SlideShare a Scribd company logo

Hyrje në Psikologji.pptx

Psikologji

1 of 20
Download to read offline
HYRJE NЁ PSIKOLOGJI
Ushtrime
Çfarë studion PSIKOLOGJIA ?
■ Psikologjia përkufizohet si shkencë
empirike e cila merret me studimin e
sjelljes , kognicionit (njohjes) dhe
përjetimet personale .
■ Psikologjia studion: sjelljen dhe proceset
mendore.
HYRJE
■ Psikologjia është një lëndë e bukur dhe shumë kureshtare e kohës,
Herë –herë duket si një lëndë e vështirë dhe jo dashamirëse ,
por e vërteta është krejtësisht ndryshe në momentin që ndëgjohet dhe
studiohet.
Shek.XIX - Pavarsimi
■ Lind pyetja se çfarë e përbën jetën psikike ?
■ Në psikologji shqyrtohen në hollësi: dukurite psikike - proceset
psikike dhe gjendjet psikike ku do te flasim me vone .
■ Psikologjia si shkencë e re sot zë vend të rendëshishëm në jetën e
çdo individi , si dhe shumë e rëndësishme në mësimin e disiplinave
të shumta psikologjike
■ Sepse shumë studiues kanë bërë përpjekje të mëdha për të sqaruar
jo vetëm sjelljen e njeriut por edhe rolin e dinamikës njerëzore .
■ Psikologjia ne keto 20 vitet e fundit ofron ndihmën në aspketin e të
gjitha aktivitetve psiko-sociale .
■ Që të marim një përgjigje të plotë dhe të frytshme se çfarë studion
psikologjia, atehere duhet te shohim me kujdes një sërë dukurish që
ajo i mer si lëndë të parë
■ Dhe këto janë: Sjelljet që shfaq njeriu ,Veprimet që i kryen , atë që
thotë e që shkruan njeriu ,etj .
■ Kjo është një hapësirë e gjerë ku shihet reagimi i individit .
■ Sipas Terry Pejtijohn psikologjia - është shkencë
interesante që t’ju ndihmoj shumë në jëtën e juaj, që të
kuptoni sjelljet e juaja , por edhe të personave që
gjenden rreth jush .
■ Kurse lëndët e psikologjisë do t’ju lehtësojnë të kuptoni
më drejtë proceset njohëse si ; motivet, ndjenjat dhe
ndërveprimet sociale që ndikojnë në sjelljen e juaj dhe te
tjerëve .
Njohja me psikologjinë nuk do të thotë që na mundëson
të zgjidhim të gjitha problemet plotësisht , por do të na
mëndësojë që përmes informacioneve të marra nga kjo
disiplinë t’i zbusim , apo edhe ti eleminojmë problemet.
psikologjike .

Recommended

Mujohaskoviq psikologji-111219032414-phpapp01
Mujohaskoviq psikologji-111219032414-phpapp01Mujohaskoviq psikologji-111219032414-phpapp01
Mujohaskoviq psikologji-111219032414-phpapp01Ministry of Health
 
Psikologjia
PsikologjiaPsikologjia
PsikologjiaArbenng
 
Psikologji teste pranuese
Psikologji teste pranuesePsikologji teste pranuese
Psikologji teste pranueseArbenng
 
Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01
Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01
Psikologji pp-permbledhje-130709210646-phpapp01Arbenng
 
Psikologji pp-permbledhje
Psikologji pp-permbledhjePsikologji pp-permbledhje
Psikologji pp-permbledhjeArton Feta
 
Sociologjia - SlideShare
Sociologjia - SlideShareSociologjia - SlideShare
Sociologjia - SlideShareDoniza Maliqi
 
Llogjika.com - Mesime Psikologjike - Kapitulli 1
Llogjika.com - Mesime Psikologjike - Kapitulli 1Llogjika.com - Mesime Psikologjike - Kapitulli 1
Llogjika.com - Mesime Psikologjike - Kapitulli 1Gjeda Uku
 

More Related Content

Similar to Hyrje në Psikologji.pptx

Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Vilma Hoxha
 
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim SeminariGentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim SeminariGentrit Kastrati
 
Mendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitetolinuhi
 
Terapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeAnida Ago
 
Adem Demaqi ``Filozofia E Jetes``
Adem Demaqi ``Filozofia E Jetes``Adem Demaqi ``Filozofia E Jetes``
Adem Demaqi ``Filozofia E Jetes``Adriatik Rexha
 
Terapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeAnida Ago
 
Etika
EtikaEtika
EtikaXHERE
 
Shpirti - koncept
Shpirti - konceptShpirti - koncept
Shpirti - konceptali lacej
 
Udhëpërshkrim i vetës
Udhëpërshkrim i vetësUdhëpërshkrim i vetës
Udhëpërshkrim i vetësShpejtim Rudi
 
Psikologjia ligjore e krimit
Psikologjia ligjore e krimitPsikologjia ligjore e krimit
Psikologjia ligjore e krimitLavdrimi91
 
Psikologji Sociale
Psikologji SocialePsikologji Sociale
Psikologji SocialeAnida Ago
 
dukurit e vetedijes---psikologji 2016
dukurit e vetedijes---psikologji 2016dukurit e vetedijes---psikologji 2016
dukurit e vetedijes---psikologji 2016edmir alla
 
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)fatonbajrami1
 
Sjellje organizative
Sjellje organizativeSjellje organizative
Sjellje organizativeJozef Nokaj
 

Similar to Hyrje në Psikologji.pptx (20)

Filozofia
FilozofiaFilozofia
Filozofia
 
Vetë kontrolli, dhe interferimi social
Vetë kontrolli, dhe interferimi socialVetë kontrolli, dhe interferimi social
Vetë kontrolli, dhe interferimi social
 
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
Filozofia e edukimit(teme mikroteze)
 
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim SeminariGentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari
Gentrit Kastrati,Motivacionet,Punim Seminari
 
Mendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne AntikitetMendimi filozofik ne Antikitet
Mendimi filozofik ne Antikitet
 
Terapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemike
 
Dr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetit
Dr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetitDr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetit
Dr Hysni Aliu , Finlande. Qrregullimet e personalitetit
 
Adem Demaqi ``Filozofia E Jetes``
Adem Demaqi ``Filozofia E Jetes``Adem Demaqi ``Filozofia E Jetes``
Adem Demaqi ``Filozofia E Jetes``
 
Terapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemike
 
Etika
EtikaEtika
Etika
 
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
ZHVILLIMI I FEMIJES !!!!
 
Shpirti - koncept
Shpirti - konceptShpirti - koncept
Shpirti - koncept
 
Struktura e personalitetit
Struktura e personalitetitStruktura e personalitetit
Struktura e personalitetit
 
Geshtaltizmi
GeshtaltizmiGeshtaltizmi
Geshtaltizmi
 
Udhëpërshkrim i vetës
Udhëpërshkrim i vetësUdhëpërshkrim i vetës
Udhëpërshkrim i vetës
 
Psikologjia ligjore e krimit
Psikologjia ligjore e krimitPsikologjia ligjore e krimit
Psikologjia ligjore e krimit
 
Psikologji Sociale
Psikologji SocialePsikologji Sociale
Psikologji Sociale
 
dukurit e vetedijes---psikologji 2016
dukurit e vetedijes---psikologji 2016dukurit e vetedijes---psikologji 2016
dukurit e vetedijes---psikologji 2016
 
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)
SJELLJA ORGANIZATIVE - Dr. Berim Ramosaj (Pyetjet e provimeve)
 
Sjellje organizative
Sjellje organizativeSjellje organizative
Sjellje organizative
 

Hyrje në Psikologji.pptx

 • 3. ■ Psikologjia përkufizohet si shkencë empirike e cila merret me studimin e sjelljes , kognicionit (njohjes) dhe përjetimet personale . ■ Psikologjia studion: sjelljen dhe proceset mendore.
 • 4. HYRJE ■ Psikologjia është një lëndë e bukur dhe shumë kureshtare e kohës, Herë –herë duket si një lëndë e vështirë dhe jo dashamirëse , por e vërteta është krejtësisht ndryshe në momentin që ndëgjohet dhe studiohet. Shek.XIX - Pavarsimi ■ Lind pyetja se çfarë e përbën jetën psikike ? ■ Në psikologji shqyrtohen në hollësi: dukurite psikike - proceset psikike dhe gjendjet psikike ku do te flasim me vone .
 • 5. ■ Psikologjia si shkencë e re sot zë vend të rendëshishëm në jetën e çdo individi , si dhe shumë e rëndësishme në mësimin e disiplinave të shumta psikologjike ■ Sepse shumë studiues kanë bërë përpjekje të mëdha për të sqaruar jo vetëm sjelljen e njeriut por edhe rolin e dinamikës njerëzore . ■ Psikologjia ne keto 20 vitet e fundit ofron ndihmën në aspketin e të gjitha aktivitetve psiko-sociale . ■ Që të marim një përgjigje të plotë dhe të frytshme se çfarë studion psikologjia, atehere duhet te shohim me kujdes një sërë dukurish që ajo i mer si lëndë të parë ■ Dhe këto janë: Sjelljet që shfaq njeriu ,Veprimet që i kryen , atë që thotë e që shkruan njeriu ,etj . ■ Kjo është një hapësirë e gjerë ku shihet reagimi i individit .
 • 6. ■ Sipas Terry Pejtijohn psikologjia - është shkencë interesante që t’ju ndihmoj shumë në jëtën e juaj, që të kuptoni sjelljet e juaja , por edhe të personave që gjenden rreth jush . ■ Kurse lëndët e psikologjisë do t’ju lehtësojnë të kuptoni më drejtë proceset njohëse si ; motivet, ndjenjat dhe ndërveprimet sociale që ndikojnë në sjelljen e juaj dhe te tjerëve . Njohja me psikologjinë nuk do të thotë që na mundëson të zgjidhim të gjitha problemet plotësisht , por do të na mëndësojë që përmes informacioneve të marra nga kjo disiplinë t’i zbusim , apo edhe ti eleminojmë problemet. psikologjike .
 • 7. ■ Psikologjia na ndihmon të marim vendime më të prera lidhur me veprimet tona, të ndjehemi më mirë dhe ti përshtatemi më me sukses situatave të ndryshme që na paraqiten gjatë rrugës tonë të zhvillimit . ■ Psikologjia nga fushëveprimi i filozofisë ka evoluar në disiplina të shumëllojshme shkencore si” me lëndën , metodat , detyrat dhe qëlimet e veta të studimit. Sot ka një numër të madh tirazhesh botimi të veprave psikologjike që e bën edhe më magjepse shkencën e saj tek të gjitha moshat dhe struktura sociale .
 • 8. Tjeter çka na mundëson shkenca e Psikologjisë ? Na mundeson: � T’i njohim njerëzit, � Të njohim vetveten dhe jetën në përgjithësi, � Na tregon rrugën se si të veprojmë në situata të ndryshme, � T’i evitojmë të metat dhe t’i zbatojmë cilësitë pozitive, � Na tregon rrugën e formimit të vetive psikike të personalitetit dhe shume shume zhvillime me rëndësi në aktivitetin tonë jetësorë.
 • 9. Historiku i shkurtër i zhvillimit Psik. ⚫ Mendimet e para i gjejmë: sidomos ato filozofike të njohura greke : Platoni ,Sokrati , Demokriti , Hipokrati dhe Aristoteli , Dekarti-Xhon Lloku. Letërsi gojore, religjionet e vjetra dhe pikëpamjet e para filozofike tek grekët e lashtë. ⚫ Demokriti – “shpirti është me natyrë materiale dhe si e tillë ai nuk është i përhershëm” ⚫ Sipas tij shpirti është I përbërë prej grimcave të imëta të atomeve dhe se koka e njeriut është përgjegjëse për të menduarit . ⚫ Platoni – “ shpirti është i natyrës ideale dhe nuk zhduket, është i përhershëm ” sipas tij shpirti dhe trupi janë dy substanca të ndara . ⚫ Aristoteli – “ ekzistojnë tre lloj shpirtrash: shpirti vegjetativ, animal dhe racional” ⚫ Vegjatativ – botën bimore ⚫ Shpirtin animal – ndjesor që kanë vetëm kafshët ⚫ Shpirtin intelektual – logjik – racional që kanë njerëzit
 • 10. Për veq tjerash, psikologjia synon të kuptojë sjelljen përmes plotësimit të 4 (katër) qëllimeve bazë ; ⚫ Përshkrimit ⚫ Parashikimit ⚫ Kontrollit dhe ⚫ Shpjegimit Qëllimet e Psikologjisë
 • 11. � Përshkrimi – i ndihmon psikologët të kuptojnë modelet bazë të sjelljes. Përshkrimi i sjelljes i lejon ata të zhvillojnë teoritë ose supozimet për sjelljen. Po ashtu i ndihmon për të mbushur boshllëqet rreth asaj që ne dimë për sjelljen. � Parashikimi – psikologët shpesh bëjnë parashikime për sjelljen. Psh. Kanë përshkruar shumë situata ku njerëzit shfaqin disa sjellje me qëllim që të ndodhë diçka e këndshme, ku këto ndodhi të këndshme mund të quhen shpërblime ose përforcime. � ( përforcimi i inkurajon njerëzit për të modifikuar sjelljen e tyre).
 • 12. � Kontrolli- psikologët mund të kontrollojnë sjelljen, ku sapo të arrijnë në përfundim se shpejtësia e një sjelljeje rritet pas një shpërblimi, jeni në gjendje të kontrolloni sjelljet duke i ndaluar shpërblimet. � Shpjegimi – përmes përshkrimit, parashikimit dhe kontrollit të sjelljes, ne depërtojmë te forcat që motivojnë njerëzit. Pastaj ne mund të fillojmë të shpjegojmë pse njerëzit përfshihen në sjellje të ndryshme.
 • 13. ⚫ Nga shembujt e më sipër mund të themi se psikologjia studion proceset psikike dhe sjelljen, ⚫ Kurse lënda e saj ka të bëjë me studimin e Dukurive psikike siç janë: ⚫ Proceset psikike ⚫ Gjendjet psikike ⚫ Cilesitë psikike ⚫ Të gjitha këto janë të lidhura ngushtë në mës vete psh . kur njeriu flet , ai njëkohësisht edhe mendon , kujtohet , e ka vëmendjen të përqëndruar , merr një qëndrim të caktuar me një fjalë përjeton tërë këtë situatë . ⚫ Mirëpo për ti kuptuar dukuritë psikike sidomos proceset psikike ato duhet analizuar ndaras nga njera tjetra.
 • 14. Proceset Psikike � Proceset njohëse � Proceset emocionale � Proceset motivuese � Proceset njohëse (kognitive)–janë ndijimet , perceptimet, të menduarit, të nxënit, kujtesa, harresa, imagjinata, inteligjenca, vëmendja.
 • 15. Proceset Emocionale � Kanë të bëjnë më mënyrën e ragimit të njeriut ndaj objekteve , ndaj gjësendeve ose ndaj përjetimeve të brendshme , me një fjalë kanë të bëjnë me llojet e ndyshimit të ndjenjave. Psh. � Gëzimi , dashuria ,frika � Zemërimi , xhelozia dhe � Pikëllimi,
 • 16. Proceset motivuese (konative ) � Kanë të bëjnë me vullnetin e njeriut , me aktivitetin dhe dëshirën për të arritur një qëllim të caktuar psh : � Studimi i një lënde si (psikologjia )-si motiv i këtij studimi është : � t’i ndihmojmë njerëzit , � të dimë të sillemi , � të edukojmë etj .
 • 17. Gjendjet psikike � Kur flasim për gjendjet psikike në radhë të parë mendojmë për dukuritë shpirtërore të cilat përcaktojnë rrjedhën , fuqinë dhe shpejtësinë e proceseve psikike. � Në gjendjet psikike hyjne cilësitë më të qëndrushme të njeriut duke filluar nga Temperamenti, Karakteri, Aftesite , interesat nevojat dhe qëndrimet .
 • 18. � Në ç’grup shkencash bën pjesë psikologjia ? � Ajo njëkohësisht është shkencë shoqërore, meqë studion aktivitetin e njeriut në rrethana të ndryshme historike, por edhe shkencë natyrore, ngase studion njeriun i cili i përket natyrës. � Të flasësh për mardhëniet e psikologjisë me shkencat shoqërore; � me pedagogjinë, me sociologjinë, me historinë, me linguistikën me antroplogjinë etj. Dmth.mund të konstatojmë se njeriu, si qenie shoqërore qëllimet e veta i realizon nëpërmjet aktivitetit në kushte konkrete shoqërore. Psikologjia dhe shkencat tjera
 • 19. � Ndërkaq kur është fjala për raportin e psikologjisë me shkencat natyrore: � me anatominë, fiziologjinë, gjenetikën,etj., duhet thënë se me to këmbehen informata për rëndësinë e bazës materiale në jetën psikike të njeriut. � Po ashtu rëndësi të veçantë për psikologjinë kanë edhe disiplinat filozofike: � Logjika, etika, estetika. Pa njohjen e këtyre disiplinave është e pamundshme të çmohet plotësisht rëndësia dhe zhvillimi i problemeve psikike në të kaluarën edhe sot.