Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Krsna slava

125 views

Published on

Obrazovni krug

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Krsna slava

  1. 1. КРСНА СЛАВА Слава је српски народно-црквени обичај, најважнији породични празник и увек је повезан са даном одређеног хришћанског светитеља.
  2. 2. ЗНАЧАЈ СЛАВЕ Слава је остала једина, непрекинута традиција код Срба, од времена покрштавања, крајем 9. века,па до данас. Србин је славио славу у најславнијим данима своје историје, а исто тако и у току петовековног ропства под Турцима. Захваљујући континуираном преношењу са предака на потомке, она веома прецизно идентификује сродничке односе и везе.
  3. 3. О Б И Ч А Ј И Понекад, обичаји се разликују од места до места, али увек и свуда се припрема Славски колач и жито. У многим местима обичај је да свештеник дође у кућу да свети водицу.
  4. 4. На дан славе, ујутру, у цркву се носи Славски колач, жито и црно вино. Тамо се врши заједничко освећење и благосиљање хлеба и вина.
  5. 5. ПРОСЛАВЉАЊЕ Слава окупља целу породицу и обично се припрема гозба уз традиционална јела.
  6. 6. Најчешће славе су: -Свети Никола, 19. децембар (Никољдан) - Арханђел Михајло, 21, новембар (Аранђеловдан) - Свети Георгије, 6. мај (Ђурђевдан) - Свети Јован Крститељ, 20. јануар(Јовањдан) Крсна слава је прво српско нематеријално добро, које се нашло на листи Унеска.
  7. 7. • https://sh.wikipedia.org/wiki/Krsna_slava • https://www.bastabalkana.com/2013/01/krsn a-slava-pravila-i-obicaji • https://www.google.fr/search?q=slavska+trpe za+sa+gosti,ma Извори:

×