SlideShare a Scribd company logo

Science-Class-8 DPP Talent Search Examinations

Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. Match the statements of Column-I and Column-II and tick-mark () the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column-I Column-II (a) Wheat (i) plant fibre (b) Plant fibre (ii) jute (c) Jute (iii) cotton (d) Cotton (iv) wheat (e) Long vegetable fibre (v) rabi crop (f) Bread and biscuits (vi) kharif crop (A) (a) - v, (b) - ii, (c) - i, (d) - vi, (e) - iii, (f) - iv (B) (a) - vi, (b) - v, (c) - i, (d) - iv, (e) - iii, (f) - ii (C) (a) - v, (b) - iii, (c) - i, (d) - vi, (e) - ii, (f) - iv (D) (a) - vi, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii, (f) - iv 2. The earth takes nearly 365 days to complete one revolution around the sun. If the orbit of the earth around the sun (supposed to be circular) is 1.5 × 1011m, then the orbital speed of the earth is nearly (A) 465 m/s (B) 30 km/s (C) 3,000 m/s (D) 60 km/s 3. Which one of the following statements is not correct about microorganisms ? (A) In agriculture, microorganisms are used to increase the soil fertility (B) Some microorganisms cause diseases in human beings, plants and animals (C) Microorganisms are used for making wines, curds, idli, bread, etc. (D) Source of antibiotics are microoganisms and these antibiotics are very effective against cold and cough 4. When a copper vessel is exposed to moist air for long, it acquires a dull green coating. This dull green coating is mixture of (A) copper hydroxide and copper chloride (B) copper chloride and copper carbonate (C) copper carbonate and copper hydroxide (D) copper sulphide and copper carbonate [2] 5. Sound is one of the greatest gifts nature has given to living beings. It is produced simply by vibrations in a medium. Sound helps us to communicate with one another and to enjoy music. In the following crossword, words connected with sound and hearing ability of humans are given, either along horizontal or along vertical lines. How many such words are there in the above crossword ? (A) 15 (B) 14 (C) 13 (D) 12 6. Which one of the following famous cities is not situated on the banks of river Ganga ? (A) Kanpur (B) Patna (C) Lucknow (D) Bhagalpur 7. Which one of the following statements is not correct ? (A) The axis of rotation of the earth is not perpendicular to the plane of its orbit, but is tilted. The change of seasons is due to this tilt (B) Formations of day and night on the earth are due to the rotation of the earth about its axis (C) Comets are not a planets, though these revolve around the sun in elliptical orbits, like other planets (D) Asteroids also revolve around the sun. These lie between the orbits of Jupiter and Saturn [3] 8. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option, given below. Manure is an organic ............. and is used as organic ............. in The manure contributes to the fertility

1 of 12
Download to read offline
[2]
Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one
of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer.
1. Match the statements of Column-I and Column-II and tick-mark () the
correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D.
Column-I Column-II
(a) Wheat (i) plant fibre
(b) Plant fibre (ii) jute
(c) Jute (iii) cotton
(d) Cotton (iv) wheat
(e) Long vegetable fibre (v) rabi crop
(f) Bread and biscuits (vi) kharif crop
(A) (a) - v, (b) - ii, (c) - i, (d) - vi, (e) - iii, (f) - iv
(B) (a) - vi, (b) - v, (c) - i, (d) - iv, (e) - iii, (f) - ii
(C) (a) - v, (b) - iii, (c) - i, (d) - vi, (e) - ii, (f) - iv
(D) (a) - vi, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii, (f) - iv
2. The earth takes nearly 365 days to complete one revolution around the sun. If
the orbit of the earth around the sun (supposed to be circular) is 1.5 × 1011m,
then the orbital speed of the earth is nearly
(A) 465 m/s (B) 30 km/s
(C) 3,000 m/s (D) 60 km/s
3. Which one of the following statements is not correct about microorganisms ?
(A) In agriculture, microorganisms are used to increase the soil fertility
(B) Some microorganisms cause diseases in human beings, plants and animals
(C) Microorganisms are used for making wines, curds, idli, bread, etc.
(D) Source of antibiotics are microoganisms and these antibiotics are very
effective against cold and cough
4. When a copper vessel is exposed to moist air for long, it acquires a dull green
coating. This dull green coating is mixture of
(A) copper hydroxide and copper chloride
(B) copper chloride and copper carbonate
(C) copper carbonate and copper hydroxide
(D) copper sulphide and copper carbonate
[3]
5. Sound is one of the greatest gifts nature has given to living beings. It is
produced simply by vibrations in a medium. Sound helps us to communicate
with one another and to enjoy music. In the following crossword, words
connected with sound and hearing ability of humans are given, either along
horizontal or along vertical lines.
How many such words are there in the above crossword ?
(A) 15 (B) 14
(C) 13 (D) 12
6. Which one of the following famous cities is not situated on the banks of river
Ganga ?
(A) Kanpur (B) Patna
(C) Lucknow (D) Bhagalpur
7. Which one of the following statements is not correct ?
(A) The axis of rotation of the earth is not perpendicular to the plane of its
orbit, but is tilted. The change of seasons is due to this tilt
(B) Formations of day and night on the earth are due to the rotation of the
earth about its axis
(C) Comets are not a planets, though these revolve around the sun in elliptical
orbits, like other planets
(D) Asteroids also revolve around the sun. These lie between the orbits of
Jupiter and Saturn
[4]
8. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose
the correct option, given below.
Manure is an organic ............. and is used as organic ............. in ............. . The
manure contributes to the fertility of ............. by adding organic matter and
............., such as ............., that are trapped by ............. in the soil. Higher
organisms then feed on fungi and bacteria in a chain of life that comprises the
soil food web.
(A) matter, fertilizer, plantation, agriculture, nutrients, nitrogen, bacteria
(B) matter, fertilizer, agriculture, soil, nutrients, nitrogen, bacteria
(C) matter, fertilizer, agriculture, soil, nitrogen, nitrates, bacteria
(D) matter, fertilizer, agriculture, plants, nutrients, nitrogen, bacteria
9. Pole Star appears stationary to us. This is because
(A) it is the only star which does not revolve
(B) it is very far away and hence its relative motion is almost negligible
(C) it lies along the axis of rotation of the earth
(D) it lies along the line joining the centre of the earth and that of the sun
10. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Metals, in general, are sonorous, ductile and malleable
(B) When zinc granules are added to copper sulphate solution, the colour of
the solution changes from blue to brown
(C) Copper does not react with dilute hydrochloric acid. However,
reaction takes place only when heated strongly
(D) Oxides of non-metals are acidic in nature
11. The density of one planet is very small and is less than that of even water. The
name of this planet is
(A) Saturn (B) Neptune
(C) Uranus (D) Venus
12. One of the man-made fibre which is prepared only from coal, water and air is
(A) rayon (B) nylon
(C) acrylic (D) terylene
[5]
13. Match the statements given in Column-I and Column-II tick-mark () the
correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D.
Column-I Column-II
(a) Non-metal which is essential for all living (i) chlorine
beings, animals as well as plants
(b) Non-metal, the deficiency of which produces (ii) phosphorus
goitre in human beings
(c) Non-metal which is used for water purification (iii) oxygen
(d) Non-metal which is used in making fire (iv) nitrogen
crackers
(e) Non-metal used in fertilizers to enhance the (v) iodine
growth of plants
(A) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - iv, (e) - ii
(B) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv
(C) (a) - iv, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iii
(D) (a) - iii, (b) - v, (c) - ii, (d) - i, (e) - iv
14. The tip of the nail is made very sharp. This is done so that it can penetrate
easily into wooden surface or wall. The penetration of the sharp-tipped nail
becomes easier due to
(A) increase in force at the tip
(B) decrease in frictional force near the tip
(C) increase in pressure at the tip
(D) less work done, in this case
15. Tick-mark () the incorrect statement from the following.
(A) Each sperm is a single cell with all the usual cell components
(B) The transformation of the larva into an adult through drastic changes is
called metamorphosis
(C) Gametes  Embryo  Zygote  Foetus  Baby
(D) In hydra, new individuals develop from buds. This method of asexual
reproduction is called budding
16. Which one of the following forces is different from the other three ?
(A) Gravitational force (B) Electrostatic force
(C) Magnetic force (D) Frictional force
[6]
17. Match the statements given in Column-I and Column-II tick-mark () the
correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D.
Column-I Column-II
(a) Irrigation (i) preparation of soil
(b) Manuring (ii) separation of grains from chaff
(c) Ploughing (iii) proper growth of plants
(d) Sowing (iv) improving soil texture
(e) Threshing (v) selection of seed
(A) (a) - iii, (b) - iv, (c) - v, (d) - i, (e) - ii
(B) (a) - iv, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii
(C) (a) - iii, (b) - iv, (c) - i, (d) - v, (e) - ii
(D) (a) - iv, (b) - iii, (c) - ii, (d) - v, (e) - i
18. In which one of the following gases, atmospheric pressure (pressure of
atmospheric air) in not working ?
(A) Rising of water in a cloth when one of its ends is dipped into water
(B) Rising of liquid (medicine) in an eye-dropper
(C) Pumping out water from ground, using a hand-pump
(D) When a lizard is running along the ceiling of a room
19. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose
the correct option, given below.
Now-a-days, the head of safety matchstick contains only antimony ................
and potassium ................ . The rubbing surface has powdered glass and a little
................ phosphorus (which is much less dangerous). When the matchstick
is struck against the rubbing surface, some ................ phosphorus gets
converted into ................ phosphorus. This immediately reacts with potassium
................ in the matchstick head to produce enough heat to ignite ................
................ and start combustion.
(A) bisulphide, chlorate, red, red, white, chlorate, antimony, bisulphide
(B) trisulphide, chlorate, white, white, red, chlorate, antimony, trisulphide
(C) trisulphide, dichlorate, red, red, white, dichlorate, antimony, trisulphide
(D) trisulphide, chlorate, red, red, white, chlorate, antimony, trisulphide
[7]
20. Match the statements of Column-I and Column-II and tick-mark () the
correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D.
Column-I Column-II
(a) Silver (i) metal commonly used in electrical batteries
(b) Copper (ii) this metal and its alloys are commonly used
for making aeroplanes and other aerospace
articles
(c) Zinc (iii) precious metal used in making ornaments and
jewellary
(d) Aluminium (iv) metal used for coating the surfaces of other
metals to prevent corrosion
(e) Tin (v) metal used for making wires to carry electric
current
(A) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - iv, (e) - ii
(B) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv
(C) (a) - iii, (b) - v, (c) - iv, (d) - ii, (e) - i
(D) (a) - iii, (b) - v, (c) - iv, (d) - i, (e) - ii
21. Dysentery and malaria are
(A) viral diseases (B) bacterial diseases
(C) fungal diseases (D) protozoan diseases
22. Which element is most abundant by mass in earth’s crust ?
(A) Oxygen (B) Nitrogen
(C) Iron (D) Silicon
23. Which one of the following is not associated with the frequency of sound ?
(A) Pitch (B) Hertz
(C) Loudness (D) Shrillness
24. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Deforestation may lead to global warming
(B) Deforestation increases the chances of natural calamities such as floods
and droughts
(C) The plants and animals found in a particular area are termed fauna and
flora of that area
(D) Endemic species are those species of plants and animals which are found
exclusively in a particular area

Recommended

EVS-Class-5 DPP Talent Search Examinations
EVS-Class-5 DPP Talent Search ExaminationsEVS-Class-5 DPP Talent Search Examinations
EVS-Class-5 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
EVS-Class-3 DPP Talent Search Examinations
EVS-Class-3 DPP Talent Search ExaminationsEVS-Class-3 DPP Talent Search Examinations
EVS-Class-3 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Neet botany question paper
Neet botany question paperNeet botany question paper
Neet botany question paperVishwaNath82
 
Ch-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English Medium
Ch-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English MediumCh-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English Medium
Ch-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English Mediumnirav soni
 
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-20081 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008Kumar Nirmal Prasad
 
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-20081 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008Kumar Nirmal Prasad
 

More Related Content

Similar to Science-Class-8 DPP Talent Search Examinations

Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Sunaina Rawat
 
Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014ram4587kmr
 
1 theory -_i_imso_08_-_problem_with_answer_final
1 theory -_i_imso_08_-_problem_with_answer_final1 theory -_i_imso_08_-_problem_with_answer_final
1 theory -_i_imso_08_-_problem_with_answer_finaljudithtaepodong
 
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...entrancei
 
Rrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newRrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newbimalkishore2
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2Sunaina Rawat
 
8th Class NCERT Science Quiz
8th Class NCERT Science Quiz8th Class NCERT Science Quiz
8th Class NCERT Science QuizDeepChand32
 
Ugc net Coaching in Chandigarh GK Question Answer
Ugc net Coaching in Chandigarh GK Question AnswerUgc net Coaching in Chandigarh GK Question Answer
Ugc net Coaching in Chandigarh GK Question AnswerDelhi CareerGroup
 
test env and geo.pdf
test env and geo.pdftest env and geo.pdf
test env and geo.pdfssuser94bfa41
 
Indian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier examIndian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier examEdudad632
 
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture Naveen Jakhar
 
300 most important Basic Science questions for UPSC/SSC/BANK/RLY/OTHERS
300 most important Basic Science questions for UPSC/SSC/BANK/RLY/OTHERS300 most important Basic Science questions for UPSC/SSC/BANK/RLY/OTHERS
300 most important Basic Science questions for UPSC/SSC/BANK/RLY/OTHERSCompetitive Exam Forum
 

Similar to Science-Class-8 DPP Talent Search Examinations (20)

Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations
 
Ctet evs previous paper 7
Ctet evs previous paper 7Ctet evs previous paper 7
Ctet evs previous paper 7
 
Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations
 
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
 
Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014
 
1 theory -_i_imso_08_-_problem_with_answer_final
1 theory -_i_imso_08_-_problem_with_answer_final1 theory -_i_imso_08_-_problem_with_answer_final
1 theory -_i_imso_08_-_problem_with_answer_final
 
File268
File268File268
File268
 
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
 
Rrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newRrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-new
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 2
 
8th Class NCERT Science Quiz
8th Class NCERT Science Quiz8th Class NCERT Science Quiz
8th Class NCERT Science Quiz
 
Ugc net Coaching in Chandigarh GK Question Answer
Ugc net Coaching in Chandigarh GK Question AnswerUgc net Coaching in Chandigarh GK Question Answer
Ugc net Coaching in Chandigarh GK Question Answer
 
Ctet evs previous paper 8
Ctet evs previous paper 8Ctet evs previous paper 8
Ctet evs previous paper 8
 
test env and geo.pdf
test env and geo.pdftest env and geo.pdf
test env and geo.pdf
 
Rr bbaneshwar
Rr bbaneshwarRr bbaneshwar
Rr bbaneshwar
 
SSC MTS.pdf
SSC MTS.pdfSSC MTS.pdf
SSC MTS.pdf
 
Indian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier examIndian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier exam
 
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
 
Science 30 set Sample Papers
Science 30 set Sample PapersScience 30 set Sample Papers
Science 30 set Sample Papers
 
300 most important Basic Science questions for UPSC/SSC/BANK/RLY/OTHERS
300 most important Basic Science questions for UPSC/SSC/BANK/RLY/OTHERS300 most important Basic Science questions for UPSC/SSC/BANK/RLY/OTHERS
300 most important Basic Science questions for UPSC/SSC/BANK/RLY/OTHERS
 

More from STUDY INNOVATIONS

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.STUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.STUDY INNOVATIONS
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physicsSTUDY INNOVATIONS
 

More from STUDY INNOVATIONS (20)

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdf
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdf
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physics
 

Recently uploaded

2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptxMaryPotorti1
 
skeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its typesskeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its typesMinaxi patil. CATALLYST
 
Persuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of PersuasionPersuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of PersuasionCorinne Weisgerber
 
Routes of Drug Administrations PPT..pptx
Routes of Drug Administrations PPT..pptxRoutes of Drug Administrations PPT..pptx
Routes of Drug Administrations PPT..pptxRenuka N Sunagad
 
Grades 7 to 8 Anti- OSAEC and CSAEM session.pptx
Grades 7 to 8 Anti- OSAEC and CSAEM session.pptxGrades 7 to 8 Anti- OSAEC and CSAEM session.pptx
Grades 7 to 8 Anti- OSAEC and CSAEM session.pptxGladysValencia13
 
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptxMaryPotorti1
 
Practical Research 1: Nature of Inquiry and Research.pptx
Practical Research 1: Nature of Inquiry and Research.pptxPractical Research 1: Nature of Inquiry and Research.pptx
Practical Research 1: Nature of Inquiry and Research.pptxKatherine Villaluna
 
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...EduSkills OECD
 
HOW TO DEVELOP A RESEARCH PROPOSAL (FOR RESEARCH SCHOLARS)
HOW TO DEVELOP A RESEARCH PROPOSAL (FOR RESEARCH SCHOLARS)HOW TO DEVELOP A RESEARCH PROPOSAL (FOR RESEARCH SCHOLARS)
HOW TO DEVELOP A RESEARCH PROPOSAL (FOR RESEARCH SCHOLARS)Rabiya Husain
 
Creative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic WritingCreative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic WritingMYDA ANGELICA SUAN
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdfAynouraHamidova
 
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in CanvasFood Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in CanvasAlexandraSwartzwelde
 
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdfDiploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdfSUMIT TIWARI
 
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docxACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docxMaria Lucia Céspedes
 
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAYSOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAYGloriaRamos83
 
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic LeukemiaBTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic LeukemiaFaheema Hasan
 
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptxMaryPotorti1
 
catch-up-friday-ARALING PNLIPUNAN SOCIAL JUSTICE AND HUMAN RIGHTS
catch-up-friday-ARALING PNLIPUNAN SOCIAL JUSTICE AND HUMAN RIGHTScatch-up-friday-ARALING PNLIPUNAN SOCIAL JUSTICE AND HUMAN RIGHTS
catch-up-friday-ARALING PNLIPUNAN SOCIAL JUSTICE AND HUMAN RIGHTSCarlaNicolas7
 
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdfA LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdfDr.M.Geethavani
 
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxPlant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxAKSHAYMAGAR17
 

Recently uploaded (20)

2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
 
skeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its typesskeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its types
 
Persuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of PersuasionPersuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of Persuasion
 
Routes of Drug Administrations PPT..pptx
Routes of Drug Administrations PPT..pptxRoutes of Drug Administrations PPT..pptx
Routes of Drug Administrations PPT..pptx
 
Grades 7 to 8 Anti- OSAEC and CSAEM session.pptx
Grades 7 to 8 Anti- OSAEC and CSAEM session.pptxGrades 7 to 8 Anti- OSAEC and CSAEM session.pptx
Grades 7 to 8 Anti- OSAEC and CSAEM session.pptx
 
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
2.22.24 Black Nationalism and the Nation of Islam.pptx
 
Practical Research 1: Nature of Inquiry and Research.pptx
Practical Research 1: Nature of Inquiry and Research.pptxPractical Research 1: Nature of Inquiry and Research.pptx
Practical Research 1: Nature of Inquiry and Research.pptx
 
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
 
HOW TO DEVELOP A RESEARCH PROPOSAL (FOR RESEARCH SCHOLARS)
HOW TO DEVELOP A RESEARCH PROPOSAL (FOR RESEARCH SCHOLARS)HOW TO DEVELOP A RESEARCH PROPOSAL (FOR RESEARCH SCHOLARS)
HOW TO DEVELOP A RESEARCH PROPOSAL (FOR RESEARCH SCHOLARS)
 
Creative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic WritingCreative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic Writing
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
 
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in CanvasFood Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
 
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdfDiploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
 
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docxACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
 
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAYSOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
 
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic LeukemiaBTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
 
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
 
catch-up-friday-ARALING PNLIPUNAN SOCIAL JUSTICE AND HUMAN RIGHTS
catch-up-friday-ARALING PNLIPUNAN SOCIAL JUSTICE AND HUMAN RIGHTScatch-up-friday-ARALING PNLIPUNAN SOCIAL JUSTICE AND HUMAN RIGHTS
catch-up-friday-ARALING PNLIPUNAN SOCIAL JUSTICE AND HUMAN RIGHTS
 
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdfA LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
 
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxPlant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
 

Science-Class-8 DPP Talent Search Examinations

  • 1. [2] Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. Match the statements of Column-I and Column-II and tick-mark () the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column-I Column-II (a) Wheat (i) plant fibre (b) Plant fibre (ii) jute (c) Jute (iii) cotton (d) Cotton (iv) wheat (e) Long vegetable fibre (v) rabi crop (f) Bread and biscuits (vi) kharif crop (A) (a) - v, (b) - ii, (c) - i, (d) - vi, (e) - iii, (f) - iv (B) (a) - vi, (b) - v, (c) - i, (d) - iv, (e) - iii, (f) - ii (C) (a) - v, (b) - iii, (c) - i, (d) - vi, (e) - ii, (f) - iv (D) (a) - vi, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii, (f) - iv 2. The earth takes nearly 365 days to complete one revolution around the sun. If the orbit of the earth around the sun (supposed to be circular) is 1.5 × 1011m, then the orbital speed of the earth is nearly (A) 465 m/s (B) 30 km/s (C) 3,000 m/s (D) 60 km/s 3. Which one of the following statements is not correct about microorganisms ? (A) In agriculture, microorganisms are used to increase the soil fertility (B) Some microorganisms cause diseases in human beings, plants and animals (C) Microorganisms are used for making wines, curds, idli, bread, etc. (D) Source of antibiotics are microoganisms and these antibiotics are very effective against cold and cough 4. When a copper vessel is exposed to moist air for long, it acquires a dull green coating. This dull green coating is mixture of (A) copper hydroxide and copper chloride (B) copper chloride and copper carbonate (C) copper carbonate and copper hydroxide (D) copper sulphide and copper carbonate
  • 2. [3] 5. Sound is one of the greatest gifts nature has given to living beings. It is produced simply by vibrations in a medium. Sound helps us to communicate with one another and to enjoy music. In the following crossword, words connected with sound and hearing ability of humans are given, either along horizontal or along vertical lines. How many such words are there in the above crossword ? (A) 15 (B) 14 (C) 13 (D) 12 6. Which one of the following famous cities is not situated on the banks of river Ganga ? (A) Kanpur (B) Patna (C) Lucknow (D) Bhagalpur 7. Which one of the following statements is not correct ? (A) The axis of rotation of the earth is not perpendicular to the plane of its orbit, but is tilted. The change of seasons is due to this tilt (B) Formations of day and night on the earth are due to the rotation of the earth about its axis (C) Comets are not a planets, though these revolve around the sun in elliptical orbits, like other planets (D) Asteroids also revolve around the sun. These lie between the orbits of Jupiter and Saturn
  • 3. [4] 8. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option, given below. Manure is an organic ............. and is used as organic ............. in ............. . The manure contributes to the fertility of ............. by adding organic matter and ............., such as ............., that are trapped by ............. in the soil. Higher organisms then feed on fungi and bacteria in a chain of life that comprises the soil food web. (A) matter, fertilizer, plantation, agriculture, nutrients, nitrogen, bacteria (B) matter, fertilizer, agriculture, soil, nutrients, nitrogen, bacteria (C) matter, fertilizer, agriculture, soil, nitrogen, nitrates, bacteria (D) matter, fertilizer, agriculture, plants, nutrients, nitrogen, bacteria 9. Pole Star appears stationary to us. This is because (A) it is the only star which does not revolve (B) it is very far away and hence its relative motion is almost negligible (C) it lies along the axis of rotation of the earth (D) it lies along the line joining the centre of the earth and that of the sun 10. Which one of the following statements is not correct ? (A) Metals, in general, are sonorous, ductile and malleable (B) When zinc granules are added to copper sulphate solution, the colour of the solution changes from blue to brown (C) Copper does not react with dilute hydrochloric acid. However, reaction takes place only when heated strongly (D) Oxides of non-metals are acidic in nature 11. The density of one planet is very small and is less than that of even water. The name of this planet is (A) Saturn (B) Neptune (C) Uranus (D) Venus 12. One of the man-made fibre which is prepared only from coal, water and air is (A) rayon (B) nylon (C) acrylic (D) terylene
  • 4. [5] 13. Match the statements given in Column-I and Column-II tick-mark () the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column-I Column-II (a) Non-metal which is essential for all living (i) chlorine beings, animals as well as plants (b) Non-metal, the deficiency of which produces (ii) phosphorus goitre in human beings (c) Non-metal which is used for water purification (iii) oxygen (d) Non-metal which is used in making fire (iv) nitrogen crackers (e) Non-metal used in fertilizers to enhance the (v) iodine growth of plants (A) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - iv, (e) - ii (B) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv (C) (a) - iv, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iii (D) (a) - iii, (b) - v, (c) - ii, (d) - i, (e) - iv 14. The tip of the nail is made very sharp. This is done so that it can penetrate easily into wooden surface or wall. The penetration of the sharp-tipped nail becomes easier due to (A) increase in force at the tip (B) decrease in frictional force near the tip (C) increase in pressure at the tip (D) less work done, in this case 15. Tick-mark () the incorrect statement from the following. (A) Each sperm is a single cell with all the usual cell components (B) The transformation of the larva into an adult through drastic changes is called metamorphosis (C) Gametes  Embryo  Zygote  Foetus  Baby (D) In hydra, new individuals develop from buds. This method of asexual reproduction is called budding 16. Which one of the following forces is different from the other three ? (A) Gravitational force (B) Electrostatic force (C) Magnetic force (D) Frictional force
  • 5. [6] 17. Match the statements given in Column-I and Column-II tick-mark () the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column-I Column-II (a) Irrigation (i) preparation of soil (b) Manuring (ii) separation of grains from chaff (c) Ploughing (iii) proper growth of plants (d) Sowing (iv) improving soil texture (e) Threshing (v) selection of seed (A) (a) - iii, (b) - iv, (c) - v, (d) - i, (e) - ii (B) (a) - iv, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii (C) (a) - iii, (b) - iv, (c) - i, (d) - v, (e) - ii (D) (a) - iv, (b) - iii, (c) - ii, (d) - v, (e) - i 18. In which one of the following gases, atmospheric pressure (pressure of atmospheric air) in not working ? (A) Rising of water in a cloth when one of its ends is dipped into water (B) Rising of liquid (medicine) in an eye-dropper (C) Pumping out water from ground, using a hand-pump (D) When a lizard is running along the ceiling of a room 19. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option, given below. Now-a-days, the head of safety matchstick contains only antimony ................ and potassium ................ . The rubbing surface has powdered glass and a little ................ phosphorus (which is much less dangerous). When the matchstick is struck against the rubbing surface, some ................ phosphorus gets converted into ................ phosphorus. This immediately reacts with potassium ................ in the matchstick head to produce enough heat to ignite ................ ................ and start combustion. (A) bisulphide, chlorate, red, red, white, chlorate, antimony, bisulphide (B) trisulphide, chlorate, white, white, red, chlorate, antimony, trisulphide (C) trisulphide, dichlorate, red, red, white, dichlorate, antimony, trisulphide (D) trisulphide, chlorate, red, red, white, chlorate, antimony, trisulphide
  • 6. [7] 20. Match the statements of Column-I and Column-II and tick-mark () the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column-I Column-II (a) Silver (i) metal commonly used in electrical batteries (b) Copper (ii) this metal and its alloys are commonly used for making aeroplanes and other aerospace articles (c) Zinc (iii) precious metal used in making ornaments and jewellary (d) Aluminium (iv) metal used for coating the surfaces of other metals to prevent corrosion (e) Tin (v) metal used for making wires to carry electric current (A) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - iv, (e) - ii (B) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv (C) (a) - iii, (b) - v, (c) - iv, (d) - ii, (e) - i (D) (a) - iii, (b) - v, (c) - iv, (d) - i, (e) - ii 21. Dysentery and malaria are (A) viral diseases (B) bacterial diseases (C) fungal diseases (D) protozoan diseases 22. Which element is most abundant by mass in earth’s crust ? (A) Oxygen (B) Nitrogen (C) Iron (D) Silicon 23. Which one of the following is not associated with the frequency of sound ? (A) Pitch (B) Hertz (C) Loudness (D) Shrillness 24. Which one of the following statements is not correct ? (A) Deforestation may lead to global warming (B) Deforestation increases the chances of natural calamities such as floods and droughts (C) The plants and animals found in a particular area are termed fauna and flora of that area (D) Endemic species are those species of plants and animals which are found exclusively in a particular area
  • 7. [8] 25. After no-moon night, the moon again starts appearing at night for small duration and with small visible size (as crescent moon). The shape of such moon is (A) like , appearing in the west (B) like , appearing in the east (C) like , appearing in the east (D) like , appearing in the west 26. Which one of the following statements is not correct ? (A) Bacterial cell has a cell wall (B) During fertilization, the nuclei of the sperm and the egg fuse to form a single nucleus (C) IVF is associated with test-tube babies (D) Hydra reproduces by binary fission 27. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option, given below. When disease-carrying ................ enter our body, the body produces ................ to fight the ................ . The body also remembers how to fight the microbe if it ................ ................ . So, if dead or weakened microbes are ................ into to a healthy body, the body fights and ................ them by producing ................ ................ . The antibodies remain in the body and protect us from the disease-carrying microbes. This is how a vaccine works. Several diseases including cholera, tuberculosis, small pox and hepatitis are ................ by vaccination. (A) microbes, antibodies, invader, enters again, introduced, tames, suitable antibodies, treated (B) microbes, antibodies, invader, enters again, introduced, kills, suitable antibodies, prevented (C) microbes, antibodies, invader, enters again, produced, kills, suitable antibodies, prevented (D) microbes, antibodies, invader, enters again, introduced, kills, suitable antibodies, cured
  • 8. [9] 28. Two mirrors OM and OM´ are inclined with each other at an angle of 80°. A ray of light is incident on mirror OM making an angle of 40° with its surface. What angle will the reflected ray from mirror OM´ will make with mirror OM´ ? (A) 70° (B) 60° (C) 50° (D) 40° 29. During persistent thunderstorm and lightning, which one of the following is not advisable ? (A) If you are travelling in a car or bus, remain in the car or bus; do not run out side for safety (B) If you are in the house, unplug or disconnect electrical appliances like computer, TV, refrigerator, etc. (C) If you are in forest, take shelter under the shorter tree (D) Switch off electric lights and use candle light instead in the house 30. Which one of the following is the correct flow chart of crop production ? (A) Ploughing the field  Preparation of soil  Sowing  Irrigation  Manuring  Harvesting  Storing (B) Ploughing the field  Preparation of soil  Manuring  Sowing  Irrigation  Harvesting  Storing (C) Ploughing the field  Preparation of soil  Sowing  Manuring  Irrigation  Harvesting  Storing (D) Ploughing the field  Preparation of soil  Irrigation  Sowing  Manuring  Harvesting  Storing 31. Only a handful of microorganisms are harmful while most of them are beneficial. So many antibiotics are made from bacteria and fungi. Many scientists, working on the culture of disease-causing bacteria have developed medicines and vaccines for various diseases. The vaccine for smallpox was developed by (A) Edward Jenner (B) Robert Koch (C) Alexander Fleming (D) Robert Hooke
  • 9. [10] 32. Match the statements of Column-I and Column-II and tick-mark () the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column-I Column-II (a) Acrylic (i) its fabrics do not wrinkle easily (b) Nylon (ii) artificial silk, made from wood pulp (c) Polyester (iii) resembles wool, more durable and popular than natural fibre (d) Rayon (iv) it is used for non-stick cookwares (e) Teflon (v) its threads are stronger than steel wire, so it is used for making parachutes and ropes for climbing (A) (a) - iii, (b) - v, (c) - ii, (d) - i, (e) - iv (B) (a) - ii, (b) - v, (c) - i, (d) - iii, (e) - iv (C) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv (D) (a) - ii, (b) - i, (c) - v, (d) - iii, (e) - iv 33. The great advantage of natural gas is that it can be used directly for burning in homes and factories. It can also be stored under high pressure as compressed natural gas (CNG) and then can be transported. The main constituent of the natural gas is (A) ethane (B) methane (C) hydrocarbons (D) petroleum gas 34. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option, given below. With a microscope of large magnification, we can see a smaller spherical body in the nucleus of a cell. It is called ................ . In addition, the nucleus contains ................ structures called ................ . These carry ................ and help in inheritance and transfer of ................ from the parents to the ................ . (A) nucleolus, jelly-like, chromosomes, genes, characters, offspring (B) nucleolus, thread-like, chromoplasts, genes, characters, offspring (C) nucleolus, thread-like, chromosomes, codes, characters, offspring (D) nucleolus, thread-like, chromosomes, genes, characters, offspring
  • 10. [11] 35. Match the statements of Column-I and Column-II and tick-mark () the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column-I Column-II (a) Cat (i) oviparous (b) Hen (ii) metamorphosis (c) Fish (iii) viviparous (d) Frog (iv) external fertilization (A) (a) - iii, (b) - i, (c) - iv, (d) - ii (B) (a) - iii, (b) - i, (c) - ii, (d) - iv (C) (a) - i, (b) - iii, (c) - iv, (d) - ii (D) (a) - iii, (b) - ii, (c) - i, (d) - iv 36. Antibiotic penicillin was developed from Penicillium notatum ( a fungus). This discovery of penicillin was done by (A) Robert Hooke (B) Alexander Fleming (C) Robert Koch (D) Louis Pasteur 37. In which of the following cases, the resultant force is not zero ? (A) When a helium-filled balloon is stationary at some height above the ground (B) When rain drops are falling towards the earth with uniform speed (C) When a satellite is moving around the earth, in a circular path, with uniform speed (D) When a cork is floating in water kept in a bucket 38. Nitrogen gas is extensively used in food packaging to keep food fresh. This is because nitrogen gas (A) acts as germicide and does not allow any bacteria to grow (B) is abundantly available in nature and hence can be collected and used easily (C) provides an unreactive environment in which bacteria cannot grow (D) is a bad conductor of heat and so does not allow heat exchange between surroundings and packaged food 39. Through a massive vaccination programme, which one of the following diseases has been eradicated ? (A) Smallpox (B) Chicken-pox (C) Rabies (D) Polio
  • 11. [12] 40. All cells are bound by a membrane called plasma membrane. It encloses a liquid substance known as protoplasm. More than ninety-five percent of protoplasm by its weight is made of the compounds of four elements, namely (A) hydrogen, carbon, sulphur and nitrogen (B) hydrogen, carbon, nitrogen and chlorine (C) carbon, hydrogen, chlorine and oxygen (D) carbon, hydrogen, nitrogen and oxygen
  • 12. [13] ANSWERS : CLASS VIII SCINECE (2010) 1 C 2 B 3 D 4 C 5 B 6 C 7 D 8 B 9 C 10 C 11 A 12 B 13 B 14 C 15 C 16 D 17 C 18 A 19 D 20 B 21 D 22 A 23 C 24 C 25 B 26 D 27 B 28 B 29 D 30 C 31 A 32 C 33 B 34 D 35 A 36 B 37 C 38 C 39 A 40 D