloi nga një mbretëri në një republikë oligarkike, në një perandori gjithnjë e më shumë autokratike. Ajo dominoi Europën Jug-Perëndimore, Jug-Lindore / Ballkan dhe në rajonin e Mesdheut nëpërmjet pushtimit dhe asimilimit. Rrënuar nga paqëndrueshmëria e brendshme dhe të sulmuar nga popujt e ndryshëm ne emigrime, pjesa perëndimore e perandorisë, duke përfshirë edhe Italinë, Hispania, Gali, Britani e Madhe dhe Afrikën u shkatërrua duke krijuar mbretëri të pavarur në shekullin e 5 pas Krishtit. Perandoria Lindore Romake, e cila ishte i qeverisur nga Konstandinopoja, që përbëhet nga Greqia, Ballkan, Azi e Vogël, Siri dhe Egjipt, i shpëtoi kësaj krize. Pavarësisht humbjes më vonë të Sirisë dhe Egjiptit, të Perandorisë Islame Arabe, Perandoria Romake Lindore do të jetojë edhe per një mijëvjeçar, deri sa mbetjet e tij të fundit ishin aneksuar së fundi nga Perandoria Otomane Turke. Kjo fazë mesjetare e Perandorisë zakonisht është e referuar si Perandoria Bizantine nga historianët. Qytetërimit romak është grupuar shpesh në antikitetit klasik me Greqinë e lashtë, një qytetërim që frymëzoi shumë kulturen e Romës antike. Roma antike kontriboi shumë në zhvillimin e së drejtës, luftes, artit, letërsise, arkitekturë, teknologji, fene dhe gjuhë në botën perëndimore, dhe historia e saj vazhdon të ketë një ndikim të madh në botën e sotme.
 • 4. 4 Sipas një legjende, Roma u themelua më 21 prill, 753 BC nga vëllezërit binjake qe zbriten nga Enea, princi trojan. Romulus and Remus ishin nipat e mbretit Latin, Numitor e Alba Longa. Mbreti u dëbua nga froni i tij nga vëllai i tij mizor Amulius .Mbreti i ri nga frika se Romuli and Remi do të marrin përsëri fronin, urdheroi të mbyten ne uje. Një ulkonje i shpëtoi dhe i rriti ata, dhe kur ata u rriten sa duhet, ata kthyen fronin e Alba Longa në Numitor. Binjakët pastaj themeluan qytetin e tyre, por Romuli vrau Remin në një grindje mbi të cilën një prej tyre duhet të mbretëronte si mbret i Romës, edhe pse sipas disa burimeve shtetërore sherri ishte se kush ishte duke ia dhënë emrin e tyre qytetit. Romuli u bë burim i emrit të qytetit. Qyteti ishte privuar ndaj grave, legjenda thotë se Latinet i ftuan Sabinet në një festival dhe i vodhen vajzat e pamartuara te tyre, që edhe quan në integrimin e Latineve dhe Sabineve. Sipas traditës dhe shkrimtarëve më vonë si Livy, Republika Romake u krijua rreth 509 pes, kur i
 • 5. 5 fundit i shtatë mbretërve të Romës, Tarquin ishte rrëzuar, dhe një sistem i bazuar në magjistratët e zgjedhur çdo vit dhe kuvendet e ndryshme përfaqësues është themeluar . Kushtetuta kishte vendosur një seri të kontrollit dhe balancimit, dhe një ndarje te pushteteve. Magjistratët më të rëndësishem janë dy konsuj, të cilët së bashku ushtronin autoritet ekzekutiv në formën e Imperium, apo komandë ushtarake. Konsujt e kishin per detyre për të punuar me senatin, e cila ishte fillimisht një këshill konsultativ i fisnikërisë se nivelit të larte, por u rrit në madhësi dhe fuqi me kalimin e kohës. Romakët filluan t’i kontrollonin gradualisht popujt e tjerë të gadishullit italian, duke përfshirë Etruscans. Pastaj moren pjesen me te madhe te detit Mesdhe dhe u bene popull dominues.
 • 6. 6 Në vitin 44 p.e.s, Cezari u vra nga senatoret, të cilët kundërshtuan pushtetin absolut te Cezarit dhe kërkuan për të rivendosur qeverinë kushtetuese, por pas një triumvirati te dytë, i përbërë nga trashëgimtari i caktuar i Cezarit, Oktaviani, dhe përkrahësit e tij te hershem, Mark Antony dhe Lepidus, Oktaviani mori fuqi. Sidoqoftë, kjo aleancë shpejt zbriti në një betejë për dominim. Lepidus ishte në mërgim, dhe kur Oktavian mundi Antonyn dhe Kleopatren e Egjiptit në betejën e Actiumit në 31 pes, ai u bë sundimtari i padiskutueshëm i Romës. Pasi i mundi armiqte e tij, Oktavian Augustus mori emrin dhe mori pothuajse pushtet absolut, duke mbajtur vetëm një shtirje "false" republikane të qeverisjes. Pasardhësi i tij i caktuar, Tiberit, morën pushtetin pa opozitë serioze, duke vendosur dinastine Julio- Claudiane, e cila zgjati deri në vdekjen e Neros në 68. Kishte zgjerim territorial të asaj që tani ishte Perandoria Romake dhe ajo mbeti shtet i sigurt, pavarësisht nga një seri e perandorëve
 • 7. 7 te korruptuar . Sundimi i tyre u pasua nga dinastia Flavian. Gjatë mbretërimit të "Pesë Perandoreve te mirë" (96-180), Perandoria arriti zhvillimin me te madh te saj :territorial, ekonomik, kulturor. Shteti ishte i siguruar nga kercenimet e brendshme dhe kërcënimet e jashtme. Me pushtimin e Dakias gjatë sundimit të Trajan, Perandoria arriti kulmin e zgjerimit territorial të saj; sundimi i Romës, tani u shtri 2.5 milion milje katrore (6.5 milion km ²). Sëmundja Antonine që përfshiu Perandorinë në 165-180 ,vrau rreth pesë milionë njerëz. Perandoria Perendimore ishte vazhdimisht e ngacmuar nga dyndjet barbare, dhe rënia graduale e Perandorisë perëndimore vazhdoi gjatë shekujve. Në shekullin e 4-t, emigrimi perendimor i Huneve e detyroi Visigothsin për të kërkuar strehim brenda kufijve të Perandorisë Romake. Në vitin 410, Visigoths, nën udhëheqjen e Alaric I, mori qytetin e Romës . Vandalët pushtuan provincat romake në Gali, Hispania, dhe Afrikën veriore, dhe në 455 Romën. Më 4 shtator, 476, shefi Odoacer detyroi perandorin e fundit romak në perëndim, Romulus Augustus, të heq dorë. Pasi ka zgjatur për rreth 1200 vjet, sundimit te Romës në Perëndim i erdhi fundi. Perandoria Lindore do të pësonte një fat të ngjashëm, megjithëse jo dramatik. Justiniani arriti ti rrimare Afriken e Veriut dhe Italine, por pasurite bizantine në Perëndim ishin reduktuar në
 • 8. 8 Italinë jugore dhe Sicili brenda disa viteve pas vdekjes së Justinianit. Bizanti ishte I kërcënuar nga ngritja e Islamit, ndjekësit e të cilit pushtuan me shpejtësi territoret në Siri dhe Egjipt, dhe së shpejti paraqiti një kërcënim të drejtpërdrejtë për Konstandinopojën. Bizanti, megjithatë, arriti të ndalë zgjerimin islamik në tokat e tyre gjatë shekullit 8, dhe duke filluar në shekullin e 9-te i rimoren pjesë të pushtuara . Në vitin 1000 pas Krishtit Perandoria Lindore ishte në kulmin e saj: Basileios II i rimori Bullgarine dhe Armenine, kultura dhe tregtia filloi te lulëzoje. Megjithatë, së shpejti pas zgjerimit u ndal befas në vitin 1071 në Betejën e Manzikert. Kjo çoi në fundin e perandorisë, në një rënie dramatike. Disa shekuj me grindje të brendshme dhe dyndjet turke në fund të fundit I hapen rrugën perandorit Alexius I Comnenus të dërgojë një thirrje për ndihmë nga Perëndimi në 1095. Perëndimi reagoi me kryqëzatat, përfundimisht duke rezultuar në marrjen e Konstandinopojës nga pjesëmarrësit në kryqëzata e katërt. Pas rimarrjes se Konstandinopojës nga forcat perandorake, perandoria ishte pak më shumë se një shtet grek i mbyllur ne bregdetin Egje. Perandoria Lindore mori fund kur Mehmeti II pushtoi Kostandinopojën më 29 maj, 1453. Qyteti perandorak i Romës ishte qendra më e madhe urbane e kohës së vet, me një popullsi prej rreth një milion njerëz. Shoqëria romake është parë kryesisht si hierarkike, me skllevër (servi) në fund, freedmen (liberti) mbi ta, dhe pa-lindur qytetarëve (cives) në krye. Një ndarje e klasës bazuar fillimisht në shërbimin ushtarak u bë më e rëndësishme. Anëtarësia e këtyre klasave ishte vendosur periodikisht nga Censors, sipas pronësise.Me te pasur ishin senatoret, te cilet dominuan politikën dhe komandën e ushtrisë. Njësi bazë e shoqërisë romake ishin familjet. Familje përfshirë kokën (zakonisht babai) i shtëpisë, Familias baba (baba i familjes), gruaja e tij, fëmijët dhe të afërmit e tjerë. Në klasat e sipërme, skllevërit dhe shërbëtorët ishin gjithashtu pjesë e familjes. Kreu i familjes kishte fuqi të madhe (patria
 • 9. 9 potestas, pushtet babait ") mbi ata që jetojnë me të:" Ai mund të detyrojë martesën (zakonisht për para) dhe zgjidhjen e saj, të shesë fëmijët e tij në skllavëri, kërkesa pronësore në ngarkim të tij si të vetin, si dhe kishin edhe të drejtën për të ndëshkuar ose të vrarë anëtarët e familjes (edhe pse kjo e drejtë e fundit me sa duket pushoi se ushtruari pas shekullit 1 pes) Roma antike komandoi një zonë te madhe te tokës, me burime të jashtëzakonshme natyrore dhe njerëzore. Si e tillë, ekonomia e Romës mbeti e përqëndruar në bujqësi dhe tregti. Aneksimi i Egjiptit, Sicilise dhe Tunizia në Afrikën e Veriut siguronte një furnizim të vazhdueshëm të drithërave. Nga ana e tij, vaji I ullirit dhe vera ishin të eksporteve kryesore të Italisë.
 • 10. 10 ARSIMI Në Republikën e hershme, nuk ka pasur shkolla publike, kështu që djemtë ishin të mësuar të lexojnë dhe shkruajnë nga prindërit e tyre, ose nga skllevër të arsimuar, të quajtur paedagogi, zakonisht me origjinë greke. Në rast se prindërit e tyre mund të përballonin arsimin, djemtë dhe disa vajza në moshën 7vjecare u dërguan në një shkollë private jashtë shtëpisë e quajtur ludus, ku një mësues (e quajtur litterator apo ludi Magister, dhe shpesh me origjinë greke) i mësonte lexim themelor, shkrim, aritmetikë, deri në moshën 11vjecare. Duke filluar në moshën 12vjecare, studentët shkonin në shkollat e mesme, ku mësuesi (i quajtur tani grammatikus) i mësonte rreth literaturës greke dhe romake. Në moshën 16, disa studentë vazhdonin në shkollë :retorikë (ku mësuesi, pothuajse gjithmonë grek, u quajt një orator). Edukimi në këtë nivel i përgatiste studentët për karrierë ligjore, dhe kërkohej që studentët te mësonin përmendësh ligjet e Romës. Nxënësit shkonin në shkollë çdo ditë, përveç festivaleve fetare dhe ditëve të tregut. Ka pasur edhe pushime verore
 • 11. 11 USHTRIA Ushtria e hershme Romake (c. 500 pes) ishte, si ato të qytet-shteteve të tjera bashkëkohore të ndikuar nga civilizimi grek, një milici qytetare e cila praktikonte taktika hoplite. Ushtria ishte e vogël (popullsia e meshkujve e lirë e moshës ushtarake ishte atëherë rreth 9.000) dhe e organizuar në pesë klasa (paralelisht me centuriata comitia, trupi i qytetarëve të organizuar politikisht), me tre hoplites sigurimin dhe ofrimin e dy të lehta të këmbësorisë. Fillimisht ushtria romake ishte e kufizuar taktikisht dhe qëndrimi i saj gjatë kësaj periudhe ishte kryesisht mbrojtës. Nga shekulli 3 pes, Romakët braktisen formimin hoplite ,në favor të një sistemi më fleksibël në të cilin grupe të vogla prej 120 (ose në disa raste 60) burra maniples mund të benin manovrim më të pavarur në fushëbetejë. Tridhjetë maniples organizuar në tre linja me trupa mbështetëse përbënin një ushtri, që arriti në mes 4.000 dhe 5.000 burra.
 • 12. 12 ARTET, MUZIKA, LETERSIA ,FEJA, ARKITEKTURA Jeta në Romën e lashtë sillej rreth qytetit të Romës, e vendosur mbi shtatë male. Qyteti kishte një numër të madh të strukturave monumentale si Koloseu, Forumi i Trajan dhe Pantheon. Ajo kishte burime me ujë të pijshëm që rifurnizohej nga qindra milje të ujesjellesave, teatro, gjimnaze, komplekse dushesh e plot biblioteka dhe dyqane, sheshe, dhe kanalizime funksionale. Gjatë gjithë territorit nën kontroll të Romës lashtë, arkitektura rezidenciale varionte nga shtëpitë modeste në vila shumë vendeshe. Në kryeqytetin e Romës, ka qenë rezidenca perandorake e Diellit qiellzor elegante, nga e cila rrjedh fjala pallati. Klasat e ulëta dhe të mesme Plebiane jetonin në qendër të qytetit, të mbushura me apartamente, ose Insulae të cilat ishin gati si getot moderne. Gjatë Republikës Romake, feja romake u organizua nën një sistem të rreptë të zyrave priftëror, të cilat u mbajtën nga njerëzit e rangut
 • 13. 13 senatorial. Kolegji i Pontifices ishte organi me I larte në këtë hierarki, dhe shefi e prifi i saj, Pontifex Maximus, ishte kreu i shtetit fetar. Pikturat e stileve romake tregojnë ndikimet greke, dhe shembuj të mbijetuar janë afresket qe perdoren kryesisht për të zbukuruar muret dhe tavanet e vendit ,vilat, megjithëse letërsia romake përmend pikturat prej druri, fildishi, si dhe materiale të tjera. Letërsia latine ishte nga fillimi i saj shumë e ndikuar kryesisht nga autorë greke. Disa nga veprat më të hershme janë të ruajtur: epikat historike tregojne historinë e hershme ushtarake të Romës. Muzika romake u bazua kryesisht në muzikën greke, dhe luajti një rol të rëndësishëm në shumë aspekte të jetës romake. Inxhinieria romake si dhe inxhinieria ushtarake romake përbënte një pjesë të madhe të epërsisë teknologjike dhe trashëgiminë e Romës, dhe ato kanë kontribuar në ndërtimin e qindra rrugëve, urave, ujesjelles, banja, teatrove dhe
 • 14. 14 stadiumeve. Shumë monumente, të tilla si Koloseu, Pont du Gard, dhe Pantheon, ende mbeten si Dhiata të inxhinierisë romake dhe kulturës. Romakët ishin njohur veçanërisht për arkitekturën e tyre, e cila është grupuar me traditat greke në "arkitekturë klasike" Në shekullin 1 pes, romakët filluan të përdorin konkreten, gjerësisht. Betoni u shpik në fund të shekullit të 3 para Krishtit. Betoni bëri te mundur të shtroheshin rrugët romake të qëndrueshme, shumë prej të cilave janë ende në përdorim një mijë vjet pas rënies së Romës. Ndërtimi i një rrjeti të gjerë të udhëtimit dhe efikas në të gjithë Perandorinë rriti fuqinë dhe ndikimin e Romës .Romakët ndërtuan kanale (ujesjelles)të shumta të furnizimit me ujë në qytetet dhe vendet industriale dhe për të ndihmuar bujqësine e tyre. Qyteti i Romës u sigurua nga 11ujesjelles kombinuar me një gjatësi prej 350 km .Shumica ishin ndërtuar nën sipërfaqe, me vetëm disa pjesë të vogla mbi toke,mbështetur ne harqe.