SlideShare a Scribd company logo

Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations

Rough Work Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. Fill in single digits in each of the following squares such that the sum of these digits is equal to the number written either above or on the left side of the row of the squares. No digit is to be repeated along any line. In the duplicate figure on the right side, letters A, B and C have been written in some squares The letters A, B and C are, respectively, (A) 2, 3 and 9 (B) 2, 3 and 7 (C) 1, 3 and 9 (D) 1, 2 and 9 2. If 1369  37 , then find the sum of the expression 1369  13.69  0.1369  0.001369 (A) 40.107 (B) 41.017 (C) 41.1007 (D) 41.107 3. What value should be added to 3 1  4 4 so that the total 2 5 sum becomes equal to 10 ? (A) 1 7 10 (B) 2 3 10 (C) 13 5 (D) 2 1 10 [2] Rough Work 4. In the following mesh of rectangles, the number in any rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles below it. In one mesh on the right, some numbers have been replaced by alphabets. The value of (D + E + F) is equal to (A) 237 (B) 227 (C) 235 (D) 225 5. In the above problem, the value of [(A + B + C) – (D + E + F)] is equal to (A) 377 (B) 397 (C) 387 (D) 375 6. Which one of the following statements is not correct ? (A) There is only one even prime number (B) Zero, though a whole number, is not a natural number (C) The sum of two prime numbers may be either a prime number or a composite number (D) Zero is not a rational number 7. Find the greatest number of 5 digits such that when this number is divided by 5, 6, 7, 8, 9 or 10, the remainders in each case are respectively 3, 4, 5, 6, 7 and 8. (A) 98378 (B) 98288 (C) 98278 (D) 98388 [3] Rough Work In the following three questions, numbers in the cells of each square follow some rule. Find the number, which when replaced by the symbol ..?.., maintains the same rule. 8. (A) 4 (B) 6 (C) 7 (D) 8 9. (A) 5 (B) 6 (C) 8 (D) 10 10. (A) 20 (B) 22 (C) 24 (D) 26 11. The product of two numbers is 9450 and their HCF is 15. How many pairs of such numbers are possible ? (A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 6 [4] 12. Which one of the following four alternative figures will complete the main figure shown along side ? Rough Work (A) (B) (C) (D) 13. Which same digit should be written in all the empty boxes of the following grid so that the five-digit number so formed becomes divisible by 9 as well as 11 ? (A) 2 (B) 5 (C) 6 (D) 8 14. Monthly incomes of Mohan and Sohan are in the ratio 3 : 2 and their monthly expenditures are in the ratio 5 : 3. If each saves Rs. 6000 per month then the difference in their incomes is (A) Rs. 12,000 (B) Rs. 10,000 (C) Rs. 8,000 (D) Rs. 6,000 [5] Rough Work 15. In a lecture room, there are 120 articles of furniture, 40% of these are stools and on each stool only one student can sit. T

1 of 12
Download to read offline
[2]
Rough Work
Each question has four alternatives marked (A), (B), (C)
and (D), but only one of these alternatives is the correct
answer. Find the correct answer.
1. Fill in single digits in each of the following squares such
that the sum of these digits is equal to the number written
either above or on the left side of the row of the squares.
No digit is to be repeated along any line. In the duplicate
figure on the right side, letters A, B and C have been
written in some squares
The letters A, B and C are, respectively,
(A) 2, 3 and 9 (B) 2, 3 and 7
(C) 1, 3 and 9 (D) 1, 2 and 9
2. If 1369 37
 , then find the sum of the expression
1369 13.69 0.1369 0.001369
  
(A) 40.107 (B) 41.017
(C) 41.1007 (D) 41.107
3. What value should be added to
1 4
3 4
2 5
 so that the total
sum becomes equal to 10 ?
(A)
7
1
10
(B)
3
2
10
(C)
3
1
5
(D)
1
2
10
[3]
Rough Work
4. In the following mesh of rectangles, the number in any
rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles
below it. In one mesh on the right, some numbers have
been replaced by alphabets.
The value of (D + E + F) is equal to
(A) 237 (B) 227
(C) 235 (D) 225
5. In the above problem,
the value of [(A + B + C) – (D + E + F)] is equal to
(A) 377 (B) 397
(C) 387 (D) 375
6. Which one of the following statements is not correct ?
(A) There is only one even prime number
(B) Zero, though a whole number, is not a natural number
(C) The sum of two prime numbers may be either a prime
number or a composite number
(D) Zero is not a rational number
7. Find the greatest number of 5 digits such that when this
number is divided by 5, 6, 7, 8, 9 or 10, the remainders in
each case are respectively 3, 4, 5, 6, 7 and 8.
(A) 98378 (B) 98288
(C) 98278 (D) 98388
[4]
Rough Work
In the following three questions, numbers in the cells of
each square follow some rule. Find the number, which
when replaced by the symbol ..?.., maintains the same
rule.
8.
(A) 4 (B) 6
(C) 7 (D) 8
9.
(A) 5 (B) 6
(C) 8 (D) 10
10.
(A) 20 (B) 22
(C) 24 (D) 26
11.The product of two numbers is 9450 and their HCF is 15.
How many pairs of such numbers are possible ?
(A) 2 (B) 3
(C) 4 (D) 6
[5]
Rough Work
12. Which one of the following four alternative figures will
complete the main figure shown along side ?
(A) (B)
(C) (D)
13. Which same digit should be written in all the empty boxes
of the following grid so that the five-digit number so
formed becomes divisible by 9 as well as 11 ?
(A) 2 (B) 5
(C) 6 (D) 8
14.Monthly incomes of Mohan and Sohan are in the ratio
3 : 2 and their monthly expenditures are in the ratio 5 : 3. If
each saves Rs. 6000 per month then the difference in their
incomes is
(A) Rs. 12,000 (B) Rs. 10,000
(C) Rs. 8,000 (D) Rs. 6,000
[6]
Rough Work
15. In a lecture room, there are 120 articles of furniture, 40%
of these are stools and on each stool only one student can
sit. Two-thirds of remaining are smaller benches and on
each smaller bench only two students can sit. The
remaining are larger benches and on each larger bench only
three students can sit.
STOOL SMALLER BENCH LARGER BENCH
How many students can be accommodated in this lecture
room ?
(A) 216 (B) 296
(C) 236 (D) 196
16.Which one of the following four sets of numbers are not in
proportion ?
(A) 31.5, 42, 4.5, 6 (B) 63, 40.5, 42, 27
(C) 33, 48.4, 45, 64 (D) 21, 24.5, 78, 91
17.Workers of group A get a rest of 25 minutes before a
continuous work of 4 hours. Workers of group B get a rest
of 30 minutes after a continuous work of 5 hours. Find the
percentage of time by which one group gets less time of
rest with respect to the other group.
(A) Group B gets 41/6 % less time of rest with respect to
group A
(B) Group B gets 4% less time of rest with respect to
group A
(C) Group A gets 4% less time of rest with respect to
group B
(D) Group A gets 41/6 % less time of rest with respect to
group B
[7]
Rough Work
18.Fill in single digits in each of the following squares such
that the sum of these digits is equal to the number written
either above or on the left side of the row of the squares.
No digit is to be repeated along any line. In the duplicate
fi gure on the ri ght side, letters A, B and C have been
written in some squares
The letters A, B and C are, respectively,
(A) 5, 2 and 8 (B) 5, 1 and 8
(C) 2, 1 and 7 (D) 5, 1 and 7
19.On dividing a number successively by 9, 11 and 13, the
remainders are respectively 8, 6 and 4. Find the least
possible number
(A) 1844
(B) 1745
(C) 1835
(D) 1646
20.By which number of three digits should 3549 be multiplied
such that the first three digits on the right of the product
are 454 ? Write the product also.
(A) 756, 3092454 (B) 846, 3092454
(C) 746, 3002454 (D) 846, 3002454

Recommended

Mathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-3 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-3 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)NaveenGupta421124
 

More Related Content

Similar to Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations

Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)NaveenGupta421124
 
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1Sunaina Rawat
 
Class 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoningClass 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoningFaiz Abuzar
 
2013 ecolier 5 6 canada
2013 ecolier 5 6 canada2013 ecolier 5 6 canada
2013 ecolier 5 6 canadaNDU
 
CXC MATHEMATICS MULTIPLE CHOICE
CXC MATHEMATICS MULTIPLE CHOICECXC MATHEMATICS MULTIPLE CHOICE
CXC MATHEMATICS MULTIPLE CHOICEMadanaDookieram
 
Final exam review sheet # 2 2015
Final exam review sheet # 2 2015Final exam review sheet # 2 2015
Final exam review sheet # 2 2015mlabuski
 
02-PERMUTATION-(E)-Assignment
02-PERMUTATION-(E)-Assignment02-PERMUTATION-(E)-Assignment
02-PERMUTATION-(E)-AssignmentSTUDY INNOVATIONS
 
Final exam review sheet # 1 2015
Final exam review sheet # 1 2015Final exam review sheet # 1 2015
Final exam review sheet # 1 2015mlabuski
 
Mock cat questions paper no 1
Mock cat questions paper no 1Mock cat questions paper no 1
Mock cat questions paper no 1Vandan Kashyap
 

Similar to Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations (20)

Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
 
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
 
2 math.pdf
2 math.pdf2 math.pdf
2 math.pdf
 
Quantitative aptitude question
Quantitative aptitude questionQuantitative aptitude question
Quantitative aptitude question
 
Class 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoningClass 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoning
 
2013 ecolier 5 6 canada
2013 ecolier 5 6 canada2013 ecolier 5 6 canada
2013 ecolier 5 6 canada
 
CXC MATHEMATICS MULTIPLE CHOICE
CXC MATHEMATICS MULTIPLE CHOICECXC MATHEMATICS MULTIPLE CHOICE
CXC MATHEMATICS MULTIPLE CHOICE
 
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ A (KHỐI 1 + 2) NĂM 2018
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ A (KHỐI 1 + 2) NĂM 2018ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ A (KHỐI 1 + 2) NĂM 2018
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ A (KHỐI 1 + 2) NĂM 2018
 
Final exam review sheet # 2 2015
Final exam review sheet # 2 2015Final exam review sheet # 2 2015
Final exam review sheet # 2 2015
 
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ C (KHỐI 5 + 6) NĂM 2018
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ C (KHỐI 5 + 6) NĂM 2018ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ C (KHỐI 5 + 6) NĂM 2018
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ C (KHỐI 5 + 6) NĂM 2018
 
02-PERMUTATION-(E)-Assignment
02-PERMUTATION-(E)-Assignment02-PERMUTATION-(E)-Assignment
02-PERMUTATION-(E)-Assignment
 
P & C-02-Exercise
P & C-02-ExerciseP & C-02-Exercise
P & C-02-Exercise
 
MATHS-11th (J) WA.pdf
MATHS-11th (J) WA.pdfMATHS-11th (J) WA.pdf
MATHS-11th (J) WA.pdf
 
Ssc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paperSsc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paper
 
Ssc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paperSsc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paper
 
Final exam review sheet # 1 2015
Final exam review sheet # 1 2015Final exam review sheet # 1 2015
Final exam review sheet # 1 2015
 
Đề thi SEAMO 2018.pdf
Đề thi SEAMO 2018.pdfĐề thi SEAMO 2018.pdf
Đề thi SEAMO 2018.pdf
 
Mock cat questions paper no 1
Mock cat questions paper no 1Mock cat questions paper no 1
Mock cat questions paper no 1
 
Worksheet-13PCiii.pdf
Worksheet-13PCiii.pdfWorksheet-13PCiii.pdf
Worksheet-13PCiii.pdf
 
Linear equations
Linear equationsLinear equations
Linear equations
 

More from STUDY INNOVATIONS

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.STUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.STUDY INNOVATIONS
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physicsSTUDY INNOVATIONS
 

More from STUDY INNOVATIONS (20)

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdf
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdf
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physics
 

Recently uploaded

Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...AKSHAYMAGAR17
 
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptxBBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptxProf. Kanchan Kumari
 
Personal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny LovePersonal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny Loveaslove5
 
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTSA TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTSDr.M.Geethavani
 
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Katherine Villaluna
 
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxPlant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxAKSHAYMAGAR17
 
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024avesmalik2
 
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptxMaryPotorti1
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdfAynouraHamidova
 
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxGroup_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxPooja Bhuva
 
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdfspring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdfKonstantina Koutsodimou
 
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAYSOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAYGloriaRamos83
 
ICSE English Language Class X Handwritten Notes
ICSE English Language Class X Handwritten NotesICSE English Language Class X Handwritten Notes
ICSE English Language Class X Handwritten NotesGauri S
 
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS method.pptx
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS  method.pptxADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS  method.pptx
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS method.pptxAKSHAYMAGAR17
 
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...EduSkills OECD
 
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdfData Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdfChristalin Nelson
 
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docxACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docxMaria Lucia Céspedes
 
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...Rabiya Husain
 

Recently uploaded (20)

Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
 
first section physiology laboratory.pptx
first section physiology laboratory.pptxfirst section physiology laboratory.pptx
first section physiology laboratory.pptx
 
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptxBBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
 
Personal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny LovePersonal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny Love
 
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTSA TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
 
Capter 5 Climate of Ethiopia and the Horn GeES 1011.pdf
Capter 5 Climate of Ethiopia and the Horn GeES 1011.pdfCapter 5 Climate of Ethiopia and the Horn GeES 1011.pdf
Capter 5 Climate of Ethiopia and the Horn GeES 1011.pdf
 
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
 
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxPlant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
 
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
 
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 1-2023-Aynura-Hamidova.pdf
 
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxGroup_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
 
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdfspring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
 
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAYSOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
 
ICSE English Language Class X Handwritten Notes
ICSE English Language Class X Handwritten NotesICSE English Language Class X Handwritten Notes
ICSE English Language Class X Handwritten Notes
 
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS method.pptx
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS  method.pptxADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS  method.pptx
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS method.pptx
 
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
 
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdfData Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
 
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docxACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
ACTIVIDAD DE CLASE No 1 sopa de letras.docx
 
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
 

Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations

  • 1. [2] Rough Work Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. Fill in single digits in each of the following squares such that the sum of these digits is equal to the number written either above or on the left side of the row of the squares. No digit is to be repeated along any line. In the duplicate figure on the right side, letters A, B and C have been written in some squares The letters A, B and C are, respectively, (A) 2, 3 and 9 (B) 2, 3 and 7 (C) 1, 3 and 9 (D) 1, 2 and 9 2. If 1369 37  , then find the sum of the expression 1369 13.69 0.1369 0.001369    (A) 40.107 (B) 41.017 (C) 41.1007 (D) 41.107 3. What value should be added to 1 4 3 4 2 5  so that the total sum becomes equal to 10 ? (A) 7 1 10 (B) 3 2 10 (C) 3 1 5 (D) 1 2 10
  • 2. [3] Rough Work 4. In the following mesh of rectangles, the number in any rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles below it. In one mesh on the right, some numbers have been replaced by alphabets. The value of (D + E + F) is equal to (A) 237 (B) 227 (C) 235 (D) 225 5. In the above problem, the value of [(A + B + C) – (D + E + F)] is equal to (A) 377 (B) 397 (C) 387 (D) 375 6. Which one of the following statements is not correct ? (A) There is only one even prime number (B) Zero, though a whole number, is not a natural number (C) The sum of two prime numbers may be either a prime number or a composite number (D) Zero is not a rational number 7. Find the greatest number of 5 digits such that when this number is divided by 5, 6, 7, 8, 9 or 10, the remainders in each case are respectively 3, 4, 5, 6, 7 and 8. (A) 98378 (B) 98288 (C) 98278 (D) 98388
  • 3. [4] Rough Work In the following three questions, numbers in the cells of each square follow some rule. Find the number, which when replaced by the symbol ..?.., maintains the same rule. 8. (A) 4 (B) 6 (C) 7 (D) 8 9. (A) 5 (B) 6 (C) 8 (D) 10 10. (A) 20 (B) 22 (C) 24 (D) 26 11.The product of two numbers is 9450 and their HCF is 15. How many pairs of such numbers are possible ? (A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 6
  • 4. [5] Rough Work 12. Which one of the following four alternative figures will complete the main figure shown along side ? (A) (B) (C) (D) 13. Which same digit should be written in all the empty boxes of the following grid so that the five-digit number so formed becomes divisible by 9 as well as 11 ? (A) 2 (B) 5 (C) 6 (D) 8 14.Monthly incomes of Mohan and Sohan are in the ratio 3 : 2 and their monthly expenditures are in the ratio 5 : 3. If each saves Rs. 6000 per month then the difference in their incomes is (A) Rs. 12,000 (B) Rs. 10,000 (C) Rs. 8,000 (D) Rs. 6,000
  • 5. [6] Rough Work 15. In a lecture room, there are 120 articles of furniture, 40% of these are stools and on each stool only one student can sit. Two-thirds of remaining are smaller benches and on each smaller bench only two students can sit. The remaining are larger benches and on each larger bench only three students can sit. STOOL SMALLER BENCH LARGER BENCH How many students can be accommodated in this lecture room ? (A) 216 (B) 296 (C) 236 (D) 196 16.Which one of the following four sets of numbers are not in proportion ? (A) 31.5, 42, 4.5, 6 (B) 63, 40.5, 42, 27 (C) 33, 48.4, 45, 64 (D) 21, 24.5, 78, 91 17.Workers of group A get a rest of 25 minutes before a continuous work of 4 hours. Workers of group B get a rest of 30 minutes after a continuous work of 5 hours. Find the percentage of time by which one group gets less time of rest with respect to the other group. (A) Group B gets 41/6 % less time of rest with respect to group A (B) Group B gets 4% less time of rest with respect to group A (C) Group A gets 4% less time of rest with respect to group B (D) Group A gets 41/6 % less time of rest with respect to group B
  • 6. [7] Rough Work 18.Fill in single digits in each of the following squares such that the sum of these digits is equal to the number written either above or on the left side of the row of the squares. No digit is to be repeated along any line. In the duplicate fi gure on the ri ght side, letters A, B and C have been written in some squares The letters A, B and C are, respectively, (A) 5, 2 and 8 (B) 5, 1 and 8 (C) 2, 1 and 7 (D) 5, 1 and 7 19.On dividing a number successively by 9, 11 and 13, the remainders are respectively 8, 6 and 4. Find the least possible number (A) 1844 (B) 1745 (C) 1835 (D) 1646 20.By which number of three digits should 3549 be multiplied such that the first three digits on the right of the product are 454 ? Write the product also. (A) 756, 3092454 (B) 846, 3092454 (C) 746, 3002454 (D) 846, 3002454
  • 7. [8] Rough Work In the following four questions, write the missing numbers (or alphabets) such that all the numbers (or alphabets) follow the regular pattern 21. 2, 5, ...., ...., ...., 37, 50 (A) 11, 20, 28 (B) 10, 18, 27 (C) 10, 17, 26 (D) 10, 17, 27 22. 3, 6, ...., ...., ...., 48 (A) 12, 24, 36 (B) 12, 24, 33 (C) 12, 21, 36 (D) 12, 21, 33 23. ZA, WD, TG, QJ, .... (A) OM (B) ML (C) NM (D) MN 24. B, DE, HIJ, NOPQ, .... (A) UVWXY (B) VWYXZ (C) WXYZA (D) VWXYZ 25.All the given balls are numbered as 1, 2, 3 and so on. If ball 1 is dropped in container I, ball 2 in container II, ball 3 in container III, ball 4 in container IV, ball 5 in container V, ball 6 in container IV, ball 7 in container III, ball 8 in container II, ball 9 in container I, ball 10 in container II and so on, then ball numbered 500 will be dropped in which container ? (A) Container II (B) Container III (C) Container IV (D) Container V
  • 8. [9] Rough Work 26. Letter M has been rotated in a regular pattern. Which of the following shapes of M should replace the sign ..?. (A) (B) (C) (D) 27.In the expression 3 3 5 7 5 3 4 64 32 8 64    Q P , the letters P and Q stand for which digits ? (A) P = 2, Q = 2 (B) P = 2, Q = 3 (C) P = 1, Q = 2 (D) P = 1, Q = 3 28.In 40 litres of solution, the ratio of acid and solution is 3 : 5. What amount of water should be added to this solution so that water becomes seven-elevenths of this solution ? (A) 24 litres (B) 22 litres (C) 28 litres (D) 26 litres 29.Four friends Vinay, Ajay, Sujata and Sujay started business as partners. The net profit was to be shared according to their investments. The investment of Vinay and Ajay was in the ratio 15 : 16, that of Ajay and Sujata was in the ratio 5 : 6, and that of Sujata and Sujay was in the ratio 3 : 4. Find the ratio of net profit of Ajay and Sujata (A) 2 : 5 (B) 3 : 7 (C) 5 : 8 (D) 7 : 10
  • 9. [10] Rough Work 30.The value of     9 8 7 6 5 4 3 2 1             would be (A) 9 (B) 3 (C) 1 (D) 0 If + is written as , – as , × as ,  as , = as , > as  and < as , then in the following four questions which one of the four relations is not correct ? 31.(A) 31  39  13  93 (B) 1485  11  150 15 (C) 75  15  45 25 (D) 17 13  73 138 32.(A) 2142  7  17  18 (B) 122  102  132 92 (C) 238  17  270 18 (D) 2 13    2 17 5  33.(A) 253  11  5  4 (B) 15  21  9 35 (C) 11700  60  15 13 (D) 4815 15  4199 13 34.(A) 63  12  36  21 (B) 35  12  265 165 (C) 378  18  172 162 (D) 132 122  437 19
  • 10. [11] Rough Work 35.Find the area of the following figure. (A) 27.00 cm2 (B) 29.25 cm2 (C) 19.50 cm2 (D) 31.50 cm2 36.In the division sum, the quotient is a and the remainder is b. If the divisor is the sum of the quotient and the remainder, then the dividend would be (A) a2 + ab + b2 (B) a2 + b2 + b (C) a2 + ab + b (D) a2 + ab + a 37.In the following equation, P, Q and R are digits : 7P8 + 8Q6 + 6R9 = 2183 Find the maximum possible value of P (A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 8 38.The magnitude of area of a square is 5 times the magnitude of its perimeter. Half the perimeter of this square is (A) 20 cm (B) 30 cm (C) 40 cm (D) 60 cm 39.In a mixture of syrup and water, syrup and water are in ratio 8 : 3. When 7 litres of water is added to this mixture, the ratio of syrup and water becomes 3 : 2. The volume of the syrup in the fresh solution is (A) 16 litres (B) 28 litres (C) 20 litres (D) 24 litres
  • 11. [12] Rough Work 40.The value of     1 2 3 4 5 6 7 8 9             would be (A) 0 (B) 1 (C) –2 (D) –1
  • 12. ANSWERS : CLASS VI MATHS (2010) 1 C 2 D 3 A 4 B 5 C 6 D 7 C 8 C 9 D 10 B 11 C 12 B 13 B 14 A 15 A 16 C 17 B 18 D 19 B 20 D 21 C 22 D 23 C 24 D 25 C 26 C 27 B 28 D 29 C 30 A 31 C 32 B 33 D 34 B 35 B 36 C 37 B 38 C 39 D 40 B