Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Általános kibervédelmi tréning_v.2 2020. aprilis_20.

273 views

Published on

Ezzel az oktató anyaggal anyaggal azoknak a munkavállalóknak szeretnénk segíteni, akik távmunkára álltak vagy állnak át. Összeszedtük, milyen veszélyek leselkednek ránk a kibertérben, és ezek hogyan kerülhetők el. Anyagunkat folyamatosan aktualizáljuk, kérjük figyelje a verziószámot! Vigyázzon munkatársaira, és ne vállaljon felesleges kiberbiztonsági kockázatot!

Olvassátok, használjátok, és köszönjük, ha megosztjátok! 'A kész jobb, mint a tökéletes' elv alapján vállaljuk, hogy lesznek benne hiányosságok, de meggyőződésünk, hogy hiánypótló és hasznos anyag, melyet folyamatosan frissítünk majd.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Általános kibervédelmi tréning_v.2 2020. aprilis_20.

 1. 1. Általános kibervédelmi tréning
 2. 2. Ezzel az oktató anyaggal anyaggal azoknak a munkavállalóknak szeretnénk segíteni, akik távmunkára álltak vagy állnak át. Összeszedtük, milyen veszélyek leselkednek ránk a kibertérben, és ezek hogyan kerülhetők el. Anyagunkat folyamatosan aktualizáljuk, kérjük figyelje a verziószámot! Vigyázzon munkatársaira, és ne vállaljon felesleges kiberbiztonsági kockázatot!
 3. 3. 1. E-mailben érkező támadások 2. Biztonságos internethasználat 3. Személyre szabott fenyegetések 4. Kártevő szoftverek (malware) 5. Jelszavak és kezelésük 6. Álhírek (fake news) 7. Kockázatmentes otthoni munka, saját eszközön Tartalomjegyzék
 4. 4. 1. E-mailben érkező támadások Phishing (Adathalászat): Általában egy ismert szolgáltató nevét használva, félrevezető, de valódinak tűnő e-mailt kapunk. Ebben kérik az ügyfelet, hogy egy linken keresztül adja meg a jelszavát, felhasználónevét és egyéb személyes információt, akár még a bankszámlaszámot is!
 5. 5. E-mail csatolmányok: Hivatalosnak tűnő e-mailben érkeznek, és a csatolmány maga egy fertőző link vagy egy megbízható dokumentumba kódolt vírus. Ha hasonlóan gyanús levelet kapunk, akkor legyünk elővigyázatosak!
 6. 6. Hogyan kerülhető el? 1. Nézzük meg a feladót, ha gyanús, ne nyissuk meg! Ehhez kétszer kattintson rá a feladó nevére, vagy vigye a kurzort/egeret a feladó neve fölé!​ 2. Ha ismerős címről érkezett a levél, mégis gyanúsan más, hívjuk fel az illetőt, hogy valóban ő küldte-e! 3. Ha továbbra sem vagyunk biztosak benne, semmiképpen se töltsük le a csatolmányt, szóljunk a rendszergazdának, hogy vizsgálja be!
 7. 7. 4. Mozgassuk a link fölé a kurzort (egeret), hogy hová vezet. Nézzük meg, hogy valós linkre mutat-e, és elsőre ne kattintsunk rá! Másoljuk ki a linket, és ellenőrizzük a https://www.cyren.com/security- center/url-category-check oldalon! 5. Bizonyosodjunk meg a vállalat hivatalos honlapján, hogy valóban ők küldték-e a levelet! 6. Ha rákattintunk, és a bejövő oldal furcsa információkat kér tőlünk, akkor is kezdjünk el gyanakodni! Hogyan kerülhető el?
 8. 8. Spam: Egyszerre, gyakran spambotok* által találomra generált e-mail címekre küldött, adathalász és egyéb kártékony szoftvert tartalmazó e-mail. Hogyan kerülhető el? 1. Ne válaszoljunk, ne kattintsunk rá, mert ez egy jelzés a küldőnek, hogy létezik az e-mail cím és még több oldalról várható majd támadás! 2. Ha lehet, használjuk a következő formátumot: példakukacgmailpontcom a saját weboldalunkon, ha e-mail címet akarunk megadni! 3. Alaposan válasszuk meg, hogy milyen webhelyeken adjuk meg az e-mail címünket, ugyanis versenyek, nyereményjátékok és egyéb „ingyenes” hirdetések valójában csak adathalász weboldalak! *A spambot egy számítógépes program, amely a spam küldésében segít. A spamrobotok általában fiókokat hoznak létre és tömeges spamüzeneteket küldenek velük.
 9. 9. 2. Biztonságos internethasználat A publikus Wi-Fi kapcsolatok általában hotelekben, kávézókban és más hasonló publikus helyszíneken érhetők el, de ezek csak alig, vagy egyáltalán nincsenek védve. Nem ritka, hogy károkozási célokkal, másolt Wi-Fi SSID-t (Wi-Fi név) kreálnak a közeli hotel, könyvtár vagy szórakozóhely nevében, ezzel teljesen védtelenné téve a számítógépünket.
 10. 10. Hogyan kerülhetjük el az átverést? 1. Kerüljük el az ilyen, publikus Wi-Fi használatát, mivel a kommunikáció titkosítás nélkül folyik! Amennyiben szükséges és mégis kapcsolódna, akkor vállalati vagy fizetős VPN-t használjunk, és ezen keresztül internetezzünk! 2. Minden esetben azt kell feltételeznünk, hogy még a hivatalos Wi- Fi hálózat sem biztonságos, ezért ne használjuk a közösségi oldalakat, netbankot és egyéb, fontos adatainkat kezelő weboldalakat! 3. Érdemes inkább a mobilunk által használt adatforgalmat használni ezekere a célokra.
 11. 11. HTTPS: A https egy URL-séma, amely biztonságos internetkapcsolatot jelöl. Azonban ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül biztonságban vannak a weboldallal megosztott adataink.
 12. 12. Hogyan kezeljük a weboldalakat? 1. Ha HTTPS-t használ a weboldal, akkor nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, azonban ügyeljünk a böngészőnk és védelmi szoftverünk figyelmeztetéseire! 2. Ha nem látunk HTTPS feliratot, akkor ne adjunk meg érzékeny adatokat a weboldalon! 3. Legyünk körültekintők, és ne keltsen bennünk téves biztonságérzetet a HTTPS protokoll!
 13. 13. WEB-es tartalom szűrése: Megkülönböztetünk otthoni és vállalati verziót is. Az otthoni verzió a gyermekvédelemre, a vállalati pedig a céges tartalom szűrésére szolgál, aminek hatására az alkalmazottak produktívabbak lesznek. Lényege, hogy a rendszergazda letilthat bizonyos tartalmú, nevű vagy viselkedésű oldalakat, például munkahelyen a közösségi oldalakat, és egyéb, kockázatos, kártékonyan viselkedő weboldalakat.
 14. 14. Keresőmotor biztonsága: Manapság az emberek, akár a munkahelyükön is, minden egyes kérdést, keresést egy keresőmotoron keresztül akarnak megoldani. Pl: Bing, Google Ez veszélyes lehet, még a közösségi médián keresztül is, mert egy meggondolatlan kattintás egy nem hivatalos weboldalra, akár végzetes is lehet, ugyanis ezen keresztül megfertőződhet a számítógépünk.
 15. 15. Hogyan kerülhetjük el? 1. Próbáljunk a találatok linkjeire kattintani! Legyünk óvatosak, a gyanús linkekre ne kattintsunk rá! Mindig legyünk elővigyázatosak az ingyen elérhető tartalmakkal! 2. Legyünk gyanakvók, a normál esetben fizetős tartalmakat, filmeket, játékokat ne akarjuk ingyen letölteni ismeretlen forrásból, mert azzal gyakran adathalász program vagy egy zsarolóvírus áldozatává válhatunk!
 16. 16. 3. Személyre szabott fenyegetések (social engineering) Közösségi befolyásolás, amely akár személyesen arra irányul, hogy bizalmat keltve adatokat, konkrétan pénzt szerezzenek, valamint kártékony tevékenységet végezhessenek.
 17. 17. Néhány példa: 1. E-mailen keresztül érkezett „befagyasztott bankszámla költség” kifizetésére irányuló kérések. 2. Telefonhívás egy rokon nevében. 3. Elektromos / távközlési szolgálató nevében küldött fizetési felszólítás. 4. Egy ajándék, szórakozási lehetőség ígéretében vagy a bank nevében. 5. Nem gyakori, de néha személyesen sétálnak be a céghez és bizalmat keltve, másnak kiadva magukat, akár a számítógépekhez is hozzáférhetnek, kikapcsolhatják a védelmet, károkozó programot telepíthetnek, adatokat lophatnak.
 18. 18. Hogyan kerülhetjük el? 1. Mindig legyünk gyanakvók, ha érzékeny információkat kérnek tőlünk! 2. Bizonyosodjunk meg a cégek hivatalos elérhetőségén keresztül, hogy valóban ők hívtak-e, küldtek-e emailt vagy személyesen embert! 3. Ne engedjük be a váratlanul érkező személyeket, azaz kérdezzük meg, hogy valóban vár-e csomagot, egyéb szolgáltatót a vállalat!
 19. 19. Belső fenyegetések: Nem is gondolnánk, de egy vállalat belső környezetéből is indulhat kibertámadás. Könnyen kikapcsolhatják a megfelelő hozzáféréssel a védelmi szoftvereket, telepíthetnek kártékony szoftvereket, vagy szándékosan beengedhetik azokat, adathordozókon keresztül adatokat lophatnak és egyéb, működést fenyegető támadást hajthatnak végre. Lehetséges esetek: 1. Egy rosszakaró, csalódott alkalmazott, üzleti partner, egyéb beszállító, akinek érdeke kárt okozni. 2. Nem szabad azonban mindig rosszhiszeműnek lennünk. Néhány alkalmazottól indult támadást okozhatja egy rossz kattintás, átverés és egyéb művelet, amit valójában nem ő akart végrehajtani.
 20. 20. Mivel csökkenthetjük ennek kockázatát? 1. Tartsunk rendszeres képzést a munkavállalóknak, hogy hogyan kerülhetik el a kibertámadást, és hogyan legyenek elővigyázatosak! 2. Korlátozzuk a munkavállalók hozzáférési jogosultságát, valamint fizikailag is biztosítsunk védelmet az olyan eszközöknek, amelyek központi szerepet játszanak a hálózatban, valamint fontos adatokat tartalmaznak! 3. Szeparáljuk a munkavállalók eszközeit külön alhálózatokba, és ezek kommunikációját tűzfalon keresztül engedélyezzük! 4. Használjunk EDR végpontvédelmi megoldást, hiszen csak ezek tudják elhárítani a belső hálózaton keresztül történő kibertámadásokat!
 21. 21. 4. Kártevő szoftverek (malware) A malware-ek típusai: • vírusok, trójai vírusok • worm-típusú vírusok • spyware-ek, ransomware-ek • rootkit-ek Céljuk kárt okozni és a célpont adatait, végső soron pénzét ellopni. Ezeket sokszor kombinálják, például egy trójai vírussal spyware-t juttatnak a gépre, az pedig megtalálhatja a biztonsági rést egy zsarolóvírusnak, azaz ransomware-nek.
 22. 22. A kártevők célpontjai: Manapság elég népszerű és sok tévhit kering a célpontokról. Azonban a valóság más: • Nem csak Windows operációs rendszerekre veszélyesek, hanem mindre. • Nem csak nagyvállalatokra utaznak, minden vállalati forma veszélyben van, még az állami és az 1-2 fős cégek is. • Nem csak számítógépek és a szerverek vannak veszélyben. A kiberbűnözők nem válogatnak, minden méretű vállalatot, hatóságot, hivatalos, állami cégeket, oldalakat is megtámadnak, a weboldalaikat és a magánszemélyeket is! Minden veszélyben van, amin keresztül adatokhoz férhetnek hozzá, vagy korlátozhatják azok elérését, használatát. Motivációjuk rendszerint az üzletfolytonosság veszélyeztetése, megbénítása, és ezen keresztül az anyagi haszonszerzés.
 23. 23. Hogyan jutnak el a céljukhoz a kártevők? Számos oldalról támadhatnak, többek között: egy gyanús linken, csatolmányon keresztül, egy megbízható programba beépülve, de akár egy fertőzött adathordozón, például pendrive-on, vagy akár nem megfelelően biztosított távoli asztali kapcsolaton keresztül. Manapság egy publikus Wi-Fin keresztül megfertőzi a mobilt, majd az otthoni/vállalati Wi- Fin keresztül eléri a belső hálózatot. Mobilok esetén a nem ellenőrzött, a nem hivatalos helyről letöltött alkalmazások is tartalmazhatnak malware-t, vagy ők maguk azok.
 24. 24. Hogyan kerülhető el a fertőzés? 1. Használjunk komplex végpontvédelmet az összes eszközön, ne csak a Windows-os gépeken! 2. Tartsunk a munkavállalóknak kiberbiztonsági tréningeket, hiszen rajtuk is múlik a vállalat IT- biztonsága! 3. Ne kattintsunk gyanús linkekre, illetve óvatosan kezeljük a talált, kapott adathordozókat! Ezeket érdemes először a rendszergazdával átvizsgáltatni.
 25. 25. 5. Jelszavak Személyes adat a jelszavakban: Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a jelszavaik tartalmaznak olyan személyes adatokat, amelyeket akár a közösségi oldalakról meg lehet szerezni, vagy túl sokan tudják, ezért a rosszakarók kihasználhatják ezeket az információkat. Másik komoly hiba, hogy a biztonsági kérdések esetén szintén őszintén válaszolnak, így a valós információt máshonnan megszerezve, a biztonsági kérdéseken keresztül feltörhető a fiók.
 26. 26. Hogyan kerülhető el az ilyen jelszófeltörés? 1. Ne adjunk meg olyan jelszót, amely olyan személyes adatot tartalmaz, ami könnyen hozzáférhető az interneten, akár ismerőseink által! 2. Különböző hozzáféréseknél más-más jelszó használata javasolt. 3. A biztonsági kérdésekre ne válaszoljunk őszintén! Találjunk ki egy csak általunk ismert választ, még a kérdéshez sem kell kötődnie! Például: Mi az édesanyja középső neve? Válasz: Sajtostészta.
 27. 27. Jelszó higiénia: Manapság, ha megszerzik a jelszavunkat, könnyen beférkőzhetnek több fiókunkba is. Az e-mailünket megszerezve hatalmas károkat tudnak okozni, a nevünkben fertőző, adathalász leveleket küldeni, jelszóemlékeztető e-maileken keresztül megszerezni akár a céges belépési adatainkat is.
 28. 28. Mit tudunk tenni? 1. Egy megjegyezhető, kellően bonyolult jelszót használjunk! 2. Semmiképpen se tároljuk el könnyen hozzáférhető dokumentumokban, valamint ne írjuk cetlikre, füzetekbe, stb a jelszavainkat, mert könnyen ellophatják! 3. Ne adjuk meg barátoknak, rokonoknak a jelszavunkat elektronikus úton, mert ha feltörik, ellopják az eszközt és visszaolvassák, akkor már meg is szerezték azt! 4. Kb 2-3 havonta cseréljünk jelszót! Cseréljünk jelszót kürölbelül 2-3 havonta! 5. Ne használjuk mindenhol ugyanazt a jelszót!
 29. 29. Jelszó kezelés: Ha nem tudjuk megjegyezni a bonyolultabb és egyre nagyobb számú jelszavainkat, akkor használhatunk megbízható, modernebb alkalmazásokat. Ezek tárolják vagy generálják az új jelszavakat, hovatovább egy mesterkulcshoz hasonlóan működő szóval előhívhatjuk azokat. Ezt hívják dinamikus jelszónak.
 30. 30. Mire ügyeljünk? 1. Csak hivatalos és ellenőrzött programokat használjunk! 2. A mesterjelszó legyen megfelelően biztosítva! Sehol se tároljuk, hanem jegyezzük meg! 3. Legyünk óvatosak a nagyon érzékeny adatok esetében, mint például a netbankunk kezelésénél!
 31. 31. Kétfaktoros azonosítás: Lényege, hogy az azonosításhoz két fő elemre van szükség: amit a felhasználó tud, azaz eleve megjegyzett, és az, amivel a felhasználó rendelkezik. Előnyei: 1. Ez kiküszöböli a gyenge jelszavak okozta biztonsági rést. 2. Arra épít, hogy a jelszó, a telefonszám megadásán kívül válaszolni kell egy kapott kóddal, vagy ujjlenyomattal engedélyezni a belépést. 3. A mai okostelefonokkal ez egyszerű, mégis nagyon biztonságos művelet. 4. Több közösségi weboldal, például Facebook, Google is fel szokta ajánlani ezt a lehetőséget. Éljünk vele! Ha lehetséges, használjunk erre kifejlesztett applikációkat, mivel a SIM kártyánk adatait vagy magát a kártyát is megszerezhetik, így az SMS-ben kapott kódot a kiberbűnözők is megkaphatják!
 32. 32. 6. Álhírek (fake news) Ez egy komplex és fontos témakör, ugyanis álhírekkel a kártevő szoftverek, hackerek, könnyedén érzékeny adatokhoz juthatnak, akár teljes rendszereket béníthatnak meg. Számos útvonalon keresztül érhet minket támadás. A probléma összetettségét jelzi, hogy az elkövetők fenti kockázatok szinte minden típusát használhatják.
 33. 33. Az emberek hiszékenységét célozzák meg, és egy közismert személyre, vállalatra, intézetre, hatóságra, eseményre, tényre vagy aktuális válságra alapozva kreálnak álhíreket. Például: • Facebook fizetőssé válása. • Mark Zuckerberg, Bill Gates vagyonának szétosztása. • Pénzintézetek állítólagos összeomlása. • Ebolával, koronavírussal stb kapcsolatos álhírek. Ezek a valótlan állítások szinte mindegyike valamilyen adatot kér az áldozattól, hogy azok részesüljenek valamilyen jutalomban, elkerüljenek egy nem kívánt következményt, vagy egyszerűen csak egy kattintást akarnak, amivel megtörténik a baj.
 34. 34. Hogyan kerülhetjük el ezeket? 1. Mindig legyünk gyanakvók a linkekkel, adatmegadással járó kérésekkel kapcsolatosan! 2. Bizonyosodjunk meg a hivatalos weboldalakról, hogy igaz-e a hír! 3. Csak jól ismert híroldalakról tájékozódjunk! 4. Ne töltsünk le ismeretlen eredetű csatolmányt! 5. Mindig nézzük meg az adott oldalt, hogy megbízható-e! 6. Mindig nézzük meg a feladót e-mail esetén, a közösségi oldalon a profilt. Utóbbinál, ha friss a profil, „furcsa nevű” az illető és ismerősei, akkor minél hamarabb tiltsuk le!
 35. 35. • Közösségi oldalak esetén a legtöbb álhír terjesztő profil és oldal minden felhasználót próbál bejelölni, így ne tévesszen meg minket az, ha esetleg egy gyanútlan ismerősünk visszajelölte és az ismerősei között van, mert attól még nem megbízható! • Keressünk helyesírási hibákat, vagy ha „magyartalan” a szöveg, akkor valószínűleg automatikus fordításról van szó. Tiltsuk le! • Ne engedjünk a kíváncsiságunknak!
 36. 36. 7. Biztonságos otthoni hálózat kialakítása Az otthoni hálózat IT-biztonsága nem minden esetben rajtunk múlik. Ha laknak velünk mások is, akkor az ő internetezési szokásaik is védtelen támadófelületet nyújthatnak. • Az okos eszközeiken található ismeretlen eredetű alkalmazások. • Publikus Wi-Fi hálózat óvatlan használatából eredő biztonsági rés. • Ingyenes filmek, játékok, programok és egyéb, ellenőrizetlen torrentek letöltése is problémákat okozhatnak.
 37. 37. Hogyan előzhetők meg? 1. Az általános kibervédelmi tréningünk tanácsai alapján, hívjuk fel a többiek figyelmét a veszélyek elkerülésére! 2. Használjunk saját eszközöket az otthoni munkavégzéshez! 3. Amennyiben nem lehetséges, akkor erős jelszóval védett és különálló, új céges fiók létrehozásával. 4. Saját VPN kapcsolat használatával. 5. Kulcsfontosságú a saját, erősen védett router használata is.
 38. 38. Köszönjük, hogy elolvasta a Panda Általános Kibervédelmi Tréninget! Reméljük, hogy hasznosítani tudja az itt olvasottakat és arra kérjük, hogy másokkal is ossza meg ezt az oktatóanyagot!

×