SlideShare a Scribd company logo

Karcinomat e pankreasit

Disa informata te pergjithshme rreth kancerit te pankreasit

1 of 15
Download to read offline
Karcinomat e pankreasit
Punoi :
Donjet BISLIMI
Epidemiologjia dhe patogjeneza
• Tipi më i shpeshtë (95% të rasteve) i kancerit
të pankreasit është adenokarcinoma ndërsa
format tjera përbëjne vetëm 5% të rasteve.
• Karcinomat e pankreasit janë mjaftë të
shpeshta
• Në Europë dhe SHBA kanë incidence dhe
mortalitet 10/100.000 banorë.
• Incidenca më e shpeshtë haset të mosha 60-
80 vjeqare.
• Para moshës 40 vjeqare paraqitet mjaftë
rrallë, 2/100.000 banorë.
• Raporti: 1.5 meshkuj : 1 femër
• Te meshkujt është shkaktari I katërt I vdekjes
nga kanceri, pas kancerit të mushkërive,
prostatës dhe kancerit kolorektal.
• Te femrat është shkaktari i pestë I vdekjës nga
kanceri.
Karcinomat e pankreasit
• Faktorët e rrezikut janë shumë, por në rend të
parë:
• Ushqimet e pasura me yndyra shtazore,
• Duhanpirja,
• Pankreatiti kronik,
• Kolangiti sklerotizues primar,
• Anamneza pozitive në familje dhe
• Diabeti mellit.
Ad

Recommended

Kanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKlevi Hoxha
 
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorBiologji kanceri forme e rebelimit qelizor
Biologji kanceri forme e rebelimit qelizorsindi idnis
 
Biologjia
BiologjiaBiologjia
Biologjianida63
 

More Related Content

What's hot

Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Peci Ademaj
 
Projekt biologji
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji Xhoana Pepa
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor D. Sh
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritM.Selimi90
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjiritMuhamed01
 
Projekt biologji xc
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xcGoogle
 
Kanceri i qafës së mitrës
Kanceri i qafës së mitrësKanceri i qafës së mitrës
Kanceri i qafës së mitrësAda Mehmeti
 
Menorrhagjia
MenorrhagjiaMenorrhagjia
MenorrhagjiaAnida Ago
 

What's hot (12)

Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..Projekt.docx 2..
Projekt.docx 2..
 
Projekt biologji
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji
 
Kanceri
Kanceri Kanceri
Kanceri
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
 
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
Kanceri nje forme e rebelimit qelizor
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
 
Kanceri dhe gjenetika
Kanceri dhe gjenetikaKanceri dhe gjenetika
Kanceri dhe gjenetika
 
Esi kancer
Esi kancerEsi kancer
Esi kancer
 
Kanceri i gjirit
Kanceri i gjiritKanceri i gjirit
Kanceri i gjirit
 
Projekt biologji xc
Projekt biologji xcProjekt biologji xc
Projekt biologji xc
 
Kanceri i qafës së mitrës
Kanceri i qafës së mitrësKanceri i qafës së mitrës
Kanceri i qafës së mitrës
 
Menorrhagjia
MenorrhagjiaMenorrhagjia
Menorrhagjia
 

Viewers also liked

Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Semundjet gjenetike
Semundjet gjenetikeSemundjet gjenetike
Semundjet gjenetike280137
 
prostate cancer
prostate cancerprostate cancer
prostate cancermierve
 
Sindrom nefrotik
Sindrom nefrotikSindrom nefrotik
Sindrom nefrotikMayah M4y
 
Infarkti i miokardit
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokarditMentor Toli
 
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësDriton Baloku
 
Miokard infarkti (Myocardia infarctus)
Miokard infarkti (Myocardia infarctus)Miokard infarkti (Myocardia infarctus)
Miokard infarkti (Myocardia infarctus)Samir Ekberov
 
Endokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe NefrologjiEndokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe NefrologjiNezhla Shabani
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikeDajana Gjini
 
DISKRIMINIMI
DISKRIMINIMIDISKRIMINIMI
DISKRIMINIMIberdufi
 
Turbekulozi Pulmonar!
Turbekulozi Pulmonar!Turbekulozi Pulmonar!
Turbekulozi Pulmonar!Ardit Kote
 

Viewers also liked (16)

Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Semundjet gjenetike
Semundjet gjenetikeSemundjet gjenetike
Semundjet gjenetike
 
prostate cancer
prostate cancerprostate cancer
prostate cancer
 
Diabetes Mellitus
Diabetes MellitusDiabetes Mellitus
Diabetes Mellitus
 
Diabetes mellitus
Diabetes mellitusDiabetes mellitus
Diabetes mellitus
 
Shtypja e gjakut
Shtypja e gjakut Shtypja e gjakut
Shtypja e gjakut
 
Sindrom nefrotik
Sindrom nefrotikSindrom nefrotik
Sindrom nefrotik
 
Infarkti i miokardit
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokardit
 
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
 
Miokard infarkti (Myocardia infarctus)
Miokard infarkti (Myocardia infarctus)Miokard infarkti (Myocardia infarctus)
Miokard infarkti (Myocardia infarctus)
 
Endokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe NefrologjiEndokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe Nefrologji
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
DISKRIMINIMI
DISKRIMINIMIDISKRIMINIMI
DISKRIMINIMI
 
Turbekulozi Pulmonar!
Turbekulozi Pulmonar!Turbekulozi Pulmonar!
Turbekulozi Pulmonar!
 
Sindrom Nefrotik
Sindrom NefrotikSindrom Nefrotik
Sindrom Nefrotik
 

Karcinomat e pankreasit

 • 1. Karcinomat e pankreasit Punoi : Donjet BISLIMI
 • 2. Epidemiologjia dhe patogjeneza • Tipi më i shpeshtë (95% të rasteve) i kancerit të pankreasit është adenokarcinoma ndërsa format tjera përbëjne vetëm 5% të rasteve.
 • 3. • Karcinomat e pankreasit janë mjaftë të shpeshta • Në Europë dhe SHBA kanë incidence dhe mortalitet 10/100.000 banorë. • Incidenca më e shpeshtë haset të mosha 60- 80 vjeqare. • Para moshës 40 vjeqare paraqitet mjaftë rrallë, 2/100.000 banorë. • Raporti: 1.5 meshkuj : 1 femër
 • 4. • Te meshkujt është shkaktari I katërt I vdekjes nga kanceri, pas kancerit të mushkërive, prostatës dhe kancerit kolorektal. • Te femrat është shkaktari i pestë I vdekjës nga kanceri.
 • 6. • Faktorët e rrezikut janë shumë, por në rend të parë: • Ushqimet e pasura me yndyra shtazore, • Duhanpirja, • Pankreatiti kronik, • Kolangiti sklerotizues primar, • Anamneza pozitive në familje dhe • Diabeti mellit.
 • 7. Pasqyra klinike • Zverdhja e lëkures dhe syve • Humbja e peshës pa arsyje • Dhimbja epigastrike me shtrirje nga shpina • Steatorea dhe • hiperglikemia
 • 9. Diagnostikimi • Anamneza e mirë, • Egzaminimi klinik, • Laboratori biokimik i mëlqisë, • Markeri tumoral CA19-9, • Ultratingulli dhe • CT e barkut • Biopsia – diagnoza përfundimtare
 • 10. Trajtimi • Te 15-20% të pacientëve, ku tumori nuk kalon pankreasin dhe nuk infiltron arterien mezenterike superiore – vlerësohet si i operueshëm.
 • 11. • Te terapia joresektabile, jepet terapia simptomatike, vendosja e stentit biliar me ERCP, bajpasi biliar apo edhe gastrik te infiltrimet e duodenit. • Për kimioterapi, jepet Gemcitabina e vetme ose ne kombinim me Kapecitabinën.
 • 12. Prognoza • Për pacientët e trajtuar me operim resektabil, mbijetes 5-vjeqare është 10-20% • Për pacientët e tjerë, ajo është 8-12 muaj.
 • 13. • …..Në këtë moment, I shtrirë në shtratin e spitalit dhe duke kujtuar gjithë jetën time, po vërej se të gjitha lëvdatat dhe pasuritë për të cilat isha aq krenar, janë bërë të pakuptimta përballë vdekjes që është në prag….. • …..Paratë që kam fituar nuk mund ti marr me vete, me vete mund ti marr vetëm kujtimet të përforcuara nga dashuria….. • …..Kjo është pasuria e vërtetë që do të të ndjekë, do të të shoqërojë, do të të japë forcën dhe dritën për të ecur përpara, andaj, kthejeni në pasuri dashurinë për familjen tuaj, dashurinë për bashkëshorten/in, dashurinë për miqtë. DUAJINI Të TJERëT….. • STIV JOBS –NJERIU QE PUSHTOJ BOTEN
 • 14. Referencat: • Onkologjia – Xhavit Bicaj, Ramë Miftari • www.wikipedia.org • www.medscape.com • www.google.com