SlideShare a Scribd company logo

Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations

Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. In the following circuit, the current flowing through the resistance of 3, would be Rough Work (A) 2.0 A (B) 1.5 A (C) 1.2 A (D) 1.86 A 2. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Iris (i) light enters the eye through it (b) Retina (ii) regulates and controls the amount of light entering the eye (c) Cornea (iii) light-sensitive screen of the eye where the image is formed (d) Ciliary muscle (iv) controls the size of the pupil (e) Pupil (v) enables eye to adjust its focal length (A) (a) - ii, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - iv (B) (a) - iv, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii (C) (a) - iv, (b) - iii, (c) - ii, (d) - v, (e) - i (D) (a) - ii, (b) - iii, (c) - iv, (d) - v, (e) - i [2] 3. When sufficient amount of methane burns with two moles of oxygen, which one of the following are produced ? (A) One mole of carbon dioxide and one mole of water (B) One mole of carbon dioxide and two moles of water (C) Two moles of carbon dioxide and one mole of water (D) Two moles of carbon dioxide and two moles of water 4. The concentration of [H3O+] in a solution is 1 × 10–5 M. at 25ºC. The [OH–] concentration of the solution would be (A) 1 × 10–5 (B) 1 × 10–7 (C) 1 × 10–9 (D) 1 × 10–14 5. Which one of the following has the largest atom ? (A) Carbon (B) Beryllium (C) Boron (D) Oxygen 6. In a food chain, only 10 percent of energy is transferred from one trophic level to another. In the food chain : Grass  Insects  Sparrow  Hawk how much energy would a sparrow get if grass has ten thousand joules of energy ? (A) 10° J (B) 101 J (C) 102 J (D) 103 J 7. Gastric juices are secreted by the stomach. The correct contents of these juices are : (A) hydrochloric acid, trypsin, gastric lipase (B) hydrochloric acid, amylase, gastric lipase (C) hydrochloric acid, amylase, pepsin (D) hydrochloric acid, pepsin, rennin Rough Work [3] 8. Two plane mirrors OA and OB are inclined at an angle of 80°, as shown. A horizontal ray of light IPA, parallel to mirror OB, is incident on mirror OA, falling at A. After reflection at this mirror, the ray falls on the other mirror at B. From the second mirror, the ray is reflected along BE. The angle between the incident ray and finally reflected ray i.e., APE would be Rough Work (A) 140° (B) 160° (C) 120° (D) 150° 9. The magnification of image of small object, formed by a concave mirror is +2. If the focal length of the concave mirror is 30 cm, then the distance of the small object from the mirror should be (A) 10 cm (B) 20 cm (C) 15 cm (D) 25 cm 10. During sexual reproduction, which of the following activities do not take place ? (A) Sperms are formed in the testes of male (B) Eggs are formed in the ovarie

1 of 12
Download to read offline
[2]
Rough Work
Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and
(D), but only one of these alternatives is the correct answer.
Find the correct answer.
1. In the following circuit, the current flowing through the
resistance of 3, would be
(A) 2.0 A (B) 1.5 A
(C) 1.2 A (D) 1.86 A
2. Match the statements of Column I and Column II and
tick-mark() the correct matching, given as one of the four
alternatives A, B, C and D.
Column I Column II
(a) Iris (i) light enters the eye through it
(b) Retina (ii) regulates and controls the amount
of light entering the eye
(c) Cornea (iii) light-sensitive screen of the eye
where the image is formed
(d) Ciliary muscle (iv) controls the size of the pupil
(e) Pupil (v) enables eye to adjust its focal
length
(A) (a) - ii, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - iv
(B) (a) - iv, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii
(C) (a) - iv, (b) - iii, (c) - ii, (d) - v, (e) - i
(D) (a) - ii, (b) - iii, (c) - iv, (d) - v, (e) - i
[3]
Rough Work
3. When sufficient amount of methane burns with two moles of
oxygen, which one of the following are produced ?
(A) One mole of carbon dioxide and one mole of water
(B) One mole of carbon dioxide and two moles of water
(C) Two moles of carbon dioxide and one mole of water
(D) Two moles of carbon dioxide and two moles of water
4. The concentration of [H3O+] in a solution is 1 × 10–5 M. at
25ºC. The [OH–] concentration of the solution would be
(A) 1 × 10–5 (B) 1 × 10–7
(C) 1 × 10–9 (D) 1 × 10–14
5. Which one of the following has the largest atom ?
(A) Carbon (B) Beryllium
(C) Boron (D) Oxygen
6. In a food chain, only 10 percent of energy is transferred
from one trophic level to another. In the food chain :
Grass  Insects  Sparrow  Hawk
how much energy would a sparrow get if grass has ten
thousand joules of energy ?
(A) 10° J (B) 101 J
(C) 102 J (D) 103 J
7. Gastric juices are secreted by the stomach. The correct
contents of these juices are :
(A) hydrochloric acid, trypsin, gastric lipase
(B) hydrochloric acid, amylase, gastric lipase
(C) hydrochloric acid, amylase, pepsin
(D) hydrochloric acid, pepsin, rennin
[4]
Rough Work
8. Two plane mirrors OA and OB are inclined at an angle of
80°, as shown. A horizontal ray of light IPA, parallel to
mirror OB, is incident on mirror OA, falling at A. After
reflection at this mirror, the ray falls on the other mirror at
B. From the second mirror, the ray is reflected along BE.
The angle between the incident ray and finally reflected ray
i.e., APE would be
(A) 140° (B) 160°
(C) 120° (D) 150°
9. The magnification of image of small object, formed by a
concave mirror is +2. If the focal length of the concave
mirror is 30 cm, then the distance of the small object from
the mirror should be
(A) 10 cm (B) 20 cm
(C) 15 cm (D) 25 cm
10. During sexual reproduction, which of the following activities
do not take place ?
(A) Sperms are formed in the testes of male
(B) Eggs are formed in the ovaries of female
(C) The egg is first implanted in the lining of uterus
and then fertilized
(D) The growing embryo gets nutrition from the blood of
mother through placenta
[5]
Rough Work
11. Tick-mark() the incorrect statement from the following.
(A) When acetic acid reacts with sodium carbonate, the
main product is sodium ethanoate
(B) When methane reacts with chlorine only chloromethane
is formed
(C) When unsaturated hydrocarbon reacts with hydrogen in
the presence of a suitable catalyst, the product formed
is saturated hydrocarbon
(D) When methane burns, then only water and
carbondioxide are formed
12. The rate of a reaction can be increased by
(A) decreasing temperature
(B) using less amount of reactants
(C) using a catalyst
(D) all of the above
13. Nutrition of animals is of different types. Some eat plants,
some eat insects, some eat other animals and some eat both
plants and animals. Match the statements of Column I and
Column II and the tick-mark() the correct matching, given
as one of the four alternatives A, B, C and D.
Column I Column II
(a) Deer (i) carnivore
(b) Lion (ii) parasite
(c) Lizard (iii) herbivore
(d) Human being (iv) insectivore
(e) Tapeworms (v) omnivore
(A) (a) - iii, (b) - i, (c) - ii, (d) - v, (e) - iv
(B) (a) - v, (b) - i, (c) - iv, (d) - iii, (e) - ii
(C) (a) - iii, (b) - i, (c) - iv, (d) - v, (e) - ii
(D) (a) - iii, (b) - i, (c) - v, (d) - ii, (e) - iv
[6]
Rough Work
14. Tick-mark() the incorrect statement from the following.
(A) –2.5 D is the power of a concave lens of focal length
40 cm
(B) A human being has a horizontal field of view of about
120° with one eye and of about 180° with both the
eyes
(C) Defect in the eye produced due to gradual weakening
of the ciliary muscles and diminishing flexibility is called
presbyopia
(D) The path of a beam of light passing through a true
solution is not visible
15. A current of 0.5 A is drawn by a filament of an electric bulb
for 8 minutes. Find the number of electrons that cross any
cross-section of the filament during the time of flow of
current through it.
(A) 1.5 × 1021 (B) 1.5 × 1020
(C) 1.6 × 1021 (D) 1.6 × 1020
16. The white silver chloride turns grey in sunlight. This is
because
(A) silver chloride reacts with carbon dioxide present in the
atmosphere
(B) silver chloride reacts with oxygen present in the
atmosphere
(C) silver chloride decomposes into silver and chlorine
(D) silver chloride gets polluted in the atmosphere
17. What is the formula of the ion that has 16 protons and 18
electrons ?
(A) Ar2+ (B) S2–
(C) Ar2– (D) S2+
[7]
18. The growth of plants is sensitive to light, water and gravity. Some kind of
movements, in response to these, are shown as the plants grow. Which one
of the following statements is not correct ?
(A) The shoots bend towards light
(B) The roots bend towards the centre of gravity, as these grow
(C) The roots bend towards light, as these grow
(D) The shoots bend away from the centre of gravity
19. Which one of the following metals in its salt cannot be displaced by zinc ?
(A) Copper (B) Silver
(C) Lead (D) Calcium
20. IUPAC name of the compound 3 2 2
3
CH CH CHCH COOH
|
CH
is
(A) hexanoic acid
(B) methylpentanoic acid
(C) 2-methylpentanoic acid
(D) 3-methylpentanoic acid
21. Food is digested in our body by the action of enzymes. The enzymes digest
different components of food specifically. Lipase acts on which one of the
following ?
(A) Proteins (B) Fats
(C) Carbohydrates (D) Starch
22. Pancreas secretes pancreatic juices which contain digestive enzymes like
trypsin, amylase and lipase. Tick-mark() the incorrect statements from the
following.
(A) Trypsin acts on proteins and converts them into peptides or aminoacids
(B) Lipase acts on starch and converts it into sugar
(C) Amylase acts on carbohydrates and converts them into glucose
(D) Lipase acts on emulsified fats and converts them into fatty acids

Recommended

Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...entrancei
 
Science-SQP duskshaiwhckaisvsafjwjfjwiwhaiw
Science-SQP duskshaiwhckaisvsafjwjfjwiwhaiwScience-SQP duskshaiwhckaisvsafjwjfjwiwhaiw
Science-SQP duskshaiwhckaisvsafjwjfjwiwhaiwaarnav121
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Sunaina Rawat
 
CBSE SAMPLE QUESTION PAPER SA II - SCIENCE
CBSE SAMPLE QUESTION PAPER  SA II - SCIENCECBSE SAMPLE QUESTION PAPER  SA II - SCIENCE
CBSE SAMPLE QUESTION PAPER SA II - SCIENCEGautham Rajesh
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 2 Model 1Sunaina Rawat
 
EVS-Class-5 DPP Talent Search Examinations
EVS-Class-5 DPP Talent Search ExaminationsEVS-Class-5 DPP Talent Search Examinations
EVS-Class-5 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Sunaina Rawat
 

More Related Content

Similar to Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations

Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide bookRrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide bookSura Books
 
SUBJECTIVE SCIENCE for GRADE VIII. Term 2 paper
SUBJECTIVE SCIENCE for GRADE VIII. Term 2 paperSUBJECTIVE SCIENCE for GRADE VIII. Term 2 paper
SUBJECTIVE SCIENCE for GRADE VIII. Term 2 paperavnichauhan21
 
Science-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
General science
General scienceGeneral science
General sciencevinayks75
 
Indian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier examIndian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier examEdudad632
 
Summative Assessment Paper-5
Summative Assessment Paper-5Summative Assessment Paper-5
Summative Assessment Paper-5APEX INSTITUTE
 
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2Sunaina Rawat
 
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Sunaina Rawat
 
Sample Paper Class 10 Science - Studymate
Sample Paper Class 10 Science - StudymateSample Paper Class 10 Science - Studymate
Sample Paper Class 10 Science - Studymatestudymateonline
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2Sunaina Rawat
 
Summative Assessment Paper-7
Summative Assessment Paper-7Summative Assessment Paper-7
Summative Assessment Paper-7APEX INSTITUTE
 
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdfAT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02 question paper x
02 question paper x02 question paper x
02 question paper xrohitmakwana
 
Rrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newRrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newbimalkishore2
 

Similar to Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations (20)

Science 30 set Sample Papers
Science 30 set Sample PapersScience 30 set Sample Papers
Science 30 set Sample Papers
 
Rrb 2008
Rrb 2008Rrb 2008
Rrb 2008
 
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide bookRrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
Rrb technical cadre exam solved papers & exam guide book
 
SUBJECTIVE SCIENCE for GRADE VIII. Term 2 paper
SUBJECTIVE SCIENCE for GRADE VIII. Term 2 paperSUBJECTIVE SCIENCE for GRADE VIII. Term 2 paper
SUBJECTIVE SCIENCE for GRADE VIII. Term 2 paper
 
Science-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-8 DPP Talent Search Examinations
 
General science
General scienceGeneral science
General science
 
Indian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier examIndian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier exam
 
Summative Assessment Paper-5
Summative Assessment Paper-5Summative Assessment Paper-5
Summative Assessment Paper-5
 
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
 
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 1
 
Ctet science previous paper 1
Ctet science previous paper 1Ctet science previous paper 1
Ctet science previous paper 1
 
Sample Paper Class 10 Science - Studymate
Sample Paper Class 10 Science - StudymateSample Paper Class 10 Science - Studymate
Sample Paper Class 10 Science - Studymate
 
Ctet evs previous paper 8
Ctet evs previous paper 8Ctet evs previous paper 8
Ctet evs previous paper 8
 
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
Class 10 Cbse Science Sample Paper Term 1 Model 2
 
Summative Assessment Paper-7
Summative Assessment Paper-7Summative Assessment Paper-7
Summative Assessment Paper-7
 
Ctet science previous paper 1
Ctet science previous paper 1Ctet science previous paper 1
Ctet science previous paper 1
 
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdfAT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
AT Two Year CRP_Paper_15_21.07_watermark.pdf
 
Karnataka sslc science sample paper 2
Karnataka sslc science sample paper 2Karnataka sslc science sample paper 2
Karnataka sslc science sample paper 2
 
02 question paper x
02 question paper x02 question paper x
02 question paper x
 
Rrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newRrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-new
 

More from STUDY INNOVATIONS

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.STUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.STUDY INNOVATIONS
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physicsSTUDY INNOVATIONS
 

More from STUDY INNOVATIONS (20)

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdf
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdf
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physics
 

Recently uploaded

Kartik Nair In Media Res Media Component
Kartik Nair In Media Res Media ComponentKartik Nair In Media Res Media Component
Kartik Nair In Media Res Media ComponentInMediaRes1
 
EVALUATION POWERPOINT - STRANGER THINGS.pptx
EVALUATION POWERPOINT - STRANGER THINGS.pptxEVALUATION POWERPOINT - STRANGER THINGS.pptx
EVALUATION POWERPOINT - STRANGER THINGS.pptxiammrhaywood
 
Unit 5th topic Drugs used in congestive Heart failure and shock.pdf
Unit 5th topic Drugs used in congestive Heart failure and shock.pdfUnit 5th topic Drugs used in congestive Heart failure and shock.pdf
Unit 5th topic Drugs used in congestive Heart failure and shock.pdfSUMIT TIWARI
 
EmpTech Lesson 7 - Online Creation Tools, Platforms, and Applications for ICT...
EmpTech Lesson 7 - Online Creation Tools, Platforms, and Applications for ICT...EmpTech Lesson 7 - Online Creation Tools, Platforms, and Applications for ICT...
EmpTech Lesson 7 - Online Creation Tools, Platforms, and Applications for ICT...liera silvan
 
Enhancing MRD Testing in Hematologic Malignancies: When Negativity is a Posit...
Enhancing MRD Testing in Hematologic Malignancies: When Negativity is a Posit...Enhancing MRD Testing in Hematologic Malignancies: When Negativity is a Posit...
Enhancing MRD Testing in Hematologic Malignancies: When Negativity is a Posit...i3 Health
 
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Katherine Villaluna
 
Permeation enhancer of Transdermal drug delivery system
Permeation enhancer of Transdermal drug delivery systemPermeation enhancer of Transdermal drug delivery system
Permeation enhancer of Transdermal drug delivery systemchetanpatil2572000
 
Discussing the new Competence Framework for project managers in the built env...
Discussing the new Competence Framework for project managers in the built env...Discussing the new Competence Framework for project managers in the built env...
Discussing the new Competence Framework for project managers in the built env...Association for Project Management
 
Mycology Update February 2024 Microbes with Morgan
Mycology Update February 2024 Microbes with MorganMycology Update February 2024 Microbes with Morgan
Mycology Update February 2024 Microbes with MorganMargie Morgan
 
Mycobacteriology update 2024 Margie Morgan.ppt
Mycobacteriology update 2024 Margie Morgan.pptMycobacteriology update 2024 Margie Morgan.ppt
Mycobacteriology update 2024 Margie Morgan.pptMargie Morgan
 
Healthy Habits for Happy School Staff - presentation
Healthy Habits for Happy School Staff - presentationHealthy Habits for Happy School Staff - presentation
Healthy Habits for Happy School Staff - presentationPooky Knightsmith
 
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTSA TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTSDr.M.Geethavani
 
Peninsula Channel Commanders Rules Handbook
Peninsula Channel Commanders Rules HandbookPeninsula Channel Commanders Rules Handbook
Peninsula Channel Commanders Rules Handbookpccwebmasterhmb
 
MEC MAJUBA SADDENED BY THE PASSING AWAY OF THREE TEACHERS FOLLOWING A CAR ACC...
MEC MAJUBA SADDENED BY THE PASSING AWAY OF THREE TEACHERS FOLLOWING A CAR ACC...MEC MAJUBA SADDENED BY THE PASSING AWAY OF THREE TEACHERS FOLLOWING A CAR ACC...
MEC MAJUBA SADDENED BY THE PASSING AWAY OF THREE TEACHERS FOLLOWING A CAR ACC...SABC News
 
Successful projects and failed programmes – the cost of not designing the who...
Successful projects and failed programmes – the cost of not designing the who...Successful projects and failed programmes – the cost of not designing the who...
Successful projects and failed programmes – the cost of not designing the who...Association for Project Management
 
SSC Hindu Religion and Moral Education MCQ Solutions 2024.pdf
SSC Hindu Religion and Moral Education MCQ Solutions 2024.pdfSSC Hindu Religion and Moral Education MCQ Solutions 2024.pdf
SSC Hindu Religion and Moral Education MCQ Solutions 2024.pdfMohonDas
 
2024-02-24_Session 1 - PMLE_UPDATED.pptx
2024-02-24_Session 1 - PMLE_UPDATED.pptx2024-02-24_Session 1 - PMLE_UPDATED.pptx
2024-02-24_Session 1 - PMLE_UPDATED.pptxgdgsurrey
 
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...Sue Beckingham
 

Recently uploaded (20)

CLUBE PERLINGUAS .
CLUBE PERLINGUAS                        .CLUBE PERLINGUAS                        .
CLUBE PERLINGUAS .
 
Advance Mobile Application Development class 04
Advance Mobile Application Development class 04Advance Mobile Application Development class 04
Advance Mobile Application Development class 04
 
Kartik Nair In Media Res Media Component
Kartik Nair In Media Res Media ComponentKartik Nair In Media Res Media Component
Kartik Nair In Media Res Media Component
 
EVALUATION POWERPOINT - STRANGER THINGS.pptx
EVALUATION POWERPOINT - STRANGER THINGS.pptxEVALUATION POWERPOINT - STRANGER THINGS.pptx
EVALUATION POWERPOINT - STRANGER THINGS.pptx
 
Unit 5th topic Drugs used in congestive Heart failure and shock.pdf
Unit 5th topic Drugs used in congestive Heart failure and shock.pdfUnit 5th topic Drugs used in congestive Heart failure and shock.pdf
Unit 5th topic Drugs used in congestive Heart failure and shock.pdf
 
EmpTech Lesson 7 - Online Creation Tools, Platforms, and Applications for ICT...
EmpTech Lesson 7 - Online Creation Tools, Platforms, and Applications for ICT...EmpTech Lesson 7 - Online Creation Tools, Platforms, and Applications for ICT...
EmpTech Lesson 7 - Online Creation Tools, Platforms, and Applications for ICT...
 
Enhancing MRD Testing in Hematologic Malignancies: When Negativity is a Posit...
Enhancing MRD Testing in Hematologic Malignancies: When Negativity is a Posit...Enhancing MRD Testing in Hematologic Malignancies: When Negativity is a Posit...
Enhancing MRD Testing in Hematologic Malignancies: When Negativity is a Posit...
 
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
 
Permeation enhancer of Transdermal drug delivery system
Permeation enhancer of Transdermal drug delivery systemPermeation enhancer of Transdermal drug delivery system
Permeation enhancer of Transdermal drug delivery system
 
Discussing the new Competence Framework for project managers in the built env...
Discussing the new Competence Framework for project managers in the built env...Discussing the new Competence Framework for project managers in the built env...
Discussing the new Competence Framework for project managers in the built env...
 
Mycology Update February 2024 Microbes with Morgan
Mycology Update February 2024 Microbes with MorganMycology Update February 2024 Microbes with Morgan
Mycology Update February 2024 Microbes with Morgan
 
Mycobacteriology update 2024 Margie Morgan.ppt
Mycobacteriology update 2024 Margie Morgan.pptMycobacteriology update 2024 Margie Morgan.ppt
Mycobacteriology update 2024 Margie Morgan.ppt
 
Healthy Habits for Happy School Staff - presentation
Healthy Habits for Happy School Staff - presentationHealthy Habits for Happy School Staff - presentation
Healthy Habits for Happy School Staff - presentation
 
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTSA TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
 
Peninsula Channel Commanders Rules Handbook
Peninsula Channel Commanders Rules HandbookPeninsula Channel Commanders Rules Handbook
Peninsula Channel Commanders Rules Handbook
 
MEC MAJUBA SADDENED BY THE PASSING AWAY OF THREE TEACHERS FOLLOWING A CAR ACC...
MEC MAJUBA SADDENED BY THE PASSING AWAY OF THREE TEACHERS FOLLOWING A CAR ACC...MEC MAJUBA SADDENED BY THE PASSING AWAY OF THREE TEACHERS FOLLOWING A CAR ACC...
MEC MAJUBA SADDENED BY THE PASSING AWAY OF THREE TEACHERS FOLLOWING A CAR ACC...
 
Successful projects and failed programmes – the cost of not designing the who...
Successful projects and failed programmes – the cost of not designing the who...Successful projects and failed programmes – the cost of not designing the who...
Successful projects and failed programmes – the cost of not designing the who...
 
SSC Hindu Religion and Moral Education MCQ Solutions 2024.pdf
SSC Hindu Religion and Moral Education MCQ Solutions 2024.pdfSSC Hindu Religion and Moral Education MCQ Solutions 2024.pdf
SSC Hindu Religion and Moral Education MCQ Solutions 2024.pdf
 
2024-02-24_Session 1 - PMLE_UPDATED.pptx
2024-02-24_Session 1 - PMLE_UPDATED.pptx2024-02-24_Session 1 - PMLE_UPDATED.pptx
2024-02-24_Session 1 - PMLE_UPDATED.pptx
 
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
 

Science-Class-10 DPP Talent Search Examinations

  • 1. [2] Rough Work Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. In the following circuit, the current flowing through the resistance of 3, would be (A) 2.0 A (B) 1.5 A (C) 1.2 A (D) 1.86 A 2. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Iris (i) light enters the eye through it (b) Retina (ii) regulates and controls the amount of light entering the eye (c) Cornea (iii) light-sensitive screen of the eye where the image is formed (d) Ciliary muscle (iv) controls the size of the pupil (e) Pupil (v) enables eye to adjust its focal length (A) (a) - ii, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - iv (B) (a) - iv, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii (C) (a) - iv, (b) - iii, (c) - ii, (d) - v, (e) - i (D) (a) - ii, (b) - iii, (c) - iv, (d) - v, (e) - i
  • 2. [3] Rough Work 3. When sufficient amount of methane burns with two moles of oxygen, which one of the following are produced ? (A) One mole of carbon dioxide and one mole of water (B) One mole of carbon dioxide and two moles of water (C) Two moles of carbon dioxide and one mole of water (D) Two moles of carbon dioxide and two moles of water 4. The concentration of [H3O+] in a solution is 1 × 10–5 M. at 25ºC. The [OH–] concentration of the solution would be (A) 1 × 10–5 (B) 1 × 10–7 (C) 1 × 10–9 (D) 1 × 10–14 5. Which one of the following has the largest atom ? (A) Carbon (B) Beryllium (C) Boron (D) Oxygen 6. In a food chain, only 10 percent of energy is transferred from one trophic level to another. In the food chain : Grass  Insects  Sparrow  Hawk how much energy would a sparrow get if grass has ten thousand joules of energy ? (A) 10° J (B) 101 J (C) 102 J (D) 103 J 7. Gastric juices are secreted by the stomach. The correct contents of these juices are : (A) hydrochloric acid, trypsin, gastric lipase (B) hydrochloric acid, amylase, gastric lipase (C) hydrochloric acid, amylase, pepsin (D) hydrochloric acid, pepsin, rennin
  • 3. [4] Rough Work 8. Two plane mirrors OA and OB are inclined at an angle of 80°, as shown. A horizontal ray of light IPA, parallel to mirror OB, is incident on mirror OA, falling at A. After reflection at this mirror, the ray falls on the other mirror at B. From the second mirror, the ray is reflected along BE. The angle between the incident ray and finally reflected ray i.e., APE would be (A) 140° (B) 160° (C) 120° (D) 150° 9. The magnification of image of small object, formed by a concave mirror is +2. If the focal length of the concave mirror is 30 cm, then the distance of the small object from the mirror should be (A) 10 cm (B) 20 cm (C) 15 cm (D) 25 cm 10. During sexual reproduction, which of the following activities do not take place ? (A) Sperms are formed in the testes of male (B) Eggs are formed in the ovaries of female (C) The egg is first implanted in the lining of uterus and then fertilized (D) The growing embryo gets nutrition from the blood of mother through placenta
  • 4. [5] Rough Work 11. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) When acetic acid reacts with sodium carbonate, the main product is sodium ethanoate (B) When methane reacts with chlorine only chloromethane is formed (C) When unsaturated hydrocarbon reacts with hydrogen in the presence of a suitable catalyst, the product formed is saturated hydrocarbon (D) When methane burns, then only water and carbondioxide are formed 12. The rate of a reaction can be increased by (A) decreasing temperature (B) using less amount of reactants (C) using a catalyst (D) all of the above 13. Nutrition of animals is of different types. Some eat plants, some eat insects, some eat other animals and some eat both plants and animals. Match the statements of Column I and Column II and the tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Deer (i) carnivore (b) Lion (ii) parasite (c) Lizard (iii) herbivore (d) Human being (iv) insectivore (e) Tapeworms (v) omnivore (A) (a) - iii, (b) - i, (c) - ii, (d) - v, (e) - iv (B) (a) - v, (b) - i, (c) - iv, (d) - iii, (e) - ii (C) (a) - iii, (b) - i, (c) - iv, (d) - v, (e) - ii (D) (a) - iii, (b) - i, (c) - v, (d) - ii, (e) - iv
  • 5. [6] Rough Work 14. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) –2.5 D is the power of a concave lens of focal length 40 cm (B) A human being has a horizontal field of view of about 120° with one eye and of about 180° with both the eyes (C) Defect in the eye produced due to gradual weakening of the ciliary muscles and diminishing flexibility is called presbyopia (D) The path of a beam of light passing through a true solution is not visible 15. A current of 0.5 A is drawn by a filament of an electric bulb for 8 minutes. Find the number of electrons that cross any cross-section of the filament during the time of flow of current through it. (A) 1.5 × 1021 (B) 1.5 × 1020 (C) 1.6 × 1021 (D) 1.6 × 1020 16. The white silver chloride turns grey in sunlight. This is because (A) silver chloride reacts with carbon dioxide present in the atmosphere (B) silver chloride reacts with oxygen present in the atmosphere (C) silver chloride decomposes into silver and chlorine (D) silver chloride gets polluted in the atmosphere 17. What is the formula of the ion that has 16 protons and 18 electrons ? (A) Ar2+ (B) S2– (C) Ar2– (D) S2+
  • 6. [7] 18. The growth of plants is sensitive to light, water and gravity. Some kind of movements, in response to these, are shown as the plants grow. Which one of the following statements is not correct ? (A) The shoots bend towards light (B) The roots bend towards the centre of gravity, as these grow (C) The roots bend towards light, as these grow (D) The shoots bend away from the centre of gravity 19. Which one of the following metals in its salt cannot be displaced by zinc ? (A) Copper (B) Silver (C) Lead (D) Calcium 20. IUPAC name of the compound 3 2 2 3 CH CH CHCH COOH | CH is (A) hexanoic acid (B) methylpentanoic acid (C) 2-methylpentanoic acid (D) 3-methylpentanoic acid 21. Food is digested in our body by the action of enzymes. The enzymes digest different components of food specifically. Lipase acts on which one of the following ? (A) Proteins (B) Fats (C) Carbohydrates (D) Starch 22. Pancreas secretes pancreatic juices which contain digestive enzymes like trypsin, amylase and lipase. Tick-mark() the incorrect statements from the following. (A) Trypsin acts on proteins and converts them into peptides or aminoacids (B) Lipase acts on starch and converts it into sugar (C) Amylase acts on carbohydrates and converts them into glucose (D) Lipase acts on emulsified fats and converts them into fatty acids
  • 7. [8] 23. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Moving charge (i) Fleming’s right-hand rule (b) Force on current-carrying (ii) generator conductor in a uniform magnetic field (c) Electric current (iii) electric current (d) Induced currents (iv) magnetic field (e) Moving magnet (v) Fleming’s left-hand rule (A) (a) - iv, (b) - i, (c) - ii, (d) - v, (e) - iii (B) (a) - iii, (b) - v, (c) - ii, (d) - i, (e) - iv (C) (a) - iv, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iii (D) (a) - iv, (b) - v, (c) - ii, (d) - i, (e) - iii 24. Silver articles become black after some time, when exposed to air. This is because silver reacts with (A) carbon dioxide present in the atmospheric air (B) oxygen present in the atmospheric air (C) chlorine present in the atmospheric air (D) sulphur present in the atmospheric air 25. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) As we go from left to right in a period in the periodic table, the atomic number increases (B) As we go from left to right in the periodic table, the radius of the atom of the element increases (C) As we go down in a group in the periodic table, the valency of the element remains the same (D) The oxides of the elements of first group in a periodic table are highly alkaline
  • 8. [9] 26. Match the scientists and their fields of work / inventions and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Measurement of electric current (i) Michael Faraday (b) Measurement of magnetic fields (ii) Alessandro Volta (c) Invention of electric bulb (iii) Andre Marce Ampere (d) Invention of electric cell (iv) Thomson Alwa Edison (e) Electromagnetic induction and (v) Hans Christian Oersted induced currents (A) (a) - iii, (b) - v, (c) - iv, (d) - ii, (e) - i (B) (a) - iii, (b) - v, (c) - iv, (d) - i, (e) - ii (C) (a) - iii, (b) - iv, (c) - v, (d) - ii, (e) - i (D) (a) - iii, (b) - iv, (c) - ii, (d) - v, (e) - i 27. Which one of the following is not related to the ovaries of the female ? (A) Estrogen (B) Adrinaline (C) Corpus luteum (D) Progesterone 28. Irregular or diffused reflection of light is called scattering. The colour of the scattered light depends on the size of the scattering particles. Which one of the following phenomenon, observed in nature, is not due to scattering of light ? (A) Appearance of blue sky (B) Appearance of red sun while rising and setting (C) Formation of rainbow in rainy season (D) Sea water appears to be blue 29. In the extraction of metals from their ores, we some times reduce their oxides with the help of coke. Oxide of which one of the following metals cannot be reduced by the coke ? (A) Aluminium (B) Iron (C) Zinc (D) Lead
  • 9. [10] 30. The atomic numbers of aluminium, sodium, zinc, argon and calcium are 18, 13, 11, 20 and 30 (not in order of these elements). Which one of the following is the correct order of elements with increasing atomic number ? (A) Sodium, aluminium, calcium, argon and zinc (B) Sodium, aluminium, argon, zinc and calcium (C) Sodium, aluminium, argon, calcium and zinc (D) Sodium, aluminium, calcium, zinc and argon 31. Tick-mark() the correct sequence of flow of air to lungs in our body. (A) Nose  Bronchi  Trachea  Alveoli  Broncheoles (B) Nose  Alveoli  Trachea  Bronchi  Broncheoles (C) Nose  Trachea  Bronchi  Broncheoles  Alveoli (D) Nose  Trachea  Broncheoles  Bronchi Alveoli 32. Tick-mark() the correct statement from the following. (A) Reflex arcs are formed in mid brain (B) Reflex arcs are formed in hind brain (C) Reflex arcs are formed in fore brain (D) Reflex arcs are formed in spinal cord 33. Which one of the following relations is not true ? (A) joule = watt × second (B) watt = volt × ampere (C) coulomb = ampere × second (D) Ampere = volt × ohm 34. Pollen grains are present in which part of the flower ? (A) Stigma of pistil (B) Ovary of pistil (C) Anther of stamen (D) Filament of stamen
  • 10. [11] 35. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option. We need to use our resources carefully, because these are not ............... and the human population is increasing at a ............... rate. The management of natural resources require ............... perspective so that these last for the ............... to come and not nearly exploit for short term gains. The management of resources should also ensure ............... distribution of resources for the benefit of all and not a few rich and ............... people. (A) unlimited, uncontrollable, thoughtful, generations, satisfactory, deprived (B) unlimited, unpredictable, long-term, generations, beneficial, trading (C) unlimited, tremendous, long-term, generations, equitable, powerful (D) unlimited, tremendous, balanced, generations, convincing, ruling 36. Maintaining the posture and balancing of body is controlled by which one of the following parts of the nervous system ? (A) Hypothalamus (B) Cerebellum (C) Spinal cord (D) Mid brain 37. During the process of photosynthesis, light is required by the chlorophyll for which one of the following specific purpose ? (A) To split water into hydrogen and oxygen (B) To split carbondioxide into carbon and oxygen (C) To split some molecules of glucose to produce oxygen (D) To combine carbon, hydrogen and oxygen to form glucose 38. A fuse protects circuits and appliances by stopping the flow of undesirable high electric current. The fuse is placed in series with appliance or device and is an alloy of desirable elements such that (A) alloy of the fuse should have large resistance and high melting point (B) alloy of the fuse should have small resistance and low melting point (C) alloy of the fuse should have small resistance and high melting point (D) alloy of the fuse should have large resistance and low melting point
  • 11. [12] 39. Which one of the following is not correct about the magnetic lines of force ? (A) Two magnetic lines of force never intersect or cut each other (B) The magnetic lines of force are circular around a wire carrying current (C) The magnetic lines of force lie only outside a magnet but not inside it (D) The magnetic lines of force are parallel in a region where magnetic field is uniform 40. Sustainable development encourages forms of growth that (A) preserves the resources for future generations (B) meet the current basic needs of humans with minimum environmental damage (C) encourage business, leading to economic growth (D) encourage all round development with optimal exploitation of the environment
  • 12. [13] ANSWERS CLASS - X SCINECE (2010) 1 A 2 B 3 B 4 C 5 B 6 C 7 D 8 B 9 C 10 C 11 B 12 C 13 C 14 B 15 A 16 C 17 B 18 C 19 D 20 D 21 B 22 B 23 D 24 D 25 B 26 A 27 B 28 C 29 A 30 C 31 C 32 D 33 D 34 C 35 C 36 B 37 A 38 D 39 C 40 B