SlideShare a Scribd company logo

Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations

Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. In the following mesh of rectangles, the number in any rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles below it. The sum of the numbers in places of A, B and C is equal to. (A) 386 (B) 378 (C) 376 (D) 396 2. Which of the following statements is not correct ? (A) When an odd number divides a perfectly divisible odd number, the result obtained is also odd number (B) When an even number is divided by another even number, the result obtained is also even number (C) When an even number is added to another even number, the result obtained is also even number (D) When an odd number is added to another odd number, the result obtained is even number 3. In the following sequence of letters, n m n n m m m n m n n m m n m n m n n m m n m how many ‘n’ are preceded and followed by m ? (A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6 4. In the above problem, how many ‘m’ are preceded and followed by either n or m ? (A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6 Rough Work [2] 5. Match the statements correctly of the columns I and II and tick-mark () the correct matching, given in one of the four alternatives Column I Column II (a) Circle (i) its area is not found by the product (b) Square of its two adjacent sides (c) Triangle (ii) its opposite sides are equal, even (d) Rectangle when its nearest sides are not equal (e) Parallelogram (iii) perimeter can be found, even when its only one side is given (iv) it has no corner or vertex (v) no diagonal can be drawn through it (A) (a) - iv, (b) - iii, (c) - v, (d) - i, (e) - ii (B) (a) - iv, (b) - iii, (c) - ii, (d) - v, (e) - i (C) (a) - iv, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii (D) (a) - iv, (b) - iii, (c) - v, (d) - ii, (e) - i 6. Tick-mark () the incorrect statement from the following. (A) A decade has ten years (B) A millennium has one hundred decades (C) Six month in a year have 31 days each (D) When it is 12 O’clock in the day, we neither write 12 AM nor 12 PM 7. Arrange the following in the order of decreasing values : Rough Work 3 , 7 , 9 , 13 8 12 16 24 7 9 (A)  13  3 9 7 (B)  13  3 12 16 24 8 16 12 24 8 7 (C)  13  9  3 (D) 3  7  9  13 12 24 16 8 8 12 16 24 [3] 8. Consider the following four trains, running non-stop between two important respective stations : (i) Train A, running at an average speed of 90 km per hour between 23 : 15 hours and 01 : 45 hours (ii) Train B, running at an average speed of 80 km per hour between 22 : 30 hours and 01 : 45 hours (iii) Train C, running at an average speed of 120 km per hour between 07 : 45 hours and 10 : 00 hours (iv) Train D, running at an average speed of 100 km per hour between 21 : 30 hours and 00 : 15 hours Which one of the above trains covers the shortest distance between its non-stop run ? (A) Train A (B) Train B (C) Train C (D) Train D 9. In the above problem, which train cov

1 of 12
Download to read offline
[2]
Rough Work
Each question has four alternatives marked (A), (B), (C)
and (D), but only one of these alternatives is the correct
answer. Find the correct answer.
1. In the following mesh of rectangles, the number in any
rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles
below it. The sum of the numbers in places of A, B and C
is equal to.
(A) 386 (B) 378
(C) 376 (D) 396
2. Which of the following statements is not correct ?
(A) When an odd number divides a perfectly divisible
odd number, the result obtained is also odd number
(B) When an even number is divided by another even
number, the result obtained is also even number
(C) When an even number is added to another even
number, the result obtained is also even number
(D) When an odd number is added to another odd
number, the result obtained is even number
3. In the following sequence of letters,
n m n n m m m n m n n m m n m n m n n m m n m
how many ‘n’ are preceded and followed by m ?
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
4. In the above problem, how many ‘m’ are preceded and
followed by either n or m ?
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
[3]
Rough Work
5. Match the statements correctly of the columns I and II
and tick-mark () the correct matching, given in one of
the four alternatives
Column I Column II
(a) Circle (i) its area is not found by the product
(b) Square of its two adjacent sides
(c) Triangle (ii) its opposite sides are equal, even
(d) Rectangle when its nearest sides are not equal
(e) Parallelogram (iii)perimeter can be found, even when
its only one side is given
(iv)it has no corner or vertex
(v) no diagonal can be drawn through it
(A) (a) - iv, (b) - iii, (c) - v, (d) - i, (e) - ii
(B) (a) - iv, (b) - iii, (c) - ii, (d) - v, (e) - i
(C) (a) - iv, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii
(D) (a) - iv, (b) - iii, (c) - v, (d) - ii, (e) - i
6. Tick-mark () the incorrect statement from the following.
(A) A decade has ten years
(B) A millennium has one hundred decades
(C) Six month in a year have 31 days each
(D) When it is 12 O’clock in the day, we neither write
12 AM nor 12 PM
7. Arrange the following in the order of decreasing values :
3 7 9 13
, , ,
8 12 16 24
(A)
7 9 13 3
12 16 24 8
   (B)
9 7 13 3
16 12 24 8
  
(C)
7 13 9 3
12 24 16 8
   (D)
3 7 9 13
8 12 16 24
  
[4]
Rough Work
8. Consider the following four trains, running non-stop
between two important respective stations :
(i) Train A, running at an average speed of 90 km per
hour between 23 : 15 hours and 01 : 45 hours
(ii) Train B, running at an average speed of 80 km per
hour between 22 : 30 hours and 01 : 45 hours
(iii) Train C, running at an average speed of 120 km per
hour between 07 : 45 hours and 10 : 00 hours
(iv) Train D, running at an average speed of 100 km per
hour between 21 : 30 hours and 00 : 15 hours
Which one of the above trains covers the shortest distance
between its non-stop run ?
(A) Train A (B) Train B
(C) Train C (D) Train D
9. In the above problem, which train covers the largest
distance between its non-stops run ?
(A) Train A (B) Train B
(C) Train C (D) Train D
10. In the above problem, which train has non-stop run for the
longest duration, though it does not covered the largest
distance ?
(A) Train A (B) Train B
(C) Train C (D) Train D
11. If the angle is greater than 180° but less than 360°, then
this angle is called
(A) greater than acute angle
(B) reflex angle
(C) greater than obtuse angle
(D) obtuse angle
[5]
Rough Work
In the following five questions, one of the four alternatives
is different from the other three. Tick-mark () the
different member of the group.
12. (A) (B)
(C) (D)
13. (A) (B)
(C) (D)
14. (A) (B)
(C) (D)
15. (A) (B)
(C) (D)
[6]
Rough Work
16. Which one of the following sets of numbers gives
minimum value, when all the numbers of the set are
added ?
(A) 365 + 879 + 684 (B) 356 + 987 + 486
(C) 356 + 978 + 648 (D) 563 + 798 + 684
17. The numbers 12 to 20 are to be written in small squares in
the following figure such that the sum of the numbers
along each row, along each column and along each
diagonal of the grid is 48.
The numbers given by K, L and M are, respectively,
(A) 14, 19 and 18 (B) 13, 18 and 19
(C) 13, 19 and 20 (D) 13, 19 and 18
18. Neil solved the problem of multiplication of two numbers.
His sister Varaa removed some digits and in their places
put letters A, B, C, D, E and F. Can you find the correct
corresponding digits for A, B, C, D, E and F ?
(A) 8, 9, 2, 8, 1, 8 (B) 7, 9, 1, 8, 1, 9
(C) 7, 9, 2, 8, 1, 9 (D) 7, 9, 2, 7, 1, 8
19.How many different alphabets have been used in writing all
the twelve months of the year ?
(A) 22 (B) 21
(C) 20 (D) 19
[7]
Rough Work
20. How many ‘two digit numbers’ are written in the
following crossword ? The numbers are written either
along horizontal line or along vertical line. One continuous
number should be counted as one number
(A) 8 (B) 11
(C) 9 (D) 10
21. How many times should 19 be subtracted from 70,000 so
that the remaining value becomes 55,579 ?
(A) 749 (B) 759
(C) 859 (D) 849
22. How many numbers, lying between 101 and 300 are
divisible by 8 ?
(A) 23 (B) 24
(C) 25 (D) 26
23. Find the sum of prime numbers lying between 50 and 80.
(A) 453 (B) 543
(C) 392 (D) 463
Ad

Recommended

Mathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-3 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-3 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1Sunaina Rawat
 

More Related Content

Similar to Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations

Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)NaveenGupta421124
 
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)NaveenGupta421124
 
Class 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoningClass 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoningFaiz Abuzar
 
maths sample paper class 9 SA2
maths sample paper class 9 SA2maths sample paper class 9 SA2
maths sample paper class 9 SA2Garvit19
 
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Cmo sample-papers-for-class-6
Cmo sample-papers-for-class-6Cmo sample-papers-for-class-6
Cmo sample-papers-for-class-6CREST Olympiads
 
Mock cat questions paper no 1
Mock cat questions paper no 1Mock cat questions paper no 1
Mock cat questions paper no 1Vandan Kashyap
 
CMAT Sample Paper 1 - MBA Classes
CMAT Sample Paper 1 - MBA ClassesCMAT Sample Paper 1 - MBA Classes
CMAT Sample Paper 1 - MBA Classesseomiamia
 
Advanced quant-manhattan part 1
Advanced quant-manhattan part 1Advanced quant-manhattan part 1
Advanced quant-manhattan part 1Matri Soni
 
NIMCET 2023 : Questions
NIMCET 2023  : QuestionsNIMCET 2023  : Questions
NIMCET 2023 : QuestionsBharat Bhushan
 
Imo sample paper_class-7
Imo sample paper_class-7Imo sample paper_class-7
Imo sample paper_class-7GitanshKumar1
 
Advanced gmat mathquestions-version2
Advanced gmat mathquestions-version2Advanced gmat mathquestions-version2
Advanced gmat mathquestions-version2Rushabh Vora
 
2013 ecolier 5 6 canada
2013 ecolier 5 6 canada2013 ecolier 5 6 canada
2013 ecolier 5 6 canadaNDU
 

Similar to Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations (20)

Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
 
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
 
Class 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoningClass 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoning
 
12647 maths 9th 4-
12647 maths 9th  4-12647 maths 9th  4-
12647 maths 9th 4-
 
Quantitative aptitude question
Quantitative aptitude questionQuantitative aptitude question
Quantitative aptitude question
 
maths sample paper class 9 SA2
maths sample paper class 9 SA2maths sample paper class 9 SA2
maths sample paper class 9 SA2
 
Linear equations
Linear equationsLinear equations
Linear equations
 
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
 
Cat Qp
Cat QpCat Qp
Cat Qp
 
Cmo sample-papers-for-class-6
Cmo sample-papers-for-class-6Cmo sample-papers-for-class-6
Cmo sample-papers-for-class-6
 
Mock cat questions paper no 1
Mock cat questions paper no 1Mock cat questions paper no 1
Mock cat questions paper no 1
 
CMAT Sample Paper 1 - MBA Classes
CMAT Sample Paper 1 - MBA ClassesCMAT Sample Paper 1 - MBA Classes
CMAT Sample Paper 1 - MBA Classes
 
Advanced quant-manhattan part 1
Advanced quant-manhattan part 1Advanced quant-manhattan part 1
Advanced quant-manhattan part 1
 
NIMCET 2023 : Questions
NIMCET 2023  : QuestionsNIMCET 2023  : Questions
NIMCET 2023 : Questions
 
Imo sample paper_class-7
Imo sample paper_class-7Imo sample paper_class-7
Imo sample paper_class-7
 
Riha
RihaRiha
Riha
 
Advanced gmat mathquestions-version2
Advanced gmat mathquestions-version2Advanced gmat mathquestions-version2
Advanced gmat mathquestions-version2
 
2013 ecolier 5 6 canada
2013 ecolier 5 6 canada2013 ecolier 5 6 canada
2013 ecolier 5 6 canada
 
Ssc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paperSsc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paper
 
Ssc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paperSsc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paper
 

More from STUDY INNOVATIONS

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.STUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.STUDY INNOVATIONS
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physicsSTUDY INNOVATIONS
 

More from STUDY INNOVATIONS (20)

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdf
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdf
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physics
 

Recently uploaded

Odontogenesis and its related anomiles.pptx
Odontogenesis and its related anomiles.pptxOdontogenesis and its related anomiles.pptx
Odontogenesis and its related anomiles.pptxMennat Allah Alkaram
 
Personal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny LovePersonal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny Loveaslove5
 
DISCOURSE: TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
DISCOURSE:   TEXT AS CONNECTED DISCOURSEDISCOURSE:   TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
DISCOURSE: TEXT AS CONNECTED DISCOURSEMYDA ANGELICA SUAN
 
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdfspring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdfKonstantina Koutsodimou
 
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024avesmalik2
 
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...AKSHAYMAGAR17
 
Organic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional GroupsOrganic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional GroupsDr.M.Geethavani
 
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptxBBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptxProf. Kanchan Kumari
 
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Katherine Villaluna
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdfAynouraHamidova
 
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in CanvasFood Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in CanvasAlexandraSwartzwelde
 
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdfData Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdfChristalin Nelson
 
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxGroup_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxPooja Bhuva
 
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptxMaryPotorti1
 
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptxMaryPotorti1
 
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...Sue Beckingham
 
Persuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of PersuasionPersuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of PersuasionCorinne Weisgerber
 
Creative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic WritingCreative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic WritingMYDA ANGELICA SUAN
 

Recently uploaded (20)

Odontogenesis and its related anomiles.pptx
Odontogenesis and its related anomiles.pptxOdontogenesis and its related anomiles.pptx
Odontogenesis and its related anomiles.pptx
 
Personal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny LovePersonal Branding Exploration- Anny Love
Personal Branding Exploration- Anny Love
 
DISCOURSE: TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
DISCOURSE:   TEXT AS CONNECTED DISCOURSEDISCOURSE:   TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
DISCOURSE: TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
 
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdfspring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
 
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
VPEC BROUCHER FOR ALL COURSES UPDATED FEB 2024
 
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
 
Organic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional GroupsOrganic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional Groups
 
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptxBBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
BBA 603 FUNDAMENTAL OF E- COMMERCE UNIT 1.pptx
 
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
 
ThinkTech 2024 Prelims- U25 BizTech Quiz by Pragya
ThinkTech 2024 Prelims- U25 BizTech Quiz by PragyaThinkTech 2024 Prelims- U25 BizTech Quiz by Pragya
ThinkTech 2024 Prelims- U25 BizTech Quiz by Pragya
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
 
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in CanvasFood Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
 
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdfData Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
 
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxGroup_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
 
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
2.20.24 The March on Washington for Jobs and Freedom.pptx
 
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
 
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
 
Persuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of PersuasionPersuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of Persuasion
 
Creative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic WritingCreative, Technical, and Academic Writing
Creative, Technical, and Academic Writing
 
Lipids as Biopolymer
Lipids as Biopolymer Lipids as Biopolymer
Lipids as Biopolymer
 

Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations

  • 1. [2] Rough Work Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. In the following mesh of rectangles, the number in any rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles below it. The sum of the numbers in places of A, B and C is equal to. (A) 386 (B) 378 (C) 376 (D) 396 2. Which of the following statements is not correct ? (A) When an odd number divides a perfectly divisible odd number, the result obtained is also odd number (B) When an even number is divided by another even number, the result obtained is also even number (C) When an even number is added to another even number, the result obtained is also even number (D) When an odd number is added to another odd number, the result obtained is even number 3. In the following sequence of letters, n m n n m m m n m n n m m n m n m n n m m n m how many ‘n’ are preceded and followed by m ? (A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6 4. In the above problem, how many ‘m’ are preceded and followed by either n or m ? (A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6
  • 2. [3] Rough Work 5. Match the statements correctly of the columns I and II and tick-mark () the correct matching, given in one of the four alternatives Column I Column II (a) Circle (i) its area is not found by the product (b) Square of its two adjacent sides (c) Triangle (ii) its opposite sides are equal, even (d) Rectangle when its nearest sides are not equal (e) Parallelogram (iii)perimeter can be found, even when its only one side is given (iv)it has no corner or vertex (v) no diagonal can be drawn through it (A) (a) - iv, (b) - iii, (c) - v, (d) - i, (e) - ii (B) (a) - iv, (b) - iii, (c) - ii, (d) - v, (e) - i (C) (a) - iv, (b) - iii, (c) - i, (d) - v, (e) - ii (D) (a) - iv, (b) - iii, (c) - v, (d) - ii, (e) - i 6. Tick-mark () the incorrect statement from the following. (A) A decade has ten years (B) A millennium has one hundred decades (C) Six month in a year have 31 days each (D) When it is 12 O’clock in the day, we neither write 12 AM nor 12 PM 7. Arrange the following in the order of decreasing values : 3 7 9 13 , , , 8 12 16 24 (A) 7 9 13 3 12 16 24 8    (B) 9 7 13 3 16 12 24 8    (C) 7 13 9 3 12 24 16 8    (D) 3 7 9 13 8 12 16 24   
  • 3. [4] Rough Work 8. Consider the following four trains, running non-stop between two important respective stations : (i) Train A, running at an average speed of 90 km per hour between 23 : 15 hours and 01 : 45 hours (ii) Train B, running at an average speed of 80 km per hour between 22 : 30 hours and 01 : 45 hours (iii) Train C, running at an average speed of 120 km per hour between 07 : 45 hours and 10 : 00 hours (iv) Train D, running at an average speed of 100 km per hour between 21 : 30 hours and 00 : 15 hours Which one of the above trains covers the shortest distance between its non-stop run ? (A) Train A (B) Train B (C) Train C (D) Train D 9. In the above problem, which train covers the largest distance between its non-stops run ? (A) Train A (B) Train B (C) Train C (D) Train D 10. In the above problem, which train has non-stop run for the longest duration, though it does not covered the largest distance ? (A) Train A (B) Train B (C) Train C (D) Train D 11. If the angle is greater than 180° but less than 360°, then this angle is called (A) greater than acute angle (B) reflex angle (C) greater than obtuse angle (D) obtuse angle
  • 4. [5] Rough Work In the following five questions, one of the four alternatives is different from the other three. Tick-mark () the different member of the group. 12. (A) (B) (C) (D) 13. (A) (B) (C) (D) 14. (A) (B) (C) (D) 15. (A) (B) (C) (D)
  • 5. [6] Rough Work 16. Which one of the following sets of numbers gives minimum value, when all the numbers of the set are added ? (A) 365 + 879 + 684 (B) 356 + 987 + 486 (C) 356 + 978 + 648 (D) 563 + 798 + 684 17. The numbers 12 to 20 are to be written in small squares in the following figure such that the sum of the numbers along each row, along each column and along each diagonal of the grid is 48. The numbers given by K, L and M are, respectively, (A) 14, 19 and 18 (B) 13, 18 and 19 (C) 13, 19 and 20 (D) 13, 19 and 18 18. Neil solved the problem of multiplication of two numbers. His sister Varaa removed some digits and in their places put letters A, B, C, D, E and F. Can you find the correct corresponding digits for A, B, C, D, E and F ? (A) 8, 9, 2, 8, 1, 8 (B) 7, 9, 1, 8, 1, 9 (C) 7, 9, 2, 8, 1, 9 (D) 7, 9, 2, 7, 1, 8 19.How many different alphabets have been used in writing all the twelve months of the year ? (A) 22 (B) 21 (C) 20 (D) 19
  • 6. [7] Rough Work 20. How many ‘two digit numbers’ are written in the following crossword ? The numbers are written either along horizontal line or along vertical line. One continuous number should be counted as one number (A) 8 (B) 11 (C) 9 (D) 10 21. How many times should 19 be subtracted from 70,000 so that the remaining value becomes 55,579 ? (A) 749 (B) 759 (C) 859 (D) 849 22. How many numbers, lying between 101 and 300 are divisible by 8 ? (A) 23 (B) 24 (C) 25 (D) 26 23. Find the sum of prime numbers lying between 50 and 80. (A) 453 (B) 543 (C) 392 (D) 463
  • 7. [8] Rough Work 24.In the following mesh of rectangles, the number in any rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles below it. The numbers B and D are respectively. (A) 116 and 54 (B) 116 and 44 (C) 126 and 44 (D) 126 and 54 25.Area of 1 small square inside the graph is 1 unit. What is the approximately area of the triangle? (A) 30 units (B) 35 units (C) 40 units (D) 45 units 26. When the difference of products of 5,4 and 4,3 is subtracted from the product of sum and difference of 5 and 3, then the result would be (A) 0 (B) 8 (C) 6 (D) 4 27. The sum of first 10 even numbers is (A) 108 (B) 112 (C) 110 (D) 116
  • 8. [9] Rough Work 28. Read the following statements and answer the question that follows : (i) Ajeet is younger to Aseem (ii) Anmol is younger to Abhay (iii) Abhay is younger to Ajeet as well as Atul (iv) Aseem is younger to Atul If all the five are made to sit in chairs in a line, according to age, who will occupy the place, exactly in the centre ? (A) Abhay (B) Ajeet (C) Atul (D) Aseem 29. Read the following statements and answer the question that follows : (i) Ramesh is married to Rajni who is younger to him by 4 years (ii) Ramesh is two and a half times as old as his son Rajan (iii) Daughter Rashmi is one-third the age of her mother Rajni If Ramesh is 40 years old, what is the sum of the ages of Rajan and Rashmi (A) 24 years (B) 26 years (C) 28 years (D) 30 years 30. Read the following statements about five friends A, B, C, D and E and answer the question that follows : (i) E is lighter than A but heavier than D (ii) A is heavier than C as well as E (iii) B is heavier than E but lighter than C Arrange the friends in decreasing weights (A) A, C, E, B, D (B) A, C, B, E, D (C) A, C, B, D, E (D) A, B, C, E, D
  • 9. [10] Rough Work 31. When 20260 is divided by a certain number, the quotient is 37 with remainder 21. The divisor is (A) 557 (B) 547 (C) 647 (D) 657 32. Which one of the following sets of numbers gives maximum value, when all the numbers of the set are added ? (A) 356 + 789 + 648 (B) 536 + 789 + 486 (C) 563 + 897 + 486 (D) 365 + 987 + 468 33. From a taxi stand, the following taxis are available for hire for long journey : (i) 16 seater taxi costing Rs 960 for 80 kilometers (ii) 12 seater taxi costing Rs 1050 for 100 kilometers (iii) 10 seater taxi costing Rs 600 for 75 kilometers (iv) 8 seater taxi costing Rs 850 for 125 kilometers Which one of the above taxis is cheapest, per person per kilometers ? (A) 16 seater taxi (B) 12 seater taxi (C) 10 seater taxi (D) 8 seater taxi 34. In the following grid of 9 small squares, the sum of numbers along any line or along any diagonal is 36. The numbers given by the letters A, B and C are, respectively, (A) 14, 13 and 10 (B) 13, 14 and 10 (C) 15, 13 and 10 (D) 14, 13 and 11
  • 10. [11] Rough Work 35. If the difference of 7 and 1111111 is divided by 9, the result obtained would be (A) 123546 (B) 123654 (C) 123456 (D) 123656 36. Which one of the following statements is not correct ? (A) 1 million is same as 10 lakh (B) 7 7 7 10 100 1000   is same as 0.777 (C) One third of one fourth of a dozen is one (D) Four-ninths are greater than five-elevenths 37. Through which one of the following figures, the minimum number of lines of symmetry can be drawn ? (A) (B) (C) (D) 38. The sum of 0.8, 0.88, 0.888 and 0.8888, when subtracted from 4.0, gives the result as (A) 0.5432 (B) 0.5642 (C) 0.5342 (D) 0.5442 39. How many seconds are there in one day ? (A) 86,400 seconds (B) 84,600 seconds (C) 88,200 seconds (D) 90,000 seconds
  • 11. [12] Rough Work 40. Study the pattern of the following figure : Which one of the following figures should replace the missing part in the above figure to complete the pattern ? (A) (B) (C) (D)
  • 12. ANSWERS CLASS IV MATHS (2010) 1 C 2 B 3 B 4 C 5 D 6 C 7 A 8 A 9 D 10 B 11 B 12 D 13 C 14 B 15 D 16 B 17 D 18 C 19 B 20 A 21 B 22 C 23 D 24 B 25 C 26 B 27 C 28 B 29 C 30 B 31 B 32 C 33 A 34 A 35 C 36 D 37 C 38 A 39 A 40 D