SlideShare a Scribd company logo

Diabetes Mellitus

Diabeti Mellitus

1 of 27
Download to read offline
Universitet i Prishtinës
“Hasan Prishtina”
Fakulteti i Mjekësisë
Punim seminarik nga lënda Farmakologji me
Toksikologji
Tema: Barnat për trajtimin e diabetit
Mentori: Prof.Dr.Shaip Krasniqi
Studentët: Valon BELLANICA, Donjet BISLIMI
Prishtinë/2015
Diabetus mellitus(sëmundja e sheqerit)
I.Disa të dhëna për diabetin
Diabeti mellitus është një sëmundje që përfshin një
grup heterogjen të çrregullimeve metabolike të
karakterizuara me hiperglikemi.
Kemi dy lloje të diabetus mellitus :
• Diabetus mellitus tip 1 (insulin vartës) tek të cilët
kemi të bëjmë me mungesë absolute të insulinës.
• Diabetus mellitus tip 2 (jo-insulin vartës) tek të
cilët kemi të bëjmë me mungesë relative të
insulinës dhe rezistencë të organeve të cakut
ndaj insulinës.
Karakteristikat dalluese në mes DM tip 1 dhe DM tip
2
Karakteristika DM tip 1 DM tip 2
Mosha e fillimit Fëmijëri apo adoleshencë >40 vjeç
Shpejtësia e shfaqjes Befas Gradual
Historia familjare Negative Pozitive
Konstitucioni I trupit Astenikët Obez apo histori për obezitet
Sindroma metabolike Jo Po
Autoantitrupat Prezentë Rrallë
Simptomat Poliuria, Polidipsia, Polifagia
dhe humje e peshes trupore
Shpesh asimptomatik
Ketonet në momentin e
diagnostifikimit
Prezente Jo
Komplikimet akute Ketoacidozë diabetike Rrallë
Komplikimet mikrovaskulare
në momentin e diag.
Rrallë Të rëndomta
Komplikimet makrovaskulare
në momntin e diag.
Rrallë Të rëndomta
II.Patogjeneza e diabetit
Diabeti tip 1 është sëmundje autoimune e cila
karakterizohet nga shkatërrimi progresiv I qel. β
e cila çon në mungesë të plotë të insulinës.
Diabeti tip 2 nuk ka problem autoimun në bazë.
Tiparet karakteristike janë rezistenca insulinike
dhe çregullimi I funksionit të qel. β që rezulton
me mungesë të pjesshme të insulinës.
III.Veçoritë klinike të diabetit
Diagnoza e diabetit duhet të dyshohet në prani të
shenjave të mëposhtme klinike:
• Polidipsisë
• Poliurisë
• Lodhje
• Polifagi
• Rënie në peshë
• Mbyllje me vështirësi e plagëve
• Turbullimin e pamjes
• Shpeshtim të infekioneve, sidomos të atyre të
shkaktuar nga mykozat

Recommended

diabeti mellitus s. r.
diabeti mellitus s. r.diabeti mellitus s. r.
diabeti mellitus s. r.Sunilda Rexhaj
 
Farm e pergj ok
Farm e pergj okFarm e pergj ok
Farm e pergj okMedShqip
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
 
Sistemet ekonomike
Sistemet ekonomikeSistemet ekonomike
Sistemet ekonomikeVeronSaa
 
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEPOLIMERET NE JETEN E PERDITSHME
POLIMERET NE JETEN E PERDITSHMEKleaHaka
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitRamiz Ilazi
 

More Related Content

What's hot

What's hot (20)

Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Projekt letersi
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersi
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Derivati dhe zbatimet
Derivati dhe zbatimet Derivati dhe zbatimet
Derivati dhe zbatimet
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Intenziteti i fushes elektrike
Intenziteti i fushes elektrikeIntenziteti i fushes elektrike
Intenziteti i fushes elektrike
 
SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
 
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
 
Teoremat e rrethit
Teoremat e rrethitTeoremat e rrethit
Teoremat e rrethit
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
 
Kanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizorKanceri,forme e rebelimit qelizor
Kanceri,forme e rebelimit qelizor
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Zbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatimZbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatim
 
Truri i njeriut ne teresi
Truri i njeriut ne teresiTruri i njeriut ne teresi
Truri i njeriut ne teresi
 
Plan ditor
Plan ditor Plan ditor
Plan ditor
 
Forcat e fërkimit-Francika Qerimi
Forcat e fërkimit-Francika QerimiForcat e fërkimit-Francika Qerimi
Forcat e fërkimit-Francika Qerimi
 

Viewers also liked

Faqja e pare
Faqja e pareFaqja e pare
Faqja e pareoshlani
 
Karcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasitKarcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasitDonjet Bislimi
 
Ferrari Marka Simbol (Teme Diplome)
Ferrari Marka Simbol (Teme Diplome)Ferrari Marka Simbol (Teme Diplome)
Ferrari Marka Simbol (Teme Diplome)KetiGjipali
 
Struktura e punimit te diplomes
Struktura e punimit te diplomesStruktura e punimit te diplomes
Struktura e punimit te diplomesXh MedicalTeam
 

Viewers also liked (6)

Diabetes mellitus
Diabetes mellitusDiabetes mellitus
Diabetes mellitus
 
Faqja e pare
Faqja e pareFaqja e pare
Faqja e pare
 
Karcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasitKarcinomat e pankreasit
Karcinomat e pankreasit
 
Ferrari Marka Simbol (Teme Diplome)
Ferrari Marka Simbol (Teme Diplome)Ferrari Marka Simbol (Teme Diplome)
Ferrari Marka Simbol (Teme Diplome)
 
Projekt diplome
Projekt diplome Projekt diplome
Projekt diplome
 
Struktura e punimit te diplomes
Struktura e punimit te diplomesStruktura e punimit te diplomes
Struktura e punimit te diplomes
 

Similar to Diabetes Mellitus

Menaxhimi i hipoglikemis dhe hiperglikemis ne stomatologji
Menaxhimi i hipoglikemis dhe hiperglikemis ne stomatologjiMenaxhimi i hipoglikemis dhe hiperglikemis ne stomatologji
Menaxhimi i hipoglikemis dhe hiperglikemis ne stomatologjialban devaja
 
Trajtimi farmakologjik i swmundjeve reumatizmale shqip
Trajtimi farmakologjik i swmundjeve reumatizmale shqipTrajtimi farmakologjik i swmundjeve reumatizmale shqip
Trajtimi farmakologjik i swmundjeve reumatizmale shqipEnida Xhaferi
 
Endokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe NefrologjiEndokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe NefrologjiNezhla Shabani
 

Similar to Diabetes Mellitus (6)

Menaxhimi i hipoglikemis dhe hiperglikemis ne stomatologji
Menaxhimi i hipoglikemis dhe hiperglikemis ne stomatologjiMenaxhimi i hipoglikemis dhe hiperglikemis ne stomatologji
Menaxhimi i hipoglikemis dhe hiperglikemis ne stomatologji
 
Kapitulli i diabeti
Kapitulli i diabetiKapitulli i diabeti
Kapitulli i diabeti
 
Shtesa
ShtesaShtesa
Shtesa
 
Digoksina
DigoksinaDigoksina
Digoksina
 
Trajtimi farmakologjik i swmundjeve reumatizmale shqip
Trajtimi farmakologjik i swmundjeve reumatizmale shqipTrajtimi farmakologjik i swmundjeve reumatizmale shqip
Trajtimi farmakologjik i swmundjeve reumatizmale shqip
 
Endokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe NefrologjiEndokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe Nefrologji
 

Diabetes Mellitus

 • 1. Universitet i Prishtinës “Hasan Prishtina” Fakulteti i Mjekësisë Punim seminarik nga lënda Farmakologji me Toksikologji Tema: Barnat për trajtimin e diabetit Mentori: Prof.Dr.Shaip Krasniqi Studentët: Valon BELLANICA, Donjet BISLIMI Prishtinë/2015
 • 2. Diabetus mellitus(sëmundja e sheqerit) I.Disa të dhëna për diabetin Diabeti mellitus është një sëmundje që përfshin një grup heterogjen të çrregullimeve metabolike të karakterizuara me hiperglikemi.
 • 3. Kemi dy lloje të diabetus mellitus : • Diabetus mellitus tip 1 (insulin vartës) tek të cilët kemi të bëjmë me mungesë absolute të insulinës. • Diabetus mellitus tip 2 (jo-insulin vartës) tek të cilët kemi të bëjmë me mungesë relative të insulinës dhe rezistencë të organeve të cakut ndaj insulinës.
 • 4. Karakteristikat dalluese në mes DM tip 1 dhe DM tip 2 Karakteristika DM tip 1 DM tip 2 Mosha e fillimit Fëmijëri apo adoleshencë >40 vjeç Shpejtësia e shfaqjes Befas Gradual Historia familjare Negative Pozitive Konstitucioni I trupit Astenikët Obez apo histori për obezitet Sindroma metabolike Jo Po Autoantitrupat Prezentë Rrallë Simptomat Poliuria, Polidipsia, Polifagia dhe humje e peshes trupore Shpesh asimptomatik Ketonet në momentin e diagnostifikimit Prezente Jo Komplikimet akute Ketoacidozë diabetike Rrallë Komplikimet mikrovaskulare në momentin e diag. Rrallë Të rëndomta Komplikimet makrovaskulare në momntin e diag. Rrallë Të rëndomta
 • 5. II.Patogjeneza e diabetit Diabeti tip 1 është sëmundje autoimune e cila karakterizohet nga shkatërrimi progresiv I qel. β e cila çon në mungesë të plotë të insulinës. Diabeti tip 2 nuk ka problem autoimun në bazë. Tiparet karakteristike janë rezistenca insulinike dhe çregullimi I funksionit të qel. β që rezulton me mungesë të pjesshme të insulinës.
 • 6. III.Veçoritë klinike të diabetit Diagnoza e diabetit duhet të dyshohet në prani të shenjave të mëposhtme klinike: • Polidipsisë • Poliurisë • Lodhje • Polifagi • Rënie në peshë • Mbyllje me vështirësi e plagëve • Turbullimin e pamjes • Shpeshtim të infekioneve, sidomos të atyre të shkaktuar nga mykozat
 • 7. IV. Kriteret diagnostike të diabetit Kriteret e diagnozës Glicemi e dëmtuar (GDE) esëll ≥ 100 – 125 mg/dl (5.6 – 6.9 mmol/l) 2 orë pas glukozës < 140 mg/dl (7.8 mmol/l) Tolerancë e dëmtuar e glukozës (TDG) esëll < 126 mg/dl 2 orë pas glukozës ≥ 140 – 200 mg/dl (7.8 – 11.0 mmol/l) Diabet esëll ≥ 126 mg/dl (7.0 mmol/l) 2 orë pas glukozës ≥ 200 mg/dl (11.1 mmol/l) (GDE) dhe (TDG) = PREDIABET OGTT ((testi I ngarkesës orale me glukozë),75gr glukozë e tretur në 300ml ujë.
 • 8. Insulina dhe preparatet insulinike në terapi Struktura kimike, sinteza dhe lirimi I insulinës
 • 9. • Insulina është një proteinë e vogël prej 51 aminoacidesh e përbërë nga 2 zinxhirë të lidhur me dy ura disulfide. Në përbërjen e insulinës hyjnë një numër I madh aminoacidesh: acidi glutaminik, leicina, tirozina, cistina, prolina, fenilalanina, histidina, arginina, lizina etj. • Preproinsulina sintetizohet dhe eksportohet në retikulumin endoplazmatik, ku zbërthehet për të dhënë proinsulinën, e cila pastaj transportohet në Aparatin e Golxhit ku nën veprimin e konvertazave (prohormon konvertazat PC2 dhe PC3) në vendet hidrolizuese të proinsulinës, hidrolizohet në insulinë dhe në një segment rezidual të quajtur peptidi C.
 • 10. Lirimi I insulinës së bashku me peptidin C dhe pak proinsulinë bëhet nëpërmjet ekzocitozës të varur nga jonet e Ca. Pas lirimit insulina metabolizohet shpejtë dhe ka kohën e t1/2 rreth 5-10 min.
 • 11. Efektet fiziologjike dhe farmakologjike të insulinës 1)Efekti në metabolizmin e karbohidrateve 2)Efekti në metabolizmin e lipideve 3)Efekti në metabolizmin e proteinave
 • 12. Mekanizmi I veprimit • Insulina lidhet për një receptor I cili gjendet në sipërfaqe të qelizës. Ky receptor përbëhet nga dy subnjësi α të cilët përmbajnë vendin njohës për insulinën, dhe dy subnjësi β me pjesët jashtëqelizore, transmembranore dhe brendaqelizore. • Kompleksi receptor-insulin ndryshon strukturën membranore të qelizës që aktivizon cAMP-në. cAMP bënë “kaskada” përgjatë qelizës dhe aktivizon kinazën.Kinaza fosforilon enzimin glukogjensintetazën e cila bëhet metabolikisht aktive dhe ndihmon lidhjen e molekulave të glukozës që të formohen depo-molekulat e glukogjenit.
 • 13. Karakteristikat e preparateve insulinike Insulina nuk merret me anën e gojës sepse I nënshtrohet degradimit nga sistemi digjestiv, prandaj inslulina aplikohet parenteral. Doza e insulinës shprehet në njësi UI. Doza fillestare e insulinës është 0.2 UI/kg peshë trupore. Tek pacientët me DM tip 1 doza mesatare është 0.6- 0.7 UI/kg, ndërsa tek ata me DM tip 2 për shkak të rezistencës së indeve periferike ndaj insulinës, doza është rreth 2 UI/kg.
 • 14. Në bazë të shpejtësisë së fillimit të veprimit,pikut dhe kohëzgjatjes së veprimit preparatet insulinike ndahen në 4 grupe: 1) Preparatet me veprim rapid a) Lispro insulina b) Asart insulina c) Glulizin insulina
 • 15. • 2). Preparatet me veprim tё shkurtёr • 3). Preparatet me veprim mesatarisht tё shpejtё • 4). Preparatet me veprim tё gjatё • 5). Kombinimet e insulinave
 • 16. • Regjimet e trajtimit me insulin • Krahasuar me terapin standarde, komplikimet afatgjate tё diabetit mellitus (retinopatia, nefropatia, neuropatia) janё mё tё pakta.
 • 17. • Efektet anёsore tё insulinёs • Hipoglikemia ёshtё efekti anёsor mё I shpeshtё I insulinёs • Manifestohet me simptoma autonome- adrenergjike dhe me simptoma neuroglikopenike
 • 18. • Alergjia dhe rezistenca nё insulin • Alergjia nё insulin mund tё jetё nё formё reaksioni lёkuror • Si pasojё e formimit tё antitrupave ndaj insulinёs mund tё zhvillohet rezistenca nё insulin por shumё rrallё.
 • 19. • Lipodistrofia nё vendet e injektimit
 • 20. • Barnat antidiabetike orale • Barnat qe veprojnё pёr tё ngadalёsuar absorbimin e glukozёs nga zorra (inhibitorёt e alfa-glukozёs),
 • 22. • Meglitinidet • Nё kёtё grup tё barnave hynё Repaglinidi dhe Nateglinidi.
 • 23. • Agonistёt dhe imituesit e GLP-1 • Eksenatidi- vepron si agonist I plotё nё receptorёt human GLP-1. • Sitagliptina dhe vigladipina janё inhibitorё tё dipeptilpeptidazёs-4, janё barna qe pёrdoren pёr trajtimin e • Kunderindikacionet: • tek subjektet me insuficiencё renale tё moderuar ose tё rёndё • insuficiencё hepatike e moderuar ose e rёndё.
 • 24. • Sensitizuesit e insulinёs Tiazolidinedionet dhe biguanidet. • Tiazolidinedionet (glitazonet) • Troglitazoni, Rosiglitazoni dhe Pioglitazoni. • Efeket anёsor I tyre mund tё jetё shtimi nё peshё
 • 25. • Biguanidet- • Shёnjestra molekulare e tyre duhet tё jetё protein kinaza AMP-dependente (PKAMP) • Efektet anёsore tё tyre janё: diskomforti I lehtё gastrointestinal, acidoza laktike e cila ёshtё mё e rrezikshme etj.
 • 26. • Referencat: • • Farmakologjia mjekesore – Elton BAHTIRI • • http://www.pharmaks.com/fbk/endocrine • • htmhttp://www.shendetesia.gov.al/files/userfiles/Shendeti_Publik/ 2_2.pdf • • http://diabetes.diabetesjournals.org/content/51/suppl_3/S389.lon g • • http://www.fda.gov/downloads/drugs/guidancecomplianceregulato ryinformation/guidances/ucm071624.pdf • • Farmakologjia: Dr. Petrit Kokalari, Dr. Nexhmedin Misiri, Dr. Sezai Braho
 • 27. • Ju faleminderit per vemendjen….