Leven in verbondenheid

1,055 views

Published on

Presentatie bij preek Genesis 5 en 6. Oktober 2010

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,055
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Leven in verbondenheid

 1. 2. Er zijn heel veel verhalen misschien heb je ze ooit gehoord Van de zondags school of bijbelclub of las je vader ze soms voor
 2. 3. Verhalen over liefde over blijdschap en verdriet Verhalen uit het woord van God zo mooi wie kent ze niet
 3. 4. Voor de één al lang geleden voor de ander vrij recent Maar ze blijven in gedachten al is de strekking onbekend
 4. 5. Verhalen uit een levend woord van een God die om je geeft Die door verhalen tot je spreken wil en graag eeuwig met je leeft
 5. 6. Grote verhalen die de bijbel ons vertelt Ieder verhaal die ons een ware spiegel stelt
 6. 7. Grote verhalen uit een boek dat waarheid spreekt om ons te leren wie Hij is omdat Hij zoveel om ons geeft
 7. 9. Schriftlezing: Genesis Hoofdstuk 5 vers 21 t/m 29 Hoofdstuk 6 vers 9 t/m 22 Uit: de Nieuwe Bijbelvertaling
 8. 10. 21 Toen Henoch 65 jaar was, verwekte hij Metuselach. 22 Na de geboorte van Metuselach leefde Henoch nog 300 jaar, in nauwe verbondenheid met God. Hij verwekte zonen en dochters. 23 In totaal leefde hij 365 jaar. 24 Henoch leefde in nauwe verbondenheid met God; aan zijn leven kwam een einde doordat God hem wegnam.
 9. 11. 25 Toen Metuselach 187 jaar was, verwekte hij Lamech. 26 Na de geboorte van Lamech leefde Metuselach nog 782 jaar. Hij verwekte zonen en dochters. 27 In totaal leefde hij 969 jaar. Daarna stierf hij.
 10. 12. 28 Toen Lamech 182 jaar was, verwekte hij een zoon 29 die hij Noach noemde. ‘Deze zoon, ‘zei hij, ‘zal ons troost geven voor het werken en zwoegen dat ons deel is omdat de HEER het akkerland heeft vervloekt.’
 11. 13. Hoofdstuk 6 vers 9 t/m 22: 9 Dit is de geschiedenis van Noach en zijn nakomelingen. Noach was een rechtschapen man; hij was in zijn tijd de enige die een voorbeeldig leven leidde, in nauwe verbondenheid met God. 10 Hij had drie zonen: Sem, Cham en Jafet. 11 In Noachs tijd was de aarde in Gods ogen verdorven en vol onrecht.
 12. 14. 12 Toen God zag dat de aarde door en door slecht was, dat iedereen een verderfelijk leven leidde, 13 zei hij tegen Noach: ‘Ik heb besloten een einde te maken aan het leven van alle mensen, want door hen is de aarde vol onrecht. Ik ga hen vernietigen, en de aarde erbij.
 13. 15. 14 Maak jij nu een ark van pijnboomhout. Maak daar verschillende ruimten in, en bestrijk hem vanbinnen en vanbuiten met pek. 15 Maak hem driehonderd el lang, vijftig el breed en dertig el hoog.
 14. 16. 16 Je moet er een lichtopening in aanbrengen en aan de bovenkant één el openlaten; de ingang moet je in de zijkant maken. De ark moet een benedenverdieping krijgen en daarboven nog twee verdiepingen. 17 Ik laat een grote vloed over de aarde komen, een watermassa die haar zal overspoelen, om alles onder de hemel waarin levensadem is te vernietigen; alles op aarde zal omkomen.
 15. 17. 18 Maar met jou zal ik een verbond sluiten. Jij moet de ark in gaan, samen met je zonen, je vrouw en de vrouwen van je zonen. 19 En van alle dieren moet je er twee in de ark brengen, om ervoor te zorgen dat die met jou in leven blijven. Een mannetje en een wijfje moeten het zijn.
 16. 18. 20 Van alle soorten vogels, van alle soorten vee en van alles wat op de aardbodem rondkruipt, zullen er twee naar je toe komen; die zullen in leven blijven. 21 Leg ook een voorraad aan van alles wat eetbaar is, zodat jullie allemaal te eten hebben.’ 22 Noach deed dit; hij deed alles zoals God het hem had opgedragen.
 17. 20. 2e Schriftlezing: Genesis Hoofdstuk 7 vers 11 t/m 16 Hoofdstuk 9 vers 11 t/m 17 Uit: de Nieuwe Bijbelvertaling
 18. 21. 11 In het zeshonderdste jaar van Noachs leven, op de zeventiende dag van de tweede maand, braken alle bronnen van de machtige oervloed open en werden de sluizen van de hemel opengezet. 12 Veertig dagen en veertig nachten lang zou het op de aarde stortregenen.
 19. 22. 13 Diezelfde dag gingen Noach, zijn zonen Sem, Cham en Jafet, zijn vrouw en de drie vrouwen van zijn zonen de ark in, 14 samen met alle soorten wilde dieren, vee en kruipende dieren, en ook met alle soorten vogels en wat er verder maar vleugels heeft. 15 Van alle wezens waarin levensadem was, kwamen er telkens twee bij Noach in de ark:
 20. 23. 16 er kwamen van alle dieren een mannetje en een wijfje, in overeenstemming met wat God hem had opgedragen. Toen sloot de HEER de deur achter hem. 17 De vloed overstroomde de aarde veertig dagen lang. Het water steeg en de ark werd opgetild, zodat hij van de aarde loskwam.
 21. 24. Hoofdstuk 9 vers 11 t/m 17 : 11 Deze belofte doe ik jullie: nooit weer zal alles wat leeft door het water van een vloed worden uitgeroeid, nooit weer zal er een zondvloed komen om de aarde te vernietigen. 12 En dit, ‘zei God, ‘zal voor alle komende generaties het teken zijn van het verbond tussen mij en jullie en alle levende wezens bij jullie:
 22. 25. 13 ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. 14 Wanneer ik wolken samendrijf boven de aarde en in die wolken de boog zichtbaar wordt, 15 zal ik denken aan mijn verbond met jullie en met al wat leeft, en nooit weer zal het water aanzwellen tot een vloed die alles en iedereen vernietigt.
 23. 26. 16 Als ik de boog in de wolken zie verschijnen, zal ik denken aan het eeuwigdurende verbond tussen God en al wat op aarde leeft. 17 Dit, ‘zei God tegen Noach, ‘is het teken van het verbond dat ik met alle levende wezens op aarde gesloten heb.’
 24. 29. Tekst ‘ Maak hem 300 el lang, vijftig el breed en dertig el hoog’
 25. 30. God roept ons op om: Zijn Woorden te geloven en in verbondenheid met Hem te leven
 26. 31. God roept ons op om: Zijn Woorden te geloven en in verbondenheid met Hem te leven Metuselach :‘Als hij sterft zal het gebeuren’
 27. 32. God roept ons op om: Zijn Woorden te geloven en in verbondenheid met Hem te leven Metuselach :‘Als hij sterft zal het gebeuren’ Henoch leefde in nauwe verbondenheid met God (Genesis 5:24)
 28. 33. God roept ons op om: Zijn Woorden te geloven en in verbondenheid met Hem te leven Noach was een rechtschapen man; hij was in zijn tijd de enige die een voorbeeldig leven leidde, in nauwe verbondenheid met God. (Genesis 6 vers 9)
 29. 35. Wat zegt dit verhaal vandaag nog?
 30. 36. <ul><li>Wat zegt dit verhaal vandaag nog? </li></ul><ul><li>(H)erken: </li></ul><ul><li>Je situatie </li></ul>
 31. 38. <ul><li>Wat zegt dit verhaal vandaag nog? </li></ul><ul><li>(H)erken: </li></ul><ul><li>Je situatie Mijnwerkers: ‘we wachten op onze redding’ </li></ul>
 32. 39. <ul><li>Wat zegt dit verhaal vandaag nog? </li></ul><ul><li>(H)erken: </li></ul><ul><li>Je situatie </li></ul><ul><li>God’s beloften </li></ul>
 33. 41. <ul><li>Wat zegt dit verhaal vandaag nog? </li></ul><ul><li>(H)erken: </li></ul><ul><li>Je situatie </li></ul><ul><li>God’s beloften </li></ul><ul><li>De tijd waarin je leeft. </li></ul>Zoals het was in de dagen van Noach, zo zal het zijn wanneer de Mensenzoon komt. (Lucas 24 vers 37)
 34. 42. <ul><li>Wat zegt dit verhaal vandaag nog? </li></ul><ul><li>(H)erken: </li></ul><ul><li>Je situatie </li></ul><ul><li>God’s beloften </li></ul><ul><li>De tijd waarin je leeft. </li></ul>Ik ben de deur; als iemand door Mij binnenkomt, zal hij behouden worden (Johannes 10 vers 9)

×