Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Legalitatea pe retelele sociale

710 views

Published on

white paper de la prezentarea privind legalitatea pe retelele sociale sustinuta la SocialSpark,ro in 24 martie 2011

Published in: Business
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Legalitatea pe retelele sociale

  1. 1. LEGALITATEA PE RETELELE SOCIALE ON-LINE prima abordare SocialSpark 24 martie 2011 Florin Dumitrescu @DumitrescuFloriRetelele sociale on-line au inregistrat o popularitate fara precedent intre aplicatiile web-based iardupa ce au revolutionat internetul au impartit practic universul on-line in doua emisfere: retelelesociale si restul lumii. Cu toate ca nu au trecut 3 ani de cand Google a detronat definitiv pe Microsoftastazi Facebook ameninta serios motorul de cautare “clasic”. Incotro ne indreptam?Materialul care urmeaza se doreste prima abordare a retelelor sociale on-line si a utilizarii acestoraraportat la legislatia romaneasca.
  2. 2. Atunci cand vorbim despre regulile care guverneaza interconectarea in Exista doua categorii deretelele sociale on-line trebuie sa tinem cont de urmatoarele lucruri. reguliExista doua categorii de reguli, de legi.Unele care privesc raporturile dintre utilizatorii de retea sociala si Reguli care guverneazaproprietarii acestei retele, adica regulile dintre milioanele de persoane raporturile dintre utilizatoriifizice cu precadere dar si mici firme si proprietarul Facebook. de retea sociala si reteaua sociala in sineCea de a doua categorie de reguli sunt cele care privesc raporturileintre utilizatorii de retea sociala, acestea sunt regulile dupa care Reguli care guverneazautilizatorii comenteaza fotografiile sau regulile dupa care micile raporturile dintre utilizatoriicompanii vand produse pe Facebook. de retea sociala on-lineProprietarul Facebook, sau proprietarul LinkedIn este cel care Proprietarul retelei socialeimpune regulile care guverneaza relatia dintre utilizatorii de retea impune regulile caresociala si reteaua sociala in sine. guverneaza relatia dintre utilizatori si reteaua socialaReteaua Facebook este detinuta de Facebook Inc cu sediul in PaloAlto, California si este supusa jurisdictiei Statelor Unite. HI5 estedetinuta de Sona Network Ltd. inregistrata de asemenea in California,Statele Unite. Twitter este detinuta de Twitter Incorporated cu sediulin San Francisco, California. Resedinta proprietarilor acestor retelesociale este foarte importanta intrucat regulile pe care ei le impunutilizatorilor, sunt regulile locului de unde ele provin.Aceste reguli sunt de fapt contracte intre doua persoane private, spre Contracte privateexemplu intre dumneavoastra cititorul acestui material si FacebookInc. Ele sunt impuse, adica una dintre parti si anume aceea care areputere mai mare de negociere in situatia data le impune celeilalte faradrept de discutie, Facebook Inc ne va impune intotdeauna regulile ei,noi neavand forta de a negocia ceva in aceasta tranzactie. Ne supunemregulilor companiei sau nu folosim Facebook.In legislatia romana astfel de contracte se numesc de adeziune,contracte la care aderi sau le refuzi, in nici un caz nu le negociezi. Contracte de adeziunePrivind pe Facebook, prin crearea unui cont, noi persoane fizice saufirme aderam la conditiile Facebook iar asta e tot.
  3. 3. Aceste reguli pot fi accesate, aflate printr-un link situat in partea Ce spun regulile?dreapta jos a fiecarei pagini de Facebook, spre ex.Dar ce spun aceste reguli?Aici se explica modul in care se utilizeaza reteaua sociala, modul incare sunt preluate si folosite informatiile despre dvs. , recomandari Modul in care se utilizeazaprivind setarile de securitate, relatia cu alte site-uri si aplicatii integrate reteauain platforma retelei sociale, ce se intampla la inchiderea contului deretea, etc. Protectia datelor cu caracterSpre exemplu aici Facebook isi asuma principiile Safe Harbor care personalreprezinta conventia incheiata de Departamentul de Comert alStatelor Unite cu Uniunea Europeana in vederea protectiei datelor cucaracter personal. Si mai in concret Facebook notifica, anunta,Uniunea Europeana care sunt informatiile despre utilizatori pe care lestocheaza, face publice diverselor organisme modul in care softurilesale stocheaza aceste informatii si declara ca acestea urmeaza a fidepersonalizate si folosite exclusiv in mod statistic. Comercializareaacestor informatii trebuie de asemenea sa fie anuntata UniuniiEuropene.Daca lucrurile astea se intampla si in realitate doar Facebook sau UE nepoate spune.Tot aici proprietarul retelei isi asuma angajamentele de siguranta. Aici Angajamentele de sigurantaFacebook declara ca nu va emite spam, ca nu va descarca virusi, ca nuva utiliza mesaje sau imagini violente sau pornografice, ca nu se vaimplica in activitati comerciale ilegale sau ilicite, ca nu va furnizainformatii false utilizatorilor retelei, s.a.m.d. Conditiile specialeTotodata, proprietarii retelei, impun aici conditiile lor privind contulunic, comportamentul onest sau respectarea legilor locale de catreutilizatorii retelei. Si pentru ca lucrurile sa fie mai simple pentru ei isideclina responsabilitatile legate de folosirea abuziva a conturilor, iarintr-o situatie de abuz sau conflict lasa utilizatorii sa isi regleze relatiiledintre ei dupa regulile de drept comun. Daca cineva va insulta peFacebook, sunteti pe cont propriu si va veti regla aceasta problemadupa regulile de drept comun. Mai mult decat atat, daca aveti treabacu Facebook si veti dori sa ii dati in judecata trebuie sa stiti ca instanta
  4. 4. competenta in aceasta disputa este cea din Santa Clara County,California.Exista totodata termeni si conditii pentru platile on-line, pentrupromotii si publicitate precum si conditii pentru dezvoltatorii deaplicatii.Daca este vorba de plati, spre exemplu regulile impuse, fie ca vorbim Platile on-linede Facebook, HI5 sau LinkedIn sustin ca prin confirmarea tranzactieisunteti de acord cu facturarea, plata si receptia produsului cumparat sica nu veti putea refuza plata sau produsul. In acelasi timp insa daca dinvarii motive produsul nu ajunge la voi sau nu corespunde cu cel pecare l-ati comandat si platit responsabilitatea apartine in exclusivitatetitularului de cont si nu va veti putea intoarce impotriva Facebookpentru recuperarea prejudiciului. Dupa legea romana acest tip declauze sunt considerate abuzive ca de altfel dupa majoritatealegislatiilor europene si sunt convins ca se va putea castiga procesul cuFacebook. Dar pentru asta va trebui sa ne adresam instantei din SantaClara si nu stiu cati dintre noi am face-o. In acesti termeni si conditiivom gasi mai apoi si o descriere a procedurilor de plata, a termenelor,comisioanelor precum si angajamentul Facebook ca investeste inpermanenta in securitatea tranzactiilor. Pentru notificari avem oadresa: Legal Department, California Avenue, Palo Alto.Daca vorbim despre promotii trebuie sa stim ca Facebook poate sterge Promotiioricand si fara restrictii orice material legat de o promotie daca nurespecta termenii de utilizare. Trebuie sa stim in acelasi timp ca nuputem conditiona participarea intr-o promotie de generarea decontinut pe perete. Activitatile de tipul incarca o poza pe perete sau daun like pe perete nu sunt conforme cu conditiile Facebook. Nu estepermis sa lansezi o promotie in care singura conditie de participareeste sa dai like unei pagini sau sa faci check-in intr-un loc peFoursquare. Doar pe parcursul competitiei putem cere unui fan, caintre altele, sa genereze continut pe perete, sa dam like unei pagini saucheck-in-uri.Promotiile nu pot fi organizate altfel decat printr-o aplicatie.Utilizatoriipot intra in promotie doar din tabul aplicatiei. Din aplicatie se pot cereutilizatorilor si generarea de continut pe perete, like-uri sau check-in-uri fara restrictii.
  5. 5. Facebook interzice utilizarea numelui sau in activitatea promotionala Imaginea Facebooka companiilor. Totodata sunt interzise promotiile la categorii diversede produse cum ar fi tutun, arme de foc, jocuri de noroc, medicamentesau benzina. Nu se pot organiza promotii pentru minori sau cele de tiptragere la sorti, tombola. Dezvoltarea de aplicatiiRegulile impuse dezvoltatorilor de aplicatii spun ca sunt interzisecrearea de aplicatii care sa colecteze sau stocheze nume de utilizatorisau parole.Toti utilizatorii unei aplicatii trebuie sa primeasca e-mail-uride pe acelasi domeniu si trebuie inclusa o functionalitate expresa deLogout. Fiecare aplicatie trebuie sa aibe sectiunea de Termeni siconditii sau Politica de confidentialitate in care sa fie explicat exprescum vor fi folosite datele utilizatorului. Pentru a putea retine si folosipe viitor orice date colectate printr-o aplicatie, e.g. preferinte deconsum, orice formular trebuie sa aiba un disclaimer cu bifa care saceara acordul explicit al utilizatorului. Utilizatorii trebuie sa aiba unmecanism simplu prin care sa poata cere stergerea oricarei datedespre ei stocate de o aplicatie, s.a.m.d.Cea de a doua categorie de reguli de care trebuie tinut cont in Regulile dintre utilizatorii deutilizarea unei retele sociale sunt cele care privesc raporturile intre reteautilizatorii de retea sociala, adica regulile dintre dumneavoastra siprietenii vostri din reteaua sociala. Sunt regulile dupa care cumparamproduse de la eMag printr-o promotie pe Facebook, sunt regulile lacare ne raportam daca cineva din oras foloseste fotografia realizata denoi pe pagina sa de Flick’r sau regulile dupa care cerem socoteala cuivacare ne insulta intr-un articol postat pe LikedIn. Acestea sunt regulilecare trebuie sa ne intereseze pe toti. Reguli nationale si europeneAcestea sunt reguli locale, sunt legile Romaniei nu cele ale luiFacebook Inc sau ale tarii in care sunt situate serverele, doar legileRomaniei si trebuie respectate in aceeasi masura. Acestea sunt normeimperative, adica trebuie respectate fara discutie si exista sanctiuni incazul in care acest lucru nu se intampla.Dintre regulile locale cea mai mare relevanta o au normele despredreptul de autor, comertul on-line si platile electronice. Comertul electronicIn legea comertului electronic se prevede spre ex. ca furnizorultrebuie sa puna la dispozitia consumatorilor si autoritatilor informatii
  6. 6. detaliate despre identitatea lui, datele fiscale, autorizatiile detinute siasociatiile profesionale in care este inregistrat, preturile sau tarifeleutilizate cu precizarea clara a eventualelor reduceri sau promotii,cheltuielile de livrare. Legea reglementeaza in acelasi timp sicomunicarile comerciale instituind principiul opt-in, adica al acorduluiprealabil, limpede si in mod expres manifestat in vedereareceptionarii de mesaje comerciale. Contractele la distantaDespre contractele incheiate prin mijloace electronice, cum sunt spreex. contractele incheiate cu eMag-ul sau prin intermediul variateloraplicatii Facebook legea cere ca vanzatorul de produse sau furnizorulde servicii sa descrie cu exactitate procedura de tranzactionare,formularul care contine datele de identitate ale cumparatorului sidescrierea produselor achizitionate sa permita corectura inainte deoperare. Clauzele contractului trebuie puse la dispozitiacumparatorului intr-o forma care sa ii permita acestuia sa le stochezesau reproduca. In situatia in care aceste dispozitii legale nu suntrespectate, legea prevede sanctiuni contraventionale cum ar fiamenda precum si sanctiuni penale.Trebuie mentionat faptul ca legea prevede dreptul consumatorului ladenuntarea contractului in termen de 10 zile de la primirea produsului,adica la returnarea acestuia fara motiv si fara penalitati. Si aceasta faradrept de discutie. Exista o singura exceptie si anume la produseleaudio-video si software daca ambalajul a fost desigilat dupa primire.Daca facem o analiza chiar superficiala la dispozitiile care privesc Platile electroniceplatile electronice ar trebui sa stim ca un Regulament al BNR spune caoperatiunile efectuate prin instrumente de plata electronica,desfasurate pe teritoriul Romaniei sunt guvernate de legea romana.Iar atunci cand postam continut de text sau imagine pe peretele nostru Dreptul de autorar trebui sa ne asiguram ca acesta este conceput de noi sau ca avemdreptul de a il posta acolo, ca acel continut nu este protejat de dreptulde autor pentru ca ne putem trezi, in primul rand, cu reactii “in direct”pe perete sau cu somatii razboinice sau si mai rau cu actiuni in justitiedin partea proprietarilor dreptului de autor. Legea romana protejeazadreptul de autor, iar acest drept exista atat daca acesta este inregistratla Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor cat si atunci cand nu e
  7. 7. inregistrat dar autorul lui poate dovedi, in vreun fel oarecare, ca el l-a Exista doua categorii deconceput. reguliConcluzionand precizam ca in interactionarea prin retelele sociale on- Reguli care guverneazaline trebuie respectate doua categorii de reguli, cele impuse de raporturile dintre utilizatoriiFacebook Inc sau Twitter Inc in relatia cu ele si care pot fi accesate si de retea sociala si reteauastudiate din primul moment al crearii unui cont dupa cum exista si sociala in sinereguli locale, in cazul nostru romanesti sau europene si care trebuiecunoscute pur si simplu. Reguli care guverneaza raporturile dintre utilizatoriiDiscutiile vor ramane deschise, spre ex. ce se intampla daca intram in de retea sociala on-lineconflict cu un utilizator de retea din Spania sau ce se intampla daca nesimtim pagubiti dupa achizitionarea unui software din Japonia gratieunei promotii organizate pe Facebook? Iar discutiile vor ramane inpermanenta deschise pe masura ce retelele sociale on-line se vormodifica sub presiunea profitului sau a optiunilor consumatorilor.
  8. 8. ResurseFacebook-conditii de utilizare http://www.facebook.com/terms.phpFacebook-confidentialitate http://www.facebook.com/privacy/explanation.phpFacebook-ghidul pentru reclame http://www.facebook.com/adsmarketing/Facebook-principiile http://www.facebook.com/principles.phpFacebook-dezvoltatori http://developers.facebook.com/docs/Facebook-ghidul promotiilor http://www.facebook.com/promotions_guidelines.phpLinkedIn-acordul cu utilizatorii http://www.linkedin.com/static?key=user_agreement&trk=hb_ft_useragLinkedIn-politica de confidentialitate http://www.linkedin.com/static?key=privacy_policy&trk=hb_ft_privLinkedIn-politica de copyright http://www.linkedin.com/static?key=copyright_ policy&trk=hb_ft_copyTwitter-termeni http://twitter.com/tosTwitter-politica de confidentialitate http://twitter.com/privacyTwitter-advertisers http://business.twitter.com/advertise/startFoursquare-termeni http://foursquare.com/legal/termsFoursquare-politica de confidentialitate http://foursquare.com/legal/privacyLegea nr.365 din 2002 actualizata privind comertul electronicOrdonanta nr.130 din 2000 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelorla distantaLegea 455 din 2001 privind semnatura electronicaRegulamentul BNR nr.6 din 2006 privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica sirelatia dintre participantii la tranzactiile cu aceste instrumenteLegea nr.8 din 1996 actualizata privind dreptul de autor si drepturile conexe

×