SlideShare a Scribd company logo

Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations

Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. A train accelerated uniformly from rest until a speed of 72 km/hr was attained. It maintained this speed and passed 35 km mark after 30 minutes from start. The acceleration of the train was Rough Work (A) 0.1 ms–2 (B) 0.2 ms–2 (C) 0.4 ms–2 (D) 0.5 ms–2 2. In the above problem, the distance travelled by the train during the time of acceleration was (A) 1.0 km (B) 1.5 km (C) 2.0 km (D) 3.0 km 3. Cell has many organelles which perform different functions. The golgi apparatus performs functions of and ............., plastids like chloroplast ............., mitochondria ............. and at the surface of ribosome takes place. Fill in the blanks with proper functions given below and tick-mark() the correct filling of the blanks. (1) storage (2) packaging (3) protein synthesis (4) produce energy by oxidation of food (5) manufacture food (A) 1, 2, 3, 4, 5 (B) 2, 3, 4, 5, 1 (C) 3, 4, 1, 2, 5 (D) 1, 2, 5, 4, 3 [2] 4. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Pisces (i) salamander (b) Aves (ii) electric ray (c) Amphibia (iii) turtle (d) Reptilia (iv) ostrich (A) (a) - ii, (b) - iii, (c) - iv, (d) - i (B) (a) - ii, (b) - iv, (c) - i, (d) - iii (C) (a) - i, (b) - iii, (c) - ii, (d) - iv (D) (a) - ii, (b) - iv, (c) - iii, (d) - i 5. Annelids are the first animals with true body cavity. Tick-mark() the one of the following animals which does not belong to the group Annelida ? (A) Earthworm (B) Sandworm (C) Round worm (D) Sea mouse 6. Sublimation is a process in which a solid directly changes into gaseous form. Which one of the following substances sublimates on heating ? (A) Calcium chloride (B) Barium chloride (C) Ammonium chloride (D) Sodium chloride 7. If the size of particles lies between 10–9 m and 10–6 m then the particles are called colloids. The solution containing colloids is called a colloidal solution. Tick-mark() the correct statement about a colloidal solution. (A) Colloidal solution is a homogeneous mixture (B) The colloidal particles settle down, when the colloidal solution is kept undisturbed for some time (C) The colloids can be separated from its solution by filtration (D) The presence of colloids in a solution can be detected by passing light through the colloidal solution Rough Work [3] 8. The velocity-time graph of a body in motion is given as under : Rough Work The average velocity of the body during first 30 seconds of its motion is (A) 12.5 ms–1 (B) 10.0 ms–1 (C) 15.0 ms–1 (D) 7.5 ms–1 9. In the above problem the maximum magnitude of rate of change of velocity is (A) 0.75 ms–2 (B) 1.00 ms–2 (C) 1.25 ms–2 (D) 1.50 ms–2 10. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) Sclerenchyma

1 of 12
Download to read offline
[2]
Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and
(D), but only one of these alternatives is the correct answer.
Find the correct answer.
1. A train accelerated uniformly from rest until a speed of
72 km/hr was attained. It maintained this speed and passed
35 km mark after 30 minutes from start. The acceleration of
the train was
(A) 0.1 ms–2 (B) 0.2 ms–2
(C) 0.4 ms–2 (D) 0.5 ms–2
2. In the above problem, the distance travelled by the train
during the time of acceleration was
(A) 1.0 km (B) 1.5 km
(C) 2.0 km (D) 3.0 km
3. Cell has many organelles which perform different functions.
The golgi apparatus performs functions of ............. and
............., plastids like chloroplast ............., mitochondria
............. and at the surface of ribosome ............. takes
place.
Fill in the blanks with proper functions given below and
tick-mark() the correct filling of the blanks.
(1) storage
(2) packaging
(3) protein synthesis
(4) produce energy by oxidation of food
(5) manufacture food
(A) 1, 2, 3, 4, 5 (B) 2, 3, 4, 5, 1
(C) 3, 4, 1, 2, 5 (D) 1, 2, 5, 4, 3
Rough Work
[3]
Rough Work
4. Match the statements of Column I and Column II and
tick-mark() the correct matching, given as one of the four
alternatives A, B, C and D.
Column I Column II
(a) Pisces (i) salamander
(b) Aves (ii) electric ray
(c) Amphibia (iii) turtle
(d) Reptilia (iv) ostrich
(A) (a) - ii, (b) - iii, (c) - iv, (d) - i
(B) (a) - ii, (b) - iv, (c) - i, (d) - iii
(C) (a) - i, (b) - iii, (c) - ii, (d) - iv
(D) (a) - ii, (b) - iv, (c) - iii, (d) - i
5. Annelids are the first animals with true body cavity.
Tick-mark() the one of the following animals which does
not belong to the group Annelida ?
(A) Earthworm (B) Sandworm
(C) Round worm (D) Sea mouse
6. Sublimation is a process in which a solid directly changes
into gaseous form. Which one of the following substances
sublimates on heating ?
(A) Calcium chloride (B) Barium chloride
(C) Ammonium chloride (D) Sodium chloride
7. If the size of particles lies between 10–9 m and 10–6 m then
the particles are called colloids. The solution containing
colloids is called a colloidal solution. Tick-mark() the
correct statement about a colloidal solution.
(A) Colloidal solution is a homogeneous mixture
(B) The colloidal particles settle down, when the colloidal
solution is kept undisturbed for some time
(C) The colloids can be separated from its solution by
filtration
(D) The presence of colloids in a solution can be detected
by passing light through the colloidal solution
[4]
Rough Work
8. The velocity-time graph of a body in motion is given as
under :
The average velocity of the body during first 30 seconds of
its motion is
(A) 12.5 ms–1 (B) 10.0 ms–1
(C) 15.0 ms–1 (D) 7.5 ms–1
9. In the above problem the maximum magnitude of rate of
change of velocity is
(A) 0.75 ms–2 (B) 1.00 ms–2
(C) 1.25 ms–2 (D) 1.50 ms–2
10. Tick-mark() the incorrect statement from the following.
(A) Sclerenchyma makes the plant hard
(B) The walls of sclerenchyma are thick due to calcium
carbonate deposition
(C) The sclerenchymatous cells are dead
(D) The sclerenchyma provides strength to the plant parts
11. Xylem is a tissue in plants which conducts water and
minerals from soil to the leaves. It consists of several parts.
Which one of the following in not a part of xylem ?
(A) Tracheids (B) Vessels
(C) Xylem parenchyma (D) Xylem chlorenchyma
[5]
Rough Work
12. Which one of the following is the correct electronic/atomic
configuration of Argon-40 ?
13. Arrange the following elements with increasing atomic
numbers :
Chlorine, Neon, Boron, Phosphorus, Calcium, Beryllium
(A) Be < B < P < Ne < Cl < Ca
(B) Be < B < Ne < Cl < P < Ca
(C) B < Be < Ne < P < Cl < Ca
(D) Be < B < Ne < P < Cl < Ca
14. Two bodies of masses 1 kg and 4 kg have equal
momentum. If difference of their kinetic energies is 12 J,
find the kinetic energy associated with the body of smaller
mass.
(A) 18 J (B) 20 J
(C) 15 J (D) 16 J
15. Atomic mass of chlorine is taken as 35.5, which is not a
whole number. The reason for this is that chlorine has two
isotopes and the mixture of these isotopes has fixed ratio in
the nature. The ratio of isotopes of chlorine 35
17 Cl and 37
17 Cl
can be calculated, from this information, as
(A) 4 : 1 (B) 3 : 1
(C) 5 : 2 (D) 7 : 2
[6]
Rough Work
16. Blood has different parts which perform different functions.
Match the statements of Columns I and II and tick-mark()
the correct matching, given as one of the four alternatives A,
B, C and D.
Column I Column II
(a) RBCs (i) clotting of blood
(b) WBCs (ii) transport of oxygen
(c) Platelets (iii) transport of carbon dioxide
(d) Plasma (iv) fight with germs
(A) (a) - i, (b) - ii, (c) - iii, (d) - iv
(B) (a) - ii, (b) - iii, (c) - iv, (d) - i
(C) (a) - ii, (b) - iv, (c) - i, (d) - iii
(D) (a) - ii, (b) - i, (c) - iii, (d) - iv
17. Blood carries many components. Which one of the
following is not carried by the blood ?
(A) Oxygen (B) Carbon dioxide
(C) Enzymes (D) Hormones
18. Which one of the following is the correct molecular
structure of white phosphorus ?
(A) P5 (B) P4
(C) P3 (D) P2
19. What mass of sulphur is present in 2.4 g of sulphuric
acid ?
(A) 0.80 g (B) 0.817 g
(C) 0.98 g (D) 0.784 g
20. A body is thrown along the horizontal ground with an initial
velocity of 20 ms–1. If the body stops in 200 seconds, find
the distance travelled by the body during its motion.
(A) 1,000 m (B) 2,000 m
(C) 500 m (D) 1,500 m
[7]
21. A wooden cubical cylinder of base area 4 cm × 4 cm is
floating vertically in water with 6 cm of its length out of
water. When body A is put gently on its upper face, only
1 cm of the cylinder remains above water. The weight of the
body A is
(A) 16 g wt (B) 40 g wt
(C) 80 g wt (D) 96 g wt
22. A stone is just released from the top of a tower 120 m high
and at the same time another stone is projected vertically
upward from the ground, with a velocity of 30 m s–1. Find
the height above the ground, when the stones meet or cross
each other, if g = 10ms–2.
(A) 80 m (B) 60 m
(C) 40 m (D) 30 m
23. Scattering of a beam of light by colloidal particles in a
medium is called
(A) Rayleigh effect (B) Raman effect
(C) Brownian effect (D) Tyndal effect
24. Which one of the following is not correctly matched ?
I II
(A) Smooth muscles spindle shaped
(B) Striped muscles involuntary
(C) Skeletal muscles attached to skeleton
(D) Cardiac muscles involuntary
Rough Work
Ad

Recommended

Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2Sunaina Rawat
 
Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Solid State_-02-Exercise English
Solid State_-02-Exercise EnglishSolid State_-02-Exercise English
Solid State_-02-Exercise EnglishSTUDY INNOVATIONS
 
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Sunaina Rawat
 
Summative Assessment Paper-6
Summative Assessment Paper-6Summative Assessment Paper-6
Summative Assessment Paper-6APEX INSTITUTE
 

More Related Content

Similar to Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations

Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Sunaina Rawat
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Sunaina Rawat
 
Summative Assessment Paper-5
Summative Assessment Paper-5Summative Assessment Paper-5
Summative Assessment Paper-5APEX INSTITUTE
 
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide bookRrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide bookSura Books
 
General science
General scienceGeneral science
General sciencevinayks75
 
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...entrancei
 
Solid State-03-OBJECTIVE PROBLEMS
Solid State-03-OBJECTIVE PROBLEMSSolid State-03-OBJECTIVE PROBLEMS
Solid State-03-OBJECTIVE PROBLEMSSTUDY INNOVATIONS
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1Sunaina Rawat
 
Summative Assessment Paper-8
Summative Assessment Paper-8Summative Assessment Paper-8
Summative Assessment Paper-8APEX INSTITUTE
 
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2Sunaina Rawat
 
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdfAT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Summative Assessment Paper-7
Summative Assessment Paper-7Summative Assessment Paper-7
Summative Assessment Paper-7APEX INSTITUTE
 
Science sample papers 2
Science sample papers 2Science sample papers 2
Science sample papers 2Fizzu Khan
 

Similar to Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations (20)

Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
 
Summative Assessment Paper-5
Summative Assessment Paper-5Summative Assessment Paper-5
Summative Assessment Paper-5
 
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide bookRrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
 
General science
General scienceGeneral science
General science
 
Rrb 2008
Rrb 2008Rrb 2008
Rrb 2008
 
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
 
Solid State-03-OBJECTIVE PROBLEMS
Solid State-03-OBJECTIVE PROBLEMSSolid State-03-OBJECTIVE PROBLEMS
Solid State-03-OBJECTIVE PROBLEMS
 
DPP-47-48 -PC
DPP-47-48 -PCDPP-47-48 -PC
DPP-47-48 -PC
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1
 
DPP-51-52- PC
DPP-51-52- PCDPP-51-52- PC
DPP-51-52- PC
 
Summative Assessment Paper-8
Summative Assessment Paper-8Summative Assessment Paper-8
Summative Assessment Paper-8
 
Geology mcq
Geology mcqGeology mcq
Geology mcq
 
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
 
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdfAT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
 
Ctet science previous paper 1
Ctet science previous paper 1Ctet science previous paper 1
Ctet science previous paper 1
 
Bitsat sample
Bitsat sampleBitsat sample
Bitsat sample
 
Summative Assessment Paper-7
Summative Assessment Paper-7Summative Assessment Paper-7
Summative Assessment Paper-7
 
Science sample papers 2
Science sample papers 2Science sample papers 2
Science sample papers 2
 
EVERYDAY SCIENCE.pdf
EVERYDAY SCIENCE.pdfEVERYDAY SCIENCE.pdf
EVERYDAY SCIENCE.pdf
 

More from STUDY INNOVATIONS

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.STUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.STUDY INNOVATIONS
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physicsSTUDY INNOVATIONS
 

More from STUDY INNOVATIONS (20)

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdf
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdf
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physics
 

Recently uploaded

BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...MohonDas
 
skeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its typesskeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its typesMinaxi patil. CATALLYST
 
Personal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny LovePersonal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny Loveaslove5
 
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024avesmalik2
 
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic LeukemiaBTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic LeukemiaFaheema Hasan
 
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in GhanaDecision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in GhanaPrince Armah, PhD
 
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxPlant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxAKSHAYMAGAR17
 
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...AKSHAYMAGAR17
 
ICSE English Literature Class X Handwritten Notes
ICSE English Literature Class X Handwritten NotesICSE English Literature Class X Handwritten Notes
ICSE English Literature Class X Handwritten NotesGauri S
 
Odontogenesis and its related anomiles.pptx
Odontogenesis and its related anomiles.pptxOdontogenesis and its related anomiles.pptx
Odontogenesis and its related anomiles.pptxMennat Allah Alkaram
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdfAynouraHamidova
 
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdfOverview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdfChristalin Nelson
 
Overview of Databases and Data Modelling-2.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-2.pdfOverview of Databases and Data Modelling-2.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-2.pdfChristalin Nelson
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 2-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 2-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 2-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 2-2023-Aynura-Hamidova.pdfAynouraHamidova
 
Creative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic WritingCreative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic WritingMYDA ANGELICA SUAN
 
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptxMaryPotorti1
 
Organic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional GroupsOrganic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional GroupsDr.M.Geethavani
 
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdfDiploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdfSUMIT TIWARI
 

Recently uploaded (20)

BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
 
skeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its typesskeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its types
 
first section physiology laboratory.pptx
first section physiology laboratory.pptxfirst section physiology laboratory.pptx
first section physiology laboratory.pptx
 
Personal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny LovePersonal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny Love
 
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
 
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic LeukemiaBTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
 
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in GhanaDecision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
 
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxPlant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
 
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
 
ThinkTech 2024 Prelims- U25 BizTech Quiz by Pragya
ThinkTech 2024 Prelims- U25 BizTech Quiz by PragyaThinkTech 2024 Prelims- U25 BizTech Quiz by Pragya
ThinkTech 2024 Prelims- U25 BizTech Quiz by Pragya
 
ICSE English Literature Class X Handwritten Notes
ICSE English Literature Class X Handwritten NotesICSE English Literature Class X Handwritten Notes
ICSE English Literature Class X Handwritten Notes
 
Odontogenesis and its related anomiles.pptx
Odontogenesis and its related anomiles.pptxOdontogenesis and its related anomiles.pptx
Odontogenesis and its related anomiles.pptx
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
 
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdfOverview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdf
 
Overview of Databases and Data Modelling-2.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-2.pdfOverview of Databases and Data Modelling-2.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-2.pdf
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 2-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 2-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 2-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 2-2023-Aynura-Hamidova.pdf
 
Creative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic WritingCreative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic Writing
 
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
 
Organic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional GroupsOrganic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional Groups
 
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdfDiploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
 

Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations

  • 1. [2] Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. A train accelerated uniformly from rest until a speed of 72 km/hr was attained. It maintained this speed and passed 35 km mark after 30 minutes from start. The acceleration of the train was (A) 0.1 ms–2 (B) 0.2 ms–2 (C) 0.4 ms–2 (D) 0.5 ms–2 2. In the above problem, the distance travelled by the train during the time of acceleration was (A) 1.0 km (B) 1.5 km (C) 2.0 km (D) 3.0 km 3. Cell has many organelles which perform different functions. The golgi apparatus performs functions of ............. and ............., plastids like chloroplast ............., mitochondria ............. and at the surface of ribosome ............. takes place. Fill in the blanks with proper functions given below and tick-mark() the correct filling of the blanks. (1) storage (2) packaging (3) protein synthesis (4) produce energy by oxidation of food (5) manufacture food (A) 1, 2, 3, 4, 5 (B) 2, 3, 4, 5, 1 (C) 3, 4, 1, 2, 5 (D) 1, 2, 5, 4, 3 Rough Work
  • 2. [3] Rough Work 4. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Pisces (i) salamander (b) Aves (ii) electric ray (c) Amphibia (iii) turtle (d) Reptilia (iv) ostrich (A) (a) - ii, (b) - iii, (c) - iv, (d) - i (B) (a) - ii, (b) - iv, (c) - i, (d) - iii (C) (a) - i, (b) - iii, (c) - ii, (d) - iv (D) (a) - ii, (b) - iv, (c) - iii, (d) - i 5. Annelids are the first animals with true body cavity. Tick-mark() the one of the following animals which does not belong to the group Annelida ? (A) Earthworm (B) Sandworm (C) Round worm (D) Sea mouse 6. Sublimation is a process in which a solid directly changes into gaseous form. Which one of the following substances sublimates on heating ? (A) Calcium chloride (B) Barium chloride (C) Ammonium chloride (D) Sodium chloride 7. If the size of particles lies between 10–9 m and 10–6 m then the particles are called colloids. The solution containing colloids is called a colloidal solution. Tick-mark() the correct statement about a colloidal solution. (A) Colloidal solution is a homogeneous mixture (B) The colloidal particles settle down, when the colloidal solution is kept undisturbed for some time (C) The colloids can be separated from its solution by filtration (D) The presence of colloids in a solution can be detected by passing light through the colloidal solution
  • 3. [4] Rough Work 8. The velocity-time graph of a body in motion is given as under : The average velocity of the body during first 30 seconds of its motion is (A) 12.5 ms–1 (B) 10.0 ms–1 (C) 15.0 ms–1 (D) 7.5 ms–1 9. In the above problem the maximum magnitude of rate of change of velocity is (A) 0.75 ms–2 (B) 1.00 ms–2 (C) 1.25 ms–2 (D) 1.50 ms–2 10. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) Sclerenchyma makes the plant hard (B) The walls of sclerenchyma are thick due to calcium carbonate deposition (C) The sclerenchymatous cells are dead (D) The sclerenchyma provides strength to the plant parts 11. Xylem is a tissue in plants which conducts water and minerals from soil to the leaves. It consists of several parts. Which one of the following in not a part of xylem ? (A) Tracheids (B) Vessels (C) Xylem parenchyma (D) Xylem chlorenchyma
  • 4. [5] Rough Work 12. Which one of the following is the correct electronic/atomic configuration of Argon-40 ? 13. Arrange the following elements with increasing atomic numbers : Chlorine, Neon, Boron, Phosphorus, Calcium, Beryllium (A) Be < B < P < Ne < Cl < Ca (B) Be < B < Ne < Cl < P < Ca (C) B < Be < Ne < P < Cl < Ca (D) Be < B < Ne < P < Cl < Ca 14. Two bodies of masses 1 kg and 4 kg have equal momentum. If difference of their kinetic energies is 12 J, find the kinetic energy associated with the body of smaller mass. (A) 18 J (B) 20 J (C) 15 J (D) 16 J 15. Atomic mass of chlorine is taken as 35.5, which is not a whole number. The reason for this is that chlorine has two isotopes and the mixture of these isotopes has fixed ratio in the nature. The ratio of isotopes of chlorine 35 17 Cl and 37 17 Cl can be calculated, from this information, as (A) 4 : 1 (B) 3 : 1 (C) 5 : 2 (D) 7 : 2
  • 5. [6] Rough Work 16. Blood has different parts which perform different functions. Match the statements of Columns I and II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) RBCs (i) clotting of blood (b) WBCs (ii) transport of oxygen (c) Platelets (iii) transport of carbon dioxide (d) Plasma (iv) fight with germs (A) (a) - i, (b) - ii, (c) - iii, (d) - iv (B) (a) - ii, (b) - iii, (c) - iv, (d) - i (C) (a) - ii, (b) - iv, (c) - i, (d) - iii (D) (a) - ii, (b) - i, (c) - iii, (d) - iv 17. Blood carries many components. Which one of the following is not carried by the blood ? (A) Oxygen (B) Carbon dioxide (C) Enzymes (D) Hormones 18. Which one of the following is the correct molecular structure of white phosphorus ? (A) P5 (B) P4 (C) P3 (D) P2 19. What mass of sulphur is present in 2.4 g of sulphuric acid ? (A) 0.80 g (B) 0.817 g (C) 0.98 g (D) 0.784 g 20. A body is thrown along the horizontal ground with an initial velocity of 20 ms–1. If the body stops in 200 seconds, find the distance travelled by the body during its motion. (A) 1,000 m (B) 2,000 m (C) 500 m (D) 1,500 m
  • 6. [7] 21. A wooden cubical cylinder of base area 4 cm × 4 cm is floating vertically in water with 6 cm of its length out of water. When body A is put gently on its upper face, only 1 cm of the cylinder remains above water. The weight of the body A is (A) 16 g wt (B) 40 g wt (C) 80 g wt (D) 96 g wt 22. A stone is just released from the top of a tower 120 m high and at the same time another stone is projected vertically upward from the ground, with a velocity of 30 m s–1. Find the height above the ground, when the stones meet or cross each other, if g = 10ms–2. (A) 80 m (B) 60 m (C) 40 m (D) 30 m 23. Scattering of a beam of light by colloidal particles in a medium is called (A) Rayleigh effect (B) Raman effect (C) Brownian effect (D) Tyndal effect 24. Which one of the following is not correctly matched ? I II (A) Smooth muscles spindle shaped (B) Striped muscles involuntary (C) Skeletal muscles attached to skeleton (D) Cardiac muscles involuntary Rough Work
  • 7. AMITY INSTITUTE FOR COMPETITIVE EXAMINATIONS :Ph.: 24336143/44, 25573111/2/3/4, 0120-2431839/42 [8] 25. Tick-mark() the correct statement from the following. (A) Tendons join skin to muscles (B) Tendons join muscles to muscles (C) Tendons join muscles to bones (D) Tendons join bones to bones 26. Two bodies A and B of masses 4 kg and 1 kg, respectively, are moving along the same straight line but in opposite directions. The velocity of A is 5 ms–1 and that of B is 8 ms–1. After the collision, the two bodies stick together. Find their combined velocity after the collision. (A) 2.0 ms–1, in the direction of motion of A (B) 2.4 ms–1, in the direction of motion of A (C) 0.75 ms–1, in the direction of motion of B (D) The bodies come to rest after the collision 27. A bullet of mass a and velocity b is fired into a large block of wood of mass c and the bullet does not escape the block. The final velocity of the system would be (A) b c a b  (B) a c a b  (C) a b a c  (D) b c a c  28. Particles of matter have some characteristics. Which one of the following characteristics in not correctly shown by the particles of matter ? (A) Particles of matter have space between them (B) Particles of matter are in continuous motion (C) Particles of matter repel each other when heated (D) Particles of matter attract each other Rough Work
  • 8. AMITY INSTITUTE FOR COMPETITIVE EXAMINATIONS :Ph.: 24336143/44, 25573111/2/3/4, 0120-2431839/42 [9] 29. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Malaria (i) fungus (b) Jaundice (ii) protozoa (c) Typhoid (iii) virus (d) Ringworm (iv) bacteria (A) (a) - iii, (b) - iv, (c) - i, (d) - ii (B) (a) - iv, (b) - i, (c) - ii, (d) - iii (C) (a) - i, (b) - ii, (c) - iii, (d) - iv (D) (a) - ii, (b) - iii, (c) - iv, (d) - i 30. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) Earthworms are instrumental in making the rich humus (B) The rivers carry many nutrients from the land to the sea which are used by the marine organisms (C) Nitrogen is an essential nutrient for life-forms (D) Nitrogen-fixing bacteria play important role in the nitrogen cycle as these convert nitrates and nitrites into elemental nitrogen 31. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option, given below. The nucleus contains chromosomes which are visible as ............. structure only at the time of ............. . Chromosomes carry ............. from parents to the next generation. Chromosomes are composed of ............. . (A) round-shaped, cell division, hereditary characters, DNA (B) oval-shaped, cell division, hereditary characters, RNA (C) rod-shaped, cell division, hereditary characters, DNA (D) rod-shaped, cell division, hereditary characters, RNA
  • 9. [10] 32. Sulphur exists in the form of molecules having some number of atoms in each molecule. How many atoms are present in each molecule of sulphur ? (A) 8 (B) 6 (C) 4 (D) 2 33. Which one of the following nutrients is not supplied to the plants directly from the atmosphere or water ? (A) Carbon (B) Nitrogen (C) Hydrogen (D) Oxygen 34. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Atom is indivisible (i) Ernest Rutherford (b) Discovery of electron (ii) Neils Bohr (c) Discovery of nucleus in atom (iii) John Dalton (d) Structure of atom (iv) James Chadwick (e) Discovery of neutron (v) Joseph John Thomson (A) (a) - iii, (b) - v, (c) - iv, (d) - ii, (e) - i (B) (a) - iii, (b) - i, (c) - v, (d) - ii, (e) - iv (C) (a) - iii, (b) - v, (c) - ii, (d) - i, (e) - iv (D) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv 35. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) Molecular forces are stronger than atomic forces (B) Naphthalene balls disappear with time, not leaving any solid behind (C) An alloy is a mixture of two or more elements (D) Evaporation takes place at all the temperatures whereas boiling takes place at fixed temperature
  • 10. [11] 36. A louder sound has more energy. Therefore, a louder sound can travel (A) at a faster speed through a medium (B) with a faster frequency through a medium (C) a larger distance through a medium (D) even through vacuum 37. Conservation of momentum is the consequence of (A) Newton’s third law of motion (B) Newton’s second law of motion (C) Newton’s first law of motion (D) Newton’s all the three laws of motion 38. Earth is orbiting around the sun in elliptical path with an average speed of 30 km per second (very large, of course). At which position (shown in diagram), the speed of the earth would be maximum ? (A) When the earth is at position A (B) When the earth is at position B (C) When the earth is at position C (D) The speed of the earth is same at all the positions 39. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) Plant cells have cell wall but animals cells do not (B) Both plant and animal cells have ribosome (C) Both plant and animal cells have mitochondria (D) Both plant and animal cells have plastids
  • 11. [12] 40. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option, given below. The disease-causing microbes enter our body through different means. For example : (i) Malaria-causing ..................., entering through mosquito bite, will go to ............ and then to ............ ............ ............ . (ii) An infection, like HIV, comes into the body via the ............ ............ and spreads to ............ ............ all over the body. (A) microbes, lungs, red blood cells, sexual organs, lymph nodes (B) microbes, liver, white blood cells, sexual organs, brain (C) microbes, lungs, white blood cells, sexual organs, lymph nodes (D) microbes, liver, red blood cells, sexual organs, lymph nodes
  • 12. [13] ANSWERS : CLASS IX SCIENCE (2010) 1 B 2 A 3 D 4 B 5 C 6 C 7 D 8 B 9 C 10 B 11 D 12 B 13 D 14 D 15 B 16 C 17 C 18 B 19 D 20 B 21 C 22 C 23 D 24 B 25 C 26 B 27 C 28 C 29 D 30 D 31 C 32 A 33 B 34 D 35 A 36 C 37 A 38 C 39 D 40 D