Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
МАТЕРИЈАЛИ
ТРЕЋИ РАЗРЕД
 стакла
 дрвета
 гуме
 пластике
 метала
 тканине ...
Предмети који нас окружују направљени су
од различитих материја...
Материјали се разликују по својим особинама.
Могу бити:
• тврди или меки
• провидни, а неки нису
• тешки или лаки
• неки д...
Познавање особине материјала је јако важно онда
када одлучујемо од чега ћемо направити неки
предмет.
Један материјал има п...
drvo алкохол пластика метал глина
топлотниутицај
сагорева,
ослобађадими
топлоту,
стварапепео
сагорева,
испарава,
ослобађат...
 тврдоћа – крутост
 еластичност
 пластичност
 пропустљивост воде и ваздуха
 запаљивост
пластика – лако се обликује,а ...
Повратне и неповратне промене
материјала
Када воду загревамо загревамо , она прелази у гасовито стање, водену
пару.
Ако во...
Пошто је немогуће вратити беланце у првобитно стање , таква промена је
немогућа, онда је ово неповратна промена.
Када дрво изложимо високој температури,оно ће почети да гори.Приликом
сагоревања један део постаје дим – гасовита материја...
Неки материјали као што су: вода, чоколада, восак и други после хлађења или
загревања могу да се врате у првобитно стање.
...
Неки материјали , беланце јајета, зрно кукуруза – кокице, шећер и други
загревањем и хлађењем трајно мењају стање.
Зато су...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Materijali

3,573 views

Published on

OVO JE NAPRAVLJENO ZA DECU U TRECEM RAZREDU

Published in: Internet
 • Be the first to comment

Materijali

 1. 1. МАТЕРИЈАЛИ ТРЕЋИ РАЗРЕД
 2. 2.  стакла  дрвета  гуме  пластике  метала  тканине ... Предмети који нас окружују направљени су од различитих материјала:
 3. 3. Материјали се разликују по својим особинама. Могу бити: • тврди или меки • провидни, а неки нису • тешки или лаки • неки добро проводе топлоту,а неки лошије • природни или вештачки • лако запаљиви, а други нису
 4. 4. Познавање особине материјала је јако важно онда када одлучујемо од чега ћемо направити неки предмет. Један материјал има по неколико особина. Већина материјала при загревању се шири, а при хлађењу скупља. Изузетак је само вода која се шири и када се хлади,односно замрзава.
 5. 5. drvo алкохол пластика метал глина топлотниутицај сагорева, ослобађадими топлоту, стварапепео сагорева, испарава, ослобађатоплоту некеврсте пластике омекша-вајуитопесе већинасетопина високим температурама мекиглинени предметинависоким температурама постајучврсти механичкиутицај можесесећи, стругати, бушитиирезати разливасе различитетврдоће можесеполомитии деформисати можесе огребати,улубити, обликовати ломисе
 6. 6.  тврдоћа – крутост  еластичност  пластичност  пропустљивост воде и ваздуха  запаљивост пластика – лако се обликује,а добијени облик се трајно задржава пластичност – особина материјала која се лако обрађује и којем се неповратно може изменити облик вештачки материјали – материјал који су направили,створили људи,а који се не налази у природи еластичност – особина тела да се врати у првобитан положај пропустљивост – нешто што лако пропушта запаљивост – нешто што се лако пали Особине чврстих материјала
 7. 7. Повратне и неповратне промене материјала Када воду загревамо загревамо , она прелази у гасовито стање, водену пару. Ако водену пару хладимо , она се кондезује и прелази у течно стање. Ако воду замрзнемо она прелази у чврсто стање. Вода ће опет постати течност када се одмрзне. Захваљујући томе што водас мења стања у којима се налази, могуће је кружење воде у природи. У свим овим примерима могуће је воду вратити у првобитно стање . Зато све ове промене кроз које вода пролази називамо повратним променама.
 8. 8. Пошто је немогуће вратити беланце у првобитно стање , таква промена је немогућа, онда је ово неповратна промена.
 9. 9. Када дрво изложимо високој температури,оно ће почети да гори.Приликом сагоревања један део постаје дим – гасовита материја.После неког времена ће потпуно сагорети,све што ће остати је пепео, а то је чврста материја. Пепео и дим не можемо вратити у првобитно стање,па је сагоревање неповратна промена. Поједини метални предмети у додиру са водом или влагом из ваздуха рђају. Зарђале делове метала је немогуће вратити у првобитно стање. Рђање је неповратна промена.
 10. 10. Неки материјали као што су: вода, чоколада, восак и други после хлађења или загревања могу да се врате у првобитно стање. Такве промене су повратне промене.
 11. 11. Неки материјали , беланце јајета, зрно кукуруза – кокице, шећер и други загревањем и хлађењем трајно мењају стање. Зато су такве промене неповратне.

×