Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tugas frasa

1,772 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Tugas frasa

 1. 1. TUGAS FRASA • Subjek • Frasa Ainu Suhana Binti Yakob Nurul Salwa Binti Ngamidon Farahanaidayu Binti Rahibin Nurfairuza Syahira Binti Mohd Sudud
 2. 2. SUBJEK Frasa yang terletaknya di hadapan predikat dalam susunan ayat biasa. Aminah seorang doktor.
 3. 3. SUBJEK Subjek boleh terdiri daripada unsur berikut: 1. Kata nama 2. Kata ganti nama 3. Kata kerja ( kata nama ) 4. Kata adjektif ( kata nama )
 4. 4. KATA NAMA Kata nama yang menduduki subjek boleh terdiri daripada kata nama am, kata nama khas atau kata nama terbitan. Mak Kiah bekerja sebagai penjual sayur- sayuran di pasar itu.
 5. 5. KATA GANTI NAMA Kata ganti nama diri Saya pelajar baharu di sekolah ini. Kata ganti nama tunjuk Itu kucing kesayangan ibu saya.
 6. 6. KATA KERJA ( KATA NAMA ) Kata kerja mengambil tugas kata nama Berfungsi sebagai subjek. Memasak adalah hobi saya.
 7. 7. KATA ADJEKTIF ( KATA NAMA ) Kata adjektif mengambil tugas kata nama Berfungsi sebagai subjek Akhlak mulia sangat dituntut oleh semua agama.
 8. 8. PREDIKAT Frasa yang terletak selepas subjek Boleh diisi oleh frasa-frasa berikut 1. Predikat frasa nama 2. Predikat frasa kerja 3. Predikat frasa adjektif 4. Predikat frasa sendi nama
 9. 9. PREDIKAT FRASA NAMA Boleh terdiri daripada kata nama am, kata nama khas, dan kata nama terbitan. Abangnya polis.
 10. 10. PREDIKAT FRASA KERJA Boleh terdiri daripada kata kerja tak transitif, kata kerja transitif dan kata kerja terbitan. Mereka beriadah setiap petang.
 11. 11. PREDIKAT FRASA KERJAi) Kata Bantu Aspek a) akan dan belum - perbuatan yang belum dilakukan. Saya akan bertolak ke Australia pada pagi esok. b) sedang dan masih - perbuatan yang sedang berlaku dan belum selesai. Dia masih terlibat gejala lumba haram.
 12. 12. PREDIKAT FRASA KERJA c) sudah, telah dan pernah - sesuatu perbuatan itu telah selesai dilakukan. Siti pernah bekerja sebagai guru.
 13. 13. PREDIKAT FRASA KERJAii) Kata Bantu Ragam - perkataan yang menerangkan ragam perasaan yang berkaitan dengan perbuatan yang dilakukan. hendak, mahu, harus, boleh, mesti dan dapat Ayah hendak ke luar negeri pada malam esok.
 14. 14. PREDIKAT FRASA ADJEKTIF Boleh terdiri daripada kata adjektif asal atau kata adjektif ganda. Pengantin itu nampak menawan.
 15. 15. PREDIKAT FRASA SENDI NAMA Terdiri daripada kata sendi nama yang diikuti oleh frasa nama Hadiah itu untuk kawan baiknya.
 16. 16. SOALAN 1) Bina satu ayat lengkap yang terdiri daripada subjek, predikat dan kata bantu. 2) Huraikan fungsi kata bantu aspek dan kata bantu ragam.
 17. 17. SOALAN3) Tentukan jenis kata bantu predikat frasakerja tersebut:•Saya belum makan lagi.•Adik sudah siap membuat kerja sekolah.•Kami dapat ikut rombongan skolah keLangkawi.•Ibu sedang membasuh baju ayah.•Kita harus saling membantu antara satusama lain.

×