Bogovi egipta

2,188 views

Published on

Prezentacija ucenika 8.razreda

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,188
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
22
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bogovi egipta

 1. 1. Mihael Šimon i Dušan Kralik
 2. 2.  Egipatska mitologija se zasniva na totemizmu - vjerovanju u svete životinje. Karakteriziraju je božanstva s ljudskim tijelom i glavom životinje, s tim da postoje iznimke. Jedna od glavnih dijelova religije drevnog Egipta jeste vjerovanje u zagrobni život, čemu svjedoči velik broj pronađenih grobnica, među kojima su piramide najveće, zatim velik broj mumija, statua, ali i brojna božanstva povezana sa zagrobnim životom. Većina bogova ima ankh, sveti znak života.  Egipćani su se klanjali bogovima, štovali ih i prinosili im žrtve. Smatrali su ih gospodarima svijeta. Vjerovali su u tisuće bogova. Tako je bilo uvijek, osim za razdoblja Amarne. Po naredbi faraona Ekhnatona, hramovi su zatvoreni, a izgrađen je novi grad - Amarna. U Amarni su štovali Atona - Sunčev disk. Prikazima starih bogova uništavana su lica. Za vrijeme invazija Grka, Thoth je povezivan sa Hermesom. Tijekom vladavine Rimljana, uvedeno je kršćanstvo, te su hramovi zatvoreni. Izdana je naredba da se zabrani štovanje poganskih bogova. Tada je Egipat preživio sve, osim gubitka svojih bogova.
 3. 3.  Ra  Nun  Anup  Eset  Oziris  Seft  Neftis  Amaunet  Amin-Ra  Mut  Seshat  Bes  Hathor  Taweret  Selket
 4. 4.  Je bilo glavno božanstvo u religiji Starog Egipta do pete dinastije. Ra je uglavnom identificiran kao Sunce, a središte njegovog kulta je bioHeliopolis, što na grčkom znači grad Sunca. Ra ima glavu orla. Himna bogu Ra (napisana oko 1370 pr. Kr.) je bila napisana da naglasi panteističku prirorodu. U toj himni je opisano nekoliko božanstava, ne kao posebnih bića, nego kao oblika boga Ra. Na primjer:  "Neka je molitva tebi, o Ra, ti uzvišena moći, koji ulaziš u odaje Amenta (Amaunet), gle tvoje tijelo je Temu (Atum)."  "Neka je molitva tebi, o Ra, ti uzvišena moći, koji ulaziš u tajnu palaču Anubisa, gle tvoje tijelo je Kepera (Khepri)."  Bog Ra se ponekad zna pretvoriti u kotrljana (balegara). On je ujedno bio i vrhovni bog Egipćana. Faraon Ekhnaton (Amenofis IV.) izvršio je vjersku reformu i uveo monoteistički kult Atona, ali odmah po njegovoj smrti njegov nasljednik Tutankamon vratio je staru vjeru. Kult Ra je porastao otprilike u drugoj egipatskoj dinastiji, učvršćujući Ra kao boga Sunca. Do četvrte dinastije, na faraone se gledalo kao na Raova otjelotvorenja na Zemlji, za koje se govorilo "Sinovi Ra". Obožavanje Ra je dostiglo svoj vrhunac u petoj dinastiji, kada je postao zvanični bog Egipta, i piramide, obelisci i hramovi Sunca su dizani u njegovu čast
 5. 5.  Amon-Ra je drevno egipatsko Sunčevo božanstvo.  Amon-Ra je spoj dvojice vrlo važnih bogova. To su Amon i Ra. Ra je univerzalni bog Sunca, štovan u cijelm Egiptu, zajedno sa svojom kćeri Hathor, božicom-kravom. Amon je bog Sunca iz Tebe, ali je njegova moć rasla. Svećenici boga Amona su bili bogati te su povezali Amona i Ra. Stvoren je mit o sjedinjnju majke kraljice i Amona-Ra, te je tako došlo do vjerovanja da su faraoni sinovi Amona-Ra. Znatan preokret donio je faraon Ekhnaton, štujući Atona. Nakon, njegove smrti, Amon-Ra se ponovno vraća na stari položaj, te postaje kralj bogova, a sve Raove karakteristike prelaze na Amona. Bog Sunca je imao ulogu osvjetljavanja neba, te je donosio svjetlost živim ljudima na Zemlji, i mrtvima u podzemlju. Prvotno su postojala 3 boga Sunca koja su predstavljala dan - Khepri, Ra i Atum, te "skriveni" Amon, bog Sunca i grada Tebe (Karnaka). Kao što je Ra izronio iz prvog oceana (Nun), tako je mit o stvaranju svemira preuzeo Amona-Ra za uzor, a njegov uzor bila je Raova moć.
 6. 6.  Mut ili Mout, što, prema etimologiji, znači majka, je drevna egipatska božica plodnosti i majčinstva. Štovana je kao savršena majka. Nadimci su joj Majka Svijeta, Raovo Oko, Kraljica-božica, Rajska Dama, a najljepši su Ona Koja Rađa i Ali Rođena Nije  . U egipatskom panteonu, prvotna vodena božica iz Hermopolija je Naunet, Nunova žena. Drugo joj je ime Nunet, ali i Mut. Ali poslije će se Mut pojaviti kao božica koja nije rođena, te je drukčija od Naunet. Mut nije bila zaštitnica majki sve dok nije usvojila Menthua, boga rata. Tada je postala tebanska božica. Udala se za Amona i postala kraljica bogova, ali Amon nije prihvatio njezino usvojeno dijete, pa je ono odbačeno. Mut je rodila Khonsua, boga Mjeseca (Amon, Khonsuov otac je bog Sunca, pa su Amon i Khonsu suprotnosti). Prva Amonova žena je Amaunet. Nju je Mut svrgnula. Kad je nastao Amon-Ra, Svevišnji, Mut je postala slična Hathor, po njezinoj crvenoj odjeći. Nakon toga, Izida joj je smatrana jednakom.
 7. 7.  Je prvotno bio egipatski bog plodnosti, obilja, vegetacije, a potom i podzemnog svijeta. Njegov je grčki pandan Dioniz. U egipatskoj mitologiji Ozirisovo stradanje, smrt i uskrsnuće simbolizira izmjenu godišnjih doba.  Oziris je bio štovan u čitavom Egiptu, a najpoznatije mu je svetište bilo Abidos.  Prema egipatskoj mitologiji Geb, bog Zemlje i Nut, božica neba, imali su četvero djece, Ozirisa, Izidu, Neftis i Seta. Izida i Oziris su bili blizanci te su bili zaljubljeni u utrobi svoje majke Nut, koja je rodila i zvijezde. Kada su rođeni, Izida i Oziris su se vjenčali, iako isprva nisu imali djece. Neftis se udala za Seta, iako ga je mrzila, a voljela je Ozirisa. Set je mrzio svog brata i htio ga svrgnuti s vlasti.  Oziris je bio visok i tamnoput, te jako zgodan. Izida je bila najljepša u cijelom Egiptu. Dok su upravljali Egiptom, vladalo je blagostanje. Izgrađeni su hramovi i poljoprivreda je cvjetala. Ali Set, koji je bio crvenokos i bijele puti, bio je ljubomoran te je odlučio ubiti brata. Dok mu je brat šetao vrtom uz Nil, Set se prerušio u krokodila (ili vodenkonja) te napao svog brata. Prema Plutarhu, Oziris je žrtva zavjere. Kad je Oziris utopljen, nastala je smrt. Izida je uspjela pronaći tijelo te ga je sakrila u luci Biblos. Međutim, Set je rasijekao tijelo, bacivši spolne organe u Nil gdje ih je pojela riba. Izida je uspjela naći preostale dijelove, te ih je sastavila uz pomoć Anubisa (Anubis je vanbračni sin Neftis i Ozirisa). Anubis je oživio svog oca i Oziris je uskrsnuo. Postao je vladar podzemnog raja, Duata, boravišta mrtvih. Njegova žena je došla k njemu i začela Horusa, boga sokola, što je prikazano u hramu u Denderi.
 8. 8.  Neftis se udala za Seta. Nisu imali djece, a kratko su bili u braku. Nisu se voljeli, a Set je bio ljubomoran jer je Neftis voljela Ozirisa. Zato je i otišla Ozirisu i rodila mu Anubisa. Anubisa je ostavila zbog njegovog izgleda, te je Anubisa odgojila Izida, njegova teta. Neftis nikada nije priznala sina, te se razvela od Seta. On je tada smislio plan za ubojstvo svog brata, pravednog Ozirisa. Nakon Ozirisovog uskrsnuća, Neftis je postala zaštitnica grobnica i onih koji su u njima pokopani, a tako je i postala zaštitnica mumija i kanopa. Neftis (Neftida) je božica grobnica i noći.
 9. 9.  Izida je u egipatskoj mitologiji božica plodnosti, ljubavi i medicine. Pojavljuje se u mnogim egipatskim pričama kao moćna čarobnica. Egipćani su je najčešće predstavljali s hijeroglifskim znakom na glavi. Grčki pandan joj je Demetra. Izidin hram u Philaeu je bio posljednji poganski hram u Egiptu. Ponekad je prikazana kao Hathor.
 10. 10.  Je egipatski bog pustinje i oluja. Kasnija predaja ga je demonizirala pa je postao sličan Sotoni u kršćanstvu. O Setu nam najviše informacija nude brojni zapisi posvjedočeni u Tekstovima piramida, poneki tekstovi sačuvani na papirusima, razni hramski i reljefni ostatci, te u konačnici, velika mitološka priča koju je zapisao Plutarh.
 11. 11.  Ovaj bog je bio drukčiji od ostalih bogova.Bio je popularan u celom Egiptu. Grimase ovog malog,veselog i ružnog patuljka oterali su i i te najopasnije zveri zmije,škorpione...Branio je Egipćane u ih svakodnevnom životu.
 12. 12.  Je u egipatskoj mitologiji bilo čudovište. Spominje se u dvorani Ma'at. Ammutin posao vidi se iz njezinog imena, koje znači "jedačica kostiju". Nadimak joj je Am-heh, što podsjeća na imeboga Huha a jela je srca zlih pokojnika. Strašni sud bi odlučivao o sudbini pokojnika nakon smrti. Glavni je sudac Oziris, bog plodnosti, a tu je i zapisničar Thoth i mjerač težine, Anubis. Kraj Ozirisa bi stajale njegove sestre. Ipak, ključna je bila Ma'at, božica istine, reda i pravde. Njezin je znak pero. Ammut je stajala kraj vage kojom je gospodario Anubis. Thoth je zapisivao rezultat "vaganja" srca i pera. Ako je duša bila zla, bila je bačena Ammut, koju su još zato zvali Gutačica ili Neman. Ammut nikad nije bila štovana, a Egipćani su je se bojali jer je predstavljala tri životinje, vodenkonja krokodila i leoparda. Te su životinje bile pogubne za Egipćane pa su zato zamišljali da su sve skupljene u jedno stvorenje, Ammut. Ali, međutim, Ammut je bila "dobri demon", čuvarica vatrenog jezera.
 13. 13.  Je egipatska božica trudnoće i rađanja te zaštitnica trudnica. Predstavlja je se kao trudni vodenkonj koji ima lavlje noge. Egipćanke su često nosile amajliju Tawaret da ih ona zaštiti pri porodu i otjera zle duhove. Druga imena za Tawaret su: Toeris, Tvaret, Tuat, Taurt i mnoga druga. U egipatskoj mitologiji, Tawaret je prvotno bila zli demon, žena muške zmije Apopa, demona podzemnog svijeta. Poslije je Apop izgubio na značenju zbog Setovog ubijanja te je bio samo demon noći. Tawaret je bila povezivana sa sjeverom, odnosno sa sjevernim nebom, te je bila "misterija neba". U grobu Setija I. Tawaret je prikazana s moćima liječenja. U egipatskoj umjetnosti, Tawaret je prikazana u obliku dviju strašnih životinja kojih su se Egipćani bojali - u obliku lava (lav, odnosno lavica, bio je utjelovljen i u Tefnut i Sekhmet) i vodenkonja. Bila je povezana i sa Sobekom, bogom krokodila. Egipćani su još u Starom kraljevstvu zaključili da su ženke vodenkonja agresivne zbog štićenja mladih. Tako je Tawaret postala božica- vodenkonj. Budući da vodenkonji žive u Nilu, Tawaret je uz Hapyja božica Nila. Kao božica majčinstva, slična je Mut, Amonovoj ženi.
 14. 14.  Ona je božica rata, vatre i kuge i bijesna je božica. Ona je oblik božice Bastet, domaće mačke. Vjeruje se da ona može uništiti okolinu oko sebe. Njezin je muž Ptah, bog umjetnosti. Božice Hathor i Bastet (Raove kćeri) mogle su se pretvoriti u ratobornu lavicu Sekhmet. Imala je također i nadimke kao "Oko boga Ra".  Sekhmet se pojavljuje u mitu o progonu ljudi iz pustinje, a to je, zapravo, bila božanska kazna. Naime, ljudi su mislili da je Ra prestar za kraljevanje i vladanje svijetom. Ra je stoga poslao božicu Hathor da se pretvori u lavicu Sekhmet i istjera ljude, no, Ra ih spasi jer ne želi da ljudi zauvijek nestanu jer ih je on stvorio. Nakon toga Ra, koji je nekad vladao na Zemlji, otiđe u nebo vladati. Otišao je u nebo pomoću goveda, božice Nut. Otada Ra promatra ljude s neba.
 15. 15.  U egipatskoj mitologiji, Hathor (Hator) je božica ljubavi, ljepote, glazbe i sreće. Predstavlja ju se u obliku žene s kravljim rogovima ili hijeroglifskim znakom na glavi. Hathor je čarobnica koju se ponekad predstavlja i u obliku krave. Grčki joj je pandan Afrodita. Izvorno je bila personifikacija Mliječne staze, naše galaktike. Hathor je nastala iz Raovog oka te mu je najdraža kći. Ona je drevna božica, štovana veoma davno, u liku svete krave, te sliči Bat.
 16. 16.  Ptah je egipatsti bog umjetnosti. Najviše je štovan u Memfisu. Njegova je žena Sekhmet. Prema memfiskoj mitologiji, Ptah je stvoritelj svijeta, otac Atuma, boga Sunca. Ptah je bio skroman, ali i nadaren i kreativan. U umjetnosti se prikazuje kao mumificirani čovjek sa žezlom.
 17. 17.  Apop (ili Apopis) je golema kobra, zmija iz egipatske mitologije. Apop svake noći pokušava požderati Ra dok plovi podzemljem. Set, član posade lađe, napada zmiju i ubija ju, ali ona svaki put opet oživljava. Apop predstavlja silu kaosa, a Ra silu božanskog reda. Apop je dijete božice Neit,"Majke Bogova".
 18. 18.  Horus ili Hor je egipatsti bog s glavom sokola koji se povezuje sa Suncem. Zajedno s bogom Sunca Ra, Horus je udružen u Ra-Harakhtea. U egipatskoj mitologiji postoje 2 Horusa - sin Izide i Ozirisa i Raov sokol. Horusovo oko je nazvano wedjat ("zdrav") Nakon Ozirisovog uskrsnuća, Izida je otišla svom mužu. Začela je Horusa, ali ga je rodila u tajnosti. Naime, Ozirisov i Izidin brat Set, koji je ubio Ozirisa, vladao je okrutno nad Egiptom, iako je pravi prijestolonasljednik bio Horus. Izida je skrivala Horusa u delti Nila, a pomagao joj je Thoth. Jednog dana je Horusa ugrizao škorpion. Thoth je, na sreću, izvukao sav otrov, a Ra je dotle zaustavio put po nebeskom svodu. Horus je zato u liku djeteta bio zaštitnik djece.
 19. 19.  Thoth je egipatski bog koji se predstavlja s glavom ibisa ili majmuna. On je bog Mjeseca i mudrosti. Ponekad su ga Egipćani prikazivali i s papirusom i "tintom" za pisanje. Prema Theodoru Hopfneru, Egipćani su pisali Thothovo ime ḏḥwty. To znači "onaj koji nalikuje ibisu". Druga su mu imena Tot, Tahuti, Tehuti, Zehuti, Techu,Tethu, Thot i Thout. Egipćani su vjerovali da je Thoth izumio egipatsko pismo te ga smatraju zaštitnikom pisara. Rođen je iz Setove glave, iako neki mitovi kažu da mu je otac Geb, ili Ra. Bog je mudrosti, znanja, astronomije, geometrije, matematike i umjetnosti.  Noću Thoth zamjenjuje Raa, boga Sunca, Mjesecom. Nakon smrti Egipćanina, on mjeri srce s nojevim perom da bi točno procijenio pravednost smrtnika prije njegove smrti, odnosno Anubis nadgleda razliku težine srca i nojeva pera, a Thoth ga zapisuje, a poslije toga Anubis ili Thoth prihvaćaju pokojnika koji najprije treba prođi suđenje da bi potom, ako je cijelog svog života bio pravedan te dobar, otišao u raj, no, ako je bio nepravedan i zao, ide u svijet gdje ga čeka Neman, koja će ga pojesti.

×