DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2008 Q4)

291 views

Published on

De DM Barometer is een onderzoek van DDMA, OMG/Mailmedia en Tijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in de dialoogmarketing (directe en interactieve marketing).

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
291
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2008 Q4)

 1. 1. Onderzoeksrapport 4e kwartaal 2008
 2. 2. DM Barometer De DM Barometer is een onderzoek van DDMA, OMG/Mailmedia en Tijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in de dialoogmarketing (directe en interactieve marketing). Kijk op www.ddma.nl bij ‘kenniscentrum’ voor meer informatie over het onderzoek. Hier zijn onder andere alle onderzoeksrapporten van 2005 t/m 2009 te downloaden.2009 te downloaden. Meldt u aan als PANELLID van de DM Barometer en ontvang elk kwartaal als eerst gratis het uitgebreide onderzoeksrapport met de laatste kengetallen uit de dialoogmarketing branche.
 3. 3. Respons Deze DM Barometer enquête is digitaal uitgezet onder de abonnees van de nieuwsbrieven van Adformatie Groep en Communicatienieuws. De enquête bestaat uit meerkeuzevragen en stellingen. Dit kwartaal hebben 37 marketeers een bijdrage geleverd aan de DM Barometer.
 4. 4. Kengetallen • In het 4e kwartaal van 2008 wordt gemiddeld 33% van het marketing- budget voor dialoogmarketing ingezet. • 70% van de bedrijven heeft gemiddeld een dialoogmarketingbudget tot aan € 100.000. Geen van de bedrijven heeft meer dan € 2.000.000 aan dialoogmarketing te besteden. Het dialoogmarketingbudget wordt voornamelijk besteed aan de kanalen• Het dialoogmarketingbudget wordt voornamelijk besteed aan de kanalen 1) ongeadresseerd drukwerk 27%, 2) eigen website 25% en 3) search engine marketing 15%. • Een marketeer verdeelt het dialoogmarketingbudget gemiddeld over 4 verschillende kanalen. • 45% van de marketeers verwacht dat de bestedingen aan dialoogmarketing van het gehele Nederlandse bedrijfsleven in het 4e kwartaal 2008 hoger zullen uitvallen ten opzichte van het 4e kwartaal 2007. Daarentegen geeft 11% aan dat de bestedingen gelijk zullen zijn aan vorig jaar en 44% denkt dat bedrijven minder gaan besteden.
 5. 5. Kengetallen • De marketeers achten bij het benaderen van klanten de kanalen eigen website (59%), (on)geadresseerd drukwerk (57%) en e-mail marketing (51%) het meest effectief. Bij het bereiken van prospects zijn de kanalen e-mail marketing (49%), eigen website (46%) en (on)geadresseerd drukwerk (46%) het meest effectief. • Van de (nieuwe) marketingkanalen gaan de marketeers vooral met social networks (27%) en weblog (16%) aan de slag.networks (27%) en weblog (16%) aan de slag. • Een e-mail nieuwsbrief op het eigen bestand wordt gemiddeld door 40% geopend en 24% klikt door. • Een actie e-mailing op het eigen bestand wordt gemiddeld door 35% geopend en 21% klikt door. • Een actie e-mailing op externe bestanden wordt gemiddeld door 23% geopend en 14% klikt door.
 6. 6. Kengetallen • Drie kwart van de marketeers is van mening dat de economische crisis een verschuiving van bestedingen aan thema naar direct marketing veroorzaakt. • Een grote meerderheid van de markteers (83%) is van mening dat ‘online’ niet het slachtoffer is van de economische teruggang; marketeers zullen dus niet teruggrijpen naar de bewezen traditionele kanalen. • De recessie bevordert de integratie tussen online en offline binnen de marketingafdelingen, volgens 78% van de marketeers.
 7. 7. Dialoogmarketingbudget Welk percentage van uw totale marketingbudget verwacht u in te zetten voor directe en interactieve marketing (dialoogmarketing) in het 4e kw 2008?
 8. 8. Dialoogmarketingbudget Hoe groot is het budget dat uw bedrijf gemiddeld per jaar voor dialoogmarketing reserveert?
 9. 9. Dialoogmarketingbudget Wat wordt de verdeling van uw dialoogmarketingbudget in het 4e kwartaal van 2008?
 10. 10. Bestedingen dialoogmarketing Hoe denkt u dat de bestedingen aan dialoogmarketing van het gehele Nederlandse bedrijfsleven in het 4e kwartaal 2008 zullen uitvallen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar?
 11. 11. In dialoog met de klant Welk kanaal is volgens u het meest effectief bij bestaande klanten?
 12. 12. In dialoog met de klant Welk kanaal is volgens u het meest effectief om prospects te bereiken?
 13. 13. Inzet marketingkanalen Bent u van plan om in het 4e kwartaal van dit jaar met één van de volgende kanalen aan de slag te gaan?
 14. 14. Resultaat van e-mailing Wat zijn de gemiddelde resultaten van een e-mail nieuwsbrief naar uw eigen bestand?
 15. 15. Resultaat van e-mailing Wat zijn de gemiddelde resultaten van een actie e-mailing naar uw eigen bestand?
 16. 16. Resultaat van e-mailing Wat zijn de gemiddelde resultaten van een actie e-mailing naar externe bestanden?
 17. 17. Stellingen Door de economische crisis ontstaat een verschuiving van bestedingen aan thema naar direct marketing. ‘Online’ is het slachtoffer van de economische‘Online’ is het slachtoffer van de economische teruggang; marketeers zullen teruggrijpen naar de bewezen traditionele kanalen. De recessie bevordert de integratie tussen online en offline binnen de marketingafdelingen.
 18. 18. Meer data, resultaten en informatie? www.ddma.nl Dutch Dialogue Marketing AssociationDutch Dialogue Marketing Association WG Plein 508 1054 SJ Amsterdam 020 – 452 84 13 Jonneke Prinsen, Onderzoek DDMA jonnekeprinsen@ddma.nl

×