Basarabia și Bucovina - album de fotografii

469 views

Published on

Sursa: e-mail

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
469
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Basarabia și Bucovina - album de fotografii

  1. 1. Basarabia şi Bucovina http://zoom.mediafax.ro/travel/basarabia-si
  2. 2. Basarabia şi Bucovina Uniunea Europeană studiază modalităţile de integrare a Republicii Moldova şi Ucrainei în organismul european, alături de România şi celalalte 27 de state membre, după cum s-a demonstrat la Summitul de la Vilnius. În Republica Moldova, care conţine o parte din Basarabia cât şi Transnistria, care şi-a autodeclarat independenţa provocând războiului de la Nistru din 1992, enorma majoritate a locuitorilor sunt români basarabeni. Dar şi în Ucraina trăiesc numeroşi români, în regiunea Bugeac, fosta Basarabie istorică, acum considerată sudul Basarabiei, în Transcarpatia, dincolo de Tisa, cât şi în nordul Bucovinei, unde capitala regiunii administrative este Cernauţiul. – Marius Smădu Fotografa Cristina Nichituş Roncea a întreprins în ultimii ani numeroase vizite de documentare peste Tisa, Prut şi Nistru, pentru Basarabia-Bucovina.Info, un "Proiect interactiv de recuperare vizuală a spaţiului istoric românesc" cofinanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutinteni de pe lângă Guvernul României, acum înglobat în MAE. În cadrul proiectului susţinut de academicianul Dinu C. Giurescu, premiat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi sprijinit de numeroşi parteneri profesionali, au fost fotografiate obiective istorice româneşti, monumente, sate tradiţionale, biserici şi mânăstiri, cetăţile de la Nistru, cimitire ale eroilor români cât şi urmele lăsate de ocupaţia sovietică, tradiţii şi obiceiuri vechi dar şi viaţa de zi cu zi a românilor din cele două foste state ale URSS. Zeci de mii de kilometri străbătuţi au adunat serii de fotografii ce urmează să fie publicate într-un album despre frumuseţile Basarabiei române şi nordului Bucovinei în care va fi şi povestită în detaliu incursiunea fotojurnalistica şi provocările ei, de la Cernăuţi, Chişinău, Tighină, Tiraspol dar şi de la Bucureşti. Dintre miile de cadre realizate va prezentăm o selecţie de 48 de fotografii.
  3. 3. Drumul spre Transnistria este practic o şosea militară, din placi de beton, care porneşte de la Brest, din Belarus, trece prin Ucraina şi Republica Moldova, intră în aşa-zisa republică transnistreană şi ajunge din nou în Ucraina, unde se sfârşeşte la Odesa, în Marea Neagră. Deşi pe alocuri are rol de drum european, a fost construită de ruşi în perioada URSS pentru avansul rapid de tancuri şi blindate până în inima Europei. ( Cristina Nichituş Roncea )
  4. 4. Transnistria, considerată “gaura neagră a Europei” şi un uriaş rezervor de armament al fostei Armate Roşii “eliberatoare”, joacă în continuare un rol geopolitic important în zonă. Dacă reuşeşti să treci de vămile arbitrare şi posturile de control ale trupelor ruseşti "pacificatoare", ajungi de la Chişinău la Tiraspol, capitala republiciii separatiste, în mai puţin de o oră.

×