Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
CASE STUDY :-
1. NATIONAL MUSEUM, NEW DELHI
ARCHITECT
GWYER COMMITTEE
SITE APPROACH :-
Central secretariat metro station
– 1.2 k.m.
Indira gandhi international
airport – 14.5 k.m.
New delhi ra...
GROUND FLOOR :-
N
Exhibition Spaces
Entrance Lobby
Auditorium
Library
Office
Corridor space
Central open space
Services
Ti...
FIRST FLOOR :-
Exhibition Spaces
Museum Institute
Corridor space
Central open space
Services
Toilets
Museum Shop
Ajanta Pa...
SECOND FLOOR :-
Conservation laborartory
• Exhibition halls are interconnected with
one anotherwith a center ciculation co...
• Artificial lighting is done with day light exhibits kept to
minimum.
• Natural lighting is only used in center circulati...
• Bronze gallery was articulated in a
different manner even the pillars were
used ad display of sculptures.
• Sitting area...
• Building is made using high
strength R.C.C. and red
sandstone.
• Temporary structures are
provided aroung the building.
...
DEMERITS :-
• Proper parking facility was not their for visitor, Achaelogical survey of India building was used for parkin...
THANKYOU
BY:- ARIJIT SARKAR AND DIVYA MISHRA
(3RD YEAR , B.ARCH , SMVDU)
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×
Upcoming SlideShare
Casestudy on National Gallery Of Modern Art , New Delhi
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

40

Share

Download to read offline

Casestudy on National Museum , New Delhi

Download to read offline

A SHORT CASE STUDY ON NATIONAL MUSEUM , NEW DELHI BY ARCHITECTURE STUDENTS OF SMVDU,KATRA

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Casestudy on National Museum , New Delhi

  1. 1. CASE STUDY :- 1. NATIONAL MUSEUM, NEW DELHI ARCHITECT GWYER COMMITTEE
  2. 2. SITE APPROACH :- Central secretariat metro station – 1.2 k.m. Indira gandhi international airport – 14.5 k.m. New delhi railway station – 3.8 k.m. Nearest stops :- National Museum bus stop SITE SURROUNDINGS :- EAST - VIGYAN BHWAN WEST - JJAWAHARLAL NEHRU BHAWAN NORTH – RAJPATH ROAD SOUTH – ARCHAELOGICAL SURVEY OF INDIA BUILDING SURROUNDINGS :- STONE SCULPTURES, PAINTINGS , BAGGAGE COUNTER, WORKSHOP, VEGETATION, WATER BODY etc. VEGETATION :- ASHOKA DEVDARU, MEETA NEEM, PALM etc.
  3. 3. GROUND FLOOR :- N Exhibition Spaces Entrance Lobby Auditorium Library Office Corridor space Central open space Services Ticketing Counter Toilets
  4. 4. FIRST FLOOR :- Exhibition Spaces Museum Institute Corridor space Central open space Services Toilets Museum Shop Ajanta Paintings Office of The D.G. Administrative Section
  5. 5. SECOND FLOOR :- Conservation laborartory • Exhibition halls are interconnected with one anotherwith a center ciculation court 6 m wide. • Separate entrance for VIP and physically handicapped is present. • Basement consist of AC plan room, staff cafeteria, workshop.
  6. 6. • Artificial lighting is done with day light exhibits kept to minimum. • Natural lighting is only used in center circulation court. • Well played with focused lights with the use of concave nd convex lense different places. • In jewellery section the gallery was dark and recessed pockets were made with minimal lighting. • The whole structure is based around the central rotunda which lits up the entire corridor.
  7. 7. • Bronze gallery was articulated in a different manner even the pillars were used ad display of sculptures. • Sitting area was well played with scio.
  8. 8. • Building is made using high strength R.C.C. and red sandstone. • Temporary structures are provided aroung the building. • Floor to floor height is approximately 4m. • All internal walls are painted according to the theme. • All floor finish are wooden,tiles and rubber flooring. • Museum shop and institute is an additional advantage. Auditorium:-
  9. 9. DEMERITS :- • Proper parking facility was not their for visitor, Achaelogical survey of India building was used for parking. • Only front façade was articulated , rear façade was only plastered. • Placement of toilet was not proper, entry was from the landing of staircase. • Fire exits were hidden and in case of emergency it is difficult to come out of the place.
  10. 10. THANKYOU BY:- ARIJIT SARKAR AND DIVYA MISHRA (3RD YEAR , B.ARCH , SMVDU)
  • YoniYeBro

    Aug. 13, 2021
  • AntonJoshil

    Jul. 24, 2021
  • LatishaAsrani

    Apr. 11, 2021
  • RahiRathod1

    Feb. 25, 2021
  • InsurRaman

    Feb. 14, 2021
  • AnjaliPradeep9

    Aug. 26, 2020
  • ManisekharThota

    Aug. 4, 2020
  • TsheringWangmo15

    Apr. 3, 2020
  • SheetalSuvarna2

    Mar. 6, 2020
  • MohammedSami58

    Mar. 4, 2020
  • SUJANMALAKAR1

    Jan. 10, 2020
  • ArbazSheikh2

    Jan. 4, 2020
  • NehaRauniyar3

    Dec. 25, 2019
  • DhanrajSalvi

    Dec. 19, 2019
  • ShwethaCKirigeri

    Nov. 2, 2019
  • JayantSaranTyagi

    Oct. 23, 2019
  • ManjariGupta16

    Aug. 23, 2019
  • SnehaDevaraj

    Aug. 12, 2019
  • RafielaJana

    Aug. 12, 2019
  • 67867898

    Apr. 29, 2019

A SHORT CASE STUDY ON NATIONAL MUSEUM , NEW DELHI BY ARCHITECTURE STUDENTS OF SMVDU,KATRA

Views

Total views

27,058

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

9

Actions

Downloads

1,887

Shares

0

Comments

0

Likes

40

×