SlideShare a Scribd company logo

Весна Димчевска, Хорот „Пиколо“ од ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ – Скопје, колективен член на амбасадата Меѓаши!

Весна Димчевска, Хорот „Пиколо“ од ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ – Скопје, колективен член на амбасадата Меѓаши!

1 of 2
Download to read offline
Весна Димчевска, Хорот „Пиколо“ од ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ – Скопје, колективен член
на амбасадата Меѓаши!
Музиката е уметност, музиката чуда прави, а можеме ли да замислиме какво би било детството
без музика, без песна, без мелодија, она што најдлабоко допира и најдалеку пренесува порака, па
дури и лекува, во предмалку споменатиот случај на господинот Драган Мијалковски? Дури и во
најтешките моменти, таа е мелем, ги развеселува детските срца, кои впрочем најмногу ѝ се
радуваат.
Во овие 30 години, Детскиот хор „Пиколо“ е музички заштитен знак на Амбасадата и колективен
член. Тие се речиси и „врсници“. Диригентката Весна Димчевска ја открива нивната заедничка
историја.
-Хорот „Пиколо“ е формиран во Државниот музичко-балетски училиштен центар „Илија
Николовски-Луј“, од Скопје. Како вработена во истиот, го формирав 1988 година и оттогаш сѐ уште
го водам. Нашата соработка со МЕЃАШИ почна 1991 година, веднаш по нашиот целовечерен
концерт насловен како „Духовна музика“, а одржан во Куршумли ан. Веднаш по концертот, ми се
јавија Гордана и Драги Змијанац, основачите на Амбасадата, со предлог „Пиколо“ да стане нивни
колективен член, а јас пак член на колегиумот. Прифатив со задоволство и станав дел од
колегиумот. Одлуката со која „Пиколо“, се назначува за колективен член на Детската амбасада
беше донесена на 22.11.1991 година и оттогаш, без разлика што Хорот си има своја матична куќа −
училиштето, си има и почесно место во Амбасадата за деца МЕЃАШИ.
Професорката ја истакнува својата среќа за заедничката работа со МЕЃАШИ .
- „Во МЕЃАШИ наидов на сродни души, тие согледаа дека многу сакам деца и дека во недостаток
на лично мои, се вложувам максимално во нив“, раскажува Весна.
За време на војната во Босна и Херцеговина била инволвирана во активностите на Амбасадата,
како логистика била покрај нив.
- На 9 јули 1992 година, на Скопскиот градски стадион се одржа добротворен концерт со цел
финансиски да им се помогне на босанските бегалци, во чија организација учествуваа и МЕЃАШИ.
„Пиколо“ ја изведе „Хорот на Евреите“, од операта „Набуко“, од Верди... Таа ситуација, како и
многу други, нѐ спои со бегалците уште повеќе, се дружевме, а со некои и ден денес сме во
контакт.
-Следен голем чекор беше отворањето на Мировната конференција во Охрид, организирана од
Хелсиншкиот парламент, на 40 земји од Европа и УСА, каде „Пиколо“, како претставник на
Детската амбасада, изведе дел од својата програма.
Позитивно е што децата секогаш кога настапуваат за МЕЃАШИ чувствуваат радост, знаејќи дека
учествуваат за добробит на сите нивни врсници.
Волонтерството во Амбасадата за Димчевска, е позитивна работа.
- Мене желбата ме водела цел живот. Чест ми е што сум дел, односно волонтер во оваа Амбасада.
Горде и Драги многу ги почитувам и сакам. Тие навистина останале доследни на својата замисла и
мисија. Во рамките на таа мисија се оствари и дел од мојата мисија, така што секој вградил
значајно место во еден заеднички успех...
Но, она што таа вели е најглавно, што аудиокасетата која произлезе од Концертот на духовна
музика, на која како композитор, аранжер и изведувач се појавува композиторот Димитрије
Бужаровски, МЕЃАШИ ја дистрибуира до низа еминентни личности, миротворци низ цел свет, како
порака од Првата детска амбасада од Македонија, како подарок и благодарност. Касета доби и
Хилари Клинтон, се потсетува Весна.
И на крај, како јаготка на шлагот, видеоспотот на божиќната песна „Тивка ноќ“ (Silent Night), од
Франц Грубер, во аранжман на Димитрије Бужаровски, остварен на 23.12.1993 во Скопје, во
соработка со Детската амбасада МЕЃАШИ и Каритас, а во реализација на МРТВ. Видеоспотот беше
музичка порака за сите деца во светот.
***
Интервјуто го водеше Валентина Ѓоргиевска авторка на Монографијата 30 години МЕЃАШИ 1992-
2022
Монографијата можете да ја прочитата на следната страна bit.ly/3MuRkxa

Recommended

ДРАГАН МИЈАЛКОВСКИ:„ Една песна спаси детска судбина! “ Вицеконзул на Првата ...
ДРАГАН МИЈАЛКОВСКИ:„ Една песна спаси детска судбина! “ Вицеконзул на Првата ...ДРАГАН МИЈАЛКОВСКИ:„ Една песна спаси детска судбина! “ Вицеконзул на Првата ...
ДРАГАН МИЈАЛКОВСКИ:„ Една песна спаси детска судбина! “ Вицеконзул на Првата ...First Children's Embassy in the World
 
ДРАГАН МИЈАЛКОВСКИ:„ Една песна спаси детска судбина! “ Вицеконзул на Првата ...
ДРАГАН МИЈАЛКОВСКИ:„ Една песна спаси детска судбина! “ Вицеконзул на Првата ...ДРАГАН МИЈАЛКОВСКИ:„ Една песна спаси детска судбина! “ Вицеконзул на Првата ...
ДРАГАН МИЈАЛКОВСКИ:„ Една песна спаси детска судбина! “ Вицеконзул на Првата ...Детска Амбасада Меѓаши
 
КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ, амбасадор на Детската амбасада МЕЃАШИ „Горд сум што има една...
КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ, амбасадор на Детската амбасада МЕЃАШИ „Горд сум што има една...КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ, амбасадор на Детската амбасада МЕЃАШИ „Горд сум што има една...
КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ, амбасадор на Детската амбасада МЕЃАШИ „Горд сум што има една...First Children's Embassy in the World
 
КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ, амбасадор на Детската амбасада МЕЃАШИ „Горд сум што има една...
КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ, амбасадор на Детската амбасада МЕЃАШИ „Горд сум што има една...КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ, амбасадор на Детската амбасада МЕЃАШИ „Горд сум што има една...
КОЛЕ АНГЕЛОВСКИ, амбасадор на Детската амбасада МЕЃАШИ „Горд сум што има една...Детска Амбасада Меѓаши
 
РЕКОА:Коле Ангеловски, Драган Мијалковски, Мариа ДоневскаВлатко Стефановски,В...
РЕКОА:Коле Ангеловски, Драган Мијалковски, Мариа ДоневскаВлатко Стефановски,В...РЕКОА:Коле Ангеловски, Драган Мијалковски, Мариа ДоневскаВлатко Стефановски,В...
РЕКОА:Коле Ангеловски, Драган Мијалковски, Мариа ДоневскаВлатко Стефановски,В...First Children's Embassy in the World
 
Интервју Татјана Мандиќ Ригонат
Интервју Татјана Мандиќ РигонатИнтервју Татјана Мандиќ Ригонат
Интервју Татјана Мандиќ РигонатElena Angelovska
 
ЈОВО ДИМИТРИЈЕВИЌ, новинар од Сараево „Тоа што го направи МЕЃАШИ е немерливо ...
ЈОВО ДИМИТРИЈЕВИЌ, новинар од Сараево „Тоа што го направи МЕЃАШИ е немерливо ...ЈОВО ДИМИТРИЈЕВИЌ, новинар од Сараево „Тоа што го направи МЕЃАШИ е немерливо ...
ЈОВО ДИМИТРИЈЕВИЌ, новинар од Сараево „Тоа што го направи МЕЃАШИ е немерливо ...First Children's Embassy in the World
 
ЈОВО ДИМИТРИЈЕВИЌ:, новинар од Сараево: „Тоа што го направи МЕЃАШИ е немерлив...
ЈОВО ДИМИТРИЈЕВИЌ:, новинар од Сараево: „Тоа што го направи МЕЃАШИ е немерлив...ЈОВО ДИМИТРИЈЕВИЌ:, новинар од Сараево: „Тоа што го направи МЕЃАШИ е немерлив...
ЈОВО ДИМИТРИЈЕВИЌ:, новинар од Сараево: „Тоа што го направи МЕЃАШИ е немерлив...Детска Амбасада Меѓаши
 

More Related Content

Similar to Весна Димчевска, Хорот „Пиколо“ од ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ – Скопје, колективен член на амбасадата Меѓаши!

БРОШУРА 20 ГОДИНИ ЗА ДЕЦАТА - ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ЗА ДЕЦАТА - ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012БРОШУРА 20 ГОДИНИ ЗА ДЕЦАТА - ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ЗА ДЕЦАТА - ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012FIRST CHILDREN'S EMBASSY IN THE WORLD MEGJASHI
 
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“First Children's Embassy in the World
 
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“Детска Амбасада Меѓаши
 
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“Детска Амбасада Меѓаши
 
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...Детска Амбасада Меѓаши
 
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...First Children's Embassy in the World
 
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012.
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012.БРОШУРА 20 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012.
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012.First Children's Embassy in the World
 
Силвана Левајковска: „Вие сте поткрепа на сите деца и на нас возрасните!“
Силвана Левајковска: „Вие сте поткрепа на сите деца и на нас возрасните!“ Силвана Левајковска: „Вие сте поткрепа на сите деца и на нас возрасните!“
Силвана Левајковска: „Вие сте поткрепа на сите деца и на нас возрасните!“ First Children's Embassy in the World
 
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...First Children's Embassy in the World
 
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...Детска Амбасада Меѓаши
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022First Children's Embassy in the World
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022Детска Амбасада Меѓаши
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022First Children's Embassy in the World
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022Детска Амбасада Меѓаши
 
Bilten 2008 2009
Bilten 2008 2009Bilten 2008 2009
Bilten 2008 2009irina
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...Детска Амбасада Меѓаши
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...First Children's Embassy in the World
 

Similar to Весна Димчевска, Хорот „Пиколо“ од ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ – Скопје, колективен член на амбасадата Меѓаши! (17)

БРОШУРА 20 ГОДИНИ ЗА ДЕЦАТА - ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ЗА ДЕЦАТА - ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012БРОШУРА 20 ГОДИНИ ЗА ДЕЦАТА - ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ЗА ДЕЦАТА - ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012
 
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
 
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
 
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
Јулијана Зоксимовска: „МЕЃАШИ ќе живее вечно!“
 
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
 
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и офиц...
 
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012.
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012.БРОШУРА 20 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012.
БРОШУРА 20 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2012.
 
Силвана Левајковска: „Вие сте поткрепа на сите деца и на нас возрасните!“
Силвана Левајковска: „Вие сте поткрепа на сите деца и на нас возрасните!“ Силвана Левајковска: „Вие сте поткрепа на сите деца и на нас возрасните!“
Силвана Левајковска: „Вие сте поткрепа на сите деца и на нас возрасните!“
 
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
 
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
Борче Стојановски-Џеронимо, волонтер: „Не се истакнуваат, ама тука се цело вр...
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022
 
Bilten 2008 2009
Bilten 2008 2009Bilten 2008 2009
Bilten 2008 2009
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022 (скрате...
 

More from First Children's Embassy in the World

Драги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децата
Драги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децатаДраги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децата
Драги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децатаFirst Children's Embassy in the World
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdf
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdfМОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdf
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdfFirst Children's Embassy in the World
 
ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...
ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...
ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...First Children's Embassy in the World
 
ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ДВАЈЦА/ДВЕ ОБУЧУВАЧ(К)И ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО
ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ДВАЈЦА/ДВЕ ОБУЧУВАЧ(К)И ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТОПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ДВАЈЦА/ДВЕ ОБУЧУВАЧ(К)И ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО
ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ДВАЈЦА/ДВЕ ОБУЧУВАЧ(К)И ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТОFirst Children's Embassy in the World
 
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...First Children's Embassy in the World
 
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...First Children's Embassy in the World
 
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...First Children's Embassy in the World
 
DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...
DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...
DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...First Children's Embassy in the World
 
Годишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdf
Годишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdfГодишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdf
Годишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdfFirst Children's Embassy in the World
 
МЕЃАШИ објавува оглас за ангажирање кординатор/ка на проект поддржан во рамки...
МЕЃАШИ објавува оглас за ангажирање кординатор/ка на проект поддржан во рамки...МЕЃАШИ објавува оглас за ангажирање кординатор/ка на проект поддржан во рамки...
МЕЃАШИ објавува оглас за ангажирање кординатор/ка на проект поддржан во рамки...First Children's Embassy in the World
 
BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...
BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...
BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...First Children's Embassy in the World
 
Стратегија за унапредување на правата на децата на подрачјето на Град Скопје ...
Стратегија за унапредување на правата на децата на подрачјето на Град Скопје ...Стратегија за унапредување на правата на децата на подрачјето на Град Скопје ...
Стратегија за унапредување на правата на децата на подрачјето на Град Скопје ...First Children's Embassy in the World
 
Позначајни организациски постигнувања и заложби.pdf
Позначајни организациски постигнувања и заложби.pdfПозначајни организациски постигнувања и заложби.pdf
Позначајни организациски постигнувања и заложби.pdfFirst Children's Embassy in the World
 
MONOGRAPH First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...
MONOGRAPH  First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...MONOGRAPH  First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...
MONOGRAPH First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...First Children's Embassy in the World
 

More from First Children's Embassy in the World (20)

Драги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децата
Драги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децатаДраги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децата
Драги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децата
 
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender 1.pdf
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender 1.pdfDragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender 1.pdf
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender 1.pdf
 
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender 1.pdf
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender 1.pdfDragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender 1.pdf
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender 1.pdf
 
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender.pdf
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender.pdfDragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender.pdf
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender.pdf
 
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender.pdf
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender.pdfDragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender.pdf
Dragi Zmijanac, MA - Advocacy and Children's Rights Defender.pdf
 
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdf
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdfМОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdf
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdf
 
ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...
ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...
ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...
 
ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ДВАЈЦА/ДВЕ ОБУЧУВАЧ(К)И ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО
ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ДВАЈЦА/ДВЕ ОБУЧУВАЧ(К)И ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТОПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ДВАЈЦА/ДВЕ ОБУЧУВАЧ(К)И ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО
ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ ДВАЈЦА/ДВЕ ОБУЧУВАЧ(К)И ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО
 
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
 
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
 
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
DRAGI ZMIJANAC “It is a challenge to be the leader of this great global movem...
 
DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...
DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...
DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...
 
Годишен извештај АлоБушавко 2022.pdf
Годишен извештај АлоБушавко 2022.pdfГодишен извештај АлоБушавко 2022.pdf
Годишен извештај АлоБушавко 2022.pdf
 
Годишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdf
Годишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdfГодишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdf
Годишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdf
 
МЕЃАШИ објавува оглас за ангажирање кординатор/ка на проект поддржан во рамки...
МЕЃАШИ објавува оглас за ангажирање кординатор/ка на проект поддржан во рамки...МЕЃАШИ објавува оглас за ангажирање кординатор/ка на проект поддржан во рамки...
МЕЃАШИ објавува оглас за ангажирање кординатор/ка на проект поддржан во рамки...
 
Arritjet dhe angazhimet e rëndësishme organizative
Arritjet dhe angazhimet e rëndësishme organizativeArritjet dhe angazhimet e rëndësishme organizative
Arritjet dhe angazhimet e rëndësishme organizative
 
BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...
BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...
BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...
 
Стратегија за унапредување на правата на децата на подрачјето на Град Скопје ...
Стратегија за унапредување на правата на децата на подрачјето на Град Скопје ...Стратегија за унапредување на правата на децата на подрачјето на Град Скопје ...
Стратегија за унапредување на правата на децата на подрачјето на Град Скопје ...
 
Позначајни организациски постигнувања и заложби.pdf
Позначајни организациски постигнувања и заложби.pdfПозначајни организациски постигнувања и заложби.pdf
Позначајни организациски постигнувања и заложби.pdf
 
MONOGRAPH First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...
MONOGRAPH  First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...MONOGRAPH  First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...
MONOGRAPH First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...
 

Весна Димчевска, Хорот „Пиколо“ од ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ – Скопје, колективен член на амбасадата Меѓаши!

  • 1. Весна Димчевска, Хорот „Пиколо“ од ДМБУЦ „Илија Николовски-Луј“ – Скопје, колективен член на амбасадата Меѓаши! Музиката е уметност, музиката чуда прави, а можеме ли да замислиме какво би било детството без музика, без песна, без мелодија, она што најдлабоко допира и најдалеку пренесува порака, па дури и лекува, во предмалку споменатиот случај на господинот Драган Мијалковски? Дури и во најтешките моменти, таа е мелем, ги развеселува детските срца, кои впрочем најмногу ѝ се радуваат. Во овие 30 години, Детскиот хор „Пиколо“ е музички заштитен знак на Амбасадата и колективен член. Тие се речиси и „врсници“. Диригентката Весна Димчевска ја открива нивната заедничка историја. -Хорот „Пиколо“ е формиран во Државниот музичко-балетски училиштен центар „Илија Николовски-Луј“, од Скопје. Како вработена во истиот, го формирав 1988 година и оттогаш сѐ уште го водам. Нашата соработка со МЕЃАШИ почна 1991 година, веднаш по нашиот целовечерен концерт насловен како „Духовна музика“, а одржан во Куршумли ан. Веднаш по концертот, ми се јавија Гордана и Драги Змијанац, основачите на Амбасадата, со предлог „Пиколо“ да стане нивни колективен член, а јас пак член на колегиумот. Прифатив со задоволство и станав дел од колегиумот. Одлуката со која „Пиколо“, се назначува за колективен член на Детската амбасада беше донесена на 22.11.1991 година и оттогаш, без разлика што Хорот си има своја матична куќа − училиштето, си има и почесно место во Амбасадата за деца МЕЃАШИ. Професорката ја истакнува својата среќа за заедничката работа со МЕЃАШИ .
  • 2. - „Во МЕЃАШИ наидов на сродни души, тие согледаа дека многу сакам деца и дека во недостаток на лично мои, се вложувам максимално во нив“, раскажува Весна. За време на војната во Босна и Херцеговина била инволвирана во активностите на Амбасадата, како логистика била покрај нив. - На 9 јули 1992 година, на Скопскиот градски стадион се одржа добротворен концерт со цел финансиски да им се помогне на босанските бегалци, во чија организација учествуваа и МЕЃАШИ. „Пиколо“ ја изведе „Хорот на Евреите“, од операта „Набуко“, од Верди... Таа ситуација, како и многу други, нѐ спои со бегалците уште повеќе, се дружевме, а со некои и ден денес сме во контакт. -Следен голем чекор беше отворањето на Мировната конференција во Охрид, организирана од Хелсиншкиот парламент, на 40 земји од Европа и УСА, каде „Пиколо“, како претставник на Детската амбасада, изведе дел од својата програма. Позитивно е што децата секогаш кога настапуваат за МЕЃАШИ чувствуваат радост, знаејќи дека учествуваат за добробит на сите нивни врсници. Волонтерството во Амбасадата за Димчевска, е позитивна работа. - Мене желбата ме водела цел живот. Чест ми е што сум дел, односно волонтер во оваа Амбасада. Горде и Драги многу ги почитувам и сакам. Тие навистина останале доследни на својата замисла и мисија. Во рамките на таа мисија се оствари и дел од мојата мисија, така што секој вградил значајно место во еден заеднички успех... Но, она што таа вели е најглавно, што аудиокасетата која произлезе од Концертот на духовна музика, на која како композитор, аранжер и изведувач се појавува композиторот Димитрије Бужаровски, МЕЃАШИ ја дистрибуира до низа еминентни личности, миротворци низ цел свет, како порака од Првата детска амбасада од Македонија, како подарок и благодарност. Касета доби и Хилари Клинтон, се потсетува Весна. И на крај, како јаготка на шлагот, видеоспотот на божиќната песна „Тивка ноќ“ (Silent Night), од Франц Грубер, во аранжман на Димитрије Бужаровски, остварен на 23.12.1993 во Скопје, во соработка со Детската амбасада МЕЃАШИ и Каритас, а во реализација на МРТВ. Видеоспотот беше музичка порака за сите деца во светот. *** Интервјуто го водеше Валентина Ѓоргиевска авторка на Монографијата 30 години МЕЃАШИ 1992- 2022 Монографијата можете да ја прочитата на следната страна bit.ly/3MuRkxa