Successfully reported this slideshow.
Het Basisch Waterboek beantwoordt alle vragen over water en basisch water

Leesproef Hoofdstuk 10
Het Basisch Waterboek
He...
Beschermende werking op het DNA
Resultaten van het drinken van geïoniseerd basisch water
De natuurkundige aspecten van wat...
Positief effect op darmfunctie en
darmflora
Het drinken van geïoniseerd basisch water heeft een
positief effect op de darm...
Minder buikklachten en ondersteuning
alvleesklier
Geïoniseerd basisch water vermindert buikklachten en verbetert het algem...
Beschermend effect bij o.m. de ziektes
van Parkinson, Alzheimer en dementie
Geïoniseerd basisch water beïnvloedt
neurodege...
Artsen in een ziekenhuis berichten
over hun ervaringen
Ervaringen met geïoniseerd basisch water in een Japans ziekenhuis
I...
Hogere stressbelasting
Het drinken van geïoniseerd basisch
water verbetert de weerstand tegen
stress door omgevingsfactore...
Literatuur
Hanaoka K, Sun D, Lawrence R, Kamitani Y, Fernandes G., The mechanism of the enhanced antioxidant effects again...
Als u wilt weten welke onderwerpen worden
beschreven kunt u de inhoudsopgave downloaden.
Het boek is vanaf 1 januari 2014 ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

het basisch waterboek heeft het antwoord op alle vragen over water en basisch water

646 views

Published on

basisch en alkalinewater worden door elkaar gebruikt. Er is veel over de positieve effecten gepubliceerd maar tot voor kort was niet bekend waarom het drinken van basisch water zo gezond was. Het blijkt dat de werking tegen vrije radicalen, de antioxidatieve werking van geïoniseerd basisch water waarschijnlijk het belangrijkste is. Het drinken van water met een erg hoge pH, 9 of hoger, is daarom niet gezond, het drinken van water met veel waterstof en een laag redoxpotentiaal juist wel. In het boek wordt uitgelegd welke soorten water gezond zijn en waarom.

Published in: Health & Medicine
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

het basisch waterboek heeft het antwoord op alle vragen over water en basisch water

 1. 1. Het Basisch Waterboek beantwoordt alle vragen over water en basisch water Leesproef Hoofdstuk 10 Het Basisch Waterboek Het boek met de voorlopige titel ‘Het Basisch waterboek’ bevat alle informatie over water op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Er wordt uitgelegd waarom water zo belangrijk is, wat basisch of alkaline water is en wat de verschillen zijn met kraanwater en omgekeerdosmosewater. Het bevat tips om uw gezondheid te meten en een aantal basische recepten. Hoofdstuk tien is online te lezen. Het bevat de samenvatting van een aantal onderzoeken over de effecten van het drinken van geïoniseerd basisch water.
 2. 2. Beschermende werking op het DNA Resultaten van het drinken van geïoniseerd basisch water De natuurkundige aspecten van water zijn vrij onbekend. Men gaat ervan uit dat alleen de scheikundige samenstelling telt, maar dan wordt een belangrijk aspect gemist. Uit onderzoeken over de werking van geïoniseerd basisch water uit een waterionisator blijkt de antioxidatieve werking van de vrije elektronen belangrijk. Dit water, ook gereduceerd en energiewater genoemd vanwege haar overschot aan vrije elektronen, is qua werking niet vergelijkbaar met basisch water dat ontstaat door het oplossen van basische mineralen. Geïoniseerd basisch water is een sterke antioxidant en beschermt het DNA Basisch geïoniseerd water wordt ook wel gereduceerd water genoemd omdat het redoxpotentaal is gereduceerd. Het is verminderd tot een waarde van –200 tot -850 mV. Dit water heeft een overschot aan vrije elektronen die vrije radicalen onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn moleculen die één elektron tekortkomen. Ze halen deze met geweld uit andere moleculen die daardoor beschadigd raken en zo kunnen klachten en ziektes ontstaan (1,6). Als ratten een maand lang geïoniseerd basisch water drinken, verminderen duidelijk de oxidatieve stress, de vrije radicalenbelasting in hun lichaam (Yanagihara 2005), en de DNAbeschadiging door vrije radicalen (5). De antioxidatieve werking van basisch water is veel sterker dan die van vitamine C, omdat de OH¯ moleculen kleiner zijn dan de vitamine C moleculen (2).
 3. 3. Positief effect op darmfunctie en darmflora Het drinken van geïoniseerd basisch water heeft een positief effect op de darmwerking Veel darmklachten ontstaan doordat voeding niet wordt verteerd, maar vergist. Hierbij komt gas vrij dat na het eten boeren en een opgeblazen gevoel of winderigheid veroorzaakt. Bij dit proces ontstaan schadelijke, vrije radicalen zoals indol, skatol, ammonium en fenol die via de darmwand in ons bloed terecht komen. De ontlasting wordt zuurder en gaat ruiken. Geïoniseerd basisch water neutraliseert oxidatieve stoffen, geeft een basischer ontlasting en verbetert de darmflora Onderzoek bij ratten toont aan dat door het drinken van geïoniseerd basisch water minder schadelijke stoffen ontstaan en de pH van de ontlasting hoger wordt (9). De Russische onderzoeker N.V. Vorobja gaat ervan uit dat de ‘goede’ darmbacteriën een negatief redoxpotentiaal nodig hebben, terwijl de ‘slechte’ beter functioneren bij een positief redoxpotentiaal tot + 400mV (10). Een verlaging van het redoxpotentaal in de darm tot -300 of -400 mV ondersteunt de groei van de ‘goede’ darmbacteriën, stelt Vorobjeva. De meeste onderzoekers schrijven de positieve werking van geïoniseerd basisch water toe aan de antioxidatieve werking, maar Vorobjeva gaat ervan uit dat het redoxpotentiaal een belangrijke rol speelt, wat blijkt uit darmfloratesten van ontlasting waarvan de pH verbeterd was.
 4. 4. Minder buikklachten en ondersteuning alvleesklier Geïoniseerd basisch water vermindert buikklachten en verbetert het algemeen welbevinden In 1966 werd in Japan het gebruik van waterionisatoren vanwege het ontzurende effect en gebleken effectiviteit bij maag-darmklachten waaronder verstopping, opgeblazen gevoel en chronische diarree, officieel goedgekeurd (3). In het onderzoek dat in het Ohkuraziekenhuis is gedaan, werd bij mensen met verschillende vormen van buikklachten de effectiviteit onderzocht van het drinken van geïoniseerd basisch water door een dubbelblind onderzoek waarbij één groep deelnemers basisch water te drinken kreeg en de controlegroep kraanwater. Het onderzoek duurde een maand en in die tijd kregen de deelnemers dagelijks tussen de 200 en 500 ml water te drinken. Het drinken van geïoniseerd basisch water bleek meer effect op het verminderen van diarree, opgeblazen gevoel en het algemeen welbevinden te hebben in vergelijking met de groep die kraanwater had gedronken(3). Geïoniseerd basisch water ondersteunt de alvleesklier bij suikerziekte Bij suikerziekte ontstaan meer vrije radicalen die een verslechtering van de bètacellen van de alvleesklier tot gevolg hebben. De oxidatieve stress neemt toe door verminderde beschermingsmechanismen tegen vrije radicalen en een groeiende vrije radicalenbelasting (4). Het drinken van geïoniseerd basisch water blijkt bij ratten een positief effect te hebben op de bloedsuikerspiegel, het insulineniveau en de glucosetolerantie. Men gaat ervan uit dat het drinken van basisch water ook bij diabetespatiënten een positief resultaat heeft (4). In een ander onderzoek werd ratten het vergif Alloxan gegeven dat door de sterke vrije radicalenwerking de bètacellen van de alvleesklier beschadigde en zelfs vernietigde, waardoor diabetes I ontstond. Het drinken van geïoniseerd basisch water had door de antioxidatieve werking positieve effecten zoals bescherming van DNAmoleculen, vermeerderde insulineproductie en verbeterde insulinetolerantie (6).
 5. 5. Beschermend effect bij o.m. de ziektes van Parkinson, Alzheimer en dementie Geïoniseerd basisch water beïnvloedt neurodegeneratieve aandoeningen De menselijke hersenen verbruiken de meeste energie in het lichaam ook al zijn zij maar 2% van het lichaamsgewicht. Zij nemen 20% van het zuurstofverbruik van het lichaam voor hun rekening en 25% van de suikerverbranding. Het is logisch dat hersenen kwetsbaar zijn voor de gevolgen van oxidatieve stress, omdat bij de celstofwisseling met zuurstof vrije zuurstofradicalen vrijkomen. Oxidatieve stress wordt in verband gebracht met tal van ziektes zoals de ziekte van Alzheimer, dementie en de ziekte van Parkinson. In 2011 is een onderzoek gedaan naar de werking van het drinken van geïoniseerd basisch water en nanoplatinadeeltjes op de vrije radicalenbelasting van de hersenen. Het blijkt dat het basische water een beschermend effect heeft. De onderzoekers concluderen dat het drinken van basisch water waarschijnlijk een beschermende werking heeft op hersenaandoeningen die te maken hebben met oxidatieve belasting (2).
 6. 6. Artsen in een ziekenhuis berichten over hun ervaringen Ervaringen met geïoniseerd basisch water in een Japans ziekenhuis In Japan zijn basisch waterionisatoren al sinds 1965 door het Ministerie van Gezondheid en Welbevinden als gezondheidsbevorderende apparaten erkend wegens hun effect op het herstel van de darmflora. De apparaten worden in ziekenhuizen gebruikt. In 1990 hebben de artsen dr. H. Hayashi en dr. M. Kawamura hun ervaringen met basisch water gepresenteerd op een internationaal congres in Texas (12). In hun kliniek drinken de patiënten basisch water en worden de maaltijden met basisch water bereid. Zij hebben tijdens de vijf jaar dat basisch water in hun centrum werd geïntroduceerd, de volgende veranderingen vastgesteld: Verlaging van de bloedsuikerspiegel bij suikerziekte Doorbloedingsverbetering bij weefselversterf door diabetes Vermindering van de hoeveelheid urinezuur bij jicht Leverfunctieverbeteringen bij leveraandoeningen Verbeteringen bij en voorkoming van maag- en darmzweren Normalisering van zowel hoge als lage bloeddruk Klachtenvermindering bij allergische aandoeningen zoals astma, neusslijmvliesirritatie, eczeem en huidontstekingen Vermindering van diarree na maagoperaties Sneller herstel na buikoperaties Verbetering van de serumbilirubinewaardes bij pasgeboren baby’s Naast de beschreven klinische verbeteringen stelden de artsen ook veranderingen vast bij de stoelgang. De ontlastingskleur veranderde van bijna zwart en donkerbruin naar helderder lichtbruin en de geur werd minder sterk. Het aantal patiënten met obstipatie nam af. De beide artsen concludeerden dat het rottingsproces in de darm ten gevolge van een slechte darmflora door het drinken van basisch water verminderde. Zij zijn van mening dat in alle medische centra basisch gereduceerd water als drinkwater en als water om maaltijden te bereiden, gebruikt zou moeten worden. Het is aangetoond effectief en betaalbaar.
 7. 7. Hogere stressbelasting Het drinken van geïoniseerd basisch water verbetert de weerstand tegen stress door omgevingsfactoren De elektrolyse die plaatsvindt in een basisch waterionisator levert ‘gereduceerd’ water op, water met een overschot aan elektronen en daarmee is dit water een sterke antioxidant, zo schrijven de onderzoekers Seul-Ki Park en zijn wetenschappelijke groep, verbonden aan de medische biotechnologische faculteit van de Koreaanse Soonchunhyanguniversiteit, in 2012 in het vakblad Moleculaire Cellulaire Toxicologie (7). In hun onderzoek hebben zij het antioxidatieve beschermende effect van het drinken van basisch geïoniseerd water gemeten door het neutraliseren van vrije radicalen. Het blijkt dat de beschadigingen van het DNA in menselijke witte bloedcellen hierdoor sterk teruglopen. Zij hebben ook een verminderde vrije radicalenbelasting in de cel vastgesteld. Er ontstond een beduidend verbeterde weerstand tegen stressfactoren zoals hitte en UVstraling. Zij concluderen dat het drinken van basisch geïoniseerd water een beschermende werking tegen DNAschade door vrije radicalen heeft en dat het bovendien de weerstand tegen verschillende stressfactoren uit de omgeving verbetert.
 8. 8. Literatuur Hanaoka K, Sun D, Lawrence R, Kamitani Y, Fernandes G., The mechanism of the enhanced antioxidant effects against superoxide anion radicals of reduced water produced by electrolysis. 2004, Biophys Chem. Hanxu Y., Kasiwaki T., Takeki Hamasaki, The neuroprotective effects of electrolyzed reduced water and its model water containing molecular hydrogen and Pt nanoparticles. 2011, BMC proceedings. Hayashi Hidemitsu, Kawamura, Muenori. 1985-2000 Clinical improvements from the intake of reduced water. Hirokazu Tashiro, Tetsuji Hokudo, Hiromi Ono, Yoshihide Fujiyama, Tadao Baba (National Ohkura Hospital, Dept. of Gastroenterology; Institute of Clinical Research, Shiga University of Medical Science, Second Dept. of Internal Medicine, Clinical evaluation of alkaline ionized water for abdominal complaints: Placebo controlled double blind tests, Juni 2007. Kim MJ, Jung KH, Uhm YK, Leem KH, Kim HK, Preservative effect of electrolyzed reduced water on pancreatic beta-cell mass in diabetic db/db mice, 2007, Biol Pharm Bull. Lee MY, Kim YK, Ryoo KK, Lee YB, Park EJ, Electrolyzed-reduced water protects against oxidative damage to DNA, RNA, and protein. 2006, Appl Biochem Biotechnol. Nishimura,Tomohiro. Teruya Kiichiro. Protective mechanism of reduced water against alloxan-induced pancreatic β-cell damage: Scavenging effect against reactive oxygen Species. 2002 Cytotechnology Seul-Ki Park, Jum-Ji Kim, A-Reum Yu, Mi-Young Lee, Sang-Kyu Park, Electrolyzed-reduced water confers increased resistance to environmental stresses.2012, Mol Cell Toxicol. Shirahata S, Kabayama S, Nakano M, Miura T, Kusumoto K, Gotoh M, Hayashi H, Otsubo K, Morisawa S, Katakura Y Electrolyzedreduced water scavenges active oxygen species and protects DNA from oxidative damage 1997 Biochem Biophys Res Commun. Takashi Hayakawa, Chicko Tushiya, Hisanori Onoda. Effects on Metabolites Produced by Intestinal Fermentation.2001 : Gifu University, faculty of engineering, Department of Food Science Vorobjeva NV, Selective stimulation of the growth of anaerobic microflora in the human intestinal tract by electrolyzed reducing water. 2005 Med Hypotheses. Yanagihara T, Arai K, Miyamae K, Sato B, Shudo T, Yamada M, Aoyama M. Electrolyzed hydrogen-saturated water for drinking use elicits an antioxidative effect: a feeding test with rats 2005, Biosci Biotechnol Biochem.
 9. 9. Als u wilt weten welke onderwerpen worden beschreven kunt u de inhoudsopgave downloaden. Het boek is vanaf 1 januari 2014 te bestellen via www.gezondeshop.nl en de boekhandel Meer informatie: 053 475 02 30 www.basischwater.nl

×