хидросферата

3,102 views

Published on

приятно позване

Published in: Technology
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,102
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
57
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

хидросферата

 1. 1. Хидросферата ( от гръцки: hidro - вода ) е съвкупността от всички води на Земята - океани, морета, реки, езера, язовири, блата, ледници, подземни води, водата в атмосферата. Хидросфера
 2. 2. Тя покрива 71% от площта на Земята. Ресурсите от прясна вода в хидросферата са не повече от 2,52% от общия обем на хидросферата. Общият обем на хидросферата
 3. 3. Основни характеристики на хидросферата са: 1) Тя е прекъсната геосфера, като водните обекти са разположени дискретно (прекъснато) по земната повърхност 2) Характеризира се с непрекъснато движение, тъй като водите постоянно преминават от едно агрегатно състояние в друго (Воден кръговрат).
 4. 4. 3) Подземни води      --> имат обем 24 хил. км3      --> 10% от тях са пресни, като съставят 30% от пресните води на планетата      --> някои от тях са с по-голяма минерализация, което ги прави по-солени. 4) Езерни води      --> на Земята има 10 млн. езера, като 147 от тях са по-големи      --> 44 от по-големите езера се намират в Азия, 28 - в Европа      --> пресни води 5) Блатни води      --> пресни води      --> разпространени са в северните части на Северна Америка, Азия и Европа 6) Речни води      --> обем - 2 млн. км3      --> пресни води 7) Води в атмосферата      --> под формата на водни пари 8) Води в почвите
 5. 5. Земята е единствената планета в Слънчевата система, на която има вода в течно агрегатно състояние. Тя покрива 71% от повърхността на Земята (97,5% от водата е солена и 2,5% — сладководна).Около 67,8% от прясната вода се намира във формата на лед в ледниците. Съдържание на водата
 6. 6. Кръговрат на водата Кръговратът на водата (известен още като хидрологичен цикъл) описва обмена на вода между атмосферата и различните части на хидросферата. Целия цикъл се повтаря периодично и се описва със следните процеси : Изпарение от океаните, други водни басейни и растения във въздуха. Концентрация на водни пари и охлаждането им в облаците, последвано от изливането им върху земята под формата на дъждове. Оттичане от реките и другите водни басейни в океаните.
 7. 7. Престой на водата Времето за престой на водата е средното време, което водната молекула прекарва в даден воден басейн. Това е мярка за средната възраст на водата в басейна. Подпочвените води могат да престоят хиляди години под земята, преди да я напуснат. За разлика от нея водата в почвата се изпарява сравнително бързо заради тънкия слой, в който се съдържа, и преминава в атмосферата, където се задържа сравнително кратко.
 8. 8. Среден престой на водата. 9 дни Атмосфера 2 до 6 месеца Реки 50 до 100 години Езера 10 000 години Дълбоки подпочвени води 100 до 200 години Плитки подпочвени води 1 до 2 месеца Влага в почвата 2 до 6 месеца Сезонни снежни покривки 20 до 100 години Ледници 3 200 години Океани Среден престой Воден басейн
 9. 9. Сладката вода е едва около 2,5% от цялата вода в хидросферата, но голяма част от нея е съсредоточена в ледниците. Използва се в земеделието, индустрията и домакинствата. Сладка вода Сладководно езеро
 10. 10. Водата във вселената Открита е вода в междузвездни облаци в нашата галактика. Смята се, че същото може да е налице и в други галактики, защото водата е съединение от водород и кислород, които са сред най-разпространените елементи във вселената. Междузвездните облаци кондензират в мъглявини и слънчеви системи, като нашата.
 11. 11. Живот във водата Водата на земята е изпълнена с живот. Ранните форми на живот са се зародили в нея. Милиони години той бил разпространен единствено в древния Световен океан, преди да излязат на сушата първите животински и растителни видове. Почти всички риби живеят изцяло във водата, огромна част от безгръбначните животни също.
 12. 12. Значение на водата за човека В човешкото тяло има около 70-75 % вода. В зависимост от много фактори пропорцията може леко да се различава.
 13. 13. Годната за пиене вода наричаме питейна вода; тази, която не може да се използва като питейна вода, може да се преработи чрез специални филтри или чрез дестилация. Дестилацията се прилага главно при вода за новородените, където болестотворните организми представляват сериозен проблем. Пречистване на водата Система за пречистване на водата
 14. 14. Недостатъци при пречистването на водата Филтрите с обратна осмоза отстраняват опасните бактерии, но и минералите, а те са нужни на организма. Същото важи и за дестилираната вода. Друг недостатък е, че поглъща от въздуха въглероден диоксид, което повишава киселинността и.
 15. 15. Влияние върху хората Водата е основна част от човешкия организъм и значението ѝ за него е огромна. За да се намира в добро физическо състояние и ефективност, всеки индивид се нуждае от около 2 литра вода на ден.
 16. 16. Последиците от обезводняването Водата участва във важни процеси във тялото, като дишане и преобразуване на храната в енергия, поради което приемането на по-малко вода от необходимото води до обезводняване.
 17. 17. Периоди на преживяване без вода различните атмосферни условия определят различна нужда от вода на организма. Здравословното състояние също е определящ фактор, както и храната която се приема.
 18. 18. Възстановяване след обезводняване При загуба на около 10% от теглото за сметка на вода човек може да се възстанови за кратко време. При ниски температури обаче загуба на 25% от теглото може да е фатална. При високи температури дори 15% са фатални. Етапи за пречистване
 19. 19. Използване на вода при екстремни ситуации Важността на водата определя нуждата и при походи, излети и подобни места, в които водата липсва или не е с добро качество. За тази цел са създадени пречистващи таблетки и полеви водни филтри.
 20. 20. Бира — 92,5% Зелени зеленчуци — 85 до 92% Вино — 88% Мляко — 87% Пресни плодове — 80 до 87% Картофи — 79% Банани — 75% Меса и риби — 65 до 70% Коняк и уиски — 60% Хляб — 35% Масло, маргарин — 34% Яйца — 14% Олио и захар — 0% Съдържанието на вода в някои продукти.
 21. 21. Презентацията изготви: Силвия Гущерова и Радина Илинова 9в клас гимназия “Иван Сергеевич Аксаков “

×