SlideShare a Scribd company logo

EVS-Class-5 DPP Talent Search Examinations

Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. Some fruits are famous for their specific use. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Lemons (i) juices (b) Bananas (ii) pickles (c) Apples (iii) milk-shakes (d) Mangoes (iv) fruit-chat (e) Oranges (v) jams (A) (a) - iv, (b) - iii, (c) - v, (d) - i, (e) - ii (B) (a) - ii, (b) - iv, (c) - v, (d) - iii, (e) - i (C) (a) - ii, (b) - iv, (c) - iii, (d) - v, (e) - i (D) (a) - i, (b) - iv, (c) - ii, (d) - v, (e) - iii 2. Blood has four main constituents and each constituent performs specific function. One of the constituents of blood is the main medium of transportation of carbon dioxide, dissolved in it as carbonates. The name of this constituent of the blood is (A) red blood cells (B) white blood cells (C) blood platelets (D) blood plasma 3. International Red Cross or Red Crescent Movement is an international humanitarian movement which was founded by Henry Dunant in 1863 in Geneva in Switzerland. The aims of this movement are to protect human life and health, to ensure respect for all human beings and to prevent and alleviate human sufferings, without any discrimination based on nationality, race, sex, religious beliefs or political opinions. Red Cross is a private humanitarian institution. The birthday of its founder, Henry Dunant, is observed as Red Cross Day. This is observed on (A) 8th of May (B) 8th of September (C) 24th of October (D) 10th of December [2] 4. We eat different parts of different plants, as food. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Almond (b) Coconut (i) flower (ii) stem (c) Cloves (iii) seed (d) Potato (iv) root (A) (e) Carrot (a) - v, (b) - iii, (c) - i, (v) fruit (d) - iv, (e) - ii (B) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv (C) (a) - iii, (b) - v, (c) - ii, (d) - i, (e) - iv (D) (a) - v, (b) - iii, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv 5. Plumage, trunk, pouch, hump and hoof are associated, in proper order, with which of the following ? (A) Ostrich, elephant, kangaroo, bull, horse (B) Peacock, elephant, ostrich, camel, horse (C) Peacock, elephant, kangaroo, camel, horse (D) Peacock, elephant, monkey, camel, horse 6. Coffee is enjoyed by the people all over the world. It has refreshing effect. Maximum coffee comes from Brazil. The coffee we use comes from which part of the plant ? (A) Root (B) Flower (C) Fruit (D) Seed 7. Which one of the following rivers is different from the other three ? (A) Krishna (B) Godavari (C) Narmada (D) Mahanadi [3] 8. Main systems of organs in our body are : Digestive System, Respiratory System, Circulatory System and Excretory System. The names of the organs in these systems

1 of 12
Download to read offline
[2]
Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one
of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer.
1. Some fruits are famous for their specific use. Match the statements of Column
I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four
alternatives A, B, C and D.
Column I Column II
(a) Lemons (i) juices
(b) Bananas (ii) pickles
(c) Apples (iii) milk-shakes
(d) Mangoes (iv) fruit-chat
(e) Oranges (v) jams
(A) (a) - iv, (b) - iii, (c) - v, (d) - i, (e) - ii
(B) (a) - ii, (b) - iv, (c) - v, (d) - iii, (e) - i
(C) (a) - ii, (b) - iv, (c) - iii, (d) - v, (e) - i
(D) (a) - i, (b) - iv, (c) - ii, (d) - v, (e) - iii
2. Blood has four main constituents and each constituent performs specific
function. One of the constituents of blood is the main medium of transportation
of carbon dioxide, dissolved in it as carbonates. The name of this constituent
of the blood is
(A) red blood cells (B) white blood cells
(C) blood platelets (D) blood plasma
3. International Red Cross or Red Crescent Movement is an international
humanitarian movement which was founded by Henry Dunant in 1863 in Geneva
in Switzerland. The aims of this movement are to protect human life and health,
to ensure respect for all human beings and to prevent and alleviate human
sufferings, without any discrimination based on nationality, race, sex, religious
beliefs or political opinions. Red Cross is a private humanitarian institution. The
birthday of its founder, Henry Dunant, is observed as Red Cross Day. This is
observed on
(A) 8th of May (B) 8th of September
(C) 24th of October (D) 10th of December
[3]
4. We eat different parts of different plants, as food. Match the statements of
Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one
of the four alternatives A, B, C and D.
Column I Column II
(a) Almond (i) flower
(b) Coconut (ii) stem
(c) Cloves (iii) seed
(d) Potato (iv) root
(e) Carrot (v) fruit
(A) (a) - v, (b) - iii, (c) - i, (d) - iv, (e) - ii
(B) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv
(C) (a) - iii, (b) - v, (c) - ii, (d) - i, (e) - iv
(D) (a) - v, (b) - iii, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv
5. Plumage, trunk, pouch, hump and hoof are associated, in proper order, with
which of the following ?
(A) Ostrich, elephant, kangaroo, bull, horse
(B) Peacock, elephant, ostrich, camel, horse
(C) Peacock, elephant, kangaroo, camel, horse
(D) Peacock, elephant, monkey, camel, horse
6. Coffee is enjoyed by the people all over the world. It has refreshing effect.
Maximum coffee comes from Brazil. The coffee we use comes from which part
of the plant ?
(A) Root (B) Flower
(C) Fruit (D) Seed
7. Which one of the following rivers is different from the other three ?
(A) Krishna (B) Godavari
(C) Narmada (D) Mahanadi
[4]
8. Main systems of organs in our body are : Digestive System, Respiratory System,
Circulatory System and Excretory System. The names of the organs in these
systems are written in the following crossword, either along vertical lines or
along horizontal lines. Find the number of such words in the crossword.
(A) 11 (B) 10
(C) 9 (D) 8
9. This temple is a fine example of Indian rock-cut architecture. It is the world’s
largest monolithic structure, carved out from one rock. This was built in eighth
century. It is estimated that about 2,00,000 tons of rock was scooped out over
many years to construct this structure. This fine structure is famous as Kailash
Temple and is located in
(A) Konark in Orissa (B) Khajuraho in Madhya Pradesh
(C) Bodh Gaya in Bihar (D) Ellora in Maharashtra
10. In which of the following cases work is said to be done ?
(A) When a person is pushing a heavy but fixed stone
(B) When a body is moving in a circular path with fixed speed such that at
every point its kinetic energy remains same
(C) When a cricket ball, moving along the field, stops after some time
(D) Work is done in all the above cases
11. Tick-mark the incorrect statement.
(A) Obesity is a kind of disease.
(B) The deficiency of iron causes a disease, called goitre.
(C) A balanced diet varies from person to person.
(D) Water and fibre are very important part of the food, though these do not
provide any energy.
[5]
12. Which one of the following are not properly matched ?
13. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose
the correct option, given below.
Mosquitoes are found almost all over the ................ . There are many
................ of mosquitoes. The body of the mosquito can be divided into three
parts – head, thorax and abdomen. The mouth is present in the ................ part
of the head. The mosquito sucks blood from the human body with the help of
tube-like structure called ................ . The mosquito has ................ pairs of legs
on its ................ .
(A) country, types, front, probosis, three, abdomen
(B) world, species, upper, probosis, three, thorax
(C) world, species, front, probosis, four, abdomen
(D) world, species, front, probosis, three, thorax
14. Tick-mark the incorrect statement from the following.
(A) Along with adding to our comforts, the progress in the means of transport
has many disadvantages
(B) Ships carrying oil are constantly polluting sea water, as oil leaking from
ships mixes with water and cannot be separated out
(C) Noise pollution disturbs our concentration in studies
(D) Air pollution has a lot of harmful effects on our eyes
[6]
15. Match the statements in Column I and Column II and tick-mark() the correct
matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D.
Column I Column II
(a) Earthquakes (i) human sufferings
(b) Floods (ii) loss of life and property
(c) Natural calamities (iii) drought
(d) Rains (iv) destruction of crops
(A) (a) - ii, (b) - iv, (c) - i, (d) - iii
(B) (a) - ii, (b) - iii, (c) - i, (d) - iv
(C) (a) - ii, (b) - i, (c) - iv, (d) - iii
(D) (a) - i, (b) - iv, (c) - ii, (d) - iii
16. Tick-mark() the incorrect statement from the following.
(A) Small intestine is longer than large intestine
(B) For cutting and biting food, we use incisors
(C) The food is properly digested in the stomach, from where it enters into
the small intestine
(D) In the lungs, the blood present in the capillaries absorbs oxygen from the
air and releases carbon dioxide
17. White blood cells are constituents of blood. The main function of white blood
cells is to
(A) transport oxygen to different parts of the body
(B) defend the body against infections and foreign bodies
(C) form blood clots to stop excessive bleeding from the body
(D) transport excretory product such as carbon dioxide, dissolved in it as
carbonates
18. Shoot system of the plant does not include
(A) leaves (B) flowers
(C) stem (D) fruits
[7]
19. Some numbers are associated with different parts of our body or working of
the body. Match the given numbers in Column I with statements given in
Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four
alternatives A, B, C and D.
Column I Column II
(a) 8 (i) Average temperature of a healthy person, in centigrade
(b) 12 (ii) Number of heart-beats per second of a healthy adult
(c) 24 (iii) Number of molar teeth
(d) 37 (iv) Number of bones in the body of an adult
(e) 76 (v) Number of incisors
(f) 206 (vi) Number of bones in the chest of a person
(A) (a) - iii, (b) - v, (c) - vi, (d) - i, (e) - ii, (f) - iv
(B) (a) - v, (b) - iii, (c) - vi, (d) - i, (e) - ii, (f) - iv
(C) (a) - vi, (b) - iii, (c) - v, (d) - ii, (e) - i, (f) - iv
(D) (a) - v, (b) - vi, (c) - iii, (d) - i, (e) - ii, (f) - iv
20. Tick-mark() the incorrect statement from the following.
(A) A body moving on a surface comes to stop due to friction.
(B) The friction is less on a smooth surface, as compared to a rough surface.
(C) A force can change the speed of a body but not the direction of its motion.
(D) Our heart keeps on working even when we are asleep
21. Which one of the following statements is incorrect ?
(A) In the lungs, the blood gets oxygenated and also deoxygenated
(B) The function of the kidney is to filter the solid waste from the blood
(C) The hair and mucus in the nose filter the air which we inhale through
the nose
(D) Chewing of food is done by the premolars and the molars
Ad

Recommended

More Related Content

Similar to EVS-Class-5 DPP Talent Search Examinations

Ch-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English Medium
Ch-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English MediumCh-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English Medium
Ch-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English Mediumnirav soni
 
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Sunaina Rawat
 
Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014ram4587kmr
 
Rrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newRrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newbimalkishore2
 
Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search ExaminationsSTUDY INNOVATIONS
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08Muhammad Naeem
 
ASSESSMEN1 8th class.docx
ASSESSMEN1 8th class.docxASSESSMEN1 8th class.docx
ASSESSMEN1 8th class.docxJaveriaFathima7
 
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...entrancei
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 06
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 06General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 06
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 06Muhammad Naeem
 
Indian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier examIndian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier examEdudad632
 
Neet botany question paper
Neet botany question paperNeet botany question paper
Neet botany question paperVishwaNath82
 
Ce Biology 1998 Paper1(E)
Ce Biology 1998 Paper1(E)Ce Biology 1998 Paper1(E)
Ce Biology 1998 Paper1(E)cyt03163
 
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate levelminni5
 

Similar to EVS-Class-5 DPP Talent Search Examinations (20)

Ch-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English Medium
Ch-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English MediumCh-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English Medium
Ch-1 Reproduction in organisms -Biology NEET MCQ English Medium
 
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
Class 9 Cbse Science Question Paper Term 1 2011
 
04 tissues jstse previous years
04 tissues jstse previous years04 tissues jstse previous years
04 tissues jstse previous years
 
Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014
 
Rrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newRrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-new
 
Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search ExaminationsScience-Class-9 DPP Talent Search Examinations
Science-Class-9 DPP Talent Search Examinations
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 08
 
Ctet evs previous paper 9
Ctet evs previous paper 9Ctet evs previous paper 9
Ctet evs previous paper 9
 
Ctet evs previous paper 7
Ctet evs previous paper 7Ctet evs previous paper 7
Ctet evs previous paper 7
 
Biology 12.pdf
Biology 12.pdfBiology 12.pdf
Biology 12.pdf
 
ASSESSMEN1 8th class.docx
ASSESSMEN1 8th class.docxASSESSMEN1 8th class.docx
ASSESSMEN1 8th class.docx
 
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
I got a question in web site https://www.entrancei.com can anyone help me to ...
 
Science 30 set Sample Papers
Science 30 set Sample PapersScience 30 set Sample Papers
Science 30 set Sample Papers
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 06
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 06General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 06
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 06
 
Indian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier examIndian army model test paper for soldier exam
Indian army model test paper for soldier exam
 
Neet botany question paper
Neet botany question paperNeet botany question paper
Neet botany question paper
 
Ce Biology 1998 Paper1(E)
Ce Biology 1998 Paper1(E)Ce Biology 1998 Paper1(E)
Ce Biology 1998 Paper1(E)
 
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
 
Afcat sample question paper
Afcat sample question paperAfcat sample question paper
Afcat sample question paper
 
Ctet evs previous paper 3
Ctet evs previous paper 3Ctet evs previous paper 3
Ctet evs previous paper 3
 

More from STUDY INNOVATIONS

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.STUDY INNOVATIONS
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.STUDY INNOVATIONS
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfSTUDY INNOVATIONS
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physicsSTUDY INNOVATIONS
 

More from STUDY INNOVATIONS (20)

CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptxCHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
CHALCOGENS & XENON FLUORIDE_watermark.pptx
 
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdfPhysics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
Physics_dpp2_Rotational Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdfPhysics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
Physics_dpp2_Properties of Matter_watermark.pdf
 
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdfPhysics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
Physics_dpp4_Law of Motion_watermark.pdf
 
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdfPhysics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
Physics_dpp3_law of motion_watermark.pdf
 
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
04-CIRCLE SYSTEM (ASSIGNMENT) PART-I_watermark.pdf
 
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
02-DETERMINANT-(E)- THEORY_watermark.pdf
 
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
02-QUADRATIC EQUATION-(E)-THEORY_watermark.pdf
 
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdfDIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
DIFFERENTIAL EQUATION-3 maths_watermark.pdf
 
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdfINDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
INDEFINITE-INTEGRAL-1 maths_watermark.pdf
 
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.Physics  -27 -08 -06  _ watermark  .pdf.
Physics -27 -08 -06 _ watermark .pdf.
 
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.Physics   -27 -08- 06 _ watermark.  pdf.
Physics -27 -08- 06 _ watermark. pdf.
 
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdfP-24-09-2006 13th  Paper-2_watermark.pdf
P-24-09-2006 13th Paper-2_watermark.pdf
 
Modern Physics physics _watermark. pdf
Modern  Physics  physics _watermark. pdfModern  Physics  physics _watermark. pdf
Modern Physics physics _watermark. pdf
 
Particle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdfParticle dynamics physics _watermark.pdf
Particle dynamics physics _watermark.pdf
 
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
Mechanical Waves physics  _watermark.pdfMechanical Waves physics  _watermark.pdf
Mechanical Waves physics _watermark.pdf
 
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdfGeometrical Optics physics _watermark.pdf
Geometrical Optics physics _watermark.pdf
 
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
Fluid mechanics physics   _watermark.pdfFluid mechanics physics   _watermark.pdf
Fluid mechanics physics _watermark.pdf
 
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdfCalorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
Calorimetry & Heat Transfer_watermark.pdf
 
Modern Physics _watermark .pdf physics
Modern Physics _watermark  .pdf  physicsModern Physics _watermark  .pdf  physics
Modern Physics _watermark .pdf physics
 

Recently uploaded

A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdfA LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdfDr.M.Geethavani
 
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAYSOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAYGloriaRamos83
 
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...EduSkills OECD
 
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdfDr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdfDr.Florence Dayana
 
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS method.pptx
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS  method.pptxADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS  method.pptx
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS method.pptxAKSHAYMAGAR17
 
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxGroup_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxPooja Bhuva
 
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdfOverview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdfChristalin Nelson
 
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTSA TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTSDr.M.Geethavani
 
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptxMaryPotorti1
 
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...Nguyen Thanh Tu Collection
 
DISCOURSE: TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
DISCOURSE:   TEXT AS CONNECTED DISCOURSEDISCOURSE:   TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
DISCOURSE: TEXT AS CONNECTED DISCOURSEMYDA ANGELICA SUAN
 
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxPlant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxAKSHAYMAGAR17
 
Genetic deterioration Seed ageing of improved variety seed, Maintenance of G...
Genetic deterioration  Seed ageing of improved variety seed, Maintenance of G...Genetic deterioration  Seed ageing of improved variety seed, Maintenance of G...
Genetic deterioration Seed ageing of improved variety seed, Maintenance of G...AKSHAYMAGAR17
 
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdfData Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdfChristalin Nelson
 
ICSE English Language Class X Handwritten Notes
ICSE English Language Class X Handwritten NotesICSE English Language Class X Handwritten Notes
ICSE English Language Class X Handwritten NotesGauri S
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 10-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 10-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 10-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 10-2023-Aynura-Hamidova.pdfAynouraHamidova
 
ICSE English Literature Class X Handwritten Notes
ICSE English Literature Class X Handwritten NotesICSE English Literature Class X Handwritten Notes
ICSE English Literature Class X Handwritten NotesGauri S
 
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...AKSHAYMAGAR17
 
Persuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of PersuasionPersuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of PersuasionCorinne Weisgerber
 

Recently uploaded (20)

A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdfA LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
A LABORATORY MANUAL FOR ORGANIC CHEMISTRY.pdf
 
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAYSOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
SOCIAL JUSTICE LESSON ON CATCH UP FRIDAY
 
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
Andreas Schleicher - 20 Feb 2024 - How pop music, podcasts, and Tik Tok are i...
 
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdfDr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
Dr.M.Florence Dayana-Cloud Computing-Unit - 1.pdf
 
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS method.pptx
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS  method.pptxADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS  method.pptx
ADAPTABILITY, Types of Adaptability AND STABILITY ANALYSIS method.pptx
 
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptxGroup_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
Group_Presentation_Gun_Island_Amitav_Ghosh.pptx
 
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdfOverview of Databases and Data Modelling-1.pdf
Overview of Databases and Data Modelling-1.pdf
 
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTSA TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
A TEXTBOOK OF INTELLECTUAL ROPERTY RIGHTS
 
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
2.20.24 Asian Americans and the Myth of the Model Minority.pptx
 
Capter 5 Climate of Ethiopia and the Horn GeES 1011.pdf
Capter 5 Climate of Ethiopia and the Horn GeES 1011.pdfCapter 5 Climate of Ethiopia and the Horn GeES 1011.pdf
Capter 5 Climate of Ethiopia and the Horn GeES 1011.pdf
 
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
 
DISCOURSE: TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
DISCOURSE:   TEXT AS CONNECTED DISCOURSEDISCOURSE:   TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
DISCOURSE: TEXT AS CONNECTED DISCOURSE
 
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptxPlant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
Plant Genetic Resources, Germplasm, gene pool - Copy.pptx
 
Genetic deterioration Seed ageing of improved variety seed, Maintenance of G...
Genetic deterioration  Seed ageing of improved variety seed, Maintenance of G...Genetic deterioration  Seed ageing of improved variety seed, Maintenance of G...
Genetic deterioration Seed ageing of improved variety seed, Maintenance of G...
 
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdfData Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
Data Modeling - Entity Relationship Diagrams-1.pdf
 
ICSE English Language Class X Handwritten Notes
ICSE English Language Class X Handwritten NotesICSE English Language Class X Handwritten Notes
ICSE English Language Class X Handwritten Notes
 
11 CI SINIF SINAQLARI - 10-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 10-2023-Aynura-Hamidova.pdf11 CI SINIF SINAQLARI - 10-2023-Aynura-Hamidova.pdf
11 CI SINIF SINAQLARI - 10-2023-Aynura-Hamidova.pdf
 
ICSE English Literature Class X Handwritten Notes
ICSE English Literature Class X Handwritten NotesICSE English Literature Class X Handwritten Notes
ICSE English Literature Class X Handwritten Notes
 
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
Ideotype concept and climate resilient crop varieties for future- Wheat, Rice...
 
Persuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of PersuasionPersuasive Speaking and Means of Persuasion
Persuasive Speaking and Means of Persuasion
 

EVS-Class-5 DPP Talent Search Examinations

  • 1. [2] Each question has four alternatives marked (A), (B), (C) and (D), but only one of these alternatives is the correct answer. Find the correct answer. 1. Some fruits are famous for their specific use. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Lemons (i) juices (b) Bananas (ii) pickles (c) Apples (iii) milk-shakes (d) Mangoes (iv) fruit-chat (e) Oranges (v) jams (A) (a) - iv, (b) - iii, (c) - v, (d) - i, (e) - ii (B) (a) - ii, (b) - iv, (c) - v, (d) - iii, (e) - i (C) (a) - ii, (b) - iv, (c) - iii, (d) - v, (e) - i (D) (a) - i, (b) - iv, (c) - ii, (d) - v, (e) - iii 2. Blood has four main constituents and each constituent performs specific function. One of the constituents of blood is the main medium of transportation of carbon dioxide, dissolved in it as carbonates. The name of this constituent of the blood is (A) red blood cells (B) white blood cells (C) blood platelets (D) blood plasma 3. International Red Cross or Red Crescent Movement is an international humanitarian movement which was founded by Henry Dunant in 1863 in Geneva in Switzerland. The aims of this movement are to protect human life and health, to ensure respect for all human beings and to prevent and alleviate human sufferings, without any discrimination based on nationality, race, sex, religious beliefs or political opinions. Red Cross is a private humanitarian institution. The birthday of its founder, Henry Dunant, is observed as Red Cross Day. This is observed on (A) 8th of May (B) 8th of September (C) 24th of October (D) 10th of December
  • 2. [3] 4. We eat different parts of different plants, as food. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Almond (i) flower (b) Coconut (ii) stem (c) Cloves (iii) seed (d) Potato (iv) root (e) Carrot (v) fruit (A) (a) - v, (b) - iii, (c) - i, (d) - iv, (e) - ii (B) (a) - iii, (b) - v, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv (C) (a) - iii, (b) - v, (c) - ii, (d) - i, (e) - iv (D) (a) - v, (b) - iii, (c) - i, (d) - ii, (e) - iv 5. Plumage, trunk, pouch, hump and hoof are associated, in proper order, with which of the following ? (A) Ostrich, elephant, kangaroo, bull, horse (B) Peacock, elephant, ostrich, camel, horse (C) Peacock, elephant, kangaroo, camel, horse (D) Peacock, elephant, monkey, camel, horse 6. Coffee is enjoyed by the people all over the world. It has refreshing effect. Maximum coffee comes from Brazil. The coffee we use comes from which part of the plant ? (A) Root (B) Flower (C) Fruit (D) Seed 7. Which one of the following rivers is different from the other three ? (A) Krishna (B) Godavari (C) Narmada (D) Mahanadi
  • 3. [4] 8. Main systems of organs in our body are : Digestive System, Respiratory System, Circulatory System and Excretory System. The names of the organs in these systems are written in the following crossword, either along vertical lines or along horizontal lines. Find the number of such words in the crossword. (A) 11 (B) 10 (C) 9 (D) 8 9. This temple is a fine example of Indian rock-cut architecture. It is the world’s largest monolithic structure, carved out from one rock. This was built in eighth century. It is estimated that about 2,00,000 tons of rock was scooped out over many years to construct this structure. This fine structure is famous as Kailash Temple and is located in (A) Konark in Orissa (B) Khajuraho in Madhya Pradesh (C) Bodh Gaya in Bihar (D) Ellora in Maharashtra 10. In which of the following cases work is said to be done ? (A) When a person is pushing a heavy but fixed stone (B) When a body is moving in a circular path with fixed speed such that at every point its kinetic energy remains same (C) When a cricket ball, moving along the field, stops after some time (D) Work is done in all the above cases 11. Tick-mark the incorrect statement. (A) Obesity is a kind of disease. (B) The deficiency of iron causes a disease, called goitre. (C) A balanced diet varies from person to person. (D) Water and fibre are very important part of the food, though these do not provide any energy.
  • 4. [5] 12. Which one of the following are not properly matched ? 13. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option, given below. Mosquitoes are found almost all over the ................ . There are many ................ of mosquitoes. The body of the mosquito can be divided into three parts – head, thorax and abdomen. The mouth is present in the ................ part of the head. The mosquito sucks blood from the human body with the help of tube-like structure called ................ . The mosquito has ................ pairs of legs on its ................ . (A) country, types, front, probosis, three, abdomen (B) world, species, upper, probosis, three, thorax (C) world, species, front, probosis, four, abdomen (D) world, species, front, probosis, three, thorax 14. Tick-mark the incorrect statement from the following. (A) Along with adding to our comforts, the progress in the means of transport has many disadvantages (B) Ships carrying oil are constantly polluting sea water, as oil leaking from ships mixes with water and cannot be separated out (C) Noise pollution disturbs our concentration in studies (D) Air pollution has a lot of harmful effects on our eyes
  • 5. [6] 15. Match the statements in Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Earthquakes (i) human sufferings (b) Floods (ii) loss of life and property (c) Natural calamities (iii) drought (d) Rains (iv) destruction of crops (A) (a) - ii, (b) - iv, (c) - i, (d) - iii (B) (a) - ii, (b) - iii, (c) - i, (d) - iv (C) (a) - ii, (b) - i, (c) - iv, (d) - iii (D) (a) - i, (b) - iv, (c) - ii, (d) - iii 16. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) Small intestine is longer than large intestine (B) For cutting and biting food, we use incisors (C) The food is properly digested in the stomach, from where it enters into the small intestine (D) In the lungs, the blood present in the capillaries absorbs oxygen from the air and releases carbon dioxide 17. White blood cells are constituents of blood. The main function of white blood cells is to (A) transport oxygen to different parts of the body (B) defend the body against infections and foreign bodies (C) form blood clots to stop excessive bleeding from the body (D) transport excretory product such as carbon dioxide, dissolved in it as carbonates 18. Shoot system of the plant does not include (A) leaves (B) flowers (C) stem (D) fruits
  • 6. [7] 19. Some numbers are associated with different parts of our body or working of the body. Match the given numbers in Column I with statements given in Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) 8 (i) Average temperature of a healthy person, in centigrade (b) 12 (ii) Number of heart-beats per second of a healthy adult (c) 24 (iii) Number of molar teeth (d) 37 (iv) Number of bones in the body of an adult (e) 76 (v) Number of incisors (f) 206 (vi) Number of bones in the chest of a person (A) (a) - iii, (b) - v, (c) - vi, (d) - i, (e) - ii, (f) - iv (B) (a) - v, (b) - iii, (c) - vi, (d) - i, (e) - ii, (f) - iv (C) (a) - vi, (b) - iii, (c) - v, (d) - ii, (e) - i, (f) - iv (D) (a) - v, (b) - vi, (c) - iii, (d) - i, (e) - ii, (f) - iv 20. Tick-mark() the incorrect statement from the following. (A) A body moving on a surface comes to stop due to friction. (B) The friction is less on a smooth surface, as compared to a rough surface. (C) A force can change the speed of a body but not the direction of its motion. (D) Our heart keeps on working even when we are asleep 21. Which one of the following statements is incorrect ? (A) In the lungs, the blood gets oxygenated and also deoxygenated (B) The function of the kidney is to filter the solid waste from the blood (C) The hair and mucus in the nose filter the air which we inhale through the nose (D) Chewing of food is done by the premolars and the molars
  • 7. [8] 22. In the crossword given below, types of plants and their parts are given either along horizontal or along vertical lines. How many such names are written in this crossword ? (A) 12 (B) 13 (C) 11 (D) 10 23. Which one of the following statements is not correct ? (A) The Rajya Sabha is a permanent house of the Parliament but the Lok Sabha is not a permanent house of the Parliament (B) The jurisdiction of a High Court is only that State in which it is located (C) India has 28 States and 7 Union Territories (D) The Prime Minister can be either a member of Rajya Sabha or a member of Lok Sabha 24. Jaundice is the disease which is due to the effect on liver by contaminated water and food. The main symptoms of jaundice are (A) frequent pain in stomach, frequent passing of stool (B) vomiting and loose motions (C) high and continuous fever, rising more in the evening (D) urine turns yellow, eyes and skin become yellow 25. Ghoomer is the folk dance of (A) Rajasthan (B) Gujarat (C) Maharastra (D) Madhya Pradesh
  • 8. [9] 26. Match the statements of Column I and Column II and tick-mark() the correct matching, given as one of the four alternatives A, B, C and D. Column I Column II (a) Bones (i) movement of bones (b) Food pipe (ii) ball and socket joint (c) Elbow (iii) involuntary muscle (d) Legs (iv) muscles (e) Arm and shoulder (v) voluntary muscle (f) Muscles (vi) hinge joint (A) (a) - iv, (b) - v, (c) - ii, (d) - iii, (e) - vi, (f) - i (B) (a) - iv, (b) - v, (c) - vi, (d) - ii, (e) - iii, (f) - i (C) (a) - iv, (b) - iii, (c) - ii, (d) - v, (e) - vi, (f) - i (D) (a) - iv, (b) - iii, (c) - vi, (d) - v, (e) - ii, (f) - i 27. Tick-mark the incorrect statement from the following. (A) Sunlight, air, water, land, etc. are called abiotic components of the environment (B) A person can donate 300 mL (milli litre) of blood, at a time (C) ORS stands for oral rehydration solution (D) People of all ages cannot donate blood 28. Which one of the following sanctuaries is located in Karnataka ? (A) Bandipur Wildlife/Bird Sanctuary (B) Kaziranga Wildlife Sanctuary (C) Madhumallai Wildlife/Bird Sanctuary (D) Periyar Sanctuary
  • 9. [10] 29. Fill in the blanks with proper words in the following paragraph and choose the correct option, given below. The Circulatory System consists of .............. and blood vessels. The blood vessels are tube-like ............ which carry blood. The blood vessels which carry the blood from the heart to the different parts of the body are called ............ and the blood vessels which collect the blood from different parts of the body and carry it to the heart are called ............ . The veins appear to be blue due to ............ dissolved in the blood flowing through them. (A) lungs, structures, arteries, veins, oxygen (B) heart, structures, veins, arteries, carbon dioxide (C) heart, structures, arteries, veins, carbon dioxide (D) heart, structures, arteries, veins, oxygen 30. Richter scale is used to measure (A) the amount of rainfall in an area (B) the intensity of cyclones or typhoons in coastal areas (C) the intensity of earthquakes (D) the intensity of tsunami 31. Which one of the following statements is not correct ? (A) Kanyakumari, famous for its Vivekananda Rock, is located in Kerala (B) In deserts, it is very hot during the day, but the nights are cool (C) Gangtok is the capital of Sikkim (D) Large part of Indira Gandhi Canal flows through Rajasthan 32. Minimum age for a citizen of India to become a member of the Rajya Sabha should be (A) 45 years (B) 35 years (C) 25 years (D) 21 years
  • 10. [11] 33. Tick-mark the incorrect statement from the following. (A) Stem of a plant can remain underground also (B) Stomata help the plants by giving out oxygen and taking in carbon dioxide from the environment (C) Seeds help the plants in the process of reproduction (D) The function of the cotyledon is to provide food to the young plant 34. Which one of the following diseases is not spread by housefly ? (A) Diarrhoea (B) Typhoid (C) Cholera (D) Malaria 35. Which of the following is not correct about machines ? (A) Machines make our work easier (B) With machines we can complete our work faster (C) We can get more work from machines by using less energy (D) A knife is also a machine 36. Microscope was invented by (A) Copernecus (B) Leeuwenhoek (C) Newton (D) none of these 37. Holding of General Elections is the (A) joint responsibility of the Election Commission and the President of India (B) joint responsibility of the Election Commission and the Government of India (C) responsibility of the Election Commission alone (D) responsibility of the Government of India alone 38. Which one of the following is not the neighbouring country of India ? (A) Mayanmar (B) Iran (C) Bhutan (D) Sri Lanka
  • 11. [12] 39. Which one of the following players has not won gold medal in shooting event at International level ? (A) Prakash Padukone (B) Abhinav Bindra (C) Tejswini Sawant (D) Manavjit Singh 40. Indian National Congress (popularly known as Congress Party) was founded by political thinkers including Dadabhai Naroji, Surendranath Banerjee, Mahadev Ranade, Allan Octavian Hume, etc. in the year (A) 1885 (B) 1876 (C) 1888 (D) 1875
  • 12. [13] ANSWERS CLASS V EVS (2010) 1 B 2 D 3 A 4 B 5 C 6 D 7 C 8 B 9 D 10 C 11 B 12 B 13 D 14 B 15 A 16 C 17 B 18 C 19 B 20 C 21 B 22 A 23 B 24 D 25 A 26 D 27 B 28 A 29 C 30 C 31 A 32 B 33 C 34 D 35 C 36 B 37 C 38 B 39 A 40 A