Lumeahaosului

431 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Lumeahaosului

 1. 1. LUMEAHAOSULUI
 2. 2. Ce reprezinta fizica pentru noi?
 3. 3. Fizica este stiinta care modeleazafenomenele naturii cu ajutorul principiilor silegilor ei. Cu ajutorul ei pot fi explicate in principiuorice alte fenomene intalnite in alte stiinte alenaturii, cum ar fi, de exemplu chimia saubiologia.
 4. 4. Determinismul Determinismul poate fi considerat ca unprincipiu al stiintei, principiu care afirma caaceleasi cauze produc aceleasi fenomene. Un proces este determinist daca il putemprevedea.
 5. 5. Un exemplu simplu de determinism este cel alaruncarii sub un unghi sau cazul particular al caderii corpurilor la suprafata Pamantului.
 6. 6. Conceptul de haos
 7. 7. Fenomenele in natura pot fi : - predictictibile, care evolueaza dupa legistabilite si se creaza modele cu care se explicatoate fenomenele cu aceeasi comportare- impredictibile, datorita sensibilitatii lor laconditiile initiale. O variatie mica a conditiilorinitiale ale unui sistem determina o modificaremajora a evolutiei in timp a acestuia, care esteimpredictibila.
 8. 8. Sisteme fizice in spatiul fazelor Spatiul fazelor este un mod de a vizualizastarea unui sistem. Orice sistem dinamic este caracterizat prininformatia esentiala despre sistem si dinamicasa ( o regula ce descrie modul in careevolueaza in timp starea sistemului ). Un punct din spatiul starilor poarta numelede faza.
 9. 9. Portretul de faza al unui pendul.(a) oscilatia pendulului are loc in plan vertical;(b) pendulul efectueaza o rotatie completa a planului vertical
 10. 10. Atractorii Atractorii sunt forme geometrice cecaracterizeaza comportarea la distanta inspatiul fazelor. Figurile desenate in spatiulfazelor care descriu comportarea sistemului senumesc portrete de faza. Multimea de punctecare evolueaza spre un atractor formeazabazinul de atractie.Tipul de atractor de forma unei spirale poartanumele de punct focal.
 11. 11. Elemente de geometrie fractala – o incursiune in lumea formelor Geometria fractala descrie caracteristiciledimensionale ale haosului. Un fractal este un obiect geometric careeste neregulat sau discontinuu la orice scara l-am privi si este “fracturat” intr-un mod specific. Obiectele fractale au fost descoperite lasfarsitul sec. al XIX-lea de catre K. Weierstrasssi Helge von Koch si recunoscute in 1975 decatre B. Mandelbrot care le-a denumit fractali.
 12. 12. Fractal Julia
 13. 13. Omul de zapada al lui Mandelbrot

×