Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kalemegdan

78 views

Published on

Obrazovni krug

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Kalemegdan

 1. 1. Kалемегдан
 2. 2. Име Калемегдан ● Име потиче од турских речи кале (тврђава) и мегдан (бојиште). ● Турци су Калемегдан називали и Фићир-бајир што значи „брег за размишљање“.
 3. 3. Историја ● Прва тврђава ја створена у почетком Првог века нове ере за Римску легију. ● У 441. годину Хуни су уништили Сингидунум (Београд), али у Шестом веку цар Јустиниан је обновио град и оградио чврсте бедеме. ● Калемегдан је имао улоге у скоро свим ратовима у којима је Србија учествовала.
 4. 4. Географија ● Тврђава се налази на врху 125,5м високог ребена геолошке плоче. ● Ово брдо је веома стратешко место због ушћа реке Саве у Дунав.
 5. 5. Музеји, споменици и друге активности
 6. 6. Војни Музеј Калемегдан основан је Указом кнеза Милана Обреновића у 1878. У музеју има и модерне и старе војне опреме и оружја.
 7. 7. На Калемегдану се налазе терени за тенис, кошарку и многе друге спортове.
 8. 8. Бео Зоо Врт је градски зоолошки врт Београда. Налази се подно тврђаве. Отворен је у 1936.
 9. 9. Споменик Победник је настао у 1928. за десетогодишњицу пробоја Солунског фронта. Скулптор се звао Иван Мештровић.
 10. 10. Споменик захвалности Француској је споменик који је израдио Иван Мештровић. Откривен је 11. новембра 1930. на дванаести рођендан краја Првог светског рата, и симболизује пријатељство Француске и Србије.
 11. 11. Кула Небојша ● Кула Небојша је једна од најпознатијих кула у Београдској тврђави. ● У њој је за време турске владавине погубљен грчки револуционар Рига од Фере. ● Име је добила негацијом глагола бојати се, што значи да се кула не боји ниједног непријатеља и да је неосвојива.
 12. 12. Извори ● http://www.beogradskatvrdjava.co.rs ● Wikipedia

×