Hard disk David Ilic

485 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
485
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hard disk David Ilic

 1. 1. HARD DISK
 2. 2. Sta je to hard disk? ► Hard disk(tvrdi disk) je uredjaj koji pise I cita podatke.Na njemu se drzi svi podaci neophodni za pokretanje racunara, kao npr. operativni sistem,on ustvari omogucava racunaru da zapamti podatke posle gasenja istog.
 3. 3. Fizicki delovi hard diska: ► Magnetna ploca ► Glava za citanje/pisanje ► Pobudjivacka kazaljka ► Pobudjivac ► Osovina
 4. 4. O delovima hard diska: ► Glavni elementi hard diska su jedna ili vise okruglih ploca od nemagnetnog materijala, koje su vezane zajednockom osovinom. Ploce su sa obe svoje strane presvucene tankim slojem magnetnog materijala, na koji se upisuju podaci i sa kojih se kasnije citaju. ► Iznad obe strane svake ploče nalaze se glave za čitanje i upisivanje podataka. Glave su smeštene na specijalnim ručicama (aktuatorima), koje se nalaze na zajedničkoj osovini, tako da se istovremeno pokreću i menjaju svoj položaj od ivice ploča pa skoro do njihovog centra.
 5. 5. Kapacitet hard diska ► Dva parametra koji se vezuju za hard diskove i iz kojih potiču njihove male dimenzije i veliki kapaciteti jesu gustina pakovanja staza i bitska gustina. Gustina pakovanja staza predstavlja broj staza koje se nalaze na jednom inču poluprečnika hard diska. Bitska gustina ukazuje na broj bitova koji se mogu smestiti na jedan inč staze. Ove dve veličine se često izražavaju kombinovano kao broj bita po kvadratnom inču, a trenutno važeći rekord je 100 gigabita po kvadratnom inču.
 6. 6. Problemi, kvarovi ► Najočigledniji i najčešći uzroci kvara su otkazi elektronskih i mehaničkih komponenti. U nekim slučajevima je ove kvarove moguće otkloniti korišćenjem ispravnih delova sa istovetnog hard diska i povraćaj podataka se zatim svodi na jednostavno kopiranje sadržaja popravljenog hard diska.
 7. 7. Zapisivanje podataka na hard disku ► Podaci se zapisuju na povrsini magnetne ploce u sektorima i stazama.Sektor obicno sadrzi odredjeni broj bajtova i oni su u obliku zaobljenih krugova, dok su staze u obliku koncentricnih krugova.
 8. 8. Organizacija upisa ► Da bi se površina za smeštanje podataka na pločama diska racionalno iskoristila, uvedena je posebna organizacija upisa, koja je prikazana na slici.
 9. 9. Staze ► Osnovni elementi u toj organizaciji su staze. ► Staze su rasporeene kao koncentrični krugovi na obe površine svih ploča, počevši od spoljnje ivice, pa prema unutrašnjosti ploče. Zavisno od konstrukcije diska, svaka staza može da sadrži veliki broj bitova podataka, pa bi bilo neracionalno koristiti stazu kao jediničnu veličinu za smeštaj podataka. ► Da bi se to izbeglo, staze se dele na određen broj sektora, s tim da sektor sadrži 512 bajtova podataka.
 10. 10. Sektori ► Najmanja veličina prostora koji se može iskoristiti za upisivanje nekih podataka je jedan sektor. Ako su podaci koje treba upisati veći od jednog sektora, onda se prelazi u sledeći sektor na istoj stazi i tako dalje. Ako ni cela staza nije dovoljna za smeštaj potrebnih podataka, posle popunjavanja te staze, prelazi se na stazu sa istim brojem, koja se nalazi na suprotnoj strani iste ploče.
 11. 11. Hvala na paznji! Created by: David Ilic

×