Manual

294 views

Published on

Manual

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
294
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
34
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Manual

 1. 1. www.escolaeduardtoda.cat Guia bàsica per l’ús de l’espai web a nivell d’usuari David Borràs Salvadó Esborrany VERSIÓ 1.0
 2. 2. Informació prèvia  Aquesta guia bàsica és un document intern de l’escola Eduard Toda de Reus que té per únic objectiu dotar a qualsevol membre del claustre unes nocions bàsiques que li permetin fer ús de l’espai web del centre.  Aquest document es basa en la versió actual de la web del centre www.escolaeduardtoda.cat . És possible que en un futur hi puguin haver petits canvis i retocs a l’estructura de l’espai web que afectin, en major o menor mesura, a l’usuari final.  Per qualsevol dubte, suggeriment o aclariment, poseu-vos en contacte amb l’administrador de l’espai web a webmaster@escolaeduardtoda.cat
 3. 3. Introducció  Sota el domini www.escolaeduardtoda.cat hi podem trobar la nova web del centre.  Es tracta d’una web plenament “2.0”, on els usuaris poden crear (en major o menor mesura) continguts, editar-ne els existents, etc.  Qualsevol procés de publicació d’un article a la web del centre es fa online. Només és necessari disposar d’un navegador actualitzat i connexió a Internet i disposar d’un perfil d’usuari.  La web del centre està disponible també per a dispositius mòbils i tauletes i està programada per poder “escalar” automàticament tots els seus continguts.  L’espai web del centre usa la tecnologia Joomla! de gestió de continguts.
 4. 4. Estructura I  La web del centre s’estructura en tres parts clarament diferenciades: 1 2 3
 5. 5. Estructura II 1 Es tracta del menú principal, accessible per qualsevol perfil d’usuari. A través d’aquest menú podem accedir a les diferents parts de la web de l’escola. 2 Part central de la pàgina. Està destinada a mostrar la informació que conté cada element del menú principal. 3 Accés d’usuaris i menú personalitzat. En la columna de la dreta podeu trobar el menú d’usuari registrat, que permet, principalment, publicar a la pàgina web i accedir a informació “de claustre”.
 6. 6. Estructura III  El menú d’usuari canvia segons el perfil d’accés de l’usuari que hi accedeix.
 7. 7. Perfils d’usuari I  La web del centre treballa bàsicament amb tres perfils d’usuari. Cada perfil d’usuari té unes funcions determinades dins de la pàgina. Nivell d’usuari Tipus d’usuari Què pot fer a la pàgina web del centre? General No registrat Visitar la pàgina web, disposar de la informació bàsica necessària, descobrir les activitats que s’hi duen a terme. Professors Registrat A més de poder visitar la pàgina web, pot publicar continguts en la secció activitats, accedir al menú personalitzat i a la informació “de claustre” que allà s’hi publiqui. Equip directiu Registrat A més de poder visitar la pàgina web, pot publicar continguts en qualsevol secció, accedir al menú personalitzat, supervisar publicacions de mestres i generar informació “de claustre”
 8. 8. Perfils d’usuari II  Per defecte tots els usuaris de la web pertanyen al perfil general i només l’administrador de la pàgina pot donar d’alta usuaris registrats (professors i equip directiu).  Cada usuari ha de ser responsable de la seva clau d’accés. Recordeu-vos també de tancar la sessió un cop finalitzada la vostra estada a la pàgina. Això és especialment important si hi accediu des d’un ordinador d’ús públic o des de l’escola.
 9. 9. Com publicar a la pàgina web (I)  Publicar a la pàgina web de l’escola és molt senzill i intuïtiu. No és pas més complicat que crear un document Word o escriure un correu electrònic.  En aquesta guia veurem, pas a pas, com aconseguir publicar amb èxit un article a la pàgina web de l’escola.  Tot i que al principi val la pena seguir de manera més o menys estricte aquest manual, després, amb la pràctica, podreu fer-ho amb sense cap problema vosaltres sols.  Tots els articles que es publiquin NO apareixeran directament a la pàgina web de l’escola ja que es revisaran abans, per tant, no patiu a l’hora de provar coses i llanceu-vos a l’aventura ;)
 10. 10. Com publicar a la pàgina web (II)  Per poder publicar un article a la pàgina web és necessari ser usuari registrat. A diferència de molts serveis de la xarxa, a la nostra pàgina web no ens podem registrar nosaltres mateixos. L’administrador de la pàgina us facilitarà els codis d’accés.  Un cop sigueu usuaris registrats de la pàgina, caldrà que hi accediu des del menú accés d’usuaris, situat a la dreta.  Seguidament us apareixerà, a la mateixa zona dreta, el menú de professors (o menú d’equip directiu).  En aquest menú trobareu l’opció publica a la web! que és la que ens interessa a nosaltres.
 11. 11. Com publicar a la pàgina web (III)  Un cop premut el botó publica a la web! us apareixerà a la zona central de la pàgina el nostre editor online.  Veureu que, a més de la zona pròpia de l’editor hi ha uns quants paràmetres que cal tenir en compte. Si aquests paràmetres no es configuren adequadament el nostre article no es podrà publicar de forma correcta.  Així doncs, seguidament comentarem els paràmetres de l’editor.
 12. 12. Com publicar a la pàgina web (IV)  Editor: és la zona on escriurem el nostre article.  Títol: El títol que voleu que aparegui al vostre article.  Àlies: aquest camp NO L’HEU D’OMPLIR, la pàgina web s’encarregarà d’omplir-lo automàticament.  Zona d’edició: veure “zona d’edició”.  Publicant: és on configurarem els paràmetres del nostre article.  Categoria: MOLT IMPORTANT, heu de seleccionar el vostre curs o cicle. Si no ho feu bé, l’article apareixerà on no toca i la pàgina web del centre serà un caos.  Àlies de l’autor/a: aquest camp NO L’HEU D’OMPLIR, la pàgina web s’encarregarà d’omplir-lo automàticament.  Accés: aquest camp NO L’HEU DE TOCAR si volem que la gent hi pugui accedir lliurement.
 13. 13. Com publicar a la pàgina web (V)  Idioma: COMPTE, NO TOCAR! (especialment teachers d’anglès) Tot i que la web es pot configurar per ser accessible des de diferents idiomes, aquesta funció està deshabilitada, per tant doncs, deixeu TOTS.  Metadates: NO TOCAR.  Metadescripció: NO TOCAR.  Metadates paaules clau: NO TOCAR  Finalment haureu de buscar l’opció DESA que trobareu a dalt de tot, just damunt de l’editor.
 14. 14. Afegir imatges als articles (I)  Per publicar imatges a la pàgina web ho podeu fer de dues maneres:  Des de la zona d’edició fent clic aquí:  Des del menú inferior a la zona d’edició:
 15. 15. Afegir imatges als articles (II)  Tant si ho feu d’una manera com de l’altre, hauríeu de procurar no penjar més de dues/tres fotos/imatges per article i que aquestes no excedissin de 1Mbyte:  La resolució de les imatges no ha de ser superior a 500 píxels (per la seva part més llarga). Recordeu de mantenir la proporcionalitat quan canvieu la mida (resize) de la imatge.  Per aquells casos que es volen penjar moltes fotografies (una sortida, carnaval, la castanyada...) s’ha crear un PICASSA on cada àlbum específic es podrà enllaçar amb l’article en qüestió. Per poder-ho fer demaneu assessorament a l’administrador de la pàgina.
 16. 16. Afegir imatges als articles (III)  Les imatges s’han de col·locar a la carpeta imatges_articles única i exclusivament i no tocar res més del que allí hi pugui aparèixer.
 17. 17. Afegir imatges als articles (IV)  Pel que fa a la sintaxi de les imatges que pugem al servidor, és important que tots ho fem de la mateixa manera per tal de ser ordenats. Així doncs, utilitzarem aquesta manera de fer-ho:  CURS_CICLE_DESCRIPCIÓ, per exemple, una imatge d’un mural de la tardor de cicle inicial seria així: 201314_ci_muraltardor.jpg mentre que una fotografia d’un treball de medi de cicle superior caldria anomenar-lo així 201314_cs_elsminerals.jpg  Cal que canvieu el nom (opcions  canviar nom o F2) abans d’iniciar la pujada d’aquell arxiu al servidor.  Els formats suportats inicialment són JPG, GIF i PNG.
 18. 18. Afegint altres objectes (nivell avançat)  Si teniu una mica més de nivell, també podeu incrustar altres objectes en l’edició del vostre article. Això no es possible fer-ho copiant codi HTML directament, per tant oblideu-vos del tags com ara <b></b>, iframes, etc...  Poc a poc s’aniran habilitant i ampliant les opcions per tal de poder afegir objectes i enriquir els vostres articles amb arxius adjunts.  De moment, si necessiteu afegir quelcom i no ho sabeu fer, podeu-vos en contacte amb l’administrador.
 19. 19. Zona d’edició  El panell de la zona d’edició podem trobar-hi les següents eines: Tallar, copiar, enganxar, enganxar mantenint el format de WORD i seleccionar tot El corrector de català no existeix, per tant, recomano no tocar-ho. Podeu escriure el text en WORD i després enganxar-ho Cercar Format del text Punts, ordre Sagnat Alineació Enllaços Mida del text Afegir imatge o taula Vés a “mode pantalla complerta”

×