Oameni ciudati

631 views

Published on

Published in: Entertainment & Humor
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Oameni ciudati

 1. 1. MIHAIMIHAI ŞTIRBUŞTIRBU TEXTE ŞI IMAGINI DE PE NET Din perspectivaDin perspectiva felului in care au fost creati, oamenii sunt, cu totii, la fel. Desigur, in limitele unor limite relativ tolerantefelului in care au fost creati, oamenii sunt, cu totii, la fel. Desigur, in limitele unor limite relativ tolerante.. IInsa, niciun om nu poate, de pilda, sari de 10 ori mai sus decat altul. Suntem mici variatiuni ale unui tipar unic. Cei mai multinsa, niciun om nu poate, de pilda, sari de 10 ori mai sus decat altul. Suntem mici variatiuni ale unui tipar unic. Cei mai multi dintre noi. Pentru ca, cercetand, vom constata cu stupoare ca exista cativa indivizi, extrem de rari,dintre noi. Pentru ca, cercetand, vom constata cu stupoare ca exista cativa indivizi, extrem de rari, indivizi cu un al saselea simt, persoane ale caror simturi si capacitati tipic umane se manifesta la un nivel, uneoriindivizi cu un al saselea simt, persoane ale caror simturi si capacitati tipic umane se manifesta la un nivel, uneori "supereroic”, alteori doar neobisnuit, comparabil cu cel din lumea animala sau din fanteziile noastre."supereroic”, alteori doar neobisnuit, comparabil cu cel din lumea animala sau din fanteziile noastre.
 2. 2. Baiatul care vede fara ochiBaiatul care vede fara ochi Ben Underwood s-a autoinitiat inBen Underwood s-a autoinitiat in taineletainele ecolocatiei pentru a se misca prinecolocatiei pentru a se misca prin lumea din jurul saulumea din jurul sau. Ecolocatia este. Ecolocatia este ceea ce liliecii si delfinii folosesc pentruceea ce liliecii si delfinii folosesc pentru a-si gasi drumul prin intuneric, respectiva-si gasi drumul prin intuneric, respectiv prin apa. Emit un sunet, asteapta caprin apa. Emit un sunet, asteapta ca ecoul sa se intoarca si il folosesc pentruecoul sa se intoarca si il folosesc pentru a descifra, in functie de directie si durata,a descifra, in functie de directie si durata, pozitia, dimensiunea si distanta la carepozitia, dimensiunea si distanta la care se afla un obiect. Surprinzator, si oameniise afla un obiect. Surprinzator, si oamenii pot folosi ecolocatia. Ea le estepot folosi ecolocatia. Ea le este accesibila in special celor orbi, deoareceaccesibila in special celor orbi, deoarece dureaza foarte mult timp sa stapanesti sidureaza foarte mult timp sa stapanesti si sa ascuti senzitivitatea fata de sunetulsa ascuti senzitivitatea fata de sunetul reflectat. Darreflectat. Dar este o tehnica si seeste o tehnica si se invata, nu o abilitate innascutainvata, nu o abilitate innascuta. Pentru. Pentru a naviga cu ajutorul ecolocatiei,a naviga cu ajutorul ecolocatiei, oo persoana creaza, voit, un sunet (celpersoana creaza, voit, un sunet (cel mai frecvent loveste incet cumai frecvent loveste incet cu bastonul) si determina, in functie debastonul) si determina, in functie de ecoul creat, unde sunt pozitionateecoul creat, unde sunt pozitionate obiectele in jurul sau.obiectele in jurul sau.Cei bine initiatiCei bine initiati pot spune adesea unde se afla un obiect,pot spune adesea unde se afla un obiect, cat este de mare si ce densitate are.cat este de mare si ce densitate are. Este si cazul lui Ben Underwood, dinEste si cazul lui Ben Underwood, din SUA, decedat anul trecut, la varsta de 17SUA, decedat anul trecut, la varsta de 17 ani, care si-a pierdut ambii ochi din cauzaani, care si-a pierdut ambii ochi din cauza unui cancer de retina, la varsta de numaiunui cancer de retina, la varsta de numai trei ani, si care se folosea de ecolocatietrei ani, si care se folosea de ecolocatie in viata de zi cu zi pana in momentulin viata de zi cu zi pana in momentul decesului.decesului.
 3. 3. Barbatul care nu simteBarbatul care nu simte frigulfrigulOlandezul Wim Hof, cunoscut siOlandezul Wim Hof, cunoscut si sub denumirea de Iceman, este omulsub denumirea de Iceman, este omul care a inotat pe sub gheata si a statcare a inotat pe sub gheata si a stat cateva ore, in cadrul unei demonstratii,cateva ore, in cadrul unei demonstratii, intr-un recipient umplut cu gheata. Hofintr-un recipient umplut cu gheata. Hof a escaladat Mont Blanc imbracat numaia escaladat Mont Blanc imbracat numai in pantaloni scurti, pe un ger napraznic,in pantaloni scurti, pe un ger napraznic, si se declara intotdeauna pregatit sasi se declara intotdeauna pregatit sa accepte noi provocari. Cercetatorii careaccepte noi provocari. Cercetatorii care l-au studiat se declara incurcati si nu isil-au studiat se declara incurcati si nu isi pot explica anomalia, dar olandezul inpot explica anomalia, dar olandezul in varsta de 48 de ani este capabil savarsta de 48 de ani este capabil sa suporte, fara probleme, temperaturisuporte, fara probleme, temperaturi fatale unei persoane obisnuite.fatale unei persoane obisnuite.
 4. 4. Baiatul cu creier ultra-rapidBaiatul cu creier ultra-rapid Daniel Tammet este unDaniel Tammet este un savantsavant autist.autist. Poate executa calcule matematicePoate executa calcule matematice de cea mai inalta dificultate cu vitezede cea mai inalta dificultate cu viteze uluitoareuluitoare. Totusi, spre deosebire de alti. Totusi, spre deosebire de alti oameni capabili de performante similare,oameni capabili de performante similare, Tammet reuseste sa si descrie modul inTammet reuseste sa si descrie modul in care reuseste. In mintea lui, sustine,care reuseste. In mintea lui, sustine,fiecarefiecare cifra si numar pana la 10.000 vine cucifra si numar pana la 10.000 vine cu propriile forme si senzatii unicepropriile forme si senzatii unice, astfel, astfel incat Tammet poate "vedea" rezultateleincat Tammet poate "vedea" rezultatele calculelor ca pe niste peisaje si poate "simti"calculelor ca pe niste peisaje si poate "simti" atunci cand un numar este prim sau divizibil.atunci cand un numar este prim sau divizibil. Spre exemplu, si-a descris imaginea vizualaSpre exemplu, si-a descris imaginea vizuala a lui 289 ca fiind una urata, pe cea a lui 333a lui 289 ca fiind una urata, pe cea a lui 333 atractiva, iar pe pi l-a catalogat ca fiindatractiva, iar pe pi l-a catalogat ca fiind superb. Este un fel de manifestare asuperb. Este un fel de manifestare a sinesteziei. De asemenea,sinesteziei. De asemenea, Daniel TammetDaniel Tammet are abilitati lingvistice iesite din comunare abilitati lingvistice iesite din comun.. Este capabil sa deprinda foarte rapid noiEste capabil sa deprinda foarte rapid noi dialecte. Pentru a demonstra acest lucru, indialecte. Pentru a demonstra acest lucru, in cadrul unui documentar, Tammet a fostcadrul unui documentar, Tammet a fost provocat sa invete islandeza in numai oprovocat sa invete islandeza in numai o saptamana, o limba cunoscuta pentrusaptamana, o limba cunoscuta pentru nivelul sau de dificultate. Sapte zile mainivelul sau de dificultate. Sapte zile mai tarziu, a aparut la televiziunea islandeza,tarziu, a aparut la televiziunea islandeza, conversand in islandeza cu instructorul sauconversand in islandeza cu instructorul sau de limba, care l-a descris ca fiind "neuman"de limba, care l-a descris ca fiind "neuman" si "genial".si "genial".
 5. 5. Femeia care nu poate uitaFemeia care nu poate uita "Calendarul uman""Calendarul uman" - aceasta este- aceasta este denumirea pe care cativa oameni i-audenumirea pe care cativa oameni i-au dat-o femeii care l-a contactat pedat-o femeii care l-a contactat pe neurobiologul Universitatii Californieneneurobiologul Universitatii Californiene Irvin (UCI) Jim McGaugh, cu sase aniIrvin (UCI) Jim McGaugh, cu sase ani in urma, si i-a spus "Am o problema.in urma, si i-a spus "Am o problema. Imi amintesc prea mult". Aceasta esteImi amintesc prea mult". Aceasta este extraordinara poveste a lui A.J.,extraordinara poveste a lui A.J., oo femeie maritata, in varsta de 40 defemeie maritata, in varsta de 40 de ani, care isi aminteste absolut...ani, care isi aminteste absolut... totul!totul! McGaugh si colegii sau de laMcGaugh si colegii sau de la UCI, Larry Cahill si Elizabeth Parker,UCI, Larry Cahill si Elizabeth Parker, au studiat exceptionalul caz alau studiat exceptionalul caz al persoanei cu memorie "permanenta,persoanei cu memorie "permanenta, incontrolabila si automata". Dacaincontrolabila si automata". Daca cineva alege aleator o data din ultimiicineva alege aleator o data din ultimii 25 de ani si o intreaba pe A.J. ce-i25 de ani si o intreaba pe A.J. ce-i poate spune despre ea, aceasta vapoate spune despre ea, aceasta va oferi imediatoferi imediat detalii elaborate sidetalii elaborate si verificabile despre ceea ce i s-averificabile despre ceea ce i s-a intamplat in ziua respectivaintamplat in ziua respectiva si dacasi daca au existat evenimente importante peau existat evenimente importante pe teme care o intereseaza. Printre altele,teme care o intereseaza. Printre altele, femeia care nu uita niciodata nimic, isifemeia care nu uita niciodata nimic, isi aminteste si a cata zi din saptamanaaminteste si a cata zi din saptamana era respectiva data precum si conditiileera respectiva data precum si conditiile meteo din acea zi. Femeia este atat demeteo din acea zi. Femeia este atat de neobisnuita pentru oamenii de stiintaneobisnuita pentru oamenii de stiinta care au studiat-o incat cei de la UCI aucare au studiat-o incat cei de la UCI au inventat un nume special pentruinventat un nume special pentru "boala" ei:"boala" ei: sindrom hipertimestic.sindrom hipertimestic.
 6. 6. Omul-MagnetOmul-Magnet Miroslaw Magola - "Omul Magnetic" - sfideazaMiroslaw Magola - "Omul Magnetic" - sfideaza legile gravitatieilegile gravitatiei printr-o abilitate manifestata, inprintr-o abilitate manifestata, in cazul sau, cu o forta extraordinara. Aplicandcazul sau, cu o forta extraordinara. Aplicand capacitatile lui psihokinetice obiectelor dincapacitatile lui psihokinetice obiectelor din jur,jur, Miroslaw poate ridica de la sol, prin simplaMiroslaw poate ridica de la sol, prin simpla atingere, obiecte din aproape orice material, deatingere, obiecte din aproape orice material, de la tacamuri metalice, pana la placi de marmura,la tacamuri metalice, pana la placi de marmura, pastrandu-le atasate de trupul sau oricat timppastrandu-le atasate de trupul sau oricat timp dorestedoreste. Totul, prin puterea mintii - spune el.. Totul, prin puterea mintii - spune el. Puterile mentale ale lui Magola sunt atat dePuterile mentale ale lui Magola sunt atat de dezvoltate, incat barbatul poate face salturi in timpdezvoltate, incat barbatul poate face salturi in timp ce are un obiect fixat de cap, fara ca acesta sace are un obiect fixat de cap, fara ca acesta sa cada. Desi capacitatile enumerate sunt sigurelecada. Desi capacitatile enumerate sunt sigurele pentru care polonezul are dovezi documentate, elpentru care polonezul are dovezi documentate, el sustine ca mai este capabil si de telekinezie, avandsustine ca mai este capabil si de telekinezie, avand capabilitatea de a misca obiecte cu mintea, de a lecapabilitatea de a misca obiecte cu mintea, de a le manipula in aer, chiar, rotindu-le sau agitandu-le.manipula in aer, chiar, rotindu-le sau agitandu-le.
 7. 7. Femeia care poate radeFemeia care poate rade cu 110 decibelicu 110 decibeli Este vorba despreEste vorba despre KittaratKittarat Wongsomboon, oWongsomboon, o femeie in varsta de 55femeie in varsta de 55 de ani din Thailanda,de ani din Thailanda, carecare poate sa radapoate sa rada cu un volum maximcu un volum maxim de 110 decibeli.de 110 decibeli. Pe 5Pe 5 iulie 2008, Jittarat aiulie 2008, Jittarat a participat la Concursulparticipat la Concursul Ras Ripley'sRas Ripley's International, inInternational, in statiunea thailandezastatiunea thailandeza Pattaya si a castigatPattaya si a castigat bizara competitiebizara competitie razand continuu, timprazand continuu, timp de 12 minute si 26 dede 12 minute si 26 de secunde, ocazie cusecunde, ocazie cu care a atins un volumcare a atins un volum de 110 decibeli.de 110 decibeli.
 8. 8. Calugarii care genereaza energie calorica din trupuri Expertii au studiat cazul calugarilor budisti din Tibet timp de mai bine de 20 de ani, incercand sa inteleaga cum reusesc acestia sa faca lucrurile uluitoare de care sunt capabili. Printr-o tehnica de meditatie numita Tum-mo, tibetanii isi pot incetini metabolismul cu 64%.Pentru a face o comparatie edificatoare, metabolismul unui organism normal scade cu 10% pana la 15% in timpul somnului. Insa, mult mai spectaculos decat acest lucru, calugarii budisti isi pot spori temperatura degetelor de la maini si de la picioare cu pana la 17 grade. Absolut nimeni nu stie exact cum.
 9. 9.  Barbatul care nu simte durereaBarbatul care nu simte durerea  Tim Cridland este un realizator de spectacole si fost membru al Circului Jim RoseTim Cridland este un realizator de spectacole si fost membru al Circului Jim Rose. Barbatul este. Barbatul este specializat in inghitirea sabiilor, mersul prin foc, statul pe un pat de cuite (o data, chiar cuspecializat in inghitirea sabiilor, mersul prin foc, statul pe un pat de cuite (o data, chiar cu o masina Toyota deasupra lui), impungerea si electrocutarea propriului trup.o masina Toyota deasupra lui), impungerea si electrocutarea propriului trup. Tim sustine caTim sustine ca poate face toate aceste lucruri deoarece stapaneste materia cu mintea. Cercetatorii, pe de altapoate face toate aceste lucruri deoarece stapaneste materia cu mintea. Cercetatorii, pe de alta parte, sunt de parere caparte, sunt de parere caomul s-a nascut cu o mutatieomul s-a nascut cu o mutatie care il ajuta sa nu simta durearea lacare il ajuta sa nu simta durearea la cotele normale ce ii caracterizeaza pe oamenii obisnuitit.cotele normale ce ii caracterizeaza pe oamenii obisnuitit. Nu se poate spune ca Tim si cei ca el nu simt nimic, doarece pot percep atingerea si variatiile de temperatura. Cu toate astea, acesti oameni nu sesizeaza durerea din pricina nefunctionarii receptorilor din celulele nervoase care ii comunica creierului ca o actiune dureroasa este exercitata asupra corpului.
 10. 10.  Barbatul care aplauda galagios ca un elicopterBarbatul care aplauda galagios ca un elicopter  Un chinez in varsta de 70 de ani, careUn chinez in varsta de 70 de ani, care isi poate lovi palmele una de cealalta aproape la fel deisi poate lovi palmele una de cealalta aproape la fel de zgomotos ca rotorul unui elicopterzgomotos ca rotorul unui elicopter, spera sa intre in Cartea Recordurilor. Septuagenarul, spera sa intre in Cartea Recordurilor. Septuagenarul Zhang Quan, din orasul Chongqing, a fost monitorizat, in timp ce aplauda, de oficialii institutieiZhang Quan, din orasul Chongqing, a fost monitorizat, in timp ce aplauda, de oficialii institutiei locale de protectie a mediului si linistii publice. Se pare ca aplauzele batranului emit 107 decibelilocale de protectie a mediului si linistii publice. Se pare ca aplauzele batranului emit 107 decibeli de zgomot, cu doar trei decibeli mai putin decat elicele in actiunea ale unui elicotper.de zgomot, cu doar trei decibeli mai putin decat elicele in actiunea ale unui elicotper. Reprezentantii biroului pentru liniste publica sustin ca Zhang poate fi amendat si chiar arestatReprezentantii biroului pentru liniste publica sustin ca Zhang poate fi amendat si chiar arestat pentru poluare fonica, daca aplauda prea des.pentru poluare fonica, daca aplauda prea des.
 11. 11. Barbatul care mananca oriceBarbatul care mananca orice Nu este o metafora,Nu este o metafora, acest om poate consuma si digera metal,acest om poate consuma si digera metal, sticla si chiar materiale toxice si otravitoare. "sticla si chiar materiale toxice si otravitoare. "Captuseala"Captuseala" stomacului lui Michel Lotito este de doua ori mai groasa decat aceea astomacului lui Michel Lotito este de doua ori mai groasa decat aceea a unui om normal, o dereglare rara asupra careia majoritatea doctorilorunui om normal, o dereglare rara asupra careia majoritatea doctorilor cad de acord ca ar fi de natura intrauterina. Chiar si asa, nimeni nucad de acord ca ar fi de natura intrauterina. Chiar si asa, nimeni nu poate spune cu certitudine de ce Lotito nu sufera de pe urma efectelorpoate spune cu certitudine de ce Lotito nu sufera de pe urma efectelor firesti ale dietei sale, nici chiar atunci cand consuma materialefiresti ale dietei sale, nici chiar atunci cand consuma materiale considerate otravitoare.considerate otravitoare. Barbatul mananca aproximativ un kilogram de materiale diferite zilnic, a caror ingerare o procede prin consumarea de ulei mineral. De asemenea, in timp ce inghite diversele obiecte, bea cantitati considerabile de apa. Dincolo de grosimea anormala a stomacului, se pare ca si acidul gastric al lui Lotito este neobisnuit de puternic, permitandu-i sa digere o portie de... gustari metalice. Omul a intrat in cartea Guinness a recordurilor dupa ce a devorat un avion. A fost nevoie de doi ani pentru a-l manca - evenimentul s-a produs intre 1978 - 1980.

×