Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2008 Q1)

318 views

Published on

De DM Barometer is een onderzoek van DDMA, OMG/Mailmedia en Tijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in de dialoogmarketing (directe en interactieve marketing).

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2008 Q1)

 1. 1. Onderzoeksrapport 1e kwartaal 2008
 2. 2. DM Barometer De DM Barometer is een onderzoek van DDMA, OMG/Mailmedia en Tijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in de dialoogmarketing (directe en interactieve marketing). Kijk op www.ddma.nl bij ‘kenniscentrum’ voor meer informatie over het onderzoek. Hier zijn onder andere alle onderzoeksrapporten van 2005 t/m 2009 te downloaden.2009 te downloaden. Meldt u aan als PANELLID van de DM Barometer en ontvang elk kwartaal als eerst gratis het uitgebreide onderzoeksrapport met de laatste kengetallen uit de dialoogmarketing branche.
 3. 3. Respons Deze DM Barometer enquête is digitaal uitgezet onder de abonnees van de nieuwsbrief van DDMA, Communicatienieuws en Marketing Online. De enquête bestaat uit meerkeuzevragen en stellingen. Dit kwartaal hebben 70 marketeers een bijdrage geleverd aan de DM Barometer.
 4. 4. Kengetallen • In het 1e kwartaal van 2008 wordt gemiddeld 35% van het marketing- budget voor dialoogmarketing ingezet. • 56% van de bedrijven heeft gemiddeld een dialoogmarketingbudget tot aan € 100.000. 3% heeft meer dan € 3.000.000 aan dialoogmarketing te besteden. Het dialoogmarketingbudget wordt voornamelijk besteed aan de kanalen• Het dialoogmarketingbudget wordt voornamelijk besteed aan de kanalen 1) post 24%, 2) eigen website 21% en 3) e-mail marketing 20%. • Een marketeer verdeelt het dialoogmarketingbudget gemiddeld over ongeveer 4 verschillende kanalen. • 69% van de marketeers verwacht dat de bestedingen aan dialoogmarketing van het gehele Nederlandse bedrijfsleven in het 1e kwartaal 2008 hoger zullen uitvallen ten opzichte van het 1e kwartaal 2007. Daarentegen geeft 28% aan dat de bestedingen gelijk zullen zijn aan vorig jaar en 3% denkt dat bedrijven minder gaan besteden.
 5. 5. Kengetallen • De marketeer zet dialoogmarketing vooral in met verkoop als gewenst resultaat. • De marketeers achten bij het benaderen van klanten de kanalen e-mail marketing (59%), eigen website (52%) en post (38%) het meest effectief. Bij het bereiken van prospects zijn de kanalen eigen website (49%), e- mail marketing (45%), post (43%) en telemarketing (43%) het meest effectief.effectief. • Van de (nieuwe) marketingkanalen gaan de marketeers vooral met viral marketing (31%), sms marketing (23%) en weblog (21%) aan de slag. • Een e-mail nieuwsbrief op het eigen bestand wordt gemiddeld door 36% geopend en 24% klikt door. • Een actie e-mailing op het eigen bestand wordt gemiddeld door 37% geopend en 22% klikt door. • Een actie e-mailing op externe bestanden wordt gemiddeld door 24% geopend en 15% klikt door.
 6. 6. Kengetallen • Nu er een wettelijk verplicht bel-me-niet-register aankomt, wordt telemarketing een marginaal inzetbaar kanaal volgens twee derde van de marketeers (66%). • Het gros van de marketeers (84%) is van mening dat de B2B bedrijven nog niet klaar zijn voor de wettelijke beperkingen rond e-mail voor de zakelijke markt. • De meerderheid van de marketeers (81%) denkt dat crossmedia direct marketing in 2008 echt zal doorbreken.
 7. 7. Dialoogmarketingbudget Welk percentage van uw totale marketingbudget verwacht u in te zetten voor directe en interactieve marketing (dialoogmarketing) in het 1e kw 2008?
 8. 8. Dialoogmarketingbudget Hoe groot is het budget dat uw bedrijf gemiddeld per jaar voor dialoogmarketing reserveert?
 9. 9. Dialoogmarketingbudget Wat wordt de verdeling van uw dialoogmarketingbudget in het 1e kwartaal van 2008?
 10. 10. Bestedingen dialoogmarketing Hoe denkt u dat de bestedingen aan dialoogmarketing van het gehele Nederlandse bedrijfsleven in het 1e kwartaal 2008 zullen uitvallen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar?
 11. 11. Bestedingen dialoogmarketing Op welke aspecten legt u in het 1e kwartaal 2008 het meeste accent? De marketeers zijn gevraagdDe marketeers zijn gevraagd voor elk aspect een waardering te geven op de schaal van 1 tot 5, waarbij 1 = laag en 5 = hoog. De cijfers in de grafiek duiden de gemiddelde scores aan.
 12. 12. In dialoog met de klant Welk kanaal is volgens u het meest effectief bij bestaande klanten?
 13. 13. In dialoog met de klant Welk kanaal is volgens u het meest effectief om prospects te bereiken?
 14. 14. Inzet marketingkanalen Bent u van plan om in het 1e kwartaal van dit jaar met één van de volgende kanalen aan de slag te gaan?
 15. 15. Resultaat van e-mailing Wat zijn de gemiddelde resultaten van een e-mail nieuwsbrief naar uw eigen bestand?
 16. 16. Resultaat van e-mailing Wat zijn de gemiddelde resultaten van een actie e-mailing naar uw eigen bestand?
 17. 17. Resultaat van e-mailing Wat zijn de gemiddelde resultaten van een actie e-mailing naar externe bestanden?
 18. 18. Stellingen Nu er een wettelijk verplicht bel-me-niet-register aankomt, wordt telemarketing een marginaal inzetbaar kanaal. Een meerderheid van de business-to-businessEen meerderheid van de business-to-business bedrijven is nog niet klaar voor de wettelijke beperkingen rond e-mail voor de zakelijke markt. Crossmedia direct marketing – het volledig integreren van online en offline directe kanalen – zal in 2008 echt doorbreken.
 19. 19. Meer data, resultaten en informatie? www.ddma.nl Dutch Dialogue Marketing AssociationDutch Dialogue Marketing Association WG Plein 508 1054 SJ Amsterdam 020 – 452 84 13 Jonneke Prinsen, Onderzoek DDMA jonnekeprinsen@ddma.nl

×