Raport swimathon 2012

226 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Raport swimathon 2012

 1. 1. Raport 2012- ediția a 4-a
 2. 2. Fundația Comunitară Cluj a organizatîn 2012 cea de-a patra ediție aeveimentului-platformă de strângerede fonduri prin înot.
 3. 3. Swimathon 2012 în cifre• 20 de proiecte înscrise• 200 de înotători• 7 ore de înot• 2.4444 de lungimi de bazin înotate în total• 100.000 de lei, mobilizați în total• 500 de susținători• 1.000 de participanți
 4. 4. Proiectele susținute
 5. 5. Integrarea socială a grupurilor defavorizate prin sportOrganizație: Prison Fellowship RomaniaValoare grant: 1.530 leiScurtă descriere: Proiectul urmărește amenajarea unuiteren multifuncțional (fotbal și tenis) în cadrul unuiprogram de inserție socială prin practicarea unor sporturi,de către copiii și persoanele fără adăpost.Astfel, proiectul contribuie la combatereainfracționalității, a consumului de alcool și de substanțetoxice.
 6. 6. Tășuleasa Social - locul în care copii învață totul despre naturăîn Pădurea PedagogicăOrganizație: Tășuleasa SocialValoare grant: 13.868 leiScurtă descriere: Tășuleasa Social a construit o PădurePedagogică, folosită în cadrul proiectelor educaționaledesfășurate de Asociație cu tineri voluntari din toată țara.Întinsă pe trei hectare, aceasta conține 29 de elemente practicecare îi ajută pe tineri să înțeleagă rolul apei curate în natură,relația apei cu oamenii și pădurea, dar și felul în care aceste treielemente coexistă.
 7. 7. Centrul Minții - consiliere psihologică și informare în sănătatemintalăOrganizație: Minte ForteValoare grant: 510 leiScurtă descriere: Proiectul își propune să creeze un centru deconsiliere psihologică și de informare privind sănătatea mintală.Inițiativa răspunde nevoii de consiliere psihologică și informare înmaterie de sănătate mintală a unor segmente de populațievulnerabile: studenți din provincie fără venituri, șomeri, familiimonoparentale, familii cu mai mult de doi copii.
 8. 8. Înoata pentru copiii cu autismOrganizație: Asociația Autism TransilvaniaValoare grant: 1.320 leiScurtă descriere: Proiectul urmărește să îmbunătățireacondițiilor de viață şi adaptabilitatea socială a copiilor cutulburări din spectrul autist. Activitățile recuperatorii sunt dedurată și variate, ajutându-i pe copii să își dezvolte mai repede şimai bine abilitățile de socializare.Astfel, este facilitat accesul unor copii cu vârste cupinse între 4 şi10 ani la activități de recuperare prin sporuri precum înot,hipoterapie și dans.
 9. 9. Concurs de mici planuri de afaceri în mediul ruralOrganizație: Fundația Civitas pentru Societatea CivilăValoare grant: 1.410 leiScurtă descriere: Proiectul vine în continuarea unei inițiative aFundației, prin care persoane active în agricultură, șomeri saudeținători de mici afaceri din mediul rural s-au familiarizat cunoțiuni practice de marketing, dar și de contabilitate și deindicatori financiari, elaborând inclusiv propriile planuri deafaceri.Astfel, inițiativa urmărește asigurarea sprijinului în continuareasau modernizarea acestor afaceri.
 10. 10. Gospodaria naturală. Căsuța din zmeurișOrganizație: Viața AlternativăValoare grant: 726 leiScurtă descriere: Proiectul oferă soluții naturale pentrurealizarea de construcții cu impact redus asupra mediului,folosind resurse minime – alternative pentru materialele deconstrucții și sistemele necesare unei gospodării.Astfel, activitățile includ construirea unei căsuțe din baloți dinpaie, a unui cuptor din lut și amenajarea unei grădiniînmiresmate.
 11. 11. Tabăra de Vară TemerariiOrganizație: Little PeopleValoare grant: 1.436 leiScurtă descriere: Tabăra coincide cu întâlnirea anuală amembrilor în cadrul căreia se decide alocarea fondurilor obținutedin cadrul campaniilor Poți și Tu, inițiate pe parcursul anului (deexemplu, medicamente și fonduri pentru Temerarii în cazul căroraboala a recidivat).Acțiunile Poți și Tu se desfășoară pe tot parcursul anului șireprezintă inițiative ale Temerarilor care îşi duc mesajul înlocalitățile de proveniență.
 12. 12. O șansă la educație pentru copiii din TranișuOrganizație: Habitat for Humanity ClujValoare grant: 1.436 leiScurtă descriere: Proiectul urmărește renovarea şi amenajareaspațiului destinat studiului pentru cei opt copii care frecventeazășcoala din Tranișu.Ce a presupus renovarea spațiului? Amenajarea a două clase și aunui hol, repararea pereților, montarea unui tavan, schimbareapardoselii, recondiționarea ușilor, ameanajarea și dotarea unei băiîn interiorul clădirii, schimbarea mobilierului, montarea unuiacoperiș. Totodată, proiectul urmărește achiziționarea a treicalculatoare noi, facilitarea accesului la internet și achiziționareade jucării și jocuri educative.
 13. 13. E ziua mea, îmi doresc şi eu un cadou!Organizație: FRCCFValoare grant: 3.825 leiScurtă descriere: Proiectul urmărește să îi ofere fiecărui copilcare frecventează centrele de zi FRCCF ocazia să se bucure cuprietenii lui de ziua de naştere.În ultima săptămână din fiecare lună are loc o mică petrecerededicată celor născuți în luna respectivă. Copiii primesc o felie detort şi un pahar de suc şi petrec alături de prietenii lor. Cadourilecare le revin celor mici cuprind atât rechizite și produse de igienă,dar şi o jucărie şi dulciuri. Petrecerile pentru copii se desfăşoară încentrele de zi FRCCF, în prezența psihopedagogului şi avoluntarilor.
 14. 14. Încotro. Proiect de orientare vocațională a tinerilorOrganizație: Asociația Școală pentru viațăValoare grant: 643 leiScurtă descriere: Proiectul li se adresează liceenilor din clasele X-XII şi îşi propune să susțină orientarea vocationala a acestoraprintr-un proces activ de autocunoaștere, corelând oportunitățileexistente cu ceea ce îi defineşte ca indivizi.Cadrul proiectului este definit printr-un set de metode de educațienon-formală, exerciții de grup și individuale și interactivitate, toate– într-un cadru de învățare și descoperire.
 15. 15. Adăpost pentru câinii bătrâni sau cu grave infirmitățiOrganizație: Asociația pentru protecția necuvântătoarelor ”Arcalui Noe” ClujValoare grant: 3.031 leiScurtă descriere: În cadrul Centrului de Adopții ”Arca lui Noe” și pestrăzile orașului și în județ există câini abandonați, fără o șansă desupraviețuire în lipsa unui adăpost special, a cărui amenajare estevizată de acest proiect.Bătrâni ori infirmi în urma unor accidente, despărțirea lor de ceilalțicâini, în cazul celor din cadrul Centrului de Adopții ”Arca lui Noe”,sau salvarea lor de pe străzile orașului e o șansă o normalitate.Acest adăpost le asigură o îngrijire corespunzătoare (hrană, apă,curățenie și tratamentele medicale).
 16. 16. Cifrele înseamnă viațăOrganizație: Salvează ViețiValoare grant: 14.218 leiScurtă descriere: Proiectul răspunde nevoii de izolare în cameresterile a pacienților cu leucemie și cu alte forme de cancer alsângelui, aflați sub tratament chimioterapic.Cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire și deces la pacientii cucancer este infecția, iar cei tratați cu chimioterapie, radioterapie şisuportă eventuale interventii chirurgicale au un risc crescut de adezvolta infecții din cauza scăderii imunității.Proiectul urmărește crearea unor asemenea centre standardizate înșase orașe.
 17. 17. Pedealează pentru amiciOrganizație: Ecce HomoValoare grant: 374 leiScurtă descriere: Proiectul a fost demarat la începutul lui 2012, lainițiativa Cristinei Bălaş şi Lea Urs, pornind din pasiunea pentrumersul pe bicicletă. Inițiativa a adoptat o latură caritabilă, având cascop strângerea de fonduri pentru copiii implicați în proiecteleOrganizației Ecce Homo – Casa Familială "a-mic" şi Centrul Social"La noi".Cristina şi Lea au pornit la începutul lui septembrie 2012 de la Clujspre Barcelona pe bicicletă, parcurgând peste 2.525 de km îndecursul a 25 de zile, prin Ungaria, Slovenia, Italia, Franța și Spania.
 18. 18. YouthBank ClujOrganizație: Fundația Comunitară ClujValoare grant: 2.976 leiScurtă descriere: YouthBank Cluj este un program adresat liceenilorclujeni, ajuns la cea de-a șasea ediție de implementare. Programulraspunde nevoii de dezvoltare a urmatoarelor tipuri de abilități șicunoștințe în rândul tinerilor implicați în program: competențe decomunicare și negociere; competențe de management financiar șicontabil; cunoștințe de strângere de fonduri sau acordare definanțări. Programul vine in completarea educației de tip formal,oferindu-le tinerilor acces la un cadru de învățare și dezvoltarepersonală, în care sunt responsabilizați și motivați.
 19. 19. Pe drumul cel bun. Film-documentar de bune maniere în traficOrganizație: Fundația Comunitară ClujValoare grant: 421 leiScurtă descriere: "Pe drumul cel bun. Film-documentar de bunemaniere în trafic" răspunde nevoii de conștientizare și educare așoferilor în privința respectării bunelor maniere la volan, a curtoazieiîntre participanții la trafic și în general în privința comportamentuluicivilizat pe stradă şi în maşini.Astfel, urmărește crearea unui material video pe tema aceaasta,adresat liceenilor, pe de o parte, și cursanților școlilor de șoferi, pede altă parte.
 20. 20. Lumea Copiilor de la Terapie IntensivăOrganizație: Fundația Comununitară ClujValoare grant: 2.661 leiScurtă descriere: Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) aSpitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj este cea mai grea,spun medicii de acolo. E un loc unde sondele, tuburile, acele,cateterele, operațiile și investigațiile fac parte din decor, de undefamilia și prietenii lipsesc, iar jocul și joaca sunt amintiri și bucuriiîndepărtate.Secția are nevoie de aparatură medicală, iar în cadrul MaratonuluiInternațional Cluj, Fundația Comunitară Cluj a susținut de asemeneacauza ATI și a reușit să strângă peste 8.000 de lei. Am continuat să-isusținem și în cadrul Swimathonului din 2012.
 21. 21. InfoTrafic - nu lăsa să se scufunde viitorul unui copilOrganizație: Fundația Comunitară ClujValoare grant: 7.072 leiScurtă descriere: Datorită campaniei Swimathon 2011, sprijinită deInfotrafic şi QBox, Dorel a primit o bursă de la Fundația ComunitarăCluj şi a terminat acum primul an de liceu.Nu a fost uşor: în fiecare dimineață s-a trezit la 5.30, ca să ajungă latimp la şcoală la Cluj. Dar a fost fericit că putea să facă asta. În 2012,Infotrafic a înotat din nou pentru Dorel – pentru că el avea nevoie desprijin în continuare.
 22. 22. Programul de Burse al Fundației Comunitare ClujOrganizație: Fundația Comunitară ClujValoare grant: 5.983 leiScurtă descriere: Fundatia Comunitară Cluj a lansat în 2012 un nouprogram de burse, 55 de copii răspunzând apelului, în număr preamare pentru capacitatea programului.Și pentru că mulți dintre copiii care au aplicat merită să fie sprijiniți,FCC și-a propus să strangă fonduri pentru a crește numărulbursierilor de la 10 la 20.
 23. 23. Swimathon-ul este un eveniment-cadru de strângere de fonduri, oplatformă dinamică, interactivă și atractivă, pe care FundațiaComunitară Cluj o deschide comunității, celor interesați să strângăfonduri pentru proiecte diverse.În trei ani de Swimathon la Cluj, am strâns 300.000 de lei, de la 1.500de susținători, pentru 41 de proiecte din domenii variate – educațieși burse, vârstnici, reabilitare de locuințe, protecția animalelor,sănătate și terapii speciale, sport etc.Este un cadru deschis companiilor, organizațiilor, grupurilor deinițiativă și indivizilor, care au astfel acces la un mecanism destrângere de fonduri pentru propriile proiecte.
 24. 24. www.swimathon.fundatiacomunitaracluj.ro

×