Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

παρουσίαση 7ης ομάδας τελική διορθωμένη

1,729 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

παρουσίαση 7ης ομάδας τελική διορθωμένη

  1. 1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Κοκοτσάκης Γιώργος Ασημακόπουλος Κώστας Σχολικό έτος 2014 - 2015
  2. 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ; Πυρηνικά απόβλητα ονομάζονται τα άχρηστα προϊόντα πυρηνικών αντιδράσεων που προκαλεί ο άνθρωπος. Συνήθως τα πυρηνικά απόβλητα είναι προϊόντα της πυρηνικής σχάσης του ασταθούς ισότοπου του ουράνιου 235 (ουράνιο με μαζικό αριθμό 235) μιας πυρηνικής αντίδρασης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  3. 3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ; Τα πυρηνικά απόβλητα παράγονται από πυρηνικά προγράμματα κρατών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η απόρριψή τους γίνεται συνήθως σε προσωρινά μέρη φύλαξης στην επιφάνεια του εδάφους ή σε μικρό βάθος μέχρι να μειωθεί κάπως η θερμοκρασία και η ραδιενέργεια. Δεδομένου ότι τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν επικίνδυνα μέχρι και για ένα εκατομμύριο χρόνια, η ασφαλέστερη μακροχρόνια λύση θεωρείται η ταφή τους σε έρημους και υπόγειους χώρους, σε ακατοίκητες περιοχές. Ωστόσο, η ραδιενέργεια που παράγουν καταστρέφει πολλές μορφές ζωής, ενώ μπορεί να ρυπαίνει υπόγεια νερά τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί, με καταστροφικές συνέπειες για το τοπικό οικοσύστημα και τον ντόπιο πληθυσμό.
  4. 4. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Τα ραδιενεργά υλικά κρύβουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Ο κίνδυνος είναι υψηλός, αλλά όχι εκτεταμένος, σύμφωνα με τον Άλαν Μακ Ντόναλντ, του τομέα Οικονομικού Σχεδιασμού της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Όπως εξηγεί, «τα απόβλητα ενός χρόνου όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων του κόσμου αυτή τη στιγμή γεμίζουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου σε ύψος ενάμιση μέτρου.
  5. 5. Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, ωστόσο, υπάρχει μια πόλη η οποία επιθυμεί τα πυρηνικά απόβλητα! Πρόκειται για τη σουηδική Φόρσμαρκ, στα ανατολικά παράλια του Εστχάμαρ, την οποία οι επιστήμονες της σουηδικής Εταιρείας Πυρηνικών Καυσίμων και Διαχείρισης Πυρηνικών Αποβλήτων έχουν επιλέξει ως το ιδανικό σημείο για την ανέγερση μιας οριστικής «αποθήκης» ταφής των πυρηνικών αποβλήτων όλης της χώρας. Αυτό το έργο έχει και την πλειοψηφική υποστήριξη των πολιτών.
  6. 6. ΤΑΦΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Το επίδοξο σχέδιο βασίζεται στην τεχνική SKB-3: μια νέα και κατά τους ειδικούς ασφαλέστερη μέθοδο αποθήκευσης των αποθεμάτων χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων με τη βοήθεια σφραγισμένων χάλκινων κανίστρων που θα «φυτεύονται» και θα σφραγίζονται εκ νέου σε βάθος 500 μέτρων στην καρδιά του βραχώδους υποστρώματος του εδάφους. Το μυστικό κρύβεται σε ένα χάλκινο κυλινδρικό κάνιστρο στο οποίο θα εισάγονται και θα σφραγίζονται τα απόβλητα. Στη συνέχεια, αυτό θα μεταφέρεται στο υπόγειο τούνελ και θα τοποθετείται σε κατακόρυφη θέση που φέρει προστατευτική επίστρωση από πηλό μπεντονίτη. Χαρακτηριστικό του μπεντονίτη είναι ότι όταν έρχεται σε επαφή με υγρό διογκώνεται εμποδίζοντας τη διαρροή και την εισχώρηση ουσιών από και προς το εσωτερικό του.
  7. 7. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Την ανάγκη άμεσης διερεύνησης των αναφορών για παράνομη απόρριψη τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων στη Μεσόγειο επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS, σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία την οποία συνυπογράφουν πολλές ακόμα οργανώσεις και φορείς. Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS επικαλείται καταγγελίες της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Lagambiente, η οποία από το 1990 συντάσσει λίστες με πλοία που εξαφανίστηκαν έξω από την Ιταλία και την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν φορτία αποβλήτων που χάθηκαν την τελευταία 20ετία. Η οργάνωση εκτιμά πως περισσότερα από 637 «δηλητηριώδη» πλοία βρίσκονται σήμερα στο βυθό της Μεσόγειου, κάποια μάλιστα στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου.
  8. 8. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Σύμφωνα με μελέτες αμερικανών και ρώσων γιατρών (Βertrell-Yacovlοf) που δημοσιεύτηκαν το 2000 οι βιομηχανικές πυρηνικές δραστηριότητες και οι ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές προκάλεσαν μέχρι σήμερα παγκόσμια: 500 εκατομμύρια αποβολές. 5 εκατομμύρια θανάτους νεογέννητων. 376 εκατομμύρια καρκίνους. 235 εκατομμύρια γενετικές βλάβες. 587 εκατομμύρια τερατογενέσεις. 5 εκατομμύρια διανοητικές καθυστερήσεις. Συνολικά πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν, παραμορφώθηκαν ή αρρώστησαν μέχρι σήμερα από την πυρηνική τεχνολογία. Όλες οι δημογραφικές μελέτες πριν από 40 - 50 χρόνια προέβλεπαν ότι το 2000 ο πληθυσμός της γης θα ήταν 8 - 9 δισεκατομμύρια. Στην πραγματικότητα είμαστε 6,5 δισεκατομμύρια. Κάποιοι θριαμβολογούν για αυτή τη μείωση σαν νίκη της δημογραφικής τους τακτικής. Είναι έτσι; Κατά πόσο ευθύνεται για αυτή τη δημογραφική κάμψη η πυρηνική βιομηχανία;

×