GMS GRANDE PALLADIUM
The project took two-and-a-half years to construct and was ready in March 2010,
• Designed by Indian studio Malik Architecture• Six floors of office accommodation are raised onto a podium eight metres a...
MATERIAL• The GMS Grande Palladium building has a faceted exterior of tessellated glass and ridged aluminium.• Malik decid...
The suspended building volume negates the need for extraneous canopies, and the ubiquitousatrium has been replaced with fu...
The superstructure is composed entirely of steel with a 16.0m wide span central column gridproviding flexible workspace, w...
•The fragmented roof office of the client visually disconnects itself from the typical floors.•The office was placed on th...
The client and his son occupy suites at the two extremities of a cantilevered, north facing tubethat punctures the upper l...
North façade                                         West façadeThe North façade, as originally designed             The s...
RAJVI MANIAR 08-12BRINDA KENIA 08-35SANAM KALRA 08-40ANUSHKA NARAYAN 08-41ANIRUDH KHANDELWAL 08-45
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Grande palladium final
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Grande palladium final

638 views

Published on

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
638
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
45
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Grande palladium final

  1. 1. GMS GRANDE PALLADIUM
  2. 2. The project took two-and-a-half years to construct and was ready in March 2010,
  3. 3. • Designed by Indian studio Malik Architecture• Six floors of office accommodation are raised onto a podium eight metres above the ground,creating a terrace and thoroughfare at street level.• A pointed cantilever projects above an office block that is in between a corporate complex anda slum in Mumbai• Penthouse office suites for the client and his son are contained in the two uppermost floorsand within the narrow cantilevers.• A cafe, gym and members club are located on the podium floor, which can be accessed by carvia an external ramp.• Two basement floors provide car parking.
  4. 4. MATERIAL• The GMS Grande Palladium building has a faceted exterior of tessellated glass and ridged aluminium.• Malik decided to use Kalzip, a type of aluminium that has a seamless appearance, for the façade because oftwo reasons: because he wanted the building to seem monolithic or “constructed of the same material withminimum joints”; and because the corrugated metal allowed him to reference Dharavi, which he would drivepast on his way to the construction site.
  5. 5. The suspended building volume negates the need for extraneous canopies, and the ubiquitousatrium has been replaced with functionally scaled lobbies, that use space efficiently and visuallyinclude the landscaped podium and allow the eye to roam unfettered to the grass berm beyond.A common café is skinned with canted glass walls and an outdoor dining area allows inhabitantsto sit amidst the trees on the podium.
  6. 6. The superstructure is composed entirely of steel with a 16.0m wide span central column gridproviding flexible workspace, while deflected structural shear skins transmit cantilever loads tothe ground. The structural skins are expressed internally by recessing the internal membranesbetween the structural members.The four typical floors are designed to be leased out. Each floor has been divided into two wingswhich may be leased out independently with a common lobby space opening into independentreception areas. The two wings may be combined if desired to create a bigger office space byremoving the dividing wall between the wings.
  7. 7. •The fragmented roof office of the client visually disconnects itself from the typical floors.•The office was placed on the North end occupying two internally connected office floors.•A double height cut out in the floor plate visually connects the two levels together.•The sense of space and openness in this office space alludes to the old buildings of SouthMumbai with higher floor heights and double height spaces.•A projected roof on the East and West facade facilitates large floor to ceiling windows whichflood the interior with daylight.
  8. 8. The client and his son occupy suites at the two extremities of a cantilevered, north facing tubethat punctures the upper level and projects into space.Besides the regular municipal guidelines (height, setbacks, minimum landscaped area, etc.),there were not too many planning restrictions. We encountered stiff resistance from theplanning commission when we suggested the idea of the podium, but after numerous meetingsand thoroughly scrutinizing our justification of it being a new form of street interface thatoperated inclusively as well as the fact that it reduced the amount of built up mass at the lowerlevels of the property, thus allowing us to increase the landscape footprint at the street level.They allowed us to proceed as they were convinced that it would set a precedent forcommercial properties trying to establish a better urban connection.
  9. 9. North façade West façadeThe North façade, as originally designed The street facing West façade is clad withintruded into the setback line, however, the seamless corrugated aluminum broken byplanning commission allowed us to continue small sun shaded fenestrations. The south-with the original scheme when it was west sun in this part of the northernexplained that the North façade helped form hemisphere has the harshest glare, the sunan important visual connection between the shades therefore, have been designed tooffice spaces and the landscaped garden below project out on the south side to cut out theas well as facilitate the day lighting of interior glare. These projections rake back on the northspaces, thus reducing the use of artificial light. to maximize exposure to the cool northern light.In the absence of rigid planning restrictions wehave created a non-conformous building East façadewhere the volume is shaped by the diurnalcycles of the sun, an even distribution of floor The East façade is skinned with laminated glassarea and by the desire to visually lengthen the in order to suffuse the interior spaces withproportion of the structure. Material affixation natural light. On the upper floors the skin cantsand size and shape of fenestrations have been up, thereby opening the fenestrations moredecided by the orientation of the building. towards the northern direction. Similar to the fenestrations on the West Facade, these fenestrations are designed with raked back sun shades.
  10. 10. RAJVI MANIAR 08-12BRINDA KENIA 08-35SANAM KALRA 08-40ANUSHKA NARAYAN 08-41ANIRUDH KHANDELWAL 08-45

×