SlideShare a Scribd company logo

Mathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations

Rough Work Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. In the following group of rectangles, the number in any rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles below it. The numbers in place of A, B and C are respectively. (A) 198, 85 and 113 (B) 198, 85 and 103 (C) 188, 85 and 103 (D) 188, 95 and 103 2. How many different alphabets have been used in writing all the seven days of the week ? (A) 14 (B) 15 (C) 16 (D) 17 3. A cube is cut into four smaller cubes. The increase in the number of faces of the cubes would be (A) 16 (B) 18 (C) 22 (D) 24 4. Which one of the following numbers, closest to 1829, is exactly divisible by 12 ? (A) 1836 (B) 1832 (C) 1830 (D) 1824 [2] Rough Work In the following ten questions, figures show a regular pattern. But one figure does not follow the same pattern. Find this different figure, in each question. 5. (A) (B) (C) (D) 6. (A) (B) (C) (D) 7. (A) (B) (C) (D) 8. (A) (B) (C) (D) [3] Rough Work 9. (A) (B) (C) (D) 10. (A) (B) (C) (D) 11. (A) (B) (C) (D) 12. (A) (B) (C) (D) [4] Rough Work 13. (A) (B) (C) (D) 14. (A) (B) (C) (D) 15. In the playground, a student walks for 20 metres along a straight path and then turns left and goes straight for 30 metres. From there, he again turns left and goes straight for 20 metres. How far away is he from the starting position ? (A) 20 metres (B) 30 metres (C) 40 metres (D) 50 metres 16. An express bus service runs between two cities A and E, and stops only at three cities B, C and D. (i) Distance between cities A and B is 89 km, 350 m (ii) Distance between cities B and C is 109 km, 765 m (iii) Distance between cities C and D is 98 km, 615 m (iv) Distance between cities D and E is 77 km, 280 m The distance between cities A and E is nearly (A) 385 km (B) 375 km (C) 384 km (D) 365 km [5] Rough Work 17. How many ‘two digit numbers’ are written in the following crossword ? The numbers are written either along horizontal line or along vertical line (A) 8 (B) 7 (C) 6 (D) 5 18. There are 60 students in two sections in a class. (i) one third of these students are interested in sports and games (ii) one fourth of these students are interested in music, dance and dramatics (iii) one sixth of these students are interested in paintings and fine art (iv) the remaining students have the quality of leadership How many students in the class have the quality of leadership ? (A) 10 (B) 12 (C) 15 (D) 20 [6] Rough Work In the following five questions, write the numbers in the blank squares to complete the equations 19. (A) 86 (B) 98 (C) 88 (D) 96 20. (A) 47 (B) 37 (C) 27 (D) 39 21. (A) 75 (B) 65 (C) 85 (D) 55 22. (A) 1009 (B) 899 (C) 989 (D) 999 23. (A) 75 (B) 65 (C) 85 (D) 68 24. Which one of the following se

1 of 12
Download to read offline
[2]
Rough Work
Each question has four alternatives marked (A), (B), (C)
and (D), but only one of these alternatives is the correct
answer. Find the correct answer.
1. In the following group of rectangles, the number in any
rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles
below it. The numbers in place of A, B and C are
respectively.
(A) 198, 85 and 113 (B) 198, 85 and 103
(C) 188, 85 and 103 (D) 188, 95 and 103
2. How many different alphabets have been used in writing all
the seven days of the week ?
(A) 14 (B) 15
(C) 16 (D) 17
3. A cube is cut into four smaller cubes. The increase in the
number of faces of the cubes would be
(A) 16 (B) 18
(C) 22 (D) 24
4. Which one of the following numbers, closest to 1829, is
exactly divisible by 12 ?
(A) 1836 (B) 1832
(C) 1830 (D) 1824
[3]
Rough Work
In the following ten questions, figures show a regular
pattern. But one figure does not follow the same pattern.
Find this different figure, in each question.
5. (A) (B)
(C) (D)
6. (A) (B)
(C) (D)
7. (A) (B)
(C) (D)
8. (A) (B)
(C) (D)
[4]
Rough Work
9. (A) (B)
(C) (D)
10. (A) (B)
(C) (D)
11. (A) (B)
(C) (D)
12. (A) (B)
(C) (D)
[5]
Rough Work
13. (A) (B)
(C) (D)
14. (A) (B)
(C) (D)
15. In the playground, a student walks for 20 metres along a
straight path and then turns left and goes straight for
30 metres. From there, he again turns left and goes straight
for 20 metres. How far away is he from the starting
position ?
(A) 20 metres (B) 30 metres
(C) 40 metres (D) 50 metres
16. An express bus service runs between two cities A and E,
and stops only at three cities B, C and D.
(i) Distance between cities A and B is 89 km, 350 m
(ii) Distance between cities B and C is 109 km, 765 m
(iii) Distance between cities C and D is 98 km, 615 m
(iv) Distance between cities D and E is 77 km, 280 m
The distance between cities A and E is nearly
(A) 385 km (B) 375 km
(C) 384 km (D) 365 km
[6]
Rough Work
17. How many ‘two digit numbers’ are written in the following
crossword ? The numbers are written either along
horizontal line or along vertical line
(A) 8 (B) 7
(C) 6 (D) 5
18. There are 60 students in two sections in a class.
(i) one third of these students are interested in sports
and games
(ii) one fourth of these students are interested in music,
dance and dramatics
(iii) one sixth of these students are interested in
paintings and fine art
(iv) the remaining students have the quality of
leadership
How many students in the class have the quality of
leadership ?
(A) 10 (B) 12
(C) 15 (D) 20
[7]
Rough Work
In the following five questions, write the numbers in the
blank squares to complete the equations
19.
(A) 86 (B) 98
(C) 88 (D) 96
20.
(A) 47 (B) 37
(C) 27 (D) 39
21.
(A) 75 (B) 65
(C) 85 (D) 55
22.
(A) 1009 (B) 899
(C) 989 (D) 999
23.
(A) 75 (B) 65
(C) 85 (D) 68
24. Which one of the following sets of numbers will give
minimum value on addition ?
(A) 67, 53, 24 (B) 76, 35, 24
(C) 67, 35, 42 (D) 67, 53, 42

Recommended

Book review on abhigyan shakuntalam
Book review on abhigyan shakuntalamBook review on abhigyan shakuntalam
Book review on abhigyan shakuntalamAlay Desai
 
In bazaars of hyderabad
In bazaars of hyderabadIn bazaars of hyderabad
In bazaars of hyderabadPadma Lalitha
 
P. 7. Theory of Riti.
 P. 7. Theory of Riti.  P. 7. Theory of Riti.
P. 7. Theory of Riti. PrinjalShiyal
 
Golden ratio and golden rectangle
Golden ratio and golden rectangleGolden ratio and golden rectangle
Golden ratio and golden rectangleMeeran Banday
 
A visit to cambridge
A visit to cambridgeA visit to cambridge
A visit to cambridgeZoha Hussain
 
Auchitya, vakrokti, and riti
Auchitya, vakrokti, and ritiAuchitya, vakrokti, and riti
Auchitya, vakrokti, and ritibhattprakruti20
 
Dad and the cat and the tree
Dad and the cat and the treeDad and the cat and the tree
Dad and the cat and the treeRisky Ansh
 

More Related Content

What's hot

Fire and ice poem x
Fire and ice poem xFire and ice poem x
Fire and ice poem xShravan Sir
 
Class vi 8.ppt a different kind of school
Class vi 8.ppt a different kind of schoolClass vi 8.ppt a different kind of school
Class vi 8.ppt a different kind of schooljnv
 
On the grasshopper and the cricket
On the grasshopper and the cricket On the grasshopper and the cricket
On the grasshopper and the cricket Geetanjali
 
ANALYTICAL PARAGRAPH-1.pptx
ANALYTICAL PARAGRAPH-1.pptxANALYTICAL PARAGRAPH-1.pptx
ANALYTICAL PARAGRAPH-1.pptxJudesharp1
 
Unit 7 Sultan Muhammad Mosque mcqs By Musarrat Khan
Unit 7 Sultan Muhammad Mosque mcqs By Musarrat KhanUnit 7 Sultan Muhammad Mosque mcqs By Musarrat Khan
Unit 7 Sultan Muhammad Mosque mcqs By Musarrat KhanMusarrat Khan
 
To a Hero-Worshipper.pptx
To a Hero-Worshipper.pptxTo a Hero-Worshipper.pptx
To a Hero-Worshipper.pptxNilay Rathod
 
The Homecoming mcq.pptx
The Homecoming mcq.pptxThe Homecoming mcq.pptx
The Homecoming mcq.pptxJKhamankar
 
when Wishes come true
when Wishes come truewhen Wishes come true
when Wishes come trueramyavinu21
 
MEMORABILIA 2022
MEMORABILIA  2022MEMORABILIA  2022
MEMORABILIA 2022Dilip Barad
 
A kabuliwala, a small trader in kabul
A kabuliwala, a small trader in kabulA kabuliwala, a small trader in kabul
A kabuliwala, a small trader in kabulSayantika Chaudhury
 
Powerpoint presentation on on the grasshopper and the cricket
Powerpoint presentation on  on the grasshopper and the cricketPowerpoint presentation on  on the grasshopper and the cricket
Powerpoint presentation on on the grasshopper and the cricketDhanya Zacharias
 
The Luncheon - William Somerset Maugham
The Luncheon - William Somerset MaughamThe Luncheon - William Somerset Maugham
The Luncheon - William Somerset MaughamAbhishek Pathak
 
"In the bazaar of hyderabad" poem of std.-7
"In the bazaar of hyderabad"   poem of std.-7"In the bazaar of hyderabad"   poem of std.-7
"In the bazaar of hyderabad" poem of std.-7Darshana Patel
 
Narrative Technique in Midnight's Children
Narrative Technique in Midnight's ChildrenNarrative Technique in Midnight's Children
Narrative Technique in Midnight's ChildrenDilip Barad
 
Debate Writing for Class XI & XII
Debate Writing for Class XI & XIIDebate Writing for Class XI & XII
Debate Writing for Class XI & XIIMRINAL GHOSH
 

What's hot (20)

Fire and ice poem x
Fire and ice poem xFire and ice poem x
Fire and ice poem x
 
Class vi 8.ppt a different kind of school
Class vi 8.ppt a different kind of schoolClass vi 8.ppt a different kind of school
Class vi 8.ppt a different kind of school
 
On the grasshopper and the cricket
On the grasshopper and the cricket On the grasshopper and the cricket
On the grasshopper and the cricket
 
ANALYTICAL PARAGRAPH-1.pptx
ANALYTICAL PARAGRAPH-1.pptxANALYTICAL PARAGRAPH-1.pptx
ANALYTICAL PARAGRAPH-1.pptx
 
The tale of melon city
The tale of melon cityThe tale of melon city
The tale of melon city
 
The Thief's Story
The Thief's StoryThe Thief's Story
The Thief's Story
 
Bangle sellers
Bangle sellersBangle sellers
Bangle sellers
 
Unit 7 Sultan Muhammad Mosque mcqs By Musarrat Khan
Unit 7 Sultan Muhammad Mosque mcqs By Musarrat KhanUnit 7 Sultan Muhammad Mosque mcqs By Musarrat Khan
Unit 7 Sultan Muhammad Mosque mcqs By Musarrat Khan
 
To a Hero-Worshipper.pptx
To a Hero-Worshipper.pptxTo a Hero-Worshipper.pptx
To a Hero-Worshipper.pptx
 
The Homecoming mcq.pptx
The Homecoming mcq.pptxThe Homecoming mcq.pptx
The Homecoming mcq.pptx
 
when Wishes come true
when Wishes come truewhen Wishes come true
when Wishes come true
 
3. keeping quiet
3. keeping quiet3. keeping quiet
3. keeping quiet
 
MEMORABILIA 2022
MEMORABILIA  2022MEMORABILIA  2022
MEMORABILIA 2022
 
Merchant of venice
Merchant of veniceMerchant of venice
Merchant of venice
 
A kabuliwala, a small trader in kabul
A kabuliwala, a small trader in kabulA kabuliwala, a small trader in kabul
A kabuliwala, a small trader in kabul
 
Powerpoint presentation on on the grasshopper and the cricket
Powerpoint presentation on  on the grasshopper and the cricketPowerpoint presentation on  on the grasshopper and the cricket
Powerpoint presentation on on the grasshopper and the cricket
 
The Luncheon - William Somerset Maugham
The Luncheon - William Somerset MaughamThe Luncheon - William Somerset Maugham
The Luncheon - William Somerset Maugham
 
"In the bazaar of hyderabad" poem of std.-7
"In the bazaar of hyderabad"   poem of std.-7"In the bazaar of hyderabad"   poem of std.-7
"In the bazaar of hyderabad" poem of std.-7
 
Narrative Technique in Midnight's Children
Narrative Technique in Midnight's ChildrenNarrative Technique in Midnight's Children
Narrative Technique in Midnight's Children
 
Debate Writing for Class XI & XII
Debate Writing for Class XI & XIIDebate Writing for Class XI & XII
Debate Writing for Class XI & XII
 

Similar to Mathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations

Mathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1Sunaina Rawat
 
Class 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoningClass 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoningFaiz Abuzar
 
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)NaveenGupta421124
 
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)NaveenGupta421124
 
Imo sample paper_class-7
Imo sample paper_class-7Imo sample paper_class-7
Imo sample paper_class-7GitanshKumar1
 

Similar to Mathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations (20)

Mathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-2 DPP Talent Search Examinations
 
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-4 DPP Talent Search Examinations
 
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-8 DPP Talent Search Examinations
 
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-7 DPP Talent Search Examinations
 
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-10 DPP Talent Search Examinations
 
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-1 DPP Talent Search Examinations
 
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search ExaminationsMathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations
Mathematics-Class-6 DPP Talent Search Examinations
 
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
Class 9 Cbse Maths Sample Paper Term 1 Model 1
 
Quantitative aptitude question
Quantitative aptitude questionQuantitative aptitude question
Quantitative aptitude question
 
Class 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoningClass 4 logical reasoning
Class 4 logical reasoning
 
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
Sample paper foundation 4 year class 8 (2)
 
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
Sample paper foundation 4 year class 8 (1)
 
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ A (KHỐI 1 + 2) NĂM 2018
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ A (KHỐI 1 + 2) NĂM 2018ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ A (KHỐI 1 + 2) NĂM 2018
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ A (KHỐI 1 + 2) NĂM 2018
 
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ C (KHỐI 5 + 6) NĂM 2018
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ C (KHỐI 5 + 6) NĂM 2018ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ C (KHỐI 5 + 6) NĂM 2018
ĐỀ THI SEAMO - CẤP ĐỘ C (KHỐI 5 + 6) NĂM 2018
 
Linear equations
Linear equationsLinear equations
Linear equations
 
Imo sample paper_class-7
Imo sample paper_class-7Imo sample paper_class-7
Imo sample paper_class-7
 
12647 maths 9th 4-
12647 maths 9th  4-12647 maths 9th  4-
12647 maths 9th 4-
 
Ssc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paperSsc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paper
 
Ssc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paperSsc j en 2015 ee solved paper
Ssc j en 2015 ee solved paper
 
MATHS-11th (J) WA.pdf
MATHS-11th (J) WA.pdfMATHS-11th (J) WA.pdf
MATHS-11th (J) WA.pdf
 

More from STUDY INNOVATIONS

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.STUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.STUDY INNOVATIONS
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physicsSTUDY INNOVATIONS
 

More from STUDY INNOVATIONS (20)

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdf
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdf
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physics
 

Recently uploaded

skeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its typesskeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its typesMinaxi patil. CATALLYST
 
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdfspring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdfKonstantina Koutsodimou
 
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdfDr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdfDr.Florence Dayana
 
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Katherine Villaluna
 
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in GhanaDecision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in GhanaPrince Armah, PhD
 
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptxMaryPotorti1
 
GIÁO ÁN TIẾNG ANH GLOBAL SUCCESS LỚP 11 (CẢ NĂM) THEO CÔNG VĂN 5512 (2 CỘT) N...
GIÁO ÁN TIẾNG ANH GLOBAL SUCCESS LỚP 11 (CẢ NĂM) THEO CÔNG VĂN 5512 (2 CỘT) N...GIÁO ÁN TIẾNG ANH GLOBAL SUCCESS LỚP 11 (CẢ NĂM) THEO CÔNG VĂN 5512 (2 CỘT) N...
GIÁO ÁN TIẾNG ANH GLOBAL SUCCESS LỚP 11 (CẢ NĂM) THEO CÔNG VĂN 5512 (2 CỘT) N...Nguyen Thanh Tu Collection
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdfAynouraHamidova
 
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...AKSHAYMAGAR17
 
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...Nguyen Thanh Tu Collection
 
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptxMaryPotorti1
 
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxGroup_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxPooja Bhuva
 
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic LeukemiaBTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic LeukemiaFaheema Hasan
 
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...Rabiya Husain
 
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdfDiploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdfSUMIT TIWARI
 
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdfOverview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdfChristalin Nelson
 
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in CanvasFood Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in CanvasAlexandraSwartzwelde
 
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...Sue Beckingham
 
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...MohonDas
 
Organic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional GroupsOrganic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional GroupsDr.M.Geethavani
 

Recently uploaded (20)

skeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its typesskeletal system complete details with joints and its types
skeletal system complete details with joints and its types
 
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdfspring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
spring_bee_bot_creations_erd primary.pdf
 
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdfDr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
 
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
Practical Research 1, Lesson 5: DESIGNING A RESEARCH PROJECT RELATED TO DAILY...
 
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in GhanaDecision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
Decision on Curriculum Change Path: Towards Standards-Based Curriculum in Ghana
 
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
2.22.24 Racial Health Disparities and the Black Freedom Struggle.pptx
 
GIÁO ÁN TIẾNG ANH GLOBAL SUCCESS LỚP 11 (CẢ NĂM) THEO CÔNG VĂN 5512 (2 CỘT) N...
GIÁO ÁN TIẾNG ANH GLOBAL SUCCESS LỚP 11 (CẢ NĂM) THEO CÔNG VĂN 5512 (2 CỘT) N...GIÁO ÁN TIẾNG ANH GLOBAL SUCCESS LỚP 11 (CẢ NĂM) THEO CÔNG VĂN 5512 (2 CỘT) N...
GIÁO ÁN TIẾNG ANH GLOBAL SUCCESS LỚP 11 (CẢ NĂM) THEO CÔNG VĂN 5512 (2 CỘT) N...
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 5-2023-Aynura-Hamidova.pdf
 
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
 
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
 
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
 
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxGroup_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
 
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic LeukemiaBTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
BTKi in Treatment Of Chronic Lymphocytic Leukemia
 
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
Barrow Motor Ability Test - TEST, MEASUREMENT AND EVALUATION IN PHYSICAL EDUC...
 
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdfDiploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
Diploma 2nd yr PHARMACOLOGY chapter 5 part 1.pdf
 
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdfOverview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdf
 
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in CanvasFood Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
Food Web SlideShare for Ecology Notes Quiz in Canvas
 
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
Digital Footprints to Career Pathways - Building a Strong Professional Online...
 
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
BEZA or Bangladesh Economic Zone Authority recruitment exam question solution...
 
Organic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional GroupsOrganic Synthesis and Estimation of Functional Groups
Organic Synthesis and Estimation of Functional Groups
 

Mathematics-Class-3 DPP Talent Search Examinations

  • 1. [2] Rough Work Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. In the following group of rectangles, the number in any rectangle is the sum of the numbers in the two rectangles below it. The numbers in place of A, B and C are respectively. (A) 198, 85 and 113 (B) 198, 85 and 103 (C) 188, 85 and 103 (D) 188, 95 and 103 2. How many different alphabets have been used in writing all the seven days of the week ? (A) 14 (B) 15 (C) 16 (D) 17 3. A cube is cut into four smaller cubes. The increase in the number of faces of the cubes would be (A) 16 (B) 18 (C) 22 (D) 24 4. Which one of the following numbers, closest to 1829, is exactly divisible by 12 ? (A) 1836 (B) 1832 (C) 1830 (D) 1824
  • 2. [3] Rough Work In the following ten questions, figures show a regular pattern. But one figure does not follow the same pattern. Find this different figure, in each question. 5. (A) (B) (C) (D) 6. (A) (B) (C) (D) 7. (A) (B) (C) (D) 8. (A) (B) (C) (D)
  • 3. [4] Rough Work 9. (A) (B) (C) (D) 10. (A) (B) (C) (D) 11. (A) (B) (C) (D) 12. (A) (B) (C) (D)
  • 4. [5] Rough Work 13. (A) (B) (C) (D) 14. (A) (B) (C) (D) 15. In the playground, a student walks for 20 metres along a straight path and then turns left and goes straight for 30 metres. From there, he again turns left and goes straight for 20 metres. How far away is he from the starting position ? (A) 20 metres (B) 30 metres (C) 40 metres (D) 50 metres 16. An express bus service runs between two cities A and E, and stops only at three cities B, C and D. (i) Distance between cities A and B is 89 km, 350 m (ii) Distance between cities B and C is 109 km, 765 m (iii) Distance between cities C and D is 98 km, 615 m (iv) Distance between cities D and E is 77 km, 280 m The distance between cities A and E is nearly (A) 385 km (B) 375 km (C) 384 km (D) 365 km
  • 5. [6] Rough Work 17. How many ‘two digit numbers’ are written in the following crossword ? The numbers are written either along horizontal line or along vertical line (A) 8 (B) 7 (C) 6 (D) 5 18. There are 60 students in two sections in a class. (i) one third of these students are interested in sports and games (ii) one fourth of these students are interested in music, dance and dramatics (iii) one sixth of these students are interested in paintings and fine art (iv) the remaining students have the quality of leadership How many students in the class have the quality of leadership ? (A) 10 (B) 12 (C) 15 (D) 20
  • 6. [7] Rough Work In the following five questions, write the numbers in the blank squares to complete the equations 19. (A) 86 (B) 98 (C) 88 (D) 96 20. (A) 47 (B) 37 (C) 27 (D) 39 21. (A) 75 (B) 65 (C) 85 (D) 55 22. (A) 1009 (B) 899 (C) 989 (D) 999 23. (A) 75 (B) 65 (C) 85 (D) 68 24. Which one of the following sets of numbers will give minimum value on addition ? (A) 67, 53, 24 (B) 76, 35, 24 (C) 67, 35, 42 (D) 67, 53, 42
  • 7. [8] Rough Work 25. Which one of the following groups does not have proper equivalent fractions ? (A) 3 75 9 4 100 12   (B) 1 13 17 4 52 68   (C) 2 22 32 7 77 112   (D) 2 48 120 3 72 150   26. Match the statements correctly in the columns I and II and tick -mark () the correct matching, given in one of the four alternatives Column I Column II (a) Circle (i) its perimeter can be found, even when only one side is given (b) Square (ii) its opposite sides are equal, even when its nearest sides are not equal (c) Triangle (iii) it has no corner or vertex (d) Rectangle (iv) no diagonal can be drawn through it (A) (a) - iii, (b) - iv, (c) - i, (d) - ii (B) (a) - iii, (b) - i, (c) - ii, (d) - iv (C) (a) - iii, (b) - i, (c) - iv, (d) - ii (D) (a) - iii, (b) - ii, (c) - iv, (d) - i 27. Tick-mark () the incorrect statement from the following. (A) A decade has ten years (B) A century has one hundred years (C) Six month in a year have 31 days each (D) When it is 12 O’clock in the day, we neither write 12 AM nor 12 PM
  • 8. [9] Rough Work 28. If the first of March of the year falls on Wednesday, then the first of April of the same year will fall on (A) Friday (B) Saturday (C) Sunday (D) Monday 29.When a number is divided by 17, the quotient is 72 with remainder 6. The number is (A) 1220 (B) 1320 (C) 1230 (D) 1240 30. A five-sided plane figure of equal sides can be cut into (A) two or three parts of equal sizes (B) two or four parts of equal sizes (C) two or five parts of equal sizes (D) two or six parts of equal sizes 31. In the following, count the number of alphabets which are not repeated ? DECEMBERNOVEMBEROCTOBERSEPTEMBER (A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7 32. Which one of the following sets of numbers will give maximum value on addition ? (A) 63, 57, 87 (B) 36, 75, 78 (C) 36, 75, 87 (D) 63, 75, 78
  • 9. [10] Rough Work In the following two questions, all the numbers follow a regular pattern or order of their own. Find the number in each question which should be replace the sign ..?.. so that the same regular pattern or order is maintained 33. 6, 19, 32, 45, 58, ..?.. (A) 71 (B) 61 (C) 73 (D) 63 34. 13, 16, 22, 31, 43, ..?.. (A) 56 (B) 60 (C) 58 (D) 62 35. A person purchased three shirts, costing Rs 145 each. He also purchased two pants, costing Rs 265 each. He gave Rs 1000 note to the shopkeeper. How much money should the person get back from the shopkeeper ? (A) Rs 55 (B) Rs 45 (C) Rs 35 (D) Rs 25 36. If figure represents a number 32, then what number is represented by the figures ? (A) 144 (B) 128 (C) 112 (D) 120 37. Sum of one of the following group of numbers is different from that of the other three. Find this group of numbers. (A) 453 + 342 + 213 (B) 543 + 123 + 342 (C) 435 + 342 + 231 (D) 534 + 132 + 432
  • 10. [11] Rough Work In the following two questions, all the alphabets follow a regular pattern or order of their own. Find the alphabets in each question which should be replace the sign ..?.. so that the same regular pattern or order is maintained 38. CE, GI, KM, OQ, ..?.. (A) RT (B) RS (C) ST (D) SU 39. ACB, EGF, IKJ, MON, ..?.. (A) QSR (B) PRQ (C) QTR (D) QST 40. Which one of the following group of numbers does not form a regular series ? (A) 7, 14, 21, 28, 35, 42, .... (B) 11, 18, 25, 32, 39, 46, .... (C) 31, 38, 46, 56, 63, 70, .... (D) 23, 30, 37, 44, 51, 58, ....
  • 12. ANSWERS CLASS III MATHS (2010) 1 C 2 B 3 B 4 D 5 D 6 B 7 C 8 A 9 D 10 C 11 D 12 B 13 C 14 C 15 B 16 B 17 A 18 C 19 D 20 C 21 B 22 D 23 A 24 B 25 D 26 C 27 C 28 B 29 C 30 C 31 B 32 D 33 A 34 C 35 C 36 B 37 D 38 D 39 A 40 C