Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Skripta audaciti

535 views

Published on

Audiact skripta

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Skripta audaciti

 1. 1. . 1 Predavač: Sanja Spasić
 2. 2. . 2 Upustvo za korišćenje Audaciti Audaciti – jednostavan za korišćenje softvera za snimanje i uređivanje audio fajlove. Softver podržava popularne audio formate: MP3, FLAC, VAV, OGG i AIFF. Glavne karakteristike Audaciti su isecanje i lepljenje audio fajlova, uklanjanje buke, mešanje numere, dodajući zvučne efekte i sl. Softver vam omogućava da snimite zvuk iz mikrofona, unosa linije ili iz drugih izvora, kao i digitalizaciju analognih snimaka iz kasete ili fonograf evidencije. Audaciti omogućava da proširi funkcionalnost povezivanjem dodatke. Ovaj program možete skinuti sa sledećeg linka: http://audacity.sourceforge.net/ Startovanje programa je moguće na dva načina, i to: I način: dvostrukim klikom na ikonicu koja se nalazi na desktopu II načim: preko strat menija: Start/ All programs/Audacity
 3. 3. . 3 Po startovanju programa dobija se prozor kao na slici Osnovni element Audacity projekta je traka (Track). Traka je zvučni zapis koji smo snimili pomoću mikrofona ili ga ubacili (Import) koristeći neku postojeću datoteku. Glavni alati za rad sa zvučnim zapisom Selection tool (Alat za odabir) – F1 Služi za odabiranje segmenta koji želite preslušati ili obrađivati. Kako ga koristiti: odaberite alat, postavite ga na početnu tačku i povucite do željene završne tačke. Audacity će zatamniti označeni segment, a do sledećeg odabira će sve promene primeniti isključivo na označeni segment. Naslovnalinija Meni linija Paletaalata Radna površina
 4. 4. . 4 Envelope tool (Omotnica) – F2 Služi za promenu glasnoće tokom vremena. Kako ga koristiti: odaberite alat, postavite ga na određeno mesto na zapisu koje želite pojačati ili stišati, pritisnite i povucite gore ili dole. Tako će se promeniti glasnoća cele trake. Promenu glasnoće tokom vremena možete postići tako da na više mesta postavite alat, pritisnete i povučete. Izabranu glasnoću možete promeniti i naknadnim pomicanjem belih tačaka. Draw tool (Alat za crtanje) – F3 Služi za prinači pojedinih segmenata zvučnog signala. Grafički prikaz treba toliko uvećati da se vide tačke zapisa koje zatim alatom uhvatimo i pomaknemo na željenu amplitudu. Zoom tool (Alat za zumiranje) – F4 Služi za uvećavanje i smanjivanje pogleda. Timeshift tool (Alat za pomicanje u vremenu) – F5 Služi za hvatanje i pomicanje traka ili segmenata na određeno mesto. Multi Tool (Multifunkcijski alat) – F6 Automatski bira jedan od 5 nabrojanih alata zavisno o pokretima miša ili pritisnutim tipkama. Kontrole Slika 2. Audacity (kontrole)
 5. 5. . 5 Kontrole nam služe za reprodukciju i kretanje po zapisu (skok na početak i kraj, pauza i zaustavljanje) te za snimanje zvuka. Pritiskom na tipku SHIFT, Play kontrola mijenja svoju funkciju u Loop kontrolu (reprodukuje uz ponavljanje). Audacity (Loop kontrola) Snimanje zvučnog zapisa Audacity (Record kontrola) Ako se ne odabere izvor (Edit > Preferences > Audio I/O > Recording > Device), Audacity koristi standardni (Default) izvor zvuka. To znači da je dovoljno pokrenuti aplikaciju, spojiti mikrofon ili neki drugi uređaj na ulaz zvučne kartice i kliknuti na snimanje (Record). Automatski će se otvoriti nova traka na kojoj će se odmah početi „prikazivati“ snimljeni zvučni zapis. Ostale kontrole Kontrol panel
 6. 6. . 6 Ubrzavanje i usporavanje glasa Podešavanje zvuka Podešavanje mikrofona Kracenje zvuka, Odstranjuje se zvukkoji nijeselektovan Kracenje zvuka, Odstranjuje se zvukkoji jeselektovan
 7. 7. . 7 1. Snimite sebe kako pričate ili pevate Audacity veoma jednostavno omogućava da snimite svoj glas. Potrebno je da imate dobar mikrofon i kliknete da dugme Record. Ako želite da snimite sebe kako pričate ili pevate uz određenu pesmu potrebno je samo da pustite pesmu u ovom programu i da kliknete na dugme Record. Kvalitet snimka će naravno zavisiti od kvaliteta vašeg mikrofona. Snimak možete naknadno da menjate, dorađujete, dodajete efekte i još mnogo toga. 2. Uklonite spoljašnji šum iz snimka Buka u pozadini se, pri snimanju, retko kad može izbeći. Kod mikrofona koji su lošijeg kvaliteta, posebno može da pravi problem. To na primer, može biti vaše disanje, eho ili drugi zvukovi u pozadini. Evo kako možete da uklonite šumove koristeći Audacity. Prvo je potrebno da u snimku pronađete deo na kome se isključivo čuje šum. To može, na primer, da bude par sekundi u kojima pravite pauzu. Ako taj deo ne postoji, onda morate da ga sami napravite tako što ćete kad počnete sa snimanjem sačekati nekoliko sekundi i snimiti tišinu.
 8. 8. . 8 Onda kasnije taj deo na kome se čuje isključivo pozadinska buka označite, kao na slici, i odaberete opciju Effect – Noise Removal, kliknete na Get Noise Profile.
 9. 9. . 9 Na ovaj način programu dajete do znanja koje tačno zvukove treba da ukloni iz celog snimak. U drugom koraku označite celu pesmu, i ponovo kliknete na Effect – Noise Removal , pa na OK. Možete i promeniti unapred definisana podešavanja, ali to verovatno neće biti potrebno. Sada će ceo snimak biti čistiji. 3. Promena i dorada zvuka i glasa Koristeći efekte moguće je menjati zvuk. Na primer, zvuk je moguće kompresovati i normalizovati. Korišćenjem opcije Effects možete izobličiti glas tj. dobiti glas tako da glas deluje dublje ili obrnuto. Ako idemo ka manjim vrednostima dobicemo dublji glas i obrnuto.
 10. 10. . 10 4. Izbacivanje glasa ili pevanja iz pesme Ako volite da pevate karaoke, onda znate koliko je nezgodno pevati istovremeno sa pevačem. Zato je zgodno izbaciti glas pevača iz snimka, tako da ostane samo muzika. Audacity, može i to da uradi. Napominjemo da rezultat nije uvek idealan i da zavisi od pesme do pesme, ali je u poređenju sa ostalim besplatnim programima, najbolje što može da se ostvari. Potrebno je da otvorite željenu pesmu u programu. Potom kliknite na strelicu kao na slici, i odaberite opciju Split Stereo Track. Sada će se traka podeliti na dva dela. Odaberite donju traku, i kliknite na Effect – Invert.
 11. 11. . 11 Onda na kraju, kod obe trake odaberite opciju Mono, kao na slici. Mono podesite kod obe trake ne samo kod jedne. Sada pustite video i čućete da pevanje više nema, izbačeno je.
 12. 12. . 12 5. Ubacite tišinu Prilikom obrade zvuka ponekada je potrebno ubacivanja tišine. Na primer, ako se u određenom delu snimka čuje vaše disanje ili želite da tačno naglasite pauzu. Da bi ovo uradili potrebno je da na zvučnoj traci, odaberemo tačno deo gde želimo da ubacimo tišinu. Sada kliknite na Generate – Silence, i u deo koji ste prethodno odabrali, biće ubačena tišina. 6. Usporavanje audio zapisa Audacity nudi dva efekta za usporavanje audio zapisa. 1. Prvi efekat nalazimo u opciji Effects – Change Tempo.
 13. 13. . 13 Pomoću klizača odredite za koliko procenata želite da usporite ili ubrzate zvuk. Znak minus je usporavanja, a plus ubrzanje. Pre nego što snimite promene, preslušajte zvuk i ako vam se ne sviđa brzina, kliknite na Stop pa na Edit – Undo Change Tempo, i probajte ponovo. 2. Drugi efekat je Effects – Change Speed.
 14. 14. . 14 Takođe pomoću klizača određujete procenat promene brzine, minus je usporavanje i plus je ubrzanje. Ovaj efekat više narušava kvalitet zvuka, i stoga vam preporučujemo da se držite prvog efekta, osim ako se ne razumete u naprednu obradu audio materijala. Kada usporite pesmu onoliko koliko vam odgovara, potrebno je da je snimite na računar. To činite tako što instalirate Audacity dodatak za MP3 dekodiranje, koji se može naći ovde. Tokom instalacije nemojte da menjate mesto gde će se program instalirati. Nakon što završite, vratite se u Audacity i kliknite na Export i sačuvajte pesmu. 7. Pojačavanje i stišavanje zvuka Postepeno pojačavanje zvuka na početku audio zapisa, i postepeno stišavanje zvuka na kraju audio zapisa Početni zapis pre obrade Postepeno pojačavanje zvučnog zapisa može se izvesti na sledeći način: – na početku zapisa označimo npr. prvih nekoliko sekundi, – odaberemo Efekat>Pojavi se Postepeno stišavanje zvučnog zapisa može se izvesti na sledeći način: – na kraju zapisa označimo npr. zadnjih nekoliko sekundi, – odaberemo Efekat>Iščezni Područje postepenog pojačavanja ili stišavanja može trajati i samo delić sekunde. Radi veće preciznosti, ne zaboravite koristiti Alat uvećanja
 15. 15. . 15 Zapis nakon primene efekata Pojavi se i Iščezni 8. Normalizacija Normalizacija je proces povećanja ili smanjenja jačine digitalnog zvučnog zapisa. U slučaju da imamo više zapisa načinjenih na razne načine, sa različitim nivoima jačine, a sve to nam treba za jedan multimedijalni projekat, normalizacija je obavezna (jer bi u suprotnom, prilikom korišćenja projekta bilo neophodno stalno pojačavati ili stišavati zvučnike). Kako bismo izvršili normalizaciju zapisa, prvo treba označiti ceo zapis, ili njegov deo i odabrati Efekat>Normalizuj. U većini slučajeva dovolјno je kliknuti na dugme U redu. Normalizacija – jednostavni dijaloški prozor
 16. 16. . 16 Normalizacija je proces koji se odvija u dva prolaza. U prvom se pronalaze „ekstremne“ tačke, a u drugom se proračunati parametri primenjuju na označeni deo. Primer zapisa pre i posle normalizacije 9. Izvoz u mp3 format Na kraju napominjemo da je nakon svih izvršenih promena bitno da uradite File – Export, kako bi snimili sve u željenom audio formatu.
 17. 17. . 17 Željeni format izvezenog fajla koji želite da sačuvate birate u padajućem meniju. Naravno snimiti na lokaciju koju želite i to je to.

×