Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Св.pptx

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 5 Ad

More Related Content

Recently uploaded (20)

Advertisement

Св.pptx

  1. 1. Свети Пимен Зограф е български зограф,храмостроител и книжовник. Един от 9-те софийски светци. Празникът в негова чест се отбелязва на 3 ноември. Роден е в София около 1540 г. Рожденото му име е Павел. Родителите му го дали да се учи на писмо, иконопис, църковно пение и светото писаниe при зографския йеромонах Тома, който служел тогава в древната градска църква „Св. Великомъченик Георги“
  2. 2. В продължение на много години, той обиколил почти цяла България. Най- напред бил в родния си град София и нейните околности, след това в Южна България и Бачковския манастир. Обиколил и цяла Северна България, посетил много градове като Видин, Силистра и др. Навсякъде проповядвал словото Божие, утвърждавал във вярата православния народ, с молитвата си вършел много чудеса, строил и ремонтирал храмове. В Доростолската епархия с молитвата си дарил зрение на един слепороден, когото впоследствие по негово желание постригал в монашество.
  3. 3. Св. Пимен Зографски и Черепишкият манастир В началото на ХVІІ в. Черепишкият манастир „Успение Богородично“е възобновен от отец Пимен Зографски. В манастира има невероятни стенописи, направени от зографа.
  4. 4. Благодаря за вниманието !

×