Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Ljubičica

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 8 Ad

More Related Content

Recently uploaded (20)

Advertisement

Ljubičica

  1. 1. LJUBIČICA Pripremio: Lazar Dinić IV1 Mentor: Dejan Kovačević
  2. 2. SVE O LJUBIČICI Ljubičica ili ljubica je cvjetnica roda Viola iz porodice Violaceae, uključujući 478 priznatih vrsta] raširenih širom svijeta. Većina ih je nađena na Sjevernoj hemisferi, ali postoje i predstavnici violâ (ljubicâ, maćuhicâ) nađeni u odatle veoma udaljenim područjima, kao što su Havaji, Australazija i lanac Anda, duž Južne Amerike. Najviše vrsta ljubičica su višegodišnje, a neke jednogodišnje, izuzev nekolicine čiji je habitus u vidu malih grmova. Neke vrste se uzgajaju se u hortikulturi, kao ukrasni cvjetovi na obodima vrtova ili nihovim kamenitim površinama. Posebno intezivno se uzgajaju na proljeće na ukrasnim površinama i u sezonio jesen-zima, u saksijama. Baštovanski termini za ljubičicu su viola i violetta, kao i općenito u holtikulturi za upadljive hibridne biljke malih cvjetova srednje veličine, različitih boja i njihovih kombinacija.
  3. 3. OVAKO IZGLEDAJU LJUBIČICE
  4. 4. OPIS • Sve vrste ljubičica obično imaju srcolike, nareckane listove, a nekoliko vrsta listove poput palme ili nekog drugog oblika. Veliki broj vrsta su komponente zatravljenih površina, što odgovara njihovom habitusu. Naime, imaju veoma kratku ili uopće nemaju stabljiku, tj. nemaju uočljivu diferencijaciju stabljike i listova. U tom slučaju, prilikom cvjetanja, cvijet se samo se uzdigne iz tla. Ostale vrste imaju kratke stabljike na kojima se istovremeno odvija i cvjetanje i listanje. Vrste s kratkom ili bez stabljike daju bazne rozete. Jednostavni listovi su naizmjenično raspoređeni, skupa sa sporednim listićima.
  5. 5. Ljubičica - dan i noć • Ljubičica, poznata i pod nazivom dan i noć je omiljena dvogodišnja baštenska biljka, zbog raznovrsnih boja i neobičnih šara na laticama. Svojom zanimljivom formom cvetova, kao i širokom lepezom boja unosi vedrinu u eksterijer doma. Ovo je veoma otporna i prilagodljiva biljka, laka za negu. • Ljubičica uspeva na svakom zemljištu i na svim položajima. Najviše joj odgovara rastresito zemljište, a najpogodnija je mešavina peska i šumskog zemljišta.
  6. 6. ĆUVAJMO ONO ŠTO NAM PRIRODA DA

×