Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Nacionalni park tara

963 views

Published on

Prezentacija Nacionalnog parka Tara

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Nacionalni park tara

  1. 1. Национални парк Тарa
  2. 2. Национални парк Тара обухвата површину од 22.000 ha на највишем делу планине Таре и налази се на територији општине Бајина Башта и Ужице, у западном делу Републике Србије. Тара, једна од најлепших планина у Србији, налази се у западној Србији, у близини Бајине Баште и изнад Перућачког језера на реци Дрини. На самој је граници са Босном и Херцеговином и удаљена је од Београда око 180 км. Просечна надморска висина је 1000-1200 м, а највиши врх Козји рид је на 1591 м.
  3. 3. На подлози од кречњака реке као што су Бели Рзав, Рача, Дервента су направиле дубоке клисуре и кањоне. Поред тога се јављају вртаче, пећине и увале. На тај начин су створена прибежишта у којима се све до данас очувао богат биљни и животињски свет. Велика хетерогеност рељефа, разноврсност геолошке подлоге, влажнија клима и топла кречњачка станишта, условили су стварање бројних шумских екосистема веома сложеног састава са великим бројем реликтних и ендемских врста које представљају праве природне вредности и реткости.
  4. 4. Најинтересантнији ендемореликтни представник националног парка Тара је Панчићева оморика која је на овој локацији све од Терцијара, коју је иначе пронашао и описао Јосиф Панчић. На Тари су присутни јела, смрча, бор, али и листопади као што су јасика, јавор, бреза, буква. На Тари је такође регистровано 53 врста сисара и 153 врста птица. Под посебном заштитом су медвед, дивокоза и срна. Тару је захватио велики пожар августа 2012. године, ватрена стихија је трајала деветнаест дана.[1] Изгорело је 170 хектара шуме.
  5. 5. Туристички центри Таре су Калуђерске баре и Митровац. Калуђерске баре су смештене на 1000 м надморске висина, на раскрсници путева према Бајиној Башти, Митровцу, Мокрој Гори и Кремнима. Митровац је једна од највећих висоравни на 1080 м и има велики број уређених спортских терена, са добрим условима за активан доживљај природе. Туристима су на располагању уређене пешачке стазе (10 км), а за спортисте и рекреативце ту је трим стаза (1,6 км), фудбалски терен, отворени терени за мале спортове и други садржаји. На надморској висини од 1000 м постоје ски стазе и два ски лифта, и то један за децу и почетнике дужине 150 м и други за скијаше рекреативце, дужине 450 м.
  6. 6. HVALA VAM ŠTO SE PRATILI OVU ANIMACIJU TARE!

×