Catalog Cerc Donatori Cluj 2013

344 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
344
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Catalog Cerc Donatori Cluj 2013

 1. 1. Catalogul ProiectelorEdiţia aprilie 2013
 2. 2. Proiectul “22 zile în jurul castelelor”Organizații care implementează proiectul: Castel în Transilvania,Grupul PONT, Transylvania Trust, Asociația Transilvania Vie șiportalul TransindexDonator-ambasador: Florin MoroşanuPrezentat de: Farkas András
 3. 3. Proiectul va asigura materialul teoretic și prezentarea unor modele aplicate legate depatrimoniul cultural în Transilvania. La fel de importantă este încurajarea șistimularea schimbării de atitudine a consiliilor locale, a actorilor culturali, aproprietarilor de castele și a comunității față de aceste clădiri și de potențialulacestora.În Transilvania există o mulțime de castele care în trecut aparțineau nobilimii dinregiune. Cu toate că aceste clădiri constituie o parte importantă a patrimoniuluiconstruit local, majoritatea sunt nefolosite, se află în continuă degradare, adesea chiarîn ruină.Proiectul 22 zile în jurul castelelor a fost inițiat în 2012. Scopul acestei aventuri eraprezentarea a 40 de castele transilvănene în decursul unei singure luni. Doiaventurieri au vizitat castele, redactând rapoarte, descrieri, realizând fotografii șimateriale video despre cele văzute și întâmplările prin care au trecut.
 4. 4. Aventura s-a bucurat de un interes surprinzător de mare!• Pe blogul proiectului au fost încărcate 47 de descrieri de castel, 15 materiale video și mai mult de 1.000 de fotografii.• Aceste materiale au fost accesate de mai mult de 5.000 de vizitatori unici.• Am primit 300 de comentarii pe blog, s-a construit o relație interactivă între vizitatori și aventurieri.• Am reușit să atragem atenția media, au fost publicate în jur de 15 articole despre acest proiect.Aceste rezultate ne-au convins pe deplin că proiectul merită să fie continuat.Plănuim continuarea proiectului în acest an, cu scopul de a completa cele 47 dedescrieri deja existente, majoritatea despre castele și conace din județ, contribuindastfel la informarea publicului în legătură cu această parte atât de importantă apatrimoniului cultural.
 5. 5. Cărei nevoi îi răspunde proiectul?Proiectul este inovativ, fiind o inițiativă care își propune să prezinte castelele,conacele prin ochiul turistului. Altfel spus, să familiarizeze un public neavizat cuvaloarea acestor elemente de patrimoniu cultural.Credem că avem prea puține cunoștințe despre această parte importantă a culturiinoastre și despre perioadele istorice pe care le-au parcurs aceste clădiri șicomunitățile în care sunt construite.Am dori să îmbogățim aceste cunoștințe atrăgând atenția publicului larg asupra stăriicastelelor și a conacelor aflate adeseori în stare de ruină.
 6. 6. SoluţiaȘi în acest an vom lansa un concurs pentru a selecta cei mai potriviți candidați caresă contribuie cu entuziasmul, perseverența și devotamentul lor la succesulproiectului.Vom alege patru persoane care vor vizita castelele din județ în două grupe separate.Amândouă grupele vor fi pe drum timp de o săptămână, vizitând în fiecare zi un altcastel. Vom alege 7-8 castele pentru fiecare grupă care vor fi vizitate, iar vizitele vorfi documentate cu descrieri, fotografii și materiale video, cu relatări despre celevăzute și întâmplările prin care au trecut.Participanții vor ajunge astfel să viziteze 14-16 castele în total. Pe lângăincontestabilul rol în creșterea nivelului de cunoștințe despre castele al prezentuluiproiect, nu trebuie uitată nici importanța experienței trăite de către participanți.
 7. 7. ImpactulImpactul proiectului va veni din educarea publicului în legătură cu rolulul importantpe care îl joacă aceste clădiri în patrimoniul cultural transilvănean, valoareacastelelor și a conacelor. Materialele rezultate din vizite vor fi publicate pe platformaonline, blogul proiectului fiind actualizat în fiecare zi de către participanți.Rezultatele propuse pot fi măsurate prin această platformă, numărul accesărilorblogului iar numărul și modul interacțiunilor cu și dintre vizitatori constituieindicatorii evaluării rezultatelor. Realizarea obiectivelor pe termen lung se poatemăsura prin prisma diferitelor mecanisme pornite în jurul castelelor, ca de exemplulucrări de restaurare, procese de restituire etc. Impactul acestor obiective pe termenlung este păstrarea acestor comori ale patrimoniului cultural pentru următoarelegenerații.Sprijinul financiar al Cercului de Donatori ar acoperi cheltuieli ca transportul,eventuala cazare și masă a participanților, accesul lor la internet, primirea diferitelorautorizații.
 8. 8. Bugetul anual al inițiativei?Activitățile programului Castel în Transilvania se realizează cu ajutorul finanțărilorculturale (Administrația Fondului Cultural Național).Recomandarea donatorului-ambasador:„Suntem norocoşi, deoarece Transilvania este foarte bogată în valori culturaleconstruite, dar din păcate nenumărate dintre aceste clădiri sunt în stare avansată dedegradare. Consider că este foarte important să avem grijă de valorile noastre, şi săatragem atenţia publicului larg asupra problemelor legate de acest segment cultural.Obiectivul acestui proiect este chiar acesta: să arătăm oamenilor starea moşteniriinoastre culturale construite, să oferim informaţii, cunoştinte publicului şi să încercămsă îl sensibilizăm cu privire la această temă”.Contactfarkas@pontweb.rowww.22zile.castelintransilvania.ro
 9. 9. Proiectul “Life Corner”Organizația: Transylvania CollegeDontor-ambasador: Sonia NechiforPrezentat de: ambasador şi elevi ai Transylvania College.
 10. 10. ScopProiectul va facilita accesul a 500 de copii și elevi din comunitatea clujeană, cuvârste cuprinse între 2 și 18 ani, la experiența interacțiunii directe cu diferite animaledomestice și sălbatice.Fundatia Transylvania College are misiunea de a le oferi copiiilor şi eleviloreducaţie, pentru a-i ajuta să obţină rezultate excepţionale şi să devină viitori lideripregătiţi să obţină succes în orice domeniu.Aceasta, într-un spaţiu amenajat pe baza unui design concentrat pe siguranţa şisănătatea lor, stimulativ pentru creativitate, construit pe principii de sustenabilitate şieficienţă energetică, dotat conform unor standarde internationale.
 11. 11. Cărei nevoi îi răspunde proiectul?Copiii și elevii născuți și crescuți în mediile urbane nu au acces la o cunoașteredirectă a mediului înconjurător. Interacțiunea lor cu flora și fauna sunt indirecte, prinintermediul diferitelor canale de informare (televiziune, internet, literatură, în cadrulorelor de științe sau a unor vizite la grădina zoologică).Ei cresc astfel fără a avea experiența personală a contactului cu natura.SoluţiaVom amenaja primul Life Corner în cadrul unei școli din România (campusulTransylvania College), facilitând interacțiunea directă între copii și animale și adescoperirirea elementelor specifice din habitatul natural al fiecărei specii.În acest fel, copiii şi elevii îşi vor putea dezvolta cunoştintele în domeniul ştiinţelornaturale prin activităţi educative.
 12. 12. Etapele implementării proiectului includ:• Amenajarea spațiului dedicat animalelor (pregătire teren, realizare proiect, construcție spații acoperite, cuști etc.);• Achiziția animalelor care vor fi găzduite în permanență;• Asigurarea condiţiilor necesare fiecărei specii (hrană, spaţiu etc) cu îndrumarea unui specialist (medic veterinar);• Desemnarea responsabililor pentru îngrijirea animalelor (echipe formate din angajaţi ai fundaţiei şi şcolii Transylvania College, alături de elevi/copii);• Programarea “vizitelor” altor animale (cele sălbatice, care vor fi găzduite în cadrul Life Corner pe o perioadă determinată de timp);• Prezentarea diferitelor specii de animale de către zoologi în cadrul unor activităţi periodice, organizate de elevii campusului Transylvania College.
 13. 13. ImpactulImplementarea proiectului va ajuta copiii şi elevii să se familiarizeze cu animalele, săasimileze informații despre habitatul lor natural, îi va ajuta să devină responsabili,organizați și disciplinați, având rolul de a se ocupa de animale periodic. În evaluareaimpactului vom lua în considerare:• Numărul de copii implicați în etapa inițială (realizarea/ amenajarea spațiului);• Numărul de copii implicați în etapa a doua (îngrijire animale);• Numărul de copii din comunitate care vor participa la activităţi;• Numărul și tipul activităților educative;• Materialele realizate de copii în urma activităților (eseuri, prezentări etc.)• Numărul de afişări, distribuiri pe social media;• Numărul de accesări ale siteului www.transylvania-college.ro.Susținerea din partea Cercului de Donatori va acoperi valoarea lucrărilor deamenajare a spaţiului şi necesarul de alimente pentru animale pentru primele trei lunide existenţă a Life Corner-ului.
 14. 14. Bugetul anual al organizatiei:3.655.214 lei.Recomandarea donatorului-ambasador“Viaţa noastră de zi cu zi se mută treptat într-o lume virtuală. În viitorul nu preaîndepărtat vom uita probabil cum miroase primăvara, cum e să atingi o floare, cumarată un animal în mărime naturală. Construirea unui Life Corner în cadrul uneiinstituţii de învăţământ ne va aduce aminte că trebuie să ne întoarcem la natură,pentru a nu uita să ne bucurăm de lucrurile care sunt cu adevărat importante. LifeCorner va fi primul proiect de acest fel dintr-o şcoală românească, care va ofericâtorva sute de copii şansa de a intra în contact direct cu animalele, de a avea grijă deele şi de a-şi dezvolta astfel cunoştinţele şi capacitatea de a fi responsabili.Implicarea mea în susţinerea acestui proiect vine dintr-o nevoie personală: îmi doresco oaza naturală de normalitate pentru viitorul copiilor noştri“.Contactdomnita.fechete@transylvania-college.rowww.fundatia.transylvania-college.ro/valori
 15. 15. Proiectul “O șansă la un viitor sănătos”Organizația: Asociația Familia RegăsităProiect: O sansă la un viitor sănătosDonator/ambasador: Adina SraumPrezentat de: Adina Sraum
 16. 16. ScopVom crea un fond care să susțină accesul beneficiarilor Asociației la servicii desănătate, o atentă monitorizare a stării lor de sănătate și intervenții de specialitate înfuncție de nevoile fiecăruia dintre ei. Asociația Familia Regăsită a fost fondată înurmă cu 20 de ani de familia Henzelmann, ca o necesitate pentru acele timpuri.Scopul asociației a fost scoaterea copiilor din orfelinate și intermedierea adopțiilor.În cadrul asociației funcționează Centrul de zi "Clubul Copiilor", care asigurăpermanent condiții de trai și educație pentru 15 copii cu vârste cuprinse între 7 și 15ani. Aceşti copii provin din familii cu venituri foarte mici, iar ceea ce urmărim noieste integrarea lor în societate.În momentul de faţă, copiii primesc la centru o masă zilnică rece, desfășoarăactivități educativ-recreative sub îndrumarea personalului specializat, a voluntarilorromâni și străini. Acest centru este un program de succes care și-a dovedit eficiențade-a lungul timpului.Cărei nevoi îi răspunde proiectul?Lipsa accesului la servicii medicale pentru copiii care frecventează CentrulAsociației Familia Regasita.
 17. 17. SoluţiaRealizarea unui parteneriat cu unul din centrele medicale clujene care să le asigurecelor 15 copii accesul la servicii medicale.Proiectul va urmări astfel:• înscrierea copiilor la un medic de familie avizat de către clinica Medstar• realizarea unei prime evaluări amănunţite a stării de sănătate a copiilor• identificarea problemelor de sănătate şi stabilirea unui plan de acţiune pentru rezolvarea acestora• două consultaţii medicale pe an• efectuarea de analize de bază o dată pe an sau de mai multe ori, la recomandarea unui specialist• furnizarea de medicamente în regim gratuit, pe baza recomandării medicului specialist• cursuri de igienă şi nutriţie• asistenţă psihologică pentru copii şi familiile acestora
 18. 18. Implementarea acestui proiect va permite identificarea problemelor de sănătateactuale şi de asemenea, anticiparea şi prevenirea eventualelor afecţiuni sau boli ce s-ar putea dezvolta în timp şi care sunt favorizate de mediul precar în care trăiesc, delipsa de educaţie şi informaţie. Neintervenind la timp, aceste probleme de sănătate arputea influenţa negativ viitorul acestor copii.ImpactVom porni de la evaluarea schimbărilor în starea de sănătate a copiilor, ameliorareacalității vieții acestora la un an de la integrarea lor în program. La fel de importantevor fi schimbările produse de integrarea/participarea lor în acest program, asuprarezultatelor școlare şi a comportamentului în raport cu igiena și nutriţia.Indirect, proiectul va avea un impact pozitiv asupra comunității clujene, în specialasupra comunităților din care provin copiii.Contribuția obținută va fi utilizată exclusiv pentru a acoperi nevoile de sănătate alecopiilor: finanțarea consultațiilor medicale de specialitate, a analizelor șitratamentelor necesare.
 19. 19. Bugetul anual al organizatiei16.750 leiRecomandarea donatorului-ambasador“Consider că proiectul răspunde la o nevoie de bază a acestor copii, neacoperită înmomentul de faţă. Pe de altă parte, copiii sunt încă la o vârstă la care informaţiilereferitoare la igienă şi nutriţie, dar şi dezvoltarea interesului pentru sănătatea lor, suntesenţiale. Şi cresc considerabil şansele ca ei să devină adulţi sănătoşi, iar ulterior sămanifeste aceste preocupari şi în propriile familii”.Contactsraum.adina@gmail.compaulapatriciapany@yahoo.com
 20. 20. Un eveniment organizat sub egidaÎn parteneriat cu
 21. 21. Mulțumim.4000300, Cluj-Napoca, România, str. Cloșca, nr. 6, ap. 2Tel: +40 264 434.618, Fax: +40 264 434.619www.fundatiacomunitaracluj.ro

×