Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Notr dam katedrala u parizu

198 views

Published on

Obrazovni krug

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Notr dam katedrala u parizu

  1. 1. НОТР ДАМ КАТЕДРАЛА У ПАРИЗУ Notre Dame de Paris
  2. 2. Црква Нотр Дам у Паризу је готска катедрала посвећена Богородици Марији. Најпре, црква је подигнута уз негодовање народа, рушена и занемарена током Француске револуције, да би касније постала једна од најпосећенијих атракција у Паризу.
  3. 3. Катедрала је смештена на градском острву, поред кога продиче река Сена.
  4. 4. Архитектура Нотр Дама је јединствена. Ова грађевина је дуга 130м, широка 48м и висока 36м. Украшена је са 2230 статуа, рађених у готском стилу.
  5. 5. Интересантне чињенице у вези са овом велелепном катедралом: - у њој је крунисано чак 25 француских краљева - године 2013. четири дотрајала звона су замењена са осам нових, од којих је свако тешко по једну тону. Повод за ову одлуку је да се поново чује усклађени звук звона који се могао чути све до 1686. годинем након чега је уследила Француска буржоаска револуција, у којој су револуционари истопили звона. - једино звоно које није било истопљено за време француске буржоаске револуције је Емануел звоно, које се данас сматра једним од најлепших у Европи.
  6. 6. - сматра се да је чувени француски писац Виктор Иго заслужан за обнову катедрале Нотр Дам. Својим романом Звонар Богородичне цркве у Паризу,Иго је успео да пробуди свест људи и тиме утиче на каснију обнову катедрале. - чувени француски сликар Клод Моне је користио катедралу Нотр Дам као чест мотив на својим уметничким остварењима.

×