Conceptversie 1.0 Code Social DDMA

1,727 views

Published on

In de afgelopen maanden zijn we bij de DDMA erg druk geweest met het opstellen van de eerste draft van de “code social”. Dit heeft geleid tot dit document. In deze discussie op linkedin:

willen we jullie input vragen over het stuk wat er nu ligt.

Published in: Business
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,727
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
179
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Conceptversie 1.0 Code Social DDMA

  1. 1. Conceptversie 1.0 Code Social DDMA LET OP: Dit is een conceptversie, geen definitieve versie, er kunnen nog wijzigingen worden aangebracht. Nog niet alle wijzigingen hoeven doorgevoerd te zijn. 1 Reikwijdte 1.1 Deze code heeft betrekking op marketinginitiatieven waarvan de inhoud niet door de adverteerder wordt bepaald. Bepaalt de adverteerder wel de inhoud geldt in verband met het benoemen van de “relevante relatie” zoals hieronder gedefinieerd, artikel 11 NRC. 2 Relevante relatie 2.1 Iedere relevante relatie tussen degene die een uiting doet en het product of de dienst dat onderwerp is van die uiting moet worden vermeld. 2.2 Een relatie is relevant indien wetenschap over deze relatie de geloofwaardigheid van de betreffende uiting kan beïnvloeden. 2.3 Relevant is een relatie in ieder geval indien het doen van de uiting samenhangt met enig voordeel voor degene die de uiting doet. (….) 2.4 Indien er sprake is van een relevante relatie dienen tenminste de volgende gegevens op inzichtelijke wijze openbaar gemaakt te worden:  De identiteit van de adverteerder  De identiteit van de degene die de uiting doet of zijn gevestigde pseudoniem  Aard van de relatie  De ontvangen compensatie 3 Reglementen van media 3.1 Eigen reglementen van online en offline communicatiemedia moeten worden gerespecteerd, voor zover deze niet in strijd zijn met de bepalingen in deze Sociale Media Code of de NRC. In dat geval gaan de Sociale Media Code en de NRC voor. 4 Kinderen 4.1 Kinderen jonger dan 14 jaar mogen niet gevraagd worden om uitingen te doen. 5 Manipulatie disclosure 5.1 Het is verboden uitingen zo te wijzigen of te selecteren dat een beeld over een product of dienst ontstaat dat misleidend is in de zin van artikel 8 NRC. Indien zonder dat sprake is van deze gedragingen toch zo’n misleidend beeld van een product of dienst ontstaat, dient de adverteerder, voor zover hij daartoe in staat is, dat beeld te corrigeren.
  2. 2. * Notitie hierbij: het is geen verbod, je moet disclosen, tekst moet nog aangepast worden. 6 Zorgplicht adverteerder 6.1 In alle contacten met derden waarbij het doen van een uiting door de consument aan de orde komt, zal de adverteerder duidelijk en prominent wijzen op de Sociale Media Code en de NRC en op de verplichting deze na te leven. De adverteerder overtreedt de Sociale Media Code en de NRC niet, indien desondanks een consument de Sociale Media Code of de NRC overtreedt, tenzij de adverteerder ter zake die overtreding een verwijt kan worden gemaakt. Van zo’n verwijt is in ieder geval sprake indien de overtreding plaatsvindt op een medium onder directe of indirecte controle van de adverteerder. 7. Nederlandse Reclame Code 7.1 De NRC is onverminderd van toepassing op iedere uiting behalve voor zover van dat uitgangspunt in deze Sociale Media Code wordt afgeweken. 8. Evaluatie en inwerkingtreding 8.1 Deze Code zal twee jaar na de inwerkingtreding ervan worden geëvalueerd en waar nodig worden bijgesteld 8.2 Deze Code treedt in werking op xxxxx.

×