Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Näin pidät hyvän puheohjelman 101
Hyvän puheohjelman tekeminen on haastavaa eikä koskaan voi miellyttää kaikkia. Pyrimme k...
ja lisää slideihin (jos et osaa, autan mielelläni, mailia vain!) tai ainakin avaa tiedosto valmiiksi selaimeen
ennen esity...
7. Kysymystilanteissa pyydä tekniikkavänkäriä viemään mikrofoni yleisöön ja vastaa kysymyksiin napakasti
ja jaarittelematt...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ohje Desuconin ohjelmanpitäjälle

1,477 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Ohje Desuconin ohjelmanpitäjälle

  1. 1. Näin pidät hyvän puheohjelman 101 Hyvän puheohjelman tekeminen on haastavaa eikä koskaan voi miellyttää kaikkia. Pyrimme kuitenkin tarjoamaan mahdollisimman laadukasta ohjelmaa kaikille kävijöille ja siksi pyydän myös sinua, hyvä ohjelmanpitäjä, antamaan parhaan suorituksesi tapahtumalle. Tästä ohjeesta löydät hyviä ohjeita ohjelman pitämiseen. Suunnittelu 1. Aloita ohjelman suunnittelu ohjelmakuvauksesta, joka luo linjat ohjelmalle ja käsiteltävälle aihepiirille. Rajaa aiheesi tietylle katsojaryhmälle (esim. tietyn sarjan fanit, tiettyyn kohderyhmään kuuluvat, aloittelevat harrastajat jne). Pysy ohjelmakuvauksessa äläkä rönsyile liikaa. 2. Laita aiheeseen liittyviä ajatuksia ylös esim. Notepadiin tai perinteisesti paperille. Tee miellekarttoja, jäsentele ideoita luentorunkona, mieti syy-seuraussuheita, käsittele asiaa laajana kokonaisuutena. Kysy itseltäsi miksi, kuka, miten, koska ja mitä seurauksia tällä on/oli/voisi olla. Nämä ovat asioita, joita luentoa kuuntelemaan tulevat haluavat tietää. 3. Keskustele muiden ihmisten kanssa. Keskustelu voi liittyä suoraan aiheeseen tai voit kyselle muilta, tutuilta aiheesta kiinnostuneilta, esim. siitä, mitä he haluaisivat kuulla luennollasi. Mieti myös, mitä itse haluaisit aiheesta tietää, jos olisit vain vähän tai jonkin verran perehtynyt. Mene laatikon ulkopuolelle ja ajattele asioita monimuotoisesti. 4. Pyydä apua, jos jossain tökkii. Ohjelmavastaava auttaa hyvin mielellään ja antaa ideoitaja kysyy auttavia kysymyksiä. 5. Kirjoita ideasi fiksuun muotoon ja ala työstää luentoa. Tutki taustamateriaaleja, selaa kirjoja ja käytä Googlehakua monipuolisesti, jotta saat ohjelmaan paljon sellaista sisältöä, josta aiheesta tietäväkin yleisö löytää uutta pohdittavaa. 6. Katso sopivin väliajoin ohjelmakuvausta ja mieti, ovatko ideasi linjassa sen kanssa. Luentoslidet 1. Tee luentoa varten luentoslidet esim. MS Powerpointissa, Open Officen Impress-ohjelmalla, internetissä toimivalla Prezi-ohjelmalla, Macin Keynotella tai esim. Google mailin omalla ohjelmalla. Älä tee ohjelmaa pelkkänä tekstitiedostona. Noin 30-80 slideä (sisällön mukaan!) on hyvä määrä 75 minuutin ohjelmaan. Tee omat muistisääntösi (1 slide/45 sek vai 1 slide/1,5 min jne.). 2. Tee luentoslideistä selvä kokonaisuus, ryhmittele suuremmat aihealueet otsikoiden alle. Tämä tekee ohjelmasta helpon seurata ja helpottaa myös esiintymistä. Aiheesta aiheeseen kannattaa tehdä luonnollinen siirtymä. 3. Lisää aiheeseen liittyviä kuvia luentoslideille. Joskus kuva voi korvata pitkäkin pätkän tekstiä. 4. Käytä tekstiä hallitusti. Muutama rivi/slide saattaa riittää, puhu enemmin asia yleisölle. 5. Jos ja kun lisäät videota tai ääntä slideille, tee se mahdollisuuksien mukaan niin, että video on sisällytetty luentoon. Irrallaan olevien videoiden avaaminen on harmittavan kömpelöä ja vie hyvää luentoaikaa. Ota videot myös erillisinä tiedostoina mukaan. Jos käytät Youtubessa olevaa videotiedostoa, lataa se koneellesi
  2. 2. ja lisää slideihin (jos et osaa, autan mielelläni, mailia vain!) tai ainakin avaa tiedosto valmiiksi selaimeen ennen esityksen alkamista. 6. Luentoslidet voivat olla nättejäkin eli kannattaa käyttää esitysgrafiikkaa, esitysohjelman taustoja ja siirtymiä HILLITYSSÄ määrin. Luentoslidejen tulee olla helppoja seurata. 7. Pidä luentoslideistä useampia varmuuskopioita. Tee esityksestäsi myös .pdf-tiedosto. .pdf-tiedostot toimivat yleensä kaikilla tietokoneilla, joten jos esitystiedostosi on korruptoitunut, ainakin .pdf toimii eikä esitys mene pilalle. 8. Jos mahdollista, tarkasta slidejen toimivuus myös muilla koneilla kuin vain omallasi. 9. Lähetä valmiit luentoslidet turvaan ohjelmavastaavalle 10. Tuo slidet coniin joko muistitikulla, tallennettuna Dropboxiin, mailiin tai muuhun tallennusvälineeseen. (Tai kaikkiin vaihtoehtoihin!) Harjoittelu 1. Ohjelma kannattaa käydä ainakin kertaalleen läpi, jotta tiedät, kuinka paljon aikaa puhumiseen menee. Yleensä harjoituskerralla aikaa menee joko hieman enemmän tai hieman vähemmän, kuin varsinaiseen esitykseen. Varaudu tähän. 2. Käytä harjoittelussa apuna vaikka kaveriasi tai lähintä pehmolelua (jos et omista pehmolelua, käytä vaikka MAOLia tai kattilaa). jolle puhut asian läpi. 3. Toista harjoittelu niin monta kertaa, kuin uskot tarvitsevasi hyvän esityksen pitämiseen. 4. Älä kuitenkaan opettele tekstiä täysin ulkoa vaan jätä eläytyminen luentotilanteeseen. Esiintyminen 1. Rauhoitu ennen ohjelman alkamista ja käy vaikka ulkona haukkaamassa happea. Käy ohjelmaa ennen vessassa. 2. Saavu saliin noin 10 minuuttia ennen ohjelmasi alkua. Salissa on tekniikkavänkäri, joka auttaa sinua tietokoneen ja ohjelmaslidejen kanssa. Tarkasta videoiden ja äänien toimivuus ennen ohjelman alkua. 3. Aloita ohjelma vasta pari minuuttia merkityn kellonajan jälkeen. 4. Puhu selvällä ja kuuluvalla äänellä. Yritä rauhoittaa puhe ja tottua yleisöön. Vältä turhia meemujen huutelua, ne eivät vetoa kuin pieneen osaan yleisöä. 5. Ota kontaktia yleisöön. Valitse yleisöstä esim. yksi kiintopisteihminen, jolle puhut, mutta anna katseesi harhailla myös muissa yleisössä istuvissa. Yritä kannustaa yleisöä mukaan esim. viittauksin ja lukemalla tilannetta. 6. Älä käännä selkääsi yleisöön, se ei ole kohteliasta. Jos haluat näyttää jotain ruudulta, tee se presentterin avulla niin, että käännät kylkesi yleisöön päin, mutta pidät silti koko ajan katsekontaktin yleisöön.
  3. 3. 7. Kysymystilanteissa pyydä tekniikkavänkäriä viemään mikrofoni yleisöön ja vastaa kysymyksiin napakasti ja jaarittelematta. Jos mikrofonin kierrättäminen ei ole mahdollista, toista kysytty kysymys. Näin sekä kysymys että vastaus päätyvät videotallenteelle. 8. Seuraa kelloa, jotta ohjelma ei venyisi liian pitkäksi. 9. Muista kiittää ohjelman lopuksi yleisöä. Kiitos ohjeiden lukemisesta ja onnea varsinaisen ohjelman tekemiseen!

×